Лесен сладкиш с ягоди

Знам, колко е удобно и приятно, когато харесаш някоя рецепта и внезапно ти се прииска да я приготвиш, да установиш, че разполагаш с всички основни продукти за нея. Обзема те радост, придружена от нетърпение, защото веднага ще може да задоволиш неистовото си желание да опиташ вкуса. Сега. Не после. Не с планирано пазаруване. Не когато имаш време.

Лесен сладкиш с ягоди гарниран със сметана и захаросани розови листенца

Точно поради тази причина определям този сладкиш като лесен за всички, защото наистина съдържа само основни продукти от една домашна кухня, но и включва ароматния плод на този сезон – ягодата, която сега може да се намери навсякъде. Приготвянето му не изисква много време, усилия или специални уреди. Просто следвай стъпките, за да си приготвиш един сочен пролетен сладкиш за закуска или като десерт. Ако пък си в настроение за нещо по-необикновено, но се чувстваш комфортно с все същата рецепта, имам интересни предложения за овкусяване и допълване.

Ягоди и ликьор от рози

Ако вече те заинтригувах и искаш веднага да приготвиш сладкиша, давай! Може спокойно да преминеш към рецептата. Но ако се интересуваш повече за основните продукти и възможните допълнения, отдели време за следващите няколко абзаца. В тях ще ти разкажа малко повече за основните продукти на този сладкиш, които поддържам в моята кухня, както и в какво друго най-често ги прилагам. Ще ти дам алтернативи за някои, защото рецептата работи добре с всички тях, а и не винаги може да имаме в хладилника заквасена сметана, но с кисело или прясно мляко е по-сигурно, че ще разполагаме. И накрая, точно преди лесната рецепта имам няколко любими предложения за овкусяване на сместа и гарниране на сладкиша.

Яйца

Винаги присъстват в моя хладилник, така че независимо дали искам да приготвя мъфини, айоли, бързи бъркани яйца за вечеря или просто да допълня салатата като ги сваря, имам на разположение от тях по всяко време. Яйцата дават обем и текстура в този сладкиш, а за да се случи това е хубаво да бъдат затоплени до стайна температура. Ако не разполагаш с време за чакане – поне 30 минути след изваждането им от хладилника – тогава потопи яйцата в топла (но не вряла, моля) вода за 8-10 минути. Идеално време за подготовката на останалите съставки за рецептата. Времето тук работи за теб.

Захар

Аз имам сладък зъб, това е ясно, нали? И винаги имам захар у дома. Не само защото правя десерти с нея. Захар ми трябва и за уравновесяване на киселинността в доматения сос. Захар ми е нужна и за повече вкус и за храна за дрождите в маята, с която ще направя хляб. Захар ми трябва понякога, когато искам още по-дълбок вкус на карамелизирания лук. Захарта ми трябва постоянно. Опитът ми показва, че дори тя да има алтернативи, тя няма адекватен заместител. Съжалявам. Но пък и затова е толкова вкусна. И освен това, прави всичко останало още по-вкусно. Защото засилва ароматите на плодовете в плодовия пай. В кексови смеси спомага за повече обем. При всякакви белтъчни смеси, стабилизира белтъците, така че те да запазят създаденият им обем. Карамелизира се, което ни дава много възможности за допълнителен вкус, за декорация или просто за лесен карамелен сос. Придава характерна, бих казала дори позната и комфортна сладост, която винаги търсим в десертите. Сладост, с която асоциираме вкусното. Защото сладкото е вкусно само по себе си.

Прясно мляко/кисело мляко/заквасена сметана

Точно така! Имаш избор между трите. С каквото разполагаш в момента. Разбира се, трябва да добавя, че с тези различни продукта се създава различна плътност и вкус в изпечения сладкиш и нека сега разясня това.

Прясно мляко

Винаги имам прясно мляко в хладилника. Слагам си го в кафето сутрин, затоплям чаша за Даниел вечер и също така му правя „какаово мляко“ от време на време, когато си поиска. Прясно мляко поддържам редовно в хладилника си също заради готвенето. Какво ли щях да правя без бешамела?! Подходящ като основа за сос или за заливане на мусака, за любимите макарони със сирена и какво ли още не.

Лесен сладкиш с ягоди приготвен с прясно мляко

Когато използвам прясно мляко в този сладкиш го смесвам с малко количество лимонов сок, така че то се пресича, става малко по-гъсто и се доближава до онзи американски продукт, който често се среща в рецепти от американски източни – бътърмилк или на български мътеница. Ако решим обаче да използваме мътеница, остатъчен продукт от приготвянето на краве масло, то тя би била със същата консистенция като прясното мляко, но с много по-малко мазнини от него и всичко различно, което ще даде от използването му е просто различен вкус и текстура. Американският бътърмилк е по-плътен, на консистенция наподобява айрян или нискомаслена сметана, или дори кефир, затова направих опит на този сладкиш с прясно мляко, което сгъстих с малко лимонов сок, за да се доближа до бътърмилка.

Лесен сладкиш с ягоди приготвен с прясно мляко

Резултатът в сладкиша е по-лека текстура, в сравнение от използването на кисело мляко или заквасена сметана.

Лесен сладкиш с ягоди приготвен с прясно мляко

Лесен сладкиш с ягоди приготвен с прясно мляко

В тази лека текстура обаче не се задържат парченцата ягоди, а падат на дъното. Това не прави сладкиша по-лош. Това го прави по-въздушен и изчистен при разрез.

Кисело мляко

Продукт, който също винаги поддържам в хладилника си. По една кофичка задължително и по няколко кофички от пролетния сезон, та чак до края на есента. Понякога кофичките се заменят от буркани с домашно кисело мляко, ако някой роднина реши да ме направи щастлива. Поддържам го за да правя сосове, таратаор, за застройка на супа, за мариноване на пилешко или агнешко месо, за съчетаване с плодове или просто за самостоятелно ядене.

Киселото мляко в рецептата за сладкиша прави тестото малко по-плътно, което позволява ягодите в него да се задържат там, където са сложени първоначално. Или с други думи, плодовете не потъват на дъното, което прави разреза на сладкиша по-богат и пъстър. Това обаче го прави и малко по-влажен. Не, не разбирай суров или глетав, макар точно така да ти изглежда картинката от пръв поглед. Просто около плодовете има повече влажност, което изобщо не трябва да те притеснява, ако целия сладкиш е добре изпечен. Като крайна оценка, сладкишът приготвен с кисело мляко е по-сочен, а при разрез ясно се виждат ягодите, попаднали тук и там, което пък дава повече вкус на всяка хапка.

Заквасена сметана

ОК, тук ме хвана. Заквасената сметана не е от редовно поддържаните продукти в хладилника ми, но пък това не я прави по-рядко използвана от мен. Купувам заквасена сметана ако изрично съм намислила да приготвям нещо с нея и често спонтанно. Когато е спонтанно, най-вероятно е била на промоционална цена в супермаркета и обикновено се поставям в ситуация да измисля да приготвя нещо с нея, преди да и изтече срока на годност. Хубаво е, че не чакам чак дотам и по-скоро намирам приложение в прекрасен чеснов сос, в пълнеж за тарт или за гарниране на супи.

Лесен сладкиш с ягоди приготвен със заквасена сметана

Използването на заквасена сметана в този сладкиш, освен че го прави с още по-плътна текстура, му придава и по-маслен вкус без да го утежнява.

Лесен сладкиш с ягоди приготвен със заквасена сметана

Ягодите стоят там, където са сложени. Мисля, че е любимият ми млечен продукт за този сладкиш от трите, с които правих опити.

Растително олио

Растително олио присъства във всяка една кухня, надявам се. Аз разполагам винаги със слънчогледово, зехтин и внимавам да поддържам редовно олио от гроздови семена точно заради рецепти като тази. Олиото от гроздови семена има неутрален вкус и с лекота се прилага във всякакви кексови и бисквитени смеси, именно защото не носи допълнителен аромат и запазва основния търсен вкус в печивата. Не е проблем със същия ефект да се използва и рафинирано слънчогледово олио. Би могло да се използва и лек зехтин с плодови аромати и все пак, имай едно наум, че неговият вкус ще се отрази в този на сладкиша.

Това което прави растителната мазнина в кексови смеси, за разлика от маслото е че ги държи влажни, пухкави и меки. Маслото ги прави по-плътни и добавя своя прекрасен аромат, но тук целта е друга, особено след като ще се добавят пресни плодове в сместа. Самият сладкиш изисква съхранение в хладилник в тези по-топли дни от годината, а присъствието на растителна мазнина в него го запазва мек и сочен дори да е охладен, за разлика от кексови смеси с масло, където то стяга в хладилника и на десерта му е нужно повече време за да се отпусне на стайна температура и да бъде идеален за ядене.

Брашно

Може би съм една от малкото луди, които поддържат в кухненския си шкаф поне пет вида брашно. За всеки случай, като този, в който веднага ми се иска да приготвя нещо, без да се налага да ходя на пазар. Или като например за любимите ми крекери от спелта или за мъфини със зеленчуци за Даниел, или за класически багети и хляб с билки или за многозърнести хлебчета. Ще се запиташ дали се намирам в домашната ми кухня изобщо? Да, тук съм. Но не се стряскай. За този лесен сладкиш с ягоди се използва най-обикновено бяло брашно, което винаги трябва да се намира подръка. Най-малкото за бешамела или за много ранни съботни палачинки за наспало се пораснало момче.

Добавки

Тук са неизбежно набухвателят и солта. Бакпулверът е набухвател, който също като основните продукти поддържам редовно, защото пека редовно. Или приготвям американски палачинки редовно. Дори да нямаш тази практика, нищо не ти пречи да заредиш кухненския си шкаф с няколко пакетчета, защото има дълъг срок на годност и защото никога не знаеш кога ще попаднеш на рецепта, която веднага искаш да изпробваш.

Солта е нещо, което няма как да не присъства в една кухня. Аз използвам смляна морска сол. Купувам морска сол на едри кристали и я смилам в кафемелачка. Солеността и е мека, натурална, а не толкова рязка като на трапезната сол, която за мен е твърде солена, дори в минимални количества. А защо да използваш морска сол в смес за сладкиш? Защото солта прави сладките неща още по-сладки. Солта засилва ароматите, балансира сладостта и добавя повече вкус. Разбира се, достатъчно е да се използва много малко от нея, за да даде този ефект.

Ароматите са следващата добавка, която може да бъде толкова разнообразна, колкото пожелаеш. Не забравяй все пак, че ще имаме лек и пухкав сладкиш, в който присъстват ягоди и е хубаво да се наблегне именно на леката текстура, както и да се акцентира върху аромата на ягодата. Моите любими подправки тук са комбинации от:

 • ванилия и розова вода
 • ванилия, лимонова кора и прясна мащерка
 • розова вода, лимонова кора и кардамон
 • просто ванилия и лимонова кора

Всички те допълват ягодите и усещането за лекота в сладкиша.

Лесен сладкиш с ягоди поръсен с пудра захар
Лесен сладкиш с ягоди поръсен с пудра захар
Лесен сладкиш с ягоди гарниран със сметана и захаросани розови листенца
Лесен сладкиш с ягоди гарниран със сметана и захаросани розови листенца
Лесен сладкиш с ягоди гарниран с ванилов сладолед
Лесен сладкиш с ягоди гарниран с ванилов сладолед
Лесен сладкиш с ягоди приготвен със заквасена сметана
Лесен сладкиш с ягоди гарниран с мус от маскарпоне

Този прекрасен сладкиш е вкусен сам по себе си, поръсен с малко пудра захар, но ако искаш да си създадеш още повече настроение и надградиш това, което вече имаш, може да го гарнираш при сервиране с прясно избита леко подсладена сметана, ванилов сладолед или с мус от маскарпоне или мус с крем сирене.

Лесен сладкиш с ягоди приготвен със заквасена сметана

Лесната рецепта сигурно вече не ти изглежда толкова лесна, след всички възможни предложения, които ти направих. Няма страшно. Просто използвай онези продукти, с които разполагаш в момента или ако се налага да направиш пазар, избери онези, с които се чувстваш комфортно и би използвал останалото съдържание в ежедневието си. Направи своя лесен ягодов сладкиш, зарадвай себе си и не забравяй, че истинското удоволствие от добре приготвената храна, е когато тя бъде споделена.

Лесен сладкиш с ягоди

Лесен сладкиш с ягоди

Рецептата адаптирам от thecafesucrefarine.com и natashaskitchen.com

За овкусяване на сместа в настоящата рецепта използвам ванилия, лимонова кора, розова вода и кардамон. Може да използваш всичко, с което се чувстваш комфортно, а за моите други любими предложения за този сладкиш, прочети в текста по-горе.

За един сладкиш с диаметър 26 см или 10-12 порции. Количествата лесно могат да се намалят наполовина за сладкиш с диаметър 20-22 см за 6-8 порции.

Продукти:

 • 2 големи яйца, със стайна температура
 • 200 г захар
 • 200 г прясно мляко + 15 г лимонов сок или 200 г кисело мляко, или 200 г заквасена сметана
 • 200 г олио от гроздови семена, слънчогледово олио или лек зехтин
 • 2 чаени лъжици ванилов екстракт или бурбонска ванилова захар
 • 1 супена лъжица розова вода
 • ⅛ чаена лъжица смлян кардамон
 • настъргана кора от 1/2 лимон
 • 260 г брашно
 • 2 чаени лъжици бакпулвер
 • ¼ чаена лъжица смляна морска сол
 • 250 г ягоди, почистени от дръжките и нарязани на кубчета
 • 10-12 средно големи ягоди, почистени от дръжките и разполовени

За гарниране:

 • пудра захар или избита сметана, или мус с маскарпоне, или ванилов сладолед
 • захаросани или пресни розови листа, други цветни венчелистчета, пресни ягоди, мащерка

Приготвяне на сладкиша

Фурната се нагрява на 180ºC. Подготвя се форма за печене с диаметър 26 см, която се напръсква със спрей за печене или ако се намазва с растителна мазнина, на дъното ѝ се поставя изрязан кръг от хартия за печене.

Яйцата се смесват със захарта и ванилената захар, ако се използва от нея и се разбиват с миксер на средна към висока скорост за около минута или докато изсветлеят и се сгъстят.

Към тях се добавят някой от избраните млечни продукти (прясно мляко + лимонов сок, кисело мляко или заквасена сметана) и избраното растително олио. Сместа се разбива с миксера на средна скорост, докато стане хомогенна. Тогава се добавят ваниловият екстракт, ако не е използвана ванилова захар, розовата вода, кардамона и лимоновата кора. Разбъркват се хубаво.

В отделна купа се смесват брашното, бакпулверът и солта. Разбъркват се хубаво и се пресяват над яйчната смес. Разбърква се с шпатула за кратко време, само докато брашното се хидратира добре и сместа стане гладка.

Приготвяне на лесен сладкиш с ягоди

Половината смес се изсипва в подготвената форма и се изравнява. Върху нея се разпределят нарязаните на кубчета ягоди. Върху тях се изсипва останалата половина от сместа и също се изравнява.

Приготвяне на лесен сладкиш с ягоди

Най-отгоре се подреждат половинките ягоди, без да се притискат в тестото. Просто се поставят върху него. Може да използваш малко повече от тези, които се виждат на горната снимка. Между 10 и 15 ягоди, в зависимост от тяхната големина, ще бъде перфектно.

Формата се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна и сладкишът се пече между 45 и 55 минути, в зависимост от използвания млечен продукт. Ако се използва прясно мляко, времето за изпичане при мен е 45 минути. С кисело мляко или заквасена сметана, сладкишът при мен става готов за 55 минути. Затова следи времето за печене в твоята фурна, най-добре след като минат 40 минути от началото на печенето. Сладкишът се проверява за готовност с дървена клечка, която забодена в центъра му трябва да излезе суха и чиста.

Готовият сладкиш се изважда от фурната и се оставя настрана за 10 минути. След това се освобождава от формата за печене и се поставя върху решетка докато се охлади напълно – около 1 час. След като е добре охладен се премества в сервизна чиния или поднос.

Лесен сладкиш с ягоди

Гарниране на сладкиша

Може да се подготвят различни добавки и така всеки ще може да допълва своята порция с каквото му харесва – сметана, маскарпоне мус, сладолед или просто пудра захар. А може и да се избере само една добавка, с която да се покрие целият сладкиш преди сервиране.

Лесен сладкиш с ягоди и рози

Ако остане от него след деня на изпичане, хубаво е да се съхранява в хладилник, защото плодовете бързо могат да ферментират в топлото време. В този случай, преди да се поднесе е хубаво да се извади 15-20 минути предварително от хладилника.

Лесен сладкиш с ягоди

Лесен сладкиш с ягоди

Още рецепти с ягоди

Още рецепти с рози

Други рецепти за сладкиши

33 коментара

 1. Невероятен е. Не можах да се сдържа, като го видях тази сутрин в пощата си, и тъй като нямах ягоди, но имах няколко праскови и кайсии, които бяха доста поомекнали, го направих с тях (хем да не стават зян 🙂 ). И с прясно мляко и лимон. Не съм очаквала, че кардамонът може да се ползва толкова добре в сладкиши, нито пък, че розовата вода, която пръскам на лицето си, може да се използва и в кухнята, но сладкишът е просто прекрасен и отива в раздел „Любими“. Благодаря за поредната любима рецепта.

  1. Благодаря за обратната връзка и споделения опит, Мария. Ще се радвам да опиташ и други рецепти и да отразиш впечатленията си.

  1. Намазвам ги с белтък и ги потопявам във фина кристална захар, като изтръскам излишната. Оставям ги да изсъхнат и ги съхранявам в буркан. Може да прочетеш допълнително за това в публикацията Как да си направя захаросани розови листенца. Издържат повече от година и запазват светлия си розов цвят, за разлика от просто изсушените листа, които стават с цикламен цвят и се свиват.

 2. Привет! Привет!
  Днес приех за предизвикателство да направя сладкиш с каквото имаше в хладилника. Получиха се два. Единият е с малини, ягоди, кори от лайм, кардамон и рози. Другият е шоколадов с портокалови кори и… маслини! 220 г брашно, 40 г какао, 220 г захар (вместо 200 г), 180 г маслини (без костилките, разбира се), нарязани на дребно, корите от един портокал. Печенето ми отне точно 40 мин. Изключителен се получи! Просто фантастичен! Дори най-върлият традиционалист изяде първо шоколадовия, защото му хареса повече! Силно препоръчвам да опиташ тази комбинация, ако още не си.
  Поздрави!

 3. Здравейте,
  Отново, с голямо удоволствие прочетах публикацията ви. И, пак отново се убедих, че само голям професионалист може да обясни така….достъпно😉
  Благодаря ви!
  Имам една молба към вас, възможно ли е да пуснете публикация за торта Опера?
  Разгледах няколко рецепти на български, но в нито една от тях нямаше (шоколадовият и още нещо) най долен пласт.
  Хубав ден

  1. Здравейте, Галина! Да, бих изготвила публикация за торта Опера. Може би като мине лятото, защото с шоколада, масления крем и кафето ми се струва тежък десерт за горещините.
   Дотогава се надявам да следите летните ми публикации и да ви носят вдъхновение.

  1. В тази рецепта могат да се използват различни аромати и подправки. Описах моите любими, които да допълнят ягодите и лекото тесто. Ако обичаш карамфил, използвай го, но умерено.
   Аз лично в случая предпочитам нещо по-свежо. Освен възможните аромати, които изброих в публикацията, може да се използва джинджифил, лимонена трева, пресен босилек, лайм, портокал, жасмин, бъз.

 4. Йоана, кексът е уникално вкусен! Направих го с квасена сметана и вместо лимонова кора, сложих захаросани портокалови корички. Много мек, ефирен вкус. Благодаря!

 5. Здравей Йоана. Първо искам да те поздравя за уникалния блог, който водиш. Следя го от доста време и съм правила много твои рецепти, нищо че съм новак в кухнята, но благодарение на теб всички сладкиши и торти ми се получават без проблем. 🙂 Реших да пробвам твоя сладкиш като замених ягодите с ябълки и добавих канела, но сладкишът не стана толкова сладък колкото очаквах. Премерих захарта с везна, възможно ли е това да се дължи на ябълките?

  1. Здравей, Дани! Радвам се, че блогът ти помага и черпиш вдъхновение тук.
   Конкретно на въпроса ти – да, възможно е сладкишът да ти се стори по-малко сладък, заради сладостта на самите ябълки. Ако си използвала грени смит, със сигурност ще донесат повече киселинност.
   Има и друг аспект, на който е хубаво да се обърне внимание. Тенденцията при десерти и печива в последните години е да са умерено сладки, като се набляга повече на допълнителни вкусове и текстура. Това понякога води до незадоволителни резултати за собствените възприятия, защото когато кажем „нещо сладко“, ние имаме представата, че то наистина е много сладко и очакваме да задоволи тази потребност в дадения момент. Разбира се, възприемането за вкус при различните хора е различно, но то може да бъде различно и в различните части на деня, както и от нашите очаквания.
   С това искам да кажа, че е възможно общата сладост на сладкиша да е намалена вследствие от използването на ябълки, но и това не бива да те притеснява, защото винаги има план Б и той е поръсване на сладкиша с пудра захар или гарнирането му с подсладена сметана или по-сладък сладолед, а в случая с ябълките аз бих гарнирала с карамелен сос.
   Ако самата технология на приготвяне ти допада, но искаш малко по-сладък сладкиш следващия път, може да добавиш допълнително захар. До 300 грама общо, смятам, че ще се държат добре в сместа. Може да стартираш проба с 50 грама отгоре, като общо за сместа ще станат 250 грама. Ако и това не те задоволява като сладост, използвай 300 грама захар.
   Пожелавам ти успех и ще се радвам да споделиш впечатленията си от следващия опит.

 6. Предполагам, че ще се получи добре и с малини (ягоди за съжаление вече няма), но тъй като те са по-кисели, дали ще трябва да се увеличи захарта и да се променят ароматите и подправките?

  1. Да, сладкишът би бил чудесен с малини. Аз бих направила адаптацията с тях, без да променям друго по рецептата. Ако установя, че имам нужда от повече сладост, мога да коригирам с поръсване от пудра захар или да гарнирам с по-подсладен мус или сметана. Чак след като установя това, на следващо приготвяне ще увелича захарта в сместа. Прочети и горния коментар, който също има връзка с този казус.

 7. Здравейте, Йона. Тъй като този сезон няма добри ягоди , бих искала да Ви попитам може ли да ги заменя например със замразени боровинки или къпини , и въобще какви плодове бихте препоръчали сега за този слакиш?
  Благодаря ви предварително за отговора.Бъдете здрави вкъщи!

  1. Всякакви плодове ще бъдат добре в тази рецепта. Пресни или замразени. Използвай без колебание замразени боровинки, къпини, малини или смес от горски плодове. Замразените ягоди обикновено са доста големи или размерите в един плик варират, затова е хубаво да се нарежат на еднакви парчета. Или използвай нарязани на кубчета ябълки или круши.

 8. Супер стана! Ползвах пр мляко и сметана 50/50! И Карамфил. Вместо кардамон. Някой по – горе беше питал виждам.
  Дори се учудвам, но носи и още малко сладост може би. Аз принципно намалял захарта в рецептите 🙂

  Не виждам как да прикача снимка!

  1. Благодаря за обратната връзка Мариета.
   За да приложиш снимка, необходимо е тя вече да бъде публикувана някъде. В коментара слагаш връзка към нея.

 9. Здравейте, Йоана!
  Чета и изпробвам Вашите рецепти вече 3 г. Спасявали са ме когато съм нямала идея какво да сготвя за гости или когато съм искала да изненадам с нещо ново семейството.
  Онзи ден за първи път пробвах сладкиша с ягоди. Гостите го харесаха много. Но аз критично си отбелязах наум, че беше станал чуплив и леко ронлив. Днес пробвах пак. Хареса ми, че се получи хрупкава коричка, но пък и някак по-сух ми се стори.
  Предполагам нещо бъркам с печенето, тъй като мерките и технологията спазвам.

  1. Предполагам печеш без вентилатор. Запази температурата във фурната, както е по рецепта, но започни да проверяваш сладкиша с дървена клечка от 30-тата минута от началото на печенето и продължи да печеш ако има нужда. Проверявай след това на всеки 5 минути. Предполагам, че просто в твоята фурна му трябва по-малко време.
   Ако резултатите отново са незадоволителни, намали фурната с 10-20 градуса и отново проверявай след 30-тата минута, докато намериш точния момент.

 10. Благодаря за отговора,Йоана! Да, без вентилатор. Ще последвам твоите съвети и ще споделя за резултатите.

 11. Много претенциозно Йоана, но не е необходимо. Слаба работа. безброй варианти на един пай.

  1. Теб никой не те е карал да го готвиш.
   Или пък да четеш статията.

 12. Здравей, Йоана!
  Искам да питам само откъде мога да купя розова вода и дали ще ми се получи сладкиша с боровинки, вместо ягоди?

  1. Розова вода потърси в аптеки, дрогерии и магазини с розова козметика. Търси 100% дестилат, без добавки.
   Сладкишът може да се приготви успешно и с боровинки, къпини, малини, нарязани на дребни кубчета праскови, кайсии или сини сливи.

 13. Здравейте, направих сладкиша без да влагам аромати в него (не разполагах с такива) и въпреки това стана просто чудесен! Благодаря за прекрасната рецепта, хареса се на всички вкъщи и със сигурност ще го направя отново!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *