Как да си направя захаросани розови листенца

Както вече споменах, първата ми работа след разходката в Казанлък беше да приготвя сладолед и захаросани розови листенца. Успях да запазя розите свежи до пристигането ми у дома, а и съвсем умишлено набрах и малко розови пъпки и полуразтворени цветове, при които листенцата се запазват по-дълго свежи.

Приготвянето на захаросани цветя става лесно, макар и малко пипкаво за по-големи количества. Но вече готовите листенца се запазват дълго и могат да послужат за прекрасна декорация на десерти.

За разлика от изсушените листенца (снимката горе), които бързо потъмняват от светло розови към цикламени, захаросаните запазват свежия си цвят и ми напомнят за онази слънчева сутрин, в която ги набрах.

Методът за захаросване в домашни условия е стандартен – намазване с белтък и поръсване със захар. След това листенцата се оставят да е изсушат за 12-24 часа или докато се втвърдят и не лепнат. Предишни опити със захаросване на цветове показва, че за целта е най-добре да се използва фина кристална захар, която няма да утежни цветчето, а и стои много по-добре отколкото обикновената (по-едра) захар. За пудра захар не може да става въпрос – тя би приглушила твърде много цветовете на цветето и не би стояла естетически добре. Този метод може да се приложи за всички ядливи цветя – листенца от рози, цели теменужки, лайка, невен, латинка, мак и други.

Захаросани розови листенца

Адаптирано от книгата Purple Citrus & Sweet Perfume

Продукти:

 • свежи розови листенца – измити със студена вода и внимателно подсушени
 • белтък (неразбит)
 • фина кристална захар

Работи се с едно листо на един път, като първо с помощта на четка се намазва от двете страни с белтък. Потапя във фина кристална захар, като се овалват и двете страни. Излишната захар се изтръсква.

Захаросаните цветове се оставят върху хартия за печене да се изсушат. Изсушаването може да продължи едно денонощие. Когато цветовете са напълно изсъхнали се съхраняват в буркан или кутия.

Забележка: Използвай цветя, които на са химически третирани. Цветята от цветарските магазини не са подходящи за хранителни цели. Избирай градински рози, полски ядливи цветя или ядливи стайни цветя, отглеждани у дома без добавка на химикали.

П.П. След онази случка в Казанлък с празния флакон розово масло писах до производителя – „Българска роза“. За моя изненада веднага получих обаждане, извинение и обещание за разследване на случая. Още по-изненадващо, което ми направи добро впечатление беше, че през цялото време ме държаха в течение от проверките, които са направени във въпросния магазин (откъдето купих празния флакон) и производствения процес в „Българска роза“. Надявам се след този случай да има повече контрол.

В тази ситуация, смятам че собственикът на магазина трябваше да свърши тази работа, а аз да си тръгна още тогава с 1 грам розово масло. Безкрайно бях афектирана от държанието на служителката, която само повтаряше: „Това никога не се е случвало!“ Е, случи се вече и въпросът е решен. Не съм съгласна, че клиентът винаги е прав и в случая не бяха длъжни да ми вярват. Но все пак, търговци, не подценявайте клиентите си и пазете интересите си!

22 коментара

 1. В последния месец си неудържима 🙂
  Ще рече, че публикуваш като пощуряла и човек не може да ти смогне на темпото и на хубавините, които предлагаш 🙂 Разбира се, това е повече от прекрасно и мисля, че всички много ти се радваме 🙂
  Поздравления за отношението и поведението по този мизерен случай с флакона – така е редно да се държим, когато някой не зачита правата ни (а не да премълчаваме и трупаме обида).
  Прекрасен ден ти желая!

 2. Имаш ли идея за приготвяне на розова вода в домашни условия и колко време може да се съхранява?

  1. Не съм приготвяла, но ето какво намерих тук. Според мен обикновени градински рози няма да свършат добра работа. Ако имаш възможност набери от дамасцена (казанлъшката роза) – ароматът е много по-силен и се задържа.

 3. Да-а,гледах и в много руски сайтове,но тайничко се надявах ти да си правила ! А розата от която исках да правя вода и захаросани листа е един много стар трендафил в двора на баща ми.

  1. Ядливи са. Използвам листа от маслодайна роза, които не са третирани с препарати. Розите от цветарските магазини не са подходящи в случая.

 4. Здравейте! Колко време издържат розовите листенца по този метод?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *