Галет с чедар, ябълки и розмарин

Едва ли интернет има нужда от още една рецепта с ябълки, но ако приемем, че тази не се категоризира строго нито като десерт, нито като солено ястие, тогава може би ще ти бъде интересно да я опиташ. Или поне да я прегледаш и в случай, че изникне необходимост точно от такова сладко-солено-пикантно предястие, с което да стартираш парти или да предложиш като десерт, с който да си допиете виното, да разполагаш с рецептата подръка.

Галет с чедар, ябълки и розмарин

Освен основни съставки на този галет, изброени в заглавието, той съдържа още няколко прекрасно допълващи се към тях продукти и подправки, които го правят наистина различен и забележим. Нека ти разкажа по-подробно сега.

Ронливо тесто с чедар, ябълково пюре, орехи, кафяво масло и пресни ябълки за галет

Ронливо тесто с чедар

Любимото ми тесто за пай, с което те запознах преди година, има възможност за прекрасно обновяване като се допълни със сирене чедар. Много подходящо за пай с ябълки или круши, но тъй като самото тесто е универсално и с него могат да се приготвят както сладки, така и солени пайове и тарти, точно това с чедъра може да стане основа за киш. Ако за първи път се запознаваш с такъв тип тесто, прочети старателно стъпките за перфектен резултат.

Ябълково пюре с канела и розмарин

Розмарин и канела

Световната кухня е пълна с примери за съчетаване на подправки, които ни правят любопитни или поне мен особено много да ги опитам. Интересът ми към използването на на пръв поглед несъчетаеми или странно звучащи комбинации води до изненадата при опитването им, много често приятна. В тази рецепта, смесването на розмарин и канела с ябълките и пръхкавото тесто с чедар е познато, но и загадъчно. Всъщност, комбинацията на двете подправки прочетох в една от любимите ми кулинарни книги от това лято, в една от рецептите за галет с ябълки и реших да приложа идеята като вмъкна и любимото ми тесто за пай, но този път обогатено с чедар. Просто и чудесно!

Галет с чедар, ябълки и розмарин

Орехи и захар мусковадо

Самата мисъл за ядки и карамел ме кара да ги пожелая веднага. Те могат да бъдат поотделно или заедно във всякаква форма като например поръсени печени орехи върху карамелен сос или в пралина или в десертен блок. Тук обаче е по-различно. Ядките са самостоятелно, захарта също. Тя дори не е във форма на карамел, защото мускувадо е толкова влажна, заради съдържащата се в нея остатъчна меласа, че не позволява карамелизиране. Обаче, самата захар се поръсва на буци върху галета и докато той се пече тя, бих казала, прави опити да се разтопи, от които в последствие се получава една ароматна сладка и леко дъвчаща маса. Прекрасна с хрупкавия орех, който също се е запекъл върху галета. Още по-прекрасно допълнение на тези двете върху ябълките. Нямам какво да кажа повече.

Кафяво масло

Кафявото масло е препечено масло, при което водата се изпарява, а млечните протеини се карамелизират. Неговият цвят става кафяв, а ароматът му превъзходен – на ядки с карамел, но най-често се описва като лешник, което е оправдано от френското му наименование Beurre noisette. Накратко – маслото се загрява и готви известно време докато покафенее слабо и придобие аромат на печени ядки. Този процес е бърз за малко количество масло, затова трябва да се наблюдава. Но това масло, с което се поръсва галетът преди да се изпече му дава още по-богат ядков вкус и карамелен аромат. Не е за изпускане!

Различни сортове ябълки

Ябълки, ябълки, ябълки

Свежестта и балансът на този галет са именно ябълките. Изобилието в този сезон от сладки, кисели, сладко-кисели, тръпчиви, сочни и хрупкави ни дават избор към онова, което предпочитаме. Знаем, че ябълките за пай, тарт или изобщо онези които ще се готвят, трябва да запазят формата си и да не се разкашкват, но тук имаме свобода да използваме всеки един вид, който харесваме. Разнообразието ще донесе различни вкус и текстура, но и ако се използват органични ябълки, които няма нужда да се белят, те ще бъдат отразени и от цветовете им.

В този галет, освен запечени на резени, ябълките присъстват и като пюре ароматизирано с канела и розмарин. То допълва с още по-богат вкус и дълбочина. Не го пропускай! Може да се приготви до три дни предварително.

Галет с чедар, ябълки и розмарин

Галет с чедар, ябълки и розмарин

Рецептата е базирана на идеи от книгите Spice Health Heroes: Unlock the power of spice for flavour and wellbeing и Art of the Pie: A Practical Guide to Homemade Crusts, Fillings, and Life.

За 6-8 порции

За тестото:

 • 360 г универсално брашно, за предпочитане охладено
 • ½ чаена лъжица смляна морска сол
 • 115 г зрял бял чедар, настърган на средно ренде
 • 1 супена лъжица нарязан пресен розмарин
 • 110 г студено масло, нарязано на кубчета
 • 100 г ледена вода + 15-30 г допълнително, ако има нужда

За ябълковото пюре:

 • 25 г масло
 • щипка сол
 • 1 малка пръчка канела
 • 1 малък стрък пресен розмарин
 • 250 г ябълки, обелени, почистени и нарязани на кубчета
 • ½ чаена лъжица лимонов сок
 • 1 супена лъжица захар

За галета:

 • 700 г ябълки, смес от хрупкави, сочни и кисели сортове
 • 30 г орехови ядки, нарязани на едро
 • 50 г масло
 • ¼ чаена лъжица канела
 • 50 г захар мусковадо
 • 1 яйце, разбито, за намазване
 • 1 супена лъжица канелена захар (смес от 1 супена лъжица захар, 1/2 чаена лъжица канела и щипка сол)

Приготвяне на тестото

Брашното се измерва в купа и се охлажда една нощ в хладилник или един час във фризер. Добавят се солта, чедарът и розмаринът и се разбъркват хубаво.

Студеното масло се добавя към брашнената смес и се претрива в нея с помощта на ръчен блендер за тесто или с вилица. Претриването продължава, докато парчетата масло и чедар станат с големина на грахово зърно или малко по-малки. От продължителността на този процес и големината на парчетата масло, ще зависи колко вода ще бъде необходимо да се добави.

От измерената вода се добавя по-голямата част от нея, като се оставят настрана около 30 г. Водата се разлива по цялата повърхност на сместа. Разбърква се хубаво с вилица. Ако сместа ни се стори твърде суха, тогава се добавя част от останалата вода.

Сместа започва да се претрива с дланите на ръцете, които е хубаво да са добре охладени. Начинът, по който се прави това е както се пере дреха на ръка. С двете ръце се взима с пълни шепи от тестото и се претриват една в друга.

В този момент ще се забележи как тестото се съединява. Ако отново го усещаме твърде сухо, добавяме останалото от заделените 30 г вода. Работейки вече с едната ръка (с другата се придържа купата) тестото се притиска в стената на купата в опит да се събере в една топка. Напълно нормално е по дъното на купата все още да има сухи части. При мен, обикновено тестото поема 100-120 г вода и рядко има нужда от още, но ако на този етап ми се стори, че сухите части са твърде много и няма да могат да се съберат с останалото тесто, тогава добавям още малко, около една чаена лъжица вода.

Тестото отново се притиска по стените на купата, като се обират всички сухи части от дъното ѝ.

Тестото се изсипва върху чист плот. Ще бъде все още ронливо и ще се разпада – това е добре. Притиска се с двете длани, като едновременно се оформя на топка. Топката тесто ще стои груба с ясно виждащи се парчета масло и чедар в нея. Тестото се оформя на правоъгълник като се изтънява до около 15 мм и се увива хубаво в стреч фолио. Охлажда се в хладилник минимум един час. Може да се приготви от предния ден или да се замрази до три месеца. Когато тестото е било замразено, то се изважда в хладилник от предния ден, за да се отпусне, но да продължи да се поддържа студено.

Приготвяне на ябълковото пюре

Маслото се разтопява в касерола на слаб котлон заедно с пръчката канела и стръка розмарин. Вари се докато се усетят ароматите от подправките, около 2 минути. Добавят се ябълките, лимоновият сок, захарта и една супена лъжица вода. Оставят се да заврат на умерен котлон и се готвят 10-15 минути под капак докато ябълките омекнат. Капакът се отстранява и ябълките продължават да се готвят до гъста паста като се разбъркват периодично. В зависимост от използвания сорт ябълки, може да останат парченца от тях, това не е проблем, важно е да са омекнали.

Сварените ябълки с канела и розмарин за ябълковото пюре

Претриване на сготвените ябълки през цедка за ябълковото пюре

Когато са готови подправките се изваждат и сместа се минава през цедка. Охлажда се. Ябълковото пюре може да се приготви до 3 дни предварително и да се съхрани покрито в хладилник.

Приготвяне на галета

Ябълките за галета се нарязват с кората (ако са органични) на четвъртини. Почистват се от семенниците и всяка четвъртина се нарязва на филии с дебелина 4-5 мм. Оставят се настрана.

Разточеното тесто с чедар за галета

Тестото се разточва върху хартия за печене на правоъгълник с дебелина 4-5 мм. Премества се заедно с хартията в тава за печене.

Разпределеното ябълково пюре върху тестото

Върху тестото се разпределя ябълковото пюре като се оставят свободни около 4-5 см от краищата му.

Подредените ябълкови резени върху тестото

Върху ябълковото пюре се разпределят резените ябълки, като се редуват по цветове/сортове.

Оформяне на галета със загъване на краищата тесто навътре

Краищата на тестото се загъват навътре с помощта на хартията за печене. Подготвеният галет се охлажда в хладилник докато фурната се нагрява на 190ºC и се подготви кафявото масло.

За кафявото масло то се слага в касерола и се нагрява на умерен котлон докато се разтопи и заври. Вари се 1-2 минути докато започне да покафенява и да ухае на печени ядки. Касеролата се разтръсква няколко пъти през това време, за да се разбърка маслото. Внимава се маслото да не изгори, това може да стане много бързо. Готовото кафяво масло се отстранява от котлона и към него се добавя 1/4 чаена лъжица канела. Разбърква се хубаво.

Разбива се яйцето за намазване и се приготвя канелената захар.

Завършения галет преди печенето

Когато фурната е нагрята на 190ºC, подготвеният галет се изважда от хладилника. Поръсва се с нарязаните орехи и кафявото масло. Върху него се разпределя захарта мусковадо. Краищата на тестото се намазват с яйце и се поръсват с канелената захар.

Галетът веднага се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пече 40-50 минути или докато тестото стане златисто кафяво по краищата, ябълките се запекат и ясно се виждат бълбукащи сокове от тях.

Галет с чедар, ябълки и розмарин

Галетът се охлажда на стайна температура за минимум 1 час и тогава се нарязва на парчета. Сервира се в деня на изпичане.

Галет с чедар, ябълки и розмарин

Още рецепти с ябълки

8 коментара

  1. Ако не искаш да използваш сирене, приготви тестото без него като следваш тази рецепта. Вместо да поръсваш с мусковадо, поръси галета по цялата му повърхност с канелена захар или използвай просто кафява захар.

  1. Гравиера ще бъде идеално за случая. Може да се спреш на всяко едно полутвърдо жълто сирене, което е ароматно и не много солено и което харесваш да ядеш самостоятелно.

 1. Много, много вкусен!
  Замених мусковадо с канелена захар. На мен лично мусковадо ми идва прекалено натрапчиво като вкус.
  Оформих галета кръгъл, ябълките ги обелих, като запазих само няколко четвъртинки с корите, ей така, за цвят.

 2. Наистина не обичам да правя ронливо маслено тесто. Но за този галет… нямаше как:) Е, преборих се… Чедърът беше оранжев, а не бял, лимоновият сок стана на балсамов оцет, а над мусковадото поръсих малдонска сол, от мене. Беше страхотен! Много се хареса. Другият път бих добавила остатъчното сирене между ябълките за още по-извратен вкус:) Доживотен почитател ставам на комбинацията розмарин-канела, която вчера пробвах с праскови, а днес с ябълки! Бъдете щастливи, хора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *