За блога

С Йоана се съгласихме, че може би има нужда да се опишат по-технически детайли за блога. И тъй като аз се занимавам с тази част, решихме, че е редно аз да съм авторът.

И така, казвам се Валентин Ликьов, по професия продуктов дизайнер, а през останалото време редактор, администратор, художествен оформител и момче за всичко в този блог.

Целта ми е на тази страница да опиша детайли за правенето на съдържание и поддържането на подобен блог за хора, които са си задавали подобни въпроси.

Идея и желание

Всичко започва с идея или цел. За този блог темата е ясна. Моето желание да се включа в него е лично развитие и развиване на умения, които ми се струват интересни. Това са най-вече уеб технологии и WordPress. Обичам да чета и прилагам в този блог нови неща и стандарти от CSS и HTML. Общо взето може да се каже, че намерих в блога хоби, което леко се доближава до професионалното ми занимание като продуктов дизайнер, или както пише в договора ми с работодателя – дизайнер на потребителско взаимодействие.

Основи и поддръжка

Платформа

За платформа на блога избрахме WordPress малко по случаен начин. През 2008 нямаше много утвърдени платформи за блогове и изборът беше главно между WordPress.com и Blogger.com. И двете предлагаха лесен начин да направиш блог само с регистрация – идеален вариант за лаици като нас с Йоана по това време.  До колкото си спомням начинът по който изглеждаха различни блогове в двете платформи ме подтикна да се спра на WordPress. Така се роди kulinarno.wordpress.com.

С течение на времето съдържанието на блога и моите желание за развитието му нараснаха и по естествен начин преминахме към self-hosted блог, при който контролът върху съдържанието и неговото представяне премина изцяло в наши ръце.

Хостинг

След няколко търкания с друга хостинг компания накрая избрах superhosting.bg и в крайна сметка вече около 10 години този блог се намира на техните сървъри. Причината да сменя предишната хостинг компанията беше заради отношението на служителите по поддръжката. Да, това е важно за мен.

Суперхостинг
Илюстрация от superhosting.bg

В момента използваме абонаментния план СуперХостинг, който заедно с таксата за домейна на блога възлиза на около 300 лева на година. В началото стартирахме с по-скромни хостинг планове, които бързо достигаха лимитите си със засилването на посещенията около Коледа и Великден и трябваше да преминем към най-високия хостинг план.

За покриването на тези разходи реших да използвам Google Adsense, който да показва таргетирани банери на две места в блога (в дясната част на страниците и под публикациите). Оказа се че това е напълно достатъчно, даже позволява и поръчването на някоя и друга книга от Амазон.

Външен вид

Външният вид на блога се определя от така наречената „тема“. Текущата тема на блога е разработена от мен на основата на темата „_s“ (underscores), предоставена от екипа на WordPress. Underscores е просто правилна и лека структура от темплейтни файлове без никакви стилове, служеща за основа за разработване на теми за WordPress. Точно каквото ми трябваше, защото колкото повече разглеждах готови теми, толкова повече се отчайвах.

underscores
Илюстрация от underscores.me

Водещата ми цел за този блог е да е много бърз, лек и да работи с възможно най-малко код. Това значи да не използва JavaScript библиотеки и ненужни WordPress разширения (плъгини). Искам да има възможно най-малко декоративни елементи и цветни акценти от темата, за да изпъква съдържанието – текстът и снимките са най-важното в този блог. Изобщо целта ми е читателите да не забелязват, че има „дизайн“. Подробности относно външния вид на блога можеш да прочетеш в публикацията ми Ново в блога.

През годините външният вид на блога се променяше и можеш да проследиш как се случи със следните снимки.

Снимки и условия на снимане

Докато в текста на Йоана съм само редактор, то при снимките имам по-голямо участие. Грижа се за техниката, софтуера и редакцията на снимките.

Фотоапарати и обективи

Във времето преди мобилните телефони да започнат да правят адекватни снимки, купувах фотоапарати, които ползвахме главно за пътешествия.

През първата година на блога – до средата на 2009 снимахме с Panasonic Lumix DMC-FZ50. За времето си беше доста добър компактен фотоапарат, но трудно можеше да достави нужното качество при снимане в стая. Освен това снимането в RAW формат беше много бавно.

По-голямата част от снимките са правени с Nikon D5000 с обектив Nikkor AF-S 50mm 1:1.4G. Оказа се наистина универсална и доста добра комбинация.

Заради размера и теглото на камерата за нашите пътувания купих Sony Alpha NEX-6 и през последните две години Йоана снима за блога с него, като използваме обектива на никона, посредством адаптер.

Осветление

В началото снимките се правиха на дневна светлина от прозореца, но това се оказа доста ограничаващо, защото зависеше от времето навън и часа на деня.

Освен това фотоапаратите са доста нисък клас, за да докарат нужното качество на слаба светлина. Оказа се, че трябва да помисля за осветление и след няколко консултации в шоурума на Dynaphos сглобихме комплект студийно осветление с две светкавици, което се ползваше дълго време. В началото беше нужно време и много опити за да намерим оптималните настройки на фотоапарата  да работи добре със светкавиците. Освен това беше много важно и как ще разположим самите светкавици за да получим желания резултат.

В последните две години Йоана отново се върна към варианта със снимане на дневна светлина. Тя дава по-естествени цветове и картина, позволява по-голям диапазон настройки на фотоапарата и обектива. Снима със сонито на ръчни настройки и обектив с отворена бленда и ръчен фокус, който позволява позиционирането на рязкостта на картината в акцента на  кадъра.

Обработка на снимките

Снимките от фотоапарата излизат в RAW формат за да може да се извлече максимално качеството от сензора. Импортвам ги във Photoshop Lightroom, като за целта съм се абонирал за фотографския лиценз на Adobe. След това започва пресяването на файловете за да се избере най-добрия кадър. С течение на времето забелязах, че за да избереш 1 или 2 добри снимки са нужни 10-20 файла. Или отношението на избрани към заснети кадри при нас е около 1:10.

При правилно заснети кадри, обработката е минимална, може би само малко просветляване на сенките и махане на синия отенък от най-светлите части. Основната работа на лайтрум е категоризацията на файловете и тяхното конвертиране в JPG формат.

Като цяло така изглежда поддържането на този кулинарен блог в моята глава 🙂 Съвсем различно от това, което читателите виждат като резултат. Йоана също има интересни неща да сподели с теб, относно правенето на блога.

Ако имаш въпроси към мен можеш да ми пишеш на valix@kulinarno-joana.com или остави коментар тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *