Лаврак в смокинови листа на грил

Хубаво нещо са летните ваканции, нали? Не само заради почивката, следобедните дремки предизвикани от умората на слънцето или приятното стоене до късно (с чаша диджестив, най-често), защото тогава вече е прохладно, а и алармата на телефона е изключена от известно време. Обичам летните ваканции и заради прилично ранното събуждане от само себе си и тогава се наслаждавам на по-хладното време от деня докато пия кафе и мечтая за предстоящите приключения, които мога да си организирам.

Лаврак в смокинови листа на грил

Обичам летните ваканции и защото винаги се предизвиквам, чета повече, научавам нещо ново, правя нещо ново и имам времето просто да осъществявам намеренията ми. Това предложение за печена на грил риба, която е увита в смокинови листа е едно от тези намерения, които отдавна исках да споделя тук.

Прясна риба на пазар в Гърция

Беше преди няколко години, когато изкарахме една седмица от лятната ни семейна ваканция на Халкидики и оттам започва тази история за риба изпечена на грила. Бяхме на къмпинг с каравани и имахме условия да си готвим храната сами, включително и да си палим барбекю. Тогава дойде и желанието да напазаруваме пресни риби и морски дарове, които да сготвим на огъня. От опит знаех, че рибата не е лесна за готвене на скара – най-често залепва и се разпада при обръщане. От много четене на кулинарни книги обаче знаех също, че за готвене и увиване на разни продукти могат да се използват смокинови листа. И точно тогава, точно там – в Гърция, където намерихме прекрасни пресни риби и е пълно със смокинови дървета по пътищата, аз реших да изпробвам прочетеното на практика.

Печене на риби увити в смокинови листа

Печене на риби увити в смокинови листа

Една от изпечените риби в смокинови листа

Бях сигурна, че листата ще предпазят рибата от залепване върху решетките на скарата, но не знаех какво да очаквам като аромат и вкус от тях. Изненадах се много, когато опитах вече сготвената риба с части от загорелите от огъня смокинови листа. Имаше сладък опушен вкус и аромат на кокос и печени ядки. Това наистина ме удиви и продължих да практикувам печена по този начин риба, дори след като се прибрахме в София, дори на грил тигана, нагрят на котлона в кухнята на апартамента.

Лаврак в смокинови листа на грил

И голямо щастие, че разполагам с цели два смокинови храста растящи свободно в квартала. Не дават плод, защото никой не се грижи за тях, но пък листата им са все така ароматни и полезни.

Подготвяне на рибата за увиване в смокинови листа

Хубаво нещо са ваканциите, особено на село, където имам същата сутрешна прохлада, следобедните дремки, нощите до късно под звездното небе и много идеи за приготвяне на сезонна храна.

Увиване на рибата в смокинови листа

И точно това лято се видях подготвена да ти споделя тази рецепта, защото на село разполагам и с барбекю, и със смокинови листа, и с много помощници – най-вече за паленето на скарата и детайлните снимки от процеса на готвене.

Завързване на смокиновите листа върху рибата

Както и с много енергия да снимам и подготвя всичко това за публикация докато всички останали ме чакат за да седнем заедно на масата за вечеря. (Благодаря за помощта и търпението ви, мили хора!)

Увитата и завързана със смокинови листа риба

Е, накратко това е метод за готвене на всякакви риби на скара. Самата риба може да се овкуси всякак, но ти препоръчвам поне първия път да я приготвиш семпло – само сол, черен пипер, лимон и магданоз, за да се усетят най-добре ароматите от смокиновите листа, които те оставят. След това импровизирай по свои възгледи.

Лаврак в смокинови листа на грил

Времето за печене на рибата на барбекю или електрическа скара е относително и ще зависи от топлината на въглените/силата на скарата, както и от размера и вида на самата риба. В този случай пека лаврак, около 1 кг непочистен, за около 35 минути на средно силно барбекю.

Лаврак в смокинови листа на грил

Междувременно на него си изпичаме и млечна царевица, която децата обожават. Също там, като гарнитура към рибата може да се изпекат тиквички, патладжани, чушки, лук и разполовени домати. Овкусени с билки от градината, съчетани с хубаво охладено бяло вино или розе и вечеряйки навън, на двора пред къщата, с всички любими хора – това е мечтаната за мен лятна вечеря. Хм, случи ми се не само да я осъществя, но и да ти я споделя. Пожелавам и на теб такова изпълнено лято!

Лаврак в смокинови листа на грил

Лаврак в смокинови листа на скара

Тази техника може да се използва за всякакви цели риби. Вместо лаврак може да се изпече ципура, фагри, минокоп, кефал или други бели риби. Също така може да се използват и риби с по-малки размери. Тогава времето за готвене на скарата трябва да се съобрази с размера на рибата, нейният вид и силата на жаравата.

За 4 порции.

Продукти:

  • 1 лаврак, около 1 кг
  • сол и черен пипер
  • 2-3 супени лъжици зехтин
  • 4-5 стръка пресен магданоз
  • ½ лимон, нарязан на полумесеци
  • 10-12 смокинови листа, измити и подсушени
  • памучен конец за готвене

Подготовка на рибата

Рибата се почиства, измива се хубаво и се подсушава с кухненска хартия. Посолява се отвътре и отвън със сол и черен пипер на вкус и се намазва също отвътре и отвън със зехтин. В кухината ѝ се поставят стръкове магданоз и резени лимон.

Увиване на рибата в смокинови листа

Взима се памучен конец за готвене и се срязват няколко шнура, в зависимост от дължината на рибата. Подреждат се хоризонтално върху дъска на известно разстояние един от друг. Върху тях се подреждат смокиновите листа, като се застъпват едно друго и се съобразяват с размера на рибата. Върху листата се поставя овкусената риба. Листата се загъват навътре и залепят върху рибата, така че тя да се увие максимално с тях.

Завързване на смокиновите листа върху рибата

Листата с рибата се завързват с памучните шнурове. За тази цел е хубаво да има помощник, който да придържа листата стегнато към рибата, докато друг я завързва.

Изпичане на рибата

За печене на рибата се подготвя барбекю, но може да се използва и електрическа скара. Рибата се поставя върху скарата и се пече около 35 минути като се обръща внимателно по средата на печенето. Ако рибата е по-малка или по-голяма, времето за печене се съобразява с нейния размер и силата на огъня.

Докато рибата се пече, памучните шнурове ще изгорят, но листата вече ще бъдат фиксирани върху кожата ѝ. По-голямата част от листата също ще обгорят, но това не трябва да те притеснява. Всичко, което е изгоряло повече ще се отдели с кожата при сервиране на рибата, а отдолу ще се открие прекрасното ѝ месо събрало много аромат от листата.

Лаврак в смокинови листа на грил

Сервиране

След като рибата се изпече се премества в чиния и се оставя за десетина минути да отлежи. По-изгорелите листа на повърхността се отстраняват. Рибата се разтваря откъм корема и се отстраняват магданоза и лимоновите резени. Отделя се голямата кост и главата. Сервира се месото.

Лаврак в смокинови листа на грил

Виж още рецепти с риба и морски дарове

Разгледай и други рецепти на грил

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *