Два домашни ликьора с джин и коктейли с тях

Миналата година, точно преди летния сезон, реших да подготвя няколко ликьора с джин, които да използвам за коктейли през цялото лято. Идеята дойде от един кордиал с джин, ревен, портокал и сода в любимия ми кулинарен блог smittenkitchen.com. Авторът му Деб Парелман се вдъхновява за публикация на този кордиал от книгата за коктейли и други напитки на Дейвид Лебовиц, която излиза тогава.

Коктейл с ликьор от джин с ревен и портокалова кора

Исках да опитам тази настойка с джин, още повече че беше пролет и започна да се появява първия пресен ревен тук-там, затова не се забавих с приготвянето. А в този сезон, когато цъфтят бъз и маслодайни рози, ми хрумна да приготвя и ликьор с тези два прекрасни за мен флорални аромата. Летните коктейли у дома обещаваха да бъдат по-ароматни и вълнуващи.

Два домашни ликьора с джин и коктейли с тях

След като приготвих ликьорите, което става в рамките на месец, започнах да импровизирам като приготвях различни коктейли с тях. В тази публикация, освен напътствия за самите ликьори, описвам и две идеи за леки летни коктейли, които ми станаха любими.

Приготвяне на ликьор с джин, ревен и портокалова кора

Единият вариант за ликьор е с пресен ревен и портокалова кора. За целта ревенът се нарязва на кубчета, смесва се с няколко ленти прясно настъргана портокалова кора, малко захар и се заливат с джин. Разбира се, хубаво е да се избере джин, който ти харесва да пиеш самостоятелно. Настойката се оставя на тъмно и хладно място за около 1 месец. Моят килер е идеален за целта, но ако не разполагаш с такова помещение, настойката може да отлежи и в хладилника, тогава обаче би отнело малко повече време.

Приготвяне на ликьор с джин, ревен и портокалова кора

След това, освободеният в джина свеж и леко тревист аромат от ревена и цитрусовия от портокала се подсилват с портокалов ликьор като Коантро, Трипъл сек или Гранд Марние.

Коктейл с ликьор от джин с ревен и портокалова кора

На тази комбинация не ѝ трябват твърде много допълнения за да се приготви коктейл с нея. Достатъчни са сода, лед и допълнително прясна портокалова кора или резени портокал, които да подчертаят свежестта му. Лесен, лек и много свеж коктейл, който всеки може да си приготви у дома.

Цветове бъз и маслодайна роза

При втория вариант на ликьор с джин, импровизирах с любимите ми флорални аромати на пролетта – бъз и маслодайна роза.

Приготвяне на ликьор с джин, бъз и маслодайна роза

Техниката на приготвяне е същата като при първия вариант, но тук вместо ревен и портокал добавям пресни цветове от бъз и пресни листа от казанлъшката роза. Настойката отново отлежава около месец и се превръща в цветиста градина.

Приготвяне на ликьор с джин, бъз и маслодайна роза

Може би това беше ликьорът, с който най-много експериментирах за коктейли с различни добавки. Добавях просеко, сода лимонов сок, сироп от агаве за допълнително подслаждане, сироп от бъз, пресни ягоди… Разбира се не всички наведнъж, но в различни съчетания. Накрая, въодушевена от един от най-летните и любими коктейли Аперол шприц, направих коктейл с минимално добавки към джина с бъз и рози, така че вкусът му да се открои и подчертае.

Коктейл с ликьор от джин, бъз и рози

Коктейлът, който най-много ми допадна с този ликьор съдържа просеко, сода, малко сироп от бъз, който да донесе сладост и допълнителен аромат, и разбира се лед. Мисля, че е напълно достатъчно, но все пак е въпрос на вкус, така че ако имаш желание, може да приготвиш ликьорите и да експериментираш със собствени идеи. Коктейлите със сигурност ще са свежи и много приятни, особено когато са споделени с приятели.

Коктейл с ликьор от джин, бъз и рози

Количествата за ликьорите са малки, но ако желаеш, лесно могат се увеличат. Самите ликьори могат да се пият самостоятелно с лед, но ти предлагам и коктейли с тях. За приготвянето на коктейлите няма точна рецепта, просто описвам какво смесвам директно в чашата, а количествата зависят от предпочитанията ми на момента. Импровизирай и открий твоите пропорции. Лятото е наблизо. Подготви се, отпусни се и му се наслади с тези напитки!

Приготвяне на ликьор с джин, ревен и портокалова кора

Ликьор с джин, ревен и портокал

Продукти:

 • 350 мл джин
 • 200 г ревен, нарязан на кубчета
 • 2-3 ленти портокалова кора
 • 50 г захар
 • 30 мл Коанрю, Трипъл сек или Гранд Марние

Начин на приготвяне

В достатъчно голям буркан се смесват джинът, ревенът, портокаловата кора и захарта. Бурканът се затваря хубаво и се разклаща енергично. Оставя се за един месец на тъмно и хладно място като периодично бурканът се разклаща или може да се отвори и сместа да се разбърка. Мястото може да бъде килер или в шкаф в по-хладна стая. Ако не разполагаш с такива, тогава настойката може да се остави в хладилник за малко повече време – 45-60 дни. Независимо къде се съхранява, ако след време има останали плуващи на повърхността парчета ревен, които не са покрити с джин се добавя още малко джин, колкото да ги покрие.

Приготвяне на ликьор с джин, ревен и портокалова кора

Когато настойката е готова се прецежда и към нея се добавя избрания портокалов ликьор – Коантро, Трипъл сек или Гранд Марние.

Съхранява се в стъклена бутилка на стайна температура до 3 месеца. Коктейлът, който приготвям с този ликьор е следният, като може да използваш толкова количества от ликьора, содата и леда, колкото силен искаш да бъде.

Коктейл с ликьор от джин с ревен и портокалова кора

Коктейл с ликьор от джин, ревен и портокал

 • лед
 • ликьор от джин с ревен и портокал
 • сода
 • портокалова кора, портокалови резени

В чаша се слага лед, добавя се от ликьора и се допълва със сода. Гарнира се с прясно настъргана портокалова кора, добавят се портокалови резени.

Ликьор от джин, бъз и рози

Ликьор с джин, бъз и рози

Продукти:

 • 350 мл джин
 • 40 г захар
 • 50 г пресни листа от маслодайна роза
 • 6-8 стръка цветове от бъз

Начин на приготвяне

Захарта се смесва с розовите листенца и се претриват с пръстите на ръцете докато листенцата се овлажнят и захарта се ароматизира. Покриват се и се оставят така 1-2 часа.

В достатъчно голям буркан се смесват джинът, захарта с розите и цветчетата бъз. Бурканът се затваря хубаво и се разклаща енергично. Оставя се за един месец на тъмно и хладно място като периодично бурканът се разклаща или може да се отвори и сместа да се разбърка. Мястото може да бъде килер или в шкаф в по-студена стая. Ако не разполагаш с такива, тогава настойката може да се остави в хладилник за малко повече време – 45-60 дни. Независимо къде се съхранява, ако след време има останали плуващи на повърхността цветчета, които не са покрити с джин се добавя още малко джин, колкото да ги покрие.

Когато настойката е готова се прецежда (за по-фино прецеждане заради цветовете бъз се използва тензух) и се съхранява в стъклена бутилка на стайна температура до 3 месеца. Коктейлът, който приготвям с този ликьор е следният, като може да използваш толкова количесва от ликьора, просекото, содата, сиропа от бъз и леда, колкото силен и сладък искаш да бъде.

Коктейл с ликьор от джин, бъз и рози

Коктейл с ликьор от джин, бъз и рози

 • лед
 • ликьор от джин с бъз и рози
 • сироп от бъз
 • просеко
 • сода
 • лимонова кора
 • изсушени розови цветове

В чаша се слага лед, добавя се от ликьора и се капва от сиропа от бъз. Допълва се с просеко и малко сода. Гарнира се с лимонова кора и изсушени розови цветове.

Надявам се да се вдъхновиш за топлото време и да го изкараш прекрасно със семейството и приятелите си. Пожелавам ти хубаво лято, скъпи читателю!

Коктейл с ликьор от джин с ревен и портокалова кора

Виж още идеи за напитки

Може би искаш да сготвиш нещо с ревен

Или да използваш за други рецепти маслодайните рози

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *