„Шарена торта от шоколад“ или тортата за четвъртия рожден ден на Даниел

Знам, тази публикация се забави малко, а преди всичко искам да благодаря на всички вас за поздравите и пожеланията за рождения ден на Даниел.

Шоколадова торта с френски макарони и плодове

В блога стана традиция всяка година да публикувам рецепта за тортата, която съм приготвила вкъщи за семейния празник. Тортите за първите три рождени дни на Даниел са по-скоро съобразени с моя вкус и пригодени да бъдат опитани от малкото ми дете. Но това дете расте и с това растат и неговите желания, претенции, условия и вкус. С други думи, започвам да имам нови критерии, определяни и измервани от нов критик. Той се казва Даниел и вече е на 4.

Шоколадова торта с френски макарони и плодове

Месец преди четвъртия рожден ден на Даниел, предпазливо и като че ли риторично го питам каква торта иска да му направя. Питам го предпазливо, да не би да ми поиска някой анимационен герой като Елза-и-Ана или голям „кимион“. Възможно е да поиска и „питка от хляб“, или „сърчице от кола“, макар че редовно си иска и получава „чай от сок“ (в превод това е чай в стъклена чаша със сламка). Питам го риторично, защото знам, че ще поиска нещо шоколадово. Не много изненадващо беше и допълнението към шоколадовото нещо. Ето как се развиха разговорите ни на три пъти:

Аз: Дани, каква торта искаш да ти направя за рождения ден?

Даниел: Амиии, искам торта от шоколад.

Аз: Добрееее. – докато го произнасям, вече съм обмислила няколко рецепти за шоколадова торта. – А друго искаш ли да има на тортата?

Даниел: Амиии, да бъде шарена. Мамо, искам да ми сложиш от онези шарените неща. И да има червено.

Тук вече си мисля, че е крайно необходимо да научи, че думата макарон не се използва само за любимата му паста, и че червеното, по някаква благословия тази година в този сезон, ще го има върху тортата и още как.

Детайл от декорацията на шоколадова торта с френски макарони и плодове

Има известно предизвикателство, когато е необходимо да създадеш нещо, когато имаш условия. Един творец би направил своя шедьовър, само когато не е притиснат от чужди условия. Защото той гради своето произведение около собствена идея. Когато се поставят чужди условия, идеята се размива и придобива други измерения. Те могат да се окажат успешни, но никога не са според първоначалния замисъл на автора. С това предисловие бих искала да ти разкажа повече за шарената торта от шоколад. Нека да започнем именно с условията.

Детайл от декорацията на шоколадова торта с френски макарони и плодове

Условие 1: Торта от шоколад

Кой не обича шоколад? Тези които твърдят, че не го харесват или не са открили своята форма на шоколад, или не са осъзнали още, че го харесват (извинете ме, нямам лоши мисли). Имам условие за торта от шоколад. ОК. Това го мога. Кой не може? Избирам си рецепта за шоколадова торта и съм готова. Така ли? Не, аз не съм готова. Все още не съм. Защото към този шоколад в неговите многолики форми бих добавила свежест, нещо плодово, някаква подправка, която да го открои. Шоколадът е жаден за плодова свежест, за пикантност, за парфюм от аромати, които аз без предразсъдъци бих използвала във всеки един момент. Наситена от разнообразните форми на шоколада с допълващите го вкусове и аромати, които съм добавяла към него, аз изпитвам жажда за още, за друго, за различно. Обаче знам, че на Даниел това няма да му хареса, затова свеждам глава пред експериментите и оставам с широко отворени очи само с шоколада и няколко негови трансформации. Никакви аромати, никакви добавки. Условието все пак е торта от шоколад, нали?

Шоколадова торта с френски макарони и плодове

Условие 2: Да бъде шарена

Даниел много се радва на шарени неща. Като всяко дете обича да му е шарено. Обува си два различни на цвят чорапа. Не защото не е намерил другия, а защото иска да са му различни. Да е шарено. Понякога, преди лягане вместо да четем книжки, той ми шушне на ухо: „Мамо, искам да гледаме на твоето.“ Моето е телефонът ми. Гледаме клипове в YouTube за декорации на торти и бисквити, които са… познай – шарени. Обича и онези малки кръгли шарени неща, които имат различни вкусове. Обикновено си избира да яде само няколко от тях, но обича да ги гледа всичките накуп. Защото му е шарено. Казвам му, че тези се казват макарони, същото име като онези, които обича да яде с доматен сос и пармезан, но той не е съгласен с мен. „Макарони ли-и-и? Не, това не са макарони, мамо. Това е десерт.“ Е, няма как да не се съглася с него. При това е шарен десерт. Точно каквото ми трябва за условието.

Детайл от декорацията на шоколадова торта с френски макарони и плодове

Условие 3: Да има червено

Не знам защо напоследък си е харесал червения цвят и желае да яде сладолед с червена лъжица, да пие сок с червена сламка, да играе с червен балон и изобщо да избира червени аксесоари. С червения цвят свързва едни от любимите му плодове – ягоди и малини. Обича ги от малък. На рождените му дни досега, никога не са се предлагали толкова много от летните плодове по пазарите и супермаркетите и винаги в средата на септември е било студено. Затова и в тортата за първия рожден ден добавих круши; за втория рожден ден – също круши; за третия рожден ден вече реших, че отново круши ще бъде банално, затова използвах сладко от горски ягоди и добавих няколко едва издирени през този сезон малини. Тази година, не само че в средата на септември беше топло, но и на пазара продължаваха да се предлагат всякакви дребни горски плодове, смокини, дори и праскови. Желаният червен цвят се появи върху тортата от любимите му малини. Пък и колко добре се получи с шоколада! Но за Даниел шоколадът си е шоколад, малините са си малини. Все още не проявява интерес да ги съчетае, обаче за нас, възрастните е малко по-различно, нали? В този момент от решението ми си мисля, че точно това червено ми трябва в условието, защото на толкова шоколадова торта все пак и трябва малко свежест. Малините бяха попадението, но препоръчвам с тортата да се сервират всякакви пресни горски плодове – ягоди, малини, къпини, боровинки, касис. Ако не са в сезона си, е за това ще трябва да се промени цялата торта, което решение вече ще излезе от условията, но не би било грешно да се импровизира върху основите.

Детайл от декорацията на шоколадова торта с френски макарони и плодове

И като стана дума за основи, аз се гордея с моето дете, което макар и с доста претенции е „най-доброто дете“ за всички аниматори, за всички приятели, баби и дядовци, за мен и за Вальо. Естествено, че така ще кажа, няма как да е иначе, той е мое дете. 🙂 И като всяко едно дете на тази възраст, той още е:

Очарователен

очарователен,

Любопитен

любопитен,

Палав

палав,

Сериозен и с мисия

сериозен и с мисия (да мине през всички локви с колелото),

Замислен

замислен (или по-скоро изморен),

Подражава на мен

подражава на мен,

Подражава на Вальо

подражава и на Вальо,

Търси утеха при мама

търси утеха при мама,

Търси забавление и игри с тати

търси забавление и игри с тати,

Себе си

себе си – прави каквото си иска (в случая е „суиш-суиш“ с чистачките на колата, която е намазана с бебешки крем, а очевидно и целият Даниел),

Имитира всичко около него

имитира всичко около него (любим кадър за мен),

Обича малини

и обича малини.

Шоколадова торта с френски макарони и плодове

Шоколадова торта с френски макарони и плодове

Рецептата за шоколадовата торта е адаптирана от списанието Le Journal du Patissier и е създадена от Laurent Duchene. Рецептата за портокаловото тюли е от същото списание и е предложение на Romuald Guiot за един друг десерт, просто взаимствах това тюли за моите цели. Макароните са по рецепта на Валентина Щефанио, която проведе своя майсторски клас за макарони в началото на тази година в София. Както се казва – и аз бях там, и аз видях научих.

Малко за самата торта

Тортата е изцяло шоколадова и разбира се би се харесала на хората, които обичат шоколад във всякакви форми. Състои се от две шоколадови платки, напомнящи брауни; две какаови платки, напомнящи пандишпан и шоколадов крем. Забележителното в тази торта е, че тя е без глутен – за нея не се използва никакво брашно или други суровини, които го съдържат. Точно този факт не е умишлена стъпка от моя страна – нито от гледна точка за избор на торта, нито съм променяла съставки и съотношения на продукти върху вече избраната рецепта. Просто такава торта си избрах, като най-подходяща за обичащия всякакъв шоколад Даниел. Смятам обаче, че тази безглутенова торта (като изключим единствено портокаловото тюли за декорацията) ще бъде в интерес за много от вас.

Размерът на тортата е малък, за форма с диаметър 20 см. Ако искаш да приготвиш торта със стандартен размер за 12 парчета (форма с диаметър 26 см), коефициентът по който да се пресметнат количествата е 1,69. Или иначе казано, всички продукти се умножават по 1,69. Ако искаш да приготвиш друг размер торта, била тя кръгла, квадратна или правоъгълна, използвай тези сайтове за калкулациите:

За тази торта се изискват предимно жълтъци, които се измерват не на брой, а на грамаж. Всъщност, всички съставки се измерват в грамове – това е важно условие. Необходими са около 13 яйца, от които да се отделят жълтъците. От тези яйца се използва малка част от белтъците, а останалите могат да се замразят или да се използват за нещо друго. Последното, което приготвях с тях е ангелски кейк по рецепта от joyofbaking.com.

Важно! Ако пропускам нещо и изникнат въпроси по рецептите за отделните части от тортата или като план за подготовка и приготвяне на тортата, оставам на разположение в коментарите. Единствено моля, тези въпроси да не бъдат в последния момент, защото не винаги мога да отговоря на минутата. Би било жалко да съсипем толкова шоколад, хубавия ни празник и настроение.

И малко за макароните

Приготвянето на няколко различни видове (цветове и вкусове) макарони у дома е сериозно предизвикателство изискващо време и доста усилия, дори за тези с опит в приготвянето на макарони. И сега обяснявам защо. С една доза макарони се приготвя само един цвят, съответно вкус. За да разполагаме с 4-5 вида различни на цвят макарони е необходимо да се приготвят 4-5 дози последователно (независими една от друга). От една малка доза се получават 20 макарона, а за целите тук, които са просто декорация върху тортата са необходимо по 2-3 макарона от различен цвят. Накратко, това означава ще те трябва да се приготвят 100 макарона с различни цветове, от които за декорацията на този размер торта ще се използват не повече от 15 броя. Всичко това би направило тортата много трудоемка. Затова, освен ако нямаш наистина огромно желание да приготвиш няколко дози макарони с различни цветове, препоръчвам да си ги набавиш от сладкарниците, в които се предлага разнообразие от тях.

За 8-10 порции.

За шоколадовите платки:

 • 100 г шоколад 60%
 • 100 г масло, нарязано на кубчета
 • 40 г жълтъци
 • 40 г захар за жълтъците
 • 100 г белтъци
 • 40 г захар за белтъците
 • 30 г царевично нишесте

За какаовите пандишпанови платки:

 • 50 г белтъци
 • 50 г захар
 • 35 г жълтъци
 • 15 г какао

За шоколадовия крем:

 • 170 г сметана 35%
 • 80 г захар
 • 135 г жълтъци
 • 400 г шоколад 60%
 • 650 г сметана 35%, разбита до меки връхчета

За декорация:

 • 12-15 френски макарона с различни цветове
 • пресни малини + прецедено малиново сладко
 • пресни смокини
 • портокалово тюли (следва рецептата)

За портокаловото тюли (съдържа брашно, съответно глутен):

 • 50 г прясно изцеден портокалов сок
 • 12 г прясно изцеден лимонов сок
 • 125 г фина кристална захар
 • 37 г брашно
 • 62 г разтопено масло

Приготвяне на шоколадовите платки

Фурната се нагрява на 180ºC. Подготвят се две форми с подвижни стени с диаметър 20 см. Дъното на формите се покрива с хартия за печене. Дъното и стените на формите се напръскват със спрей за печене или се намазват щадящо с неутрално олио (слънчогледово, олио от гроздови семена, рапица).

Шоколадът и маслото и се разтопяват на водна баня. Белтъците се разбиват с миксер докато започнат да образуват пяна и тогава към тях се добавя захарта по малко. След като е добавена всичката захар, белтъците продължават да се разбиват до степен твърди връхчета. Отделно жълтъците се разбиват със захарта докато изсветлеят и се сгъстят. Смесват се с разбитите белтъци. Добавят се разтопените шоколад и масло. Накрая в сместа се пресява царевичното нишесте и всичко се обърква хубаво.

Сместа се разпределя в двете подготвени форми. Слагат се в предварително нагрятата фурна на средно ниво и се пекат 20 минути. (Ако се използват по-големи форми, които не се побират на едно ниво във фурната, тогава формите се поставят на две нива, така че между тях да има достатъчно пространство и фурната се загрява на 160ºC с опция „топъл въздух“.) След като формите се извадят от фурната се оставят да се охладят 10 минути и тогава блатовете се освобождават внимателно. Поставят се върху решетка докато изстинат напълно.

Приготвяне на какаовите пандишпанови платки

Фурната се нагрява на 180ºC. Подготвят се две форми с подвижни стени с диаметър 20 см. Дъното на формите се покрива с хартия за печене. Дъното и стените на формите се напръскват със спрей за печене или се намазват щадящо с неутрално олио (слънчогледово, олио от гроздови семена, рапица).

Белтъците се разбиват с миксер докато започнат да образуват пяна и тогава към тях се добавя захарта по малко. След като е добавена всичката захар, белтъците продължават да се разбиват до степен твърди връхчета. Към тях се добавят жълтъците и се разбиват хубаво. Накрая в сместа се пресява какаото и се разбърква хубаво.

Сместа се разпределя в подготвените форми. Слагат се в предварително нагрятата фурна на средно ниво и се пекат 10-12 минути. (Ако се използват по-големи форми, които не се побират на едно ниво във фурната, тогава формите се поставят на две нива, така че между тях да има достатъчно пространство и фурната се загрява на 160ºC с опция „топъл въздух“.) След като формите се извадят от фурната се оставят да се охладят 5 минути и тогава блатовете се освобождават внимателно. Поставят се върху решетка докато изстинат напълно.

Приготвяне на шоколадовия крем

От сметаната, захарта и жълтъците се приготвя крем англез. Сметаната и захарта се смесват в касерола и се слагат да заврат. Жълтъците се поставят в по-голяма купа. Когато сметаната заври се добавя на тънка струйка към жълтъците, които се разбъркват енергично с телена бъркалка. Сместа се връща в касеролата и се слага на умерен към слаб котлон. Разбърква се непрекъснато с телена бъркалка докато се сгъсти с консистенция на палачинково тесто и температурата на сместа достигне 81ºC, но не повече, за да не се пресече. Когато англезът е готов се прецежда през фина цедка и се охлажда до 50ºC.

Шоколадът се разтопява на водна баня. Смесва се с охладения крем англез. Ако сместа изглежда като пресечена в този момент, най-вероятно или шоколадът, или англезът са били много топли. Може да оправиш това като пасираш сместа с пасатор. Към този крем се добавя предварително разбитата до меки връхчета сметана. Трябва да се получи лек аериран крем, който напомня шоколадов мус. На този етап кремът ще бъде сравнително течен.

Сглобяване на тортата

Тортата се сглобява веднага след като е приготвен кремът. Подготвя се форма с подвижни стени с диаметър 20 см. На дъното на формата се поставя една шоколадова платка. Върху нея се разпределя шоколадов крем с височина 10-12 мм. Върху него се поставя какаова пандишпанова платка. Следват крем, шоколадова платка, крем, какаова платка. Формата се покрива със стреч фолио и тортата се оставя в хладилник да стегне до другия ден.

Останалият шоколадов крем се съхранява в кутия с капак в хладилника. Той ще бъде необходим стегнат за завършване на тортата.

На следващия ден тортата се освобождава от формата. Със стегналия шоколадов крем се измазва по страните и повърхността. Тортата се съхранява покрита в хладилник и се декорира възможно по-скоро преди да бъде презентирана цяла. Възможно е да остане малко от шоколадовия крем. Какъв по-добър десерт сервиран в чашки със сезонни плодове и/или ядки след такъв изморителен ден!

За портокаловото тюли

Сместа за портокаловото тюли се приготвя един ден преди печенето. Вече приготвеното тюли може да се съхранява на сухо място за една седмица. Това позволява да бъде подготвено предварително. От посочените дози се приготвя повече тюли от необходимото за декорация на тортата. Останалото може да се съхрани като сурово тесто за няколко дни в хладилник или вече като изпечено тюли за една седмица в кутия.

Всички продукти се смесват и се оставят в хладилник за една нощ. На следващия ден част от сместа се разстила тънко върху хартия за печене. Хартията се поставя в тава. Тавата се слага на средно ниво в предварително нагрята фурна на 180ºC с опция „топъл въздух“. Пече се докато придобие златист цвят – между 6 и 10 минути. Времето за печене варира от количеството и дебелината на разпределената смес, както и спецификите на самата фурна. Затова наблюдавай своето тюли. След като се изпече се оставя да се охлади напълно в тавата и тогава се начупва на желаните големина и форма парчета.

Декорация на тортата

Тората се декорира в деня на поднасянето като, ако е необходимо да се съхрани известно време в хладилник преди това, желателно е портокаловото тюли да се постави в последния момент. В противен случай би омекнало от влагата в хладилника.

Върху тортата се разпределят различните цветове френски макарони. Поставят се парчета нарязана смокиня и цели малини обърнати с отвора нагоре. Отворът на малините се запълва с прецедено сладко от малини (най-добре е да си го приготвиш сам). Поставя се портокаловото тюли.

Не забравяй да предвидиш още горски плодове (малини, ягоди, боровинки, къпини) при сервирането на тази шоколадова торта.

Шоколадова торта с френски макарони и плодове

Другите торти от рождените дни на Даниел

 1. Торта с крем муселин и пюре от круши и фурми
 2. Шарлота с поширани круши в шафран
 3. Шоколадова торта с мус от крем сирене и сладко от горски ягоди 

Още рецепти с шоколад

Други рецепти за торти

47 коментара

 1. Тортата изглежда прекрасно! Имам още много пъти да чета докато се ориентирам из процеса, но вече потривам доволно ръце. Защо обаче няма снимки от процеса на приготвяне? Те са винаги много полезни.

  1. Благодаря, Яна!
   Знам за снимките от процеса, но тук реших да ги спестя, защото печене на блатове, топене на шоколад и разбиване на белтъци не е от най-сложните неща. Тези процеси вече са обяснявани в много други рецепти, а за компенсация на снимков материал за тях (процесите), се старая всичко да бъде описано добре. Времето ми става все по-ценно, подготвянето на една статия все по-дълго. Старая се, доколко ежедневните задачи ми позволяват това. За рецепта със сложен начин на приготвяне, не бих спестила снимките. Надявам се, че ме разбираш.

 2. При такова голямо количество шоколад за толкова малка торта, би ли споделила каква марка шоколад използва и защо се спря точно на нея?

  1. Използвам различни шоколади, според ситуацията и рецептата. За домашни условия, в случая съчетах един белгийски шоколад с 50% какаово съдържание, който купувам от Фантастико (Delices de Belgique, разфасовка от 200 г), с малко количество Линд със 70% какао. Целта на този микс е да подсиля основата от 50 процентовия шоколад. Това подсилване е по-важно за шоколадовия крем, не толкова за шоколадовата платка. Тортата ще стои много добре и с Гайо шоколад, а ако имаш възможност може да поръчаш онлайн Калебо, Cocoa Barry или Валрона. От марките, които се намират в магазинната мрежа може да използваш и Емилия (от Фантастико и излиза на добра цена). Като цяло, правилото за шоколадови рецепти е следното – използвай онзи шоколад, който ти харесва да ядеш самостоятелно, като е необходимо да се съобразиш с процентното съдържание на какао за самата рецепта.

 3. Йоана, трябва вече да получиш награда и за литература! Всички правила на жанра са спазени!
  Толкова е мило, че си включила и Дани със снимки, тази, със златната му коса ми е любима! И с малините на пръстчетата!
  За тортата, какво да кажа – толкова любов и фантазия си вложила, безгранични.. Фантастична е! Поздравления!
  Извини ме за патетизма, но само такива думи ми идват да се изразя! Възхитих ти се!

 4. Красива!!! Много съм впечатлена, ти си творец, а Даниел е късметлия 🙂 Да бъде много здрав и усмихнат!
  Искам и аз такава торта 🙂

 5. Невероятна както винаги! Нека винаги да ви радва малчугана! А тортата непременно ще я пробваме … 🙂 Пояснението за вида шоколад ми беше изключително полезно – благодаря!

 6. Е, трябва да призная, че просто харесвам мнооого снимките от процеса на проготвяне. Не е фатално без тях 🙂 Аз също предпочитам шоколад Емилиа за готвене, Гайо ми е много горчив. Видях, че и в магазините за белгийски шоколад, чието име не помня (във всеки мол ги има), продават шоколад за готвене. Пробвала ли си го?

 7. С малко закъснение, но да кажа все пак – чудно е всичко, и тортата, и рецептата, и детето, и майка му:)), бащата оставям на твоята преценка:)).
  Желая ви здраве и късмет!

 8. Направих тортата за РД на съпруга ми, нямаше човек, който да не изпадна във възторг. Благодаря за рецептата:).

  1. Сметаната е млечна, с минумин 35% масленост. Тези сметани не са подсладени.
   Подсладените сметани са с растителни мазнини, а готварските, освен че са с растителни мазнини, не се разбиват на крем. Те са имитационни продукти.

 9. Йоана,
  задължително ли е печенето на платките в две форми, едновременно? Или целта е просто спестяване на време? Питам, защото имам само една форма и се чудя мога ли да направя тортата само с нея или ще се наложи да купя втора?

  1. По-удобно и рационално е да се работи с две форми. Ако прецениш, че нямаш нужда да купуваш втора, раздели сместа на две и печи поотделно. Ясно е, че приготвянето по този начин ще отнеме повече време. Моят съвет е да вземеш втора форма. Винаги може да ти бъде полезна при такива случаи.

 10. Здравей, имам въпрос относно пандишпановите платки, описала си:
  „Белтъците се разбиват с миксер докато започнат да образуват пяна и тогава към тях се добавя захарта по малко. След като е добавена всичката захар, белтъците продължават да се разбиват до степен твърди връхчета. Към тях се добавят жълтъците и се разбиват хубаво.“
  Разбирам, че към белтъците на пяна се добавят неразбити, цели жълтъци – така ли е?
  Благодаря предварително!

 11. Тортата е страхотна!Наситено шоколадов , нежен вкус!Ще бъде достойно оценена от всички любители на шоколада!
  Направих я в размер за 12 парчета.Остана ми от крема, но свърши преди тортата😉
  Благодаря, Йоана!
  Илияна

 12. Здравейте, Йоана, след 2 седмици ще приготвям тази фантастчна торта за рожден ден в семейството. Мога ли да направя платките няколко дни по-рано и как да ги съхранявам?

  1. Много се радвам, че се спря на тази торта. Платките може да се приготвят до 2-3 дни предварително. Съхраняват се на стайна температура, отделени една от друга с хартия за печене (между тях) и добре покрити (в кутия или със стреч фолио). Предвид че сега е лято и е доста топло в стаята, може да съхраниш платките и в хладилник, отново добре покрити и разделени една от друга. Ако имаш по-прохладна стая или килер, остави ги там до момента на сглобяването. Успех!

 13. Много вкусна торта!
  Малко се „изхвърлих“ с шоколада – направих я с Валрона, но определено си заслужаваше.
  Задължително пак ще я правя!

 14. Здравейте, Йоана!Ще правя тази торта за рождения ден на майка ми.Искам да използвам форма 26см.С колко да увелича продуктите

  1. Здравей, Жана! Преди рецептата давам пример за пресмятане на коефициент точно за торта 26 см – Ако искаш да приготвиш торта със стандартен размер за 12 парчета (форма с диаметър 26 см), коефициентът по който да се пресметнат количествата е 1,69. Или иначе казано, всички продукти се умножават по 1,69. Ако искаш да приготвиш друг размер торта, била тя кръгла, квадратна или правоъгълна, използвай тези сайтове за калкулациите:
   keikos-cake.com
   files.exclusivelyfood.com.au

 15. Аз съм един не особено добър кулинар, който трябваше да се представи пред един 5 годишен шеф-рожденик-гурме-специалист с доста изискан вкус, че и доволно притенциозен относно вида на храната. Тази торта отговаряше точно на описаните желани харектеристики от въпросния шеф-рожденик и аз реших да се пробвам… И резултатът е вълшебен!!! На пръв поглед изглежда доста сложна рецепта, но така добре е описана, че се иска просто да изпълняваш дословно написаното … и резултатът да бъде налице! С една дума – благодаря! Рожденикът яде торта (това само по себе си е огромно постижение, всеки, който го познава, би потвърдил това), гостите си облизаха пръстите, а аз бях удовлетворена, че не просто защото трудът ми си е струвал, а и защото си върнах вярата, че не съм чак толкова лош кулинар и че работата не ми прече да съм пълноценна мама дори като работеща такава;) Благодаря!!!!

 16. эдравей, Йоана, таэи торта иэглежда раэкошна и точно по мой вкус – с много шпколад и беэ брашно 🙂 и мисля да я направя эа рождения ми ден след 3 дни. Имам само един технически въпрос – когато добавяш жълтъците към раэбитите белтъци и эахар, с миксера ли продтлжаваш да бъркаш или с шпатула? благодаря ти!

  1. При първия блат ги разбърквам с шпатула за да не спадне обемът на белтъците, но и да се продължи внимателно с миксер, няма да е фатално. При пандишпана разбиването продължава с миксер.
   Весел празник и успех с тортата!

 17. Благодаря, Йоана.
  Блатовете направих снощи, мисля че се получиха добре. Но сега като чета по-внимателно съставките за крема – питам се дали всъщност взех правилната сметана?? течна ли трябва да е или може и заквасена (Creme Fraiche на Tesco)?

  1. Използвам течна сметана с минимум 35% мазнини. Мазнината е важна за да се разбие сметаната на крем, както и за да се получи хубава емулсия. Кремът е лек и въздушен заради разбитата сметана.
   Крем фреш се доближава повече до заквасената сметана, но с повече мазнини от нея. Подходящ е да заменя сметана в някои сосове и ястия или ако се използва като течна съставка в печива, но не съм сигурна, че тук ще бъде добър заместител на сметаната.

 18. Супер, отивам на пазар тогава 🙂 Благодаря ти, Йоана! Прекрасен ден и седмица ти желая!

 19. Здравей Йоана,
  И аз реших да опитам да направя тази торта, доста по-късно от всички останали…, но се питах сметаната за англез може ли да се замени с мляко с цел по-малко калории, или няма да се получи?

  1. Сметаната за англез може да се замени с прясно мляко, тогава използвай шоколад с 70% какаово съдържание, за остане шоколадовият крем стегнат.

 20. Здравей Йоана, приготвих тортата за четвъртия рожден ден на сина ми и се получи много добре! Благодаря ти за прекрасните рецепти, които споделяш с нас и подробните описания.
  Възможно ли е да споделиш с нас как се приготвят бонбонените близалки, които се използват за декорация на торти?

 21. Здравей, Йоана! А може ли тортата в дадените пропорции да се направи в тава 26 см, вместо 20 см ( но без да се увеличават грамажите – само 3ма сме и не искам да правя голяма торта, просто нямам по-малки тави). Би трябвало така тортата да стане по-тънка, сигурно ще трябва да пека блатовете по-кратко, на дали би било проблем? Какво мислиш?
  Много благодаря!!
  Ивета

  1. Количествата са твърде малки за форма 26 см. Платките така или иначе са тънки, в по-голяма форма ще изчезнат. Според мен не е подходящо. Препоръчвам да си закупиш две подходящи форми, които може да използваш и друг път за малки семейни десерти. Другият вариант е да направиш по-голяма торта като изчислиш количествата с калкулаторите, които съм посочила в публикацията. За форма 26 см, коефициентът е 1,69. След като тортата е готова може да се раздели на две половини и едната да се замрази без проблем до 3 месеца.

  2. Благодаря за отговора! Ще приготвя голяма 🙂

 22. Предварително се извинявам за глупавия въпрос, сметаната трябва да бъде животинска 35% специално за разбиване (whipping cream) не такава за готвене, нали 😊

  1. Точно такава! Готварските сметани са с по-малък процент мазнини, което е проблем за избиването. В сладкарството мазнината в сметаната е много важна. Тя помага за по-добре и по-стабилно избита сметана, дава плътност на кремове, смесена с други съставки прави добра емулсия. За всякакви сладкарски рецепти използвай животинска сметана с минимум 35% мазнини и имай едно наум, че тя никога не е подсладена. Успех с тортата!

 23. Здравейте.
  Направих тортата. Остана ми протокаловото тюли -направих сместа, но се получи с консистенция на гъста боза, така ли трябва да бъде?
  После сгъстява ли се в хладилника, или съм объркала грамажите. Че ми се струва невероятно да мога да го разточа като тесто 🤔.
  Благодаря предварително

  1. Здравейте, Красимира! Сместа за тюлито е с правилна консистенция. След като престои една нощ в хладилника, тя ще се стегне от стягането на маслото, но ще остане все още влажна и леко пластична. Преди да се изпече, не се разточва като тесто (това всъщност е невъзможно), а се разстила с шпатула на тънък слой върху хартия за печене. Пожелавам успех и весело посрещане на новата година!

 24. Здравей Йоана, от години правя тази торта, получава се прекрасна. Шоколадовият крем съм го ползвала и за други торти, защото децата го обожават. Сега се питам мога ли да пропусна жълтците и да използвам само шоколад и сметана или рискувам кремът да не се сгъсти?
  Поздрави!

  1. Това, което прави кремът в тази торта кремообразен и лек е:
   1. Приготвянето на англез (сметана, жълтъци, захар), който се смесва с шоколада.
   2. Избитата сметана, която се добавя накрая.
   Ако използваш само шоколад и сметана, ще получиш ганаш – по-гъст и плътен крем. Ако желаеш точно това, потърси рецепти за шоколадов ганаш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *