Смокини с рикота, орехи и салвия

Септември винаги е бил много динамичен. И то не само заради първия учебен ден, завърналите се хора в града и претоварения трафик. За мен лично, септември е натоварен и с подготовка за рождения ден на Даниел, завръщане на работа след лятната отпуска с разработване на нови сезонни рецепти и най-вече климатизация към рязкото застудяване след приятно топлия август. И докато винаги съм подготвена и за първия учебен ден, и за партито за рождения ден на сина ми, и за изготвяне на тортата за рождения му ден за публикация, която вече девета година споделям тук, и за реализиране на новите ми кулинарни идеи, то за рязката промяна на времето, мисълта за свършилото лято и предстоящият зимен сезон, струва ми се, никога не съм готова.

Смокини с рикота, орехи и салвия

Октомври, като че ли е по-благ. Вече настроена за по-малко слънце и топлина, когато те идват ме ощастливяват. Пейзажът, дори в големия прашен град става цветен от прошарените листа на дърветата. Слънцето може да се появява по-рядко и да свети до по-рано, но в този момент ми се струва достатъчно за доза хубаво настроение. А това винаги е работило и за вдъхновение. И струва ми се, опитвам всякак да запазя топлината и вкуса от предходните три-четири месеца.

Пресни смокини

За мен добър спомен към лятото са смокините. Обожавам ги и това лято се възползвах от всеки един път, когато отидех на пазар да си взема от тях. Всяка седмица купувах от дребните български смокини, а понякога и по-два пъти в седмицата. Наслаждавах им се натурални – сладки и сочни с хрупкавите си семенца – не исках да правя нищо друго с тях, освен да ги ям така.

Смокини с рикота, орехи и салвия, преди да се запекат

Една-две седмици след началото на септември не се надявах да видя смокини на пазара, но за моя изненада, тях ги имаше и напълвайки отново чанта с тях си мислех, че този път вероятно са последните за сезона. Следващият път, когато отидох на пазар не видях от тях и си казах – да, това беше, догодина пак. Ала седмица след това пред мен имаше пълна касетка с любимите смокини и аз, както вече може да се досетиш, напълних поредната торба.

Смокини с рикота, орехи и салвия

Краят на септември е обаче, смокините видимо са по-стегнати и макар да са сочни отвътре, на вкус не са толкова сладки, както до преди две седмици. Слънцето си оказва влияние във всичко, не само върху настроението ми! Тогава реших, че може би е крайно време да приготвя нещо с тях, да ги сготвя. Да се възползвам от вкуса им като им добавя допълнително сладост от мед и ги допълня със свежо сирене и все още млечните орехи. Не ми се искаше да усложнявам нищо, а само да изпратя един от любимите ми летни плодове с повече вкус. Изготвих нещо като предястие, снак или дори десерт за довършване на виното от вечеря със септемврийските пресни смокини като ги обогатих и надградих.

Смокини с рикота, орехи и салвия

В този момент на пазара вече няма от дребните български смокини, но пък навсякъде се предлагат от едрите гръцки, чиито сезон е сега. Те също биха били подходящи. Рецепта с точни грамажи не е необходима, защото всичко може да варира от големината и броя на смокините, както и от личния вкус – повече или по-малко рикота, мед или орехи. Това е рецепта за наслада, която да сготвиш по твой личен вкус. За последно да изпратим лятото вкусно, защото тиквите вече са тук, сутрините и вечерите са студени, червеното вино е за предпочитане, а всичко това носи със себе си много други нови идеи…

Смокини с рикота, орехи и салвия

Смокини с рикота, орехи и салвия

Продукти:

 • пресни смокини
 • рикота
 • четвъртини орехови ядки
 • прясна салвия
 • зехтин
 • течен мед
 • малдонска сол
 • прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Смокините се измиват, подсушават и почистват от дръжките. Всяка смокиня се срязва на кръст от върха до средата ѝ. Полученото джобче се напълва с рикота и се слага по една четвъртина орехова ядка и по едно листо салвия.

Смокините се подреждат в тава, без да се слага хартия за печене в нея. Посоляват се със солта и пипера. Поливат се с малко количество зехтин и мед. Запичат се под грила във фурната за 4-5 минути или докато ядките и салвията се запекат, а смокините се затоплят. Наглеждат се, за да не изгорят ядките.

Когато са готови се изваждат от фурната и се поливат с още мед. Ако е нужно се поръсват с още малдонска сол и прясно смлян черен пипер.

Смокини с рикота, орехи и салвия

Разгледай други рецепти със смокини

Виж още идеи за предястия

4 коментара

 1. Йоана, постът и рецепта са изящни! Благодаря за споделянето и насладата от четенето. Незнам дали ще стигна до смокините, но твоят копнеж по тях и красотата, с които пишеш, може и да ме заведат неделя вечер до кварталния магазин за смокини и салвия 🙂

 2. Благодаря, Йоана! Прекрасен пост с много положителна енергия, а рецептата трябва да се опита докато сме в сезона на смокините! ❤️
  ПетяМ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *