Как да си направя смес от подправки за коледни сладки

Предполагам ти се е случвало да започнеш да приготвяш някоя коледна рецепта, за която имаш подготовка за основните продукти като масло, брашно и яйца, но от подправките, които обикновено са поне три на брой се спираш само на задължителната канела, защото в този момент не разполагаш с останалите.

Или пък много харесваш някоя коледна сладка, решаваш, че искаш да я приготвиш, намираш рецепта, но стигайки до дългия списък с подправки, които са поне шест, бързо се отказваш или отново съкращаваш от необходимото.

Този урок ще бъде за това как да се подготвиш предварително за тези дълги списъци с подправки, които дават на сладките пълното усещане за зимните празници.

Смес от подправки за коледни сладки

Всички коледни сладки, с много малко изключения се ароматизират с канела. Обикновено в тях се съдържа и джинджифил, карамфил, портокалова кора. Когато поддържаш в кухненския шкаф тези продукти, просто защото готвиш с тях редовно, рецептата е лесна за изпълнение и не се налага да търсиш нещо друго, което е по-специфично. А коледните сладки могат да съдържат около 10 (десет) вида подправки, че дори и повече, ако решиш.

От друга страна, дори да решиш да си набавиш от тези подправки, обикновено използваш малка част от тях за целта в момента – приготвяне на добро количество коледни сладки. Останалата част или просто не използваш в ежедневието си през останалия период от годината, или не знаеш как да я приложиш в различна от коледни сладки рецепта. Познато ли ти е това?

Подправки за коледни сладки

Аз например, поддържам доста сухи подправки, които използвам за готвене и сладкиши и обикновено нямам пречка при изпълнение на рецепта, която съдържа разнообразие от тях, но дори при този случай, има моменти, в които може нещо да ми липсва. Имайки предвид, че готвя редовно и опасенията ми, че не всеки поддържа такъв запас от подправки се замислих, че ако публикувам поредната коледна рецепта за сладки, в чиито така или иначе дълъг списък с продукти, включим и още един с подправките, пълният списък с продукти за рецептата става дълъг като ода, в която може да се изгубиш някъде по средата или по-лошо, да се откажеш от приготвянето. Което си е голяма загуба, защото една подобна смес от подправки дава изключителна дълбочина на вкуса, който разбира се се развива с времето и престояването на сладките.

Смес от подправки за коледни сладки

Моето предложение е да си набавиш всички подправки за коледната смес и ако нямаш намерение да използваш останалото от необходимото за пропорциите в рецептата, да приготвиш всички тях в коледен микс. Ще се получи количество, вероятно повече от необходимото за една Коледа, но хубавата новина е че може да съхраниш тази смес до следващата Коледа. Тогава вече ще имаш пълна подготовка с подправките и всичко, което ще ти остане да направиш е да избереш рецепта, в която да включиш тази прекрасна смес.

Подправки за коледни сладки

От какво се състои сместа от подправки за коледни сладки?

Най-добрата смес от подправки, която съм приготвяла досега съдържа следните от тях:

 • канела
 • карамфил
 • бахар
 • кардамон
 • джинджифил
 • индийско орехче
 • звезден анасон
 • кориандър

Към този списък могат да се включат още бял или черен пипер, изсушена кора на индийски орех, звездния анасон да се замени със семена от резене.

По собствен вкус някои от подправките могат да се пропуснат или да се използват различни количества от тези в примерната рецепта по-долу.

Тази смес перфектно се комбинира с други подправки и овкусители, специфични за дадена рецепта. Например, ако в рецептата се съдържат ванилия, портокалова или лимонова кора или захаросани такива, или ароматен алкохол, мед, меласа, шоколад, ядки, карамел, тогава без никакви притеснения може да се добавят две, три или дори четири чаени лъжици от коледната смес в тестото. Ще бъде ароматно и балансирано, а ароматът ще се развива и задълбочава с престояването на сладките. Просто прекрасно!

В какво може да се използва тази смес от подправки?

Тази смес от подправки е специфична за немския лебкухен, но може да се приложи във всяка една коледна сладка, която имаш намерение да приготвиш. Може да се включи дори и в най-обикновените меденки или да се обогати тестото за джинджифиловите човечета, или да се направят още по-ароматни курабийки с портокал и меласа. Сместа може да се използва още в кейкова смес, като аз препоръчвам този меден кейк или с нея да се овкусят плодовете за пай.

Смес от подправки за коледни сладки

Смес от подправки за коледни сладки

Примерната рецепта е адаптация от книгата Classic German Baking и daringgourmet.com. Разбира се, може да променяш количествата на подправките за една доза смес, според личния вкус и предпочитания.

За измерване използвам мерителни лъжици. Хубаво е всички подправки да се набавят в цялостната им форма и да се смелят с кафемелачка. Има и такива, като сушения джинджифил, които не се намират лесно, затова използвам готов на прах. Канелата също може да се използва готова смляна, но ако намериш цейлонска на пръчки, те лесно се смилат в кафемелачката. Единствено, индийското орехче се настъргва на много ситно ренде.

 • 5 супени лъжици смляна канела
 • 4 чаени лъжици смлян карамфил
 • 1 чаена лъжица смлян бахар
 • 1 чаена лъжица смлян кардамон
 • 1 чаена лъжица джинджифил на прах
 • 1/2 чаена лъжица настъргано индийско орехче
 • 1 чаена лъжица смлян звезден анасон
 • 1 чаена лъжица смлян кориандър

Всички подправки се смесват. Съхраняват се в добре затворен буркан на тъмно и без пряка топлина място. Могат да се запазят така една година.

Още много коледни предложения може да разгледаш в специалната страница за Коледа.

27 коментара

 1. Здравей Йоана!Както винаги си ми много полезна,с точна информация,прекрасни рецепти и снимки!😀Благодаря ти!Весели празници!

 2. Точно това очаквах да видя. Извинете ме за невежеството, кардамона с шушулките ли се ползва? Благодаря предварително! Весели, ароматни и приказни празници! Цвета

  1. Да, смилам кардамона с шушулките. Преди време, някъде бях попаднала само на семена кардамон, та ако случиш и ти, вземи и смели само тях, ако желаеш. Ароматът ще бъде по-силен, съответно ще бъде по-добре да се използва по-малко количество от тази попдравка за сместа.

 3. Много полезна публикация, благодаря ти Йоана!
  При смилане на звездният анасон само семенцата ли се смилат, или цялата звездичка?

  1. Ето защо овкусявате само някои сладки. Както Йоана пише в началото на публикацията „Може да се включи дори и в най-обикновените меденки или да се обогати тестото за джинджифиловите човечета, или да се направят още по-ароматни курабийки с портокал и меласа. Сместа може да се използва още в кейкова смес, като аз препоръчвам този меден кейк или с нея да се овкусят плодовете за пай.“ Ако правиш джинджифилови и маслени бисквитки като тези https://www.kulinarno-joana.com/2012/12/variacii-na-koledni-sladki/ можеш в едните да изпозлваш сместа, а в другите да изполваш нещо друго, само канела или най-често заподозряната ванилия. It is all up to you.
   Весели празници 🙂

  2. Благодаря, Алекс, много хубаво го каза накрая.
   Моята практика показа, че дори да се използва една и съща смес като тази, тя се развива по различен начин в различните теста за сладки. От значение за това е всичко и ще се опитам да обясня основните фактори.
   1. Количеството смес, което ще се използва.
   2. Основните продукти в тестото – дали в него има мед и от какви растения е той, меласа, какао, бадемово или друго ядково брашно, едро смлени ядки, сушени плодове.
   3. Допълнителни попдравки като лимонова и/или портокалова кора, пипер или допълнително добавяне на някоя от подправките, която вече присъства в сместа, с цел нейното подчертаване.
   4. Текстурата на тестото, неговата специфична техника, съответно специфичната структура на сладките – дали са тънки и хрупкави и остават такива, дали са по-дебело разточени и оставащи с мека дъвчаща сърцевина или са оформени на курабия, която изцяло омеква с времето.
   5. Времето за отлежаване на сладките, което развива вкуса по различен начин в зависимост от първите 4 точки.
   Всичко това носи различно усещане за вкус, независимо от еднаквата смес. Така че, давай смело и използвай сместа от подправки в различни теста за коледни сладки. Направи си дори експеримент с това. Със сигурност ще бъде вкусен. 🙂

 4. Здравей, Йоана! Случайно или не, но си нацелила така популярната през Средните векове „рицарска“ подправка, използвана в западноевропейската кухня – fine powder. С това уточнение, че кориандърът е по-малко използван за сметка на шафрана, който са слагали дори и на леща/ бакла 🙂

 5. Много благодаря за прекрасното и практично предложение, описание, и елегантно изпълнение! Да бъде радост и здраве в душата и домът ти! Весели и споделени празници!

 6. Здравей Йоана,
  Направих подправката 🙂 на мен лично карамфилът ми идва в повече, но въпрос на вкус.
  Чудя се, обаче на 500 гр тесто за коледно сладко колко да сложа?
  Благодаря!

  1. Опитай вече изпечени сладки със сместа, за да прецениш какво може да промениш по твой вкус. Ако и след изпичането усещаш карамфила като доминиращ и това не ти харесва, тогава може да добавиш допълнително канела към сместа с подправки или към тестото, което приготвяш.

   На 500 грама брашно може да се добавят от една до три супени лъжица от сместа. Една мерителна супена лъжица от нея е около 7 грама. С една лъжица сладките ще бъдат леко ароматизирани, а с три ароматите ще бъдат по-интензивни. Имай предвид и че с отлежаването на сладките, различните аромати от сместа се проявяват в различна степен. От значение какво ще усетим дори е времето от деня, в което ги ядем – дали е на гладно или сме обядвали/вечеряли преди това.

   Моята препоръка е да се добави една или една и половина супена лъжица за 500 грама брашно, ако в сместа се съдържат и други подправки и овкусители като ванилия и цитросови кори. Ако в сместа за тестото няма изрично изискване за други подправки (като при най-обикновените меденки, например), тогава може да се добавят три или дори четири супени лъжици от сместа. Зависи от търсения ефект.

  2. Благодаря ти за изчерпателния отговор, днес подготвих тестото за сладките 🙂 Като ги опека и пробвам ще споделя резулатата 🙂

 7. Здравей, наминавам да кажа, че докато в килера отлежава тестото за лебкухен (нямам търпение да ги опитам) добавих една лъжица от сместа с подправки към крем супата с тиква (лук, целина, морков, картоф, тиква) и резултатът е много, много добър (добавих и съвсем малко кимион, за да има супата по-„солен“ аромат).

 8. Здравейте! Ще има ли проблем ако купя подправките на прах, а не цели? Защото имам едно неизползвано индийско орехче на прах и не искам да купувам цяло.

  1. Използването на прясно смлени подправки е за предпочитане, защото имат по-силен аромат. Ако нямате възможност за това, използвайте готови смлени, но бъдете внимателни да ги използвайте в рамките на 6 месеца, включително готовата смес за сладки от тях.

  1. Всякакви подправки, ядки, какао, тахани и други подобни взимам от Adams Coffee, Nuts and Spices. Имат магазин на Женски пазар в София и на ул. Граф Игнатиев.
   Потърси също така и в онлайн магазина baharatbg.com

 9. Здравейте, страхотни рецепти, доста от тях съм правила всичко е уникално вкусно! Поздравления!
  Тази година започнах с Щолен и направих микс от тези подправки. Малко зор видях със звездния анасон, доста твърд, дори се счупи купата на блендера. Кажете ми има ли някаква технология или тънкост за мелене на тази подправка. Купих нов блендер със специална приставка за кафе и подправки, но ме е страх да го пробвам с анасона, за това първо питам за някаква тънкост, ако има при мелене на по-твърди подправки.
  Много благодаря и всели празници!

  1. Всякакви подправки и дребни семена с твърда обвивка като ленено семе и мак смилам в кафемелачка. Използвам кафемелачка само за тях и не меля кафе в нея, за да не взима от аромата му, съответно да го предаде на подправките. Кухненските роботи за домашно ползване не биха се справили със смилане нито на подправки, нито на тези семена.
   Приставката за кафе на блендера би трябвало да се справи отлично с тях. Желая ви успех, Златка! Светли и вкусни празници!

 10. Здравейте, уместно ли е тази смес да се използва за приготвяне на щолен? Виждам че, основната съставка тук е канела, а при щолена тя не се използва.

  1. В някои рецепти за Щолен се добавя и малко канела. Ако се използва тази смес от подправки за Щолен, нека бъде малко количество, защото ароматите са силни. Освен това, ако се използва повече, тестото ще придобие кафеникав цвят, имайте го предвид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *