Малинада

След екскурзията до Барселона, която си направихме с Вальо, аз разбира се, с голямо удоволствие потънах в темата с приготвяне на каталунска храна. Тази кухня изобилства от рецепти с летни зеленчуци и морски дарове, на които в този сезон се радвам много, особено с мисълта да опитам нещо ново. Междувременно заредих фризера с малинов и шоколадов сладолед, които Дани обожава и за които имах намерение по-скоро да направя публикации с рецептите. Много често обаче в разгара на летния сезон намисленото бързо сменя посока, защото обикновено сме в повече движение, повече навън, рутината си отива и дава път на приключенията.

Малинада

Непланувано отидохме на село, прекарвайки една седмица в блаженство от чистия въздух, прохладния вятър от гората, вкусната храна, която си приготвяме със зеленчуци от градината, разхлаждащи лимонади и коктейли с мента и маточина, пак от там. Е, и с доста ухапвания от насекоми, надрани крака и изгорели рамена, но това си е част от живота извън града. Голяма част от него е и звездното небе, на което се наслаждавахме всяка нощ до късно, наравно със звуците на щурците.

Танцувам с пеперудите

Дани и Вальо на двора

Дани и Клара пекат маршмелоу на огъня

Децата се забавляват като си пекат маршмелоу на огъня. Вадя картофи от градината и ги подготвям за печене в жаравата. Ръся пресни билки на всичко. Ям дуди и джанки където намеря докато си правим разходки. Сънищата са сладки и дълбоки, сутрините бодри, следобедите с дрямка, а вечерите прохладни и весели. Вече не мислех за каталунската кухня и сладоледите, и докато имах желанието първо да пиша за малиновия сладолед, много бързо и спонтанно стана така, че пиша за малинада.

Изваждам картофи от градината

Картофи се пекат в жаравата

Малинадата, която приготвям е лимонада с малини. За нея използвам стандартните продукти за обикновена лимонада – лимонов сок, мента, сода и лед, и в зависимост от това, с което разполагам и искам я подслаждам с мед, кленов сироп или захарен сироп. За малинадата добавям малини, на които сега им е сезонът и могат да се намерят на приемлива цена по пазарите.

Подготовка на чашите за малинадата

Понеже бяхме на село и разполагах с какви ли не билки от градината, освен мента, за тази малинада използвах и маточина. Нейният свеж лимонов аромат се съчета прекрасно с всичко в напитката. Подсладих я с мед, също местно производство, притежаващ билков аромат и даващ прекрасен вкус за мен.

Подготовка на чашите за малинадата

Малините купих от местен производител на седмичния пазар в Ловеч и са толкова вкусни, че ме върнаха в детските години, когато си ги беряхме от градината. Ароматни и със свеж вкус, децата им се наслаждаваха самостоятелно и бяха нетърпеливи за напитката с тях, която за първи път опитваха. Хареса им, разбира се, а покрай снимките, които по това време направих за тази публикация се въодушевиха да си добавят цели малини и резени лимон в чашите, както и да си украсят самите чаши, като същински коктейл.

Полски цветя и билки

Ако не разполагаш с пресни малини, могат да се използват и замразени. Понеже бях на село без екстра кухненски уреди, използвах хаванче за да намачкам първо ментата и маточината, а след това и малините с тях. Намачкването на билките им позволява да отделят повече от аромата си. Дори могат да се оставят да постоят заедно с намачканите малини в хладилника за известно време. Ако разполагаш с кухненски робот, малините и билките могат да се смелят там. И при двата случая минавам сместа през цедка, за да отстраня семенцата от малините.

Дани и Клара пият малинада

Вместо мед може да се използва кленов сироп или захарен сироп направен с равни части захар и вода, които се кипват докато захарта се разтопи. Захарният сироп след това се охлажда. Количеството мед, което добавям в рецептата е по мой вкус, но се чувствай свободно да добавиш мед, кленов или захарен сироп в количества според твоите предпочитания. Всеки от изброените подсладители дава различно усещане за сладост, а медът и кленовият сироп добавят и аромат, затова прецени какво и по колко да използваш. Добавяй по малко от избрания подсладител и опитвай малинадата докато ти хареса.

Бера билки от градината на село

Прясна мента лесно се открива по пазарите и супермаркетите, особено сега, докато маточина се намира по-рядко. Ако е трудно да намериш маточина, на нейно място използвай още мента. И накрая, за малинадата използвам газирана вода, но ако предпочиташ негазирана напитка, тогава допълни със студена вода.

Малинада

Малинада

За 4-6 порции.

Продукти:

  • по 2-3 стръка прясна мента и маточина
  • 250 г пресни малини
  • прясно изстискан сок от 3 лимона
  • 150 г течен мед
  • 800-1000 мл студена газирана вода
  • лед
  • допълнително лед, листа прясна мента и маточина, резени лимон и цели малини за чашите

Начин на приготвяне

Взимат се листата от прясната мента и маточина и се начукват в хаванче докато се смачкат хубаво и отделят аромата си. При тях се добавят малините и се счукват докато станат на пюре. Сместа може да се остави да постои известно време в хладилник и след това се претрива през цедка за да се отдели чисто малиново пюре. Към пюрето се добавя течния мед и се разбърква докато се разтвори в него.

Подсладеното пюре се слага в кана и към него се добавят лимоновият сок, лед, пресни листа мента и маточина, резени лимон и цели малини. Накрая се изсипва газираната вода.

Малинадата може да се сервира веднага или да се остави в хладилник за по-късно.

Малинада

Виж още рецепти с малини

Разгледай други идеи за напитки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *