Друг вариант на салата от моркови с мента и фурми

Споменавам друг вариант, защото това е новата ми версия на любимата салата с моркови, която признавам си, всеки път приготвям по различен начин. Извън основните съставки от моркови, мента и фурми, начините се определят от наличност на останалите продукти в момента, които я допълват.

Друг вариант на салата от моркови с мента и фурми

Този път ти представям салатата с още по-свежо усещане за настъпилата пролет като включвам повече прясна мента и допълвам със зелена салата, както и пресен лук в дресинга. С което за пореден път се убеждавам, че малка промяна в една рецепта води до нова рецепта, съответно до други вкусове и настроение.

Продукти за салата от моркови с мента и фурми

В първата версия на тази салата, която представих в блога, морковите са нарязани на дълги тънки ленти. В новата версия морковите са настъргани, което също дава различно усещане. Обичайната смес от зеленолистни, които добавям към тях сега заменям само със зелена салата, чиито листа са сочни и хрупкави и също дават ново възприемане на вече познатата комбинация от вкусове.

Подготвените зеленчуци за салата от моркови с мента и фурми

Но всъщност, още повече свежест в този нов прочит на салатата дават по-голямото количество прясна мента, което добавям, а също така и пресния зелен лук в дресинга. Изглежда съм решила да отдам пълен поклон на пролетта и съпътстващите я аромати. И как не, при все че я чакам от толкова дълго, да не кажа от началото на миналата есен. Ммм да, зимният период ме затваря за известно време и с огромно нетърпение очаквам отново слънцето, топлия вятър и свежите вкусове в чинията ми.

Друг вариант на салата от моркови с мента и фурми

Както и да го погледнем, те, свежите вкусове се продават целогодишно обаче усещането за тях е истинско и пълно само когато са в сезона си, когато се приготвят в техния момент. То и затова е техен. Тази салата може да се приготви целогодишно, но точно сега е нейното най-добро време.

Друг вариант на салата от моркови с мента и фурми

Друг вариант на салата от моркови с мента и фурми

Салатата е по идея от книгата Modern Jewish Cooking. Рецептата в книгата е алтернатива от автора върху класическия вариант на морковена салата в източен стил, която обикновено се приготвя с кимион и пресен кориандър. Авторът дава своя нов поглед като добавя прясна мента вместо кориандър и допълва с фурми Меджул, лешници и рукола. Този вариант ми допада много и ако желаеш може да го опиташ. Може да опиташ също така и моята първа версия върху идеята за тази салата. Тази пролет обаче направих нов вариант като замених руколата със зелена салата и добавих пресен лук в дресинга вместо обичайния за него шалот или червен лук. За повече вкус и приятен хрупкав елемент, салатата може да се поръси с всяка една предпочитана ядка или печени тиквени семена. Сега ти я представям с орехи. Опитай с тях или избери друго, с което разполагаш в момента.

За 2 големи или 4 малки порции.

За салатата:

  • 300 г моркови, обелени и настъргани на едро
  • 4-5 листа зелена салата, накъсана на хапки
  • 1 връзка (20 г) прясна мента, едро нарязана
  • 2 големи фурми Меджул (40 г), нарязани на дребно
  • 40 г орехови ядки, накълцани на едро

За дресинга:

  • 1 стрък пресен лук, нарязан на ситно
  • 80 мл зехтин
  • прясно изцеден сок от ½ лимон
  • сол и прясно смлян черен пипер

Приготвяне на дресинга

За дресинга всички продукти се смесват и се разбъркват хубаво. Може да се приготви предварително и да се съхрани в буркан в хладилник до 5 дни.

Количеството необходимо за салатата е по-малко от цялото количество дресинг, затова останал от него може да се използва за овкусяване на други салати.

Приготвяне на салатата

В купа се смесват настърганите моркови, накъсаната зелена салата, ментата и фурмите. Овкусяват се с дресинг на вкус и ако има нужда се добавя още лимонов сок и сол. Салатата се поръсва с накълцаните орехи и се сервира веднага.

За предварителна подготовка всичко за салатата може да се смеси и съхрани покрито в хладилник, а преди сервиране да се разбърка с дресинга.

Друг вариант на салата от моркови с мента и фурми

Разгледай още рецепти с моркови

Виж други идеи за салати

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *