Млечна царевица на грил с масло и босилек

Една от храните, които обожавам през лятото е млечната царевица. И тази любов, спомням си, е още от моето детство. Тогава кочаните царевица бяха сварявани в голяма тенджера и тъкмо, когато бяха готови си изваждах един от тях, посолявах горещия мамул със сол и подухвах, за да се охлади по-бързо и да си го изгриза с огромно удоволствие. Така сварената царевица оставаше в тенджерата, във водата, докато изстине и си взимах от нея, когато пожелая. Извадеше ли се от водата, изсъхваше бързо и губеше сочността си. Но пък и да ти кажа, не се е задържала изобщо, защото всички вкъщи тогава я обичахме, а все пак, и аз бях там.

Млечна царевица на грил с масло и босилек

Случвало се е, когато на село се запали огън, в него да се пъхне някой и друг кочан млечна царевица, но това беше по-скоро инцидент, отколкото обичайна практика. Въпреки това, или може би точно заради това, харесвам още повече обгорелите опушени зърна.

С времето, кулинарния опит и всички рецепти с млечна царевица, които съм опитвала, намирам още много начини да я включа в лятното меню. Често я оронвам с ножа все още сурова и я запичам на тиган със зеленчуци от този сезон. Обожавам тези лодки и не само заради тях, винаги си купувам царевица с обвивката от листа и всичката свила. Под тях, тя остава свежа за по-дълго време. Харесва ми на бързи и лесни, само с две съставки зеленчукови кюфтета, а също така често допълвам летните салати с нея. Но когато я искам от кочана, предпочитам да има лек опушен аромат, умерено количество сол, малко повече масло и много пресен босилек. От моето детство до сега, това е един от най-любимите ми начини за приготвянето ѝ. А и не само за мен, защото Даниел също я обожава по този начин. Дали пък това няма да бъде неговият детски спомен за царевицата?

Кочани млечна царевица, малдонска сол, масло, пресен босилек, зехтин

И понеже вече стана ясно, че нямам двор с барбекю и възможност да запаля огън, в чиято жарава да обгоря царевичните зърна, взимам грил тигана и пресъздавам усещането за огън и опушена карамелизация в него. Един от начините, по които го правя е да нагрея грил тигана на най-високата степен на котлона и да сложа целите кочани млечна царевица в него. Обръщам ги на всички страни през 2-3 минути докато не се обгорят равномерно, но това понякога отнема доста време. Затова реших да опитам със задушаване по технологията за изпичане на тези пилешки бутчета на грил тигана.

Изпичане на кочани млечна царевица на грил тиган

За целта разделям царевицата на две или три части, в зависимост от големината ѝ, намазвам я просто със зехтин и я слагам на нагорещения на умерен към силен котлон грил тиган. Похлупвам го с капак и готвя кочаните 18-20 минути като ги обръщам периодично.

Когато са готови и все още горещи ги посолявам с малдонска сол, слагам върху тях бучки студено масло, които се топят като сладолед под жарко слънце и попива във всички места между запечените зърна царевица. Когато се поохладят малко, но да са все още топли ги поръсвам обилно с нарязан пресен босилек. От топлината на царевицата, ароматът му се засилва и първата ми реакция преди да направя снимка за тази публикация е да отгриза от едно парче. Не се съмнявам, че и ти би направил това, ако решиш да приготвиш тази лятна храна по този семпъл, но изпълнен с аромати начин. Сладост от царевицата, опушеност от грила, плътност от маслото, свежест от босилека и всичко това повдигнато от морската сол. Тази храна просто те привлича! Тя е вкусна! Тя е един от любимите летни вкусове! И ти не искаш да го пропуснеш, нали?

Млечна царевица на грил с масло и босилек

В тази рецепта всъщност няма рецепта, а по-скоро навигация за приготвянето на царевица от кочан на грил тиган и начин за овкусяването ѝ със сол, масло и пресен босилек. Точно затова няма да давам количества от продуктите – използвай толкова царевица, колкото ти е необходима в момента и я подправи на вкус със сол. Добави повече масло и пресен босилек, отколкото по принцип си мислиш, че е необходимо. Вярвай ми!

Продукти:

  • кочани млечна царевица, срязани на две или три в зависимост от размера ѝ
  • зехтин
  • малдонска сол или смляна морска сол
  • студено масло, нарязано на кубчета
  • пресен босилек, нарязан на шифонада

Начин на приготвяне

Грил тиган се нагрява на силен котлон. Царевицата се намазва семпло със зехтин от всички страни. Когато тиганът е добре загрят, силата на котлона се намалява на умерена към силна. Слагат се парчетата царевица и тиганът се похлупва с капак. Запичат се 18-20 минути като се обръщат периодично през това време. Трябва да се запекат равномерно от всички страни, зърната да се сготвят, а на места да получат силен загар.

Когато царевицата е готова се премества в подходящ съд и се посолява със сол. Докато е гореща, върху нея се поставят бучките масло и се оставят да се разтопят. Кочаните царевица се овалват хубаво в разтопеното масло. Точно преди сервиране, когато царевицата не е гореща, но е все още топла се поръсва с нарязания пресен босилек. Взимаш парче и изгризваш. Повтаряш!

Разгледай още рецепти за грил

Търсиш други рецепти с царевица

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *