Аз и смокините

Аз и смокините

Веднъж, преди 6-7 години ми се случи да остана в една смокинова градина за цяла седмица. Градината беше в едно малко селце близо до Атина (вече не помня името му), а в единият и край – малка къщурка в която някога живееше баба Стамата, на глезено и викаха Тото. Много мъдра жена, тогава на 90 години тя беше пример за дълголетието на гръцкия народ. Един от най-важните фактори за това дълголетие е храненето, а както всички знаем средиземноморската диета е една от най-здравословните. Като започна с маслините, зехтина, рибата, млечните продукти, зеленчуците и стигна до плодовете в изобилие.

Та там в това селце изкарах една седмица в бране на смокини. Или по скоро беше в ядене на смокини. Всеки ден обирахме узрелите под жаркото слънце плодове, а привечер слагахме в тави смокини срязани на две, и поръсвахме със захар и пресни бадеми. И те, току що откъснати от дървото. След като се запекат се получаваше страхотно сладко, което може да се съхранява в бурканчета в хладилник.

Приготвянето беше малко трудоемко, защото за разлика от продаваните у нас смокини, гръцките са много едри, а кората им е дебела и горчива и трябва да се бели на всяка една. Но пък толкова вкусно сладко никога не бях яла.

Смокините са богати на фибри и калции, а смокиновото дърво е едно от първите култивирано от човек. Факт е че се споменават в Библията, Корана, легенди и приказки. Всички помним приказката за Малкия Мук, нали? 🙂

Смокини с кисело мляко и мед

Обожавам тези плодове. Когато узреят напълно на дървото, а кората им почти е изсъхнала – тогава са най-сладки.

Смокинята се съчетава с безброй много продукти, дори някои комбинации на пръв поглед са доста смели. Терин от патешки дроб със смокини, прошуто със смокини, пиле със смокини или свинско месо със смокини са малка част от всевъзможните комбинации.

Смокини с кисело мляко и мед

Обичам ги смесени с кисело мляко и мед, а наскоро открих колко вкусни са със сирене и мед. Фета, рикота, маскарпоне, моцарела, бри, пармезан и дори с нашето саламурено сирене.

Смокини със сирене фета и мед

Най-хубавото е че мога да ги вкуся по всяко време на годината, като най-често добавям сушени смокини в плодовите бонбони или ако са пресни мога да приготвя хрупкав десерт със сладък пълнеж като галет със смокини, например.

И разбира се, че ще има нова рецепта със смокини. Сега е сезонът им и какво по-хубаво от това да се възползвам и да приготвя сладкиш. Ще направя само малка подсказка – смокини, ароматизирани с канела, звезден анасон и портокал и обгърнати в хрупкава коричка с овесени ядки. Оставям те да се плюнчиш, докато аз напиша следващия пост. 🙂

4 коментара

  1. В момента си пия сутрешното кафе -голямо плюнчене пада…Благодаря ти за удоволствието от написаното/като въведение към темата/Хубав ‘смокинов“ден

  2. Вчера си купих смокини, защото ми се приядоха след твоя апетитен пост. Освен че послужиха за декор на снимките, бързо-бързо свършиха. Днес ще купя пак – дано се задържат, докато пуснеш новата рецепти с тяхно участие 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *