Как да си направя сушени домати

От много, много време се каня да посветя един пост на сушените домати. И от още толкова време се каня да направя нова рубрика, в която да помествам основни техники и рецепти. Рубриката, всъщност вече стартира с поста Как да си направя ванилова есенция. В чудене как точно да озаглавя тази рубрика, реших да бъде „Как да…“ Така ще започва и заглавието на всяка рецепта, която носи със себе си основни методи. Рецептите в тази рубрика ще бъдат посочвани с линк в други рецепти, в които се използват или са необходими тези основни техники.

С други думи, една рецепта няма да се утежнява прекалено с текст, ако в условието и се изпълняват един или няколко основни метода. Другата причина да създам рубриката се позовава на опита ми досега – читатели ме питат: „Знам, че в някой от постовете беше написала много лесна рецепта за маслено тесто. Коя беше тя?“ Факта, че понякога и аз не мога лесно да открия базисна рецепта, спомената в друга, отключи новата врата „Как да…“ Разбира се рецептите ще се трупат бавно и постепенно. Също както стартира този блог, а сега в него има над 300 рецепти. (Леле, та това са си три книги.)

След като ти направих кратък анонс, нека да премина към основната тема на този пост – сушените домати. Обожавам ги. Мога да ги приложа във всяка една рецепта, независимо дали е салата, супа, основно, снак или хляб. Имат толкова богат аромат и вкус, че веднага забравям къде съм и потъвам в топлината на някоя средиземноморска страна.

Сушените домати, които се предлагат в магазинната мрежа са обработени чрез дехидрататори. Прекалено сухи, понякога жилави, в повечето случаи е необходимо да се накиснат в топла вода преди да се използват. Това губи част от ароматите и хранителните им качества. По-добре би било да се използват мариновани в зехтин сушени домати. Цената им обаче (на качествените продукти) понякога може да ме откаже от покупката.

Алтернативата са домашно приготвени сушени домати. Най-добрият начин за това е чрез естествената топлина на слънцето, като времето може да варира от седмици до месеци. В градски условия това е невъзможно. И не защото нямам подходящо изложение на балкона, а защото прахът от градската среда се настанява с пълна сила не само по перваза ми, а и на всички възможни места. (Въображението си е твое.)

Остава методът, при който фурната е слабо загрята през целия ден. Без нетърпение и прекалено много суетня. Напротив, мога да правя хиляди неща докато доматите се изсушават във фурната, включително и да напазарувам от близкия пазар зеленчуци за вечеря. Вечерята, разбира се ще я приготвя на котлона, защото не искам да прекъсвам процеса, в който сочните домати, поръсени с чесън, зехтин и пресни билки ще се трансформират в богати на вкус и аромат сушени домати.

Най-добрият избор на сорт домати е Рома. В тях няма много семена и вода, а плътното им месо остава и след изсушаването, без да се превръщат просто в една изсушена люспа. Другата добра причина, е че са сравнително евтини. Може да се използват и други сортове домати, които са по-месести. Рома обаче си остават добри и заради това, че имат малък размер. Необходимо е да се срежат на две, докато при други, по-едри сортове домати, е необходимо не само да се срежат на четвъртини или по-малки парчета, но и да се отстранят семената, ако в тях има много такива. Знам, защото съм приготвяла сушени домати с различни сортове и техники.

Времето за сушене може да варира от 3-4 часа до 10-12 часа в зависимост от сорта домати, количството, големината им и наличието на вода.

Съхранението си остава не по-маловажна част от избора на домати и приготвянето им. Най-добре сушените в домашни условия домати се съхраняват в зехтин. За съжаление от опит мога да кажа, че трайността им не е много голяма. В зависимост от влажността останала в доматите и начина на съхранение, те могат да бъдат годни едва около 2 месеца. В крайна сметка в домашни условия не би могло да се приготвят огромни количества, така че това което ще сложиш в буркан със зехтин може да бъде изконсумирано в рамките на този период.

В заключение ще кажа, че усилията (не са кой знае какви) си заслужават, а в резултат ще имаш един превъзходен, концентриран вкус от лятото, чак до началото на зимата.

Как да си приготвя сушени домати

Посочените количества и подправки могат да се променят според индивидуалните предпочитания и вкус.

Продукти:

 • 1 кг зрели домати Рома
 • 3 скилидки чесън, нарязани на шайби
 • 3 стръка прясна мащерка
 • 2 стръка пресен риган
 • 2 стръка пресен розмарин
 • морска сол на кристали
 • прясно смлян шарен пипер
 • 20-30 мл зехтин

Избират се еднакви по размер зрели домати. Измиват се и се срязват на две по дължина. Подреждат се в плитка тава върху хартия за печене със срязаната част нагоре. Поръсват се със зехтин, сол и пипер. Върху тях се накъсват пресните билки.

Доматите се изсушават във фурна нагрята на 100°C. Времето варира от големината на доматите и количество вода в тях. В този случай, на мен ми отне около 10 часа. Готови са, когато краищата на половинките домати се сбръчкат навътре, а сърцевината остане почти суха.

След като се изсушат се оставят да се охладят напълно и се мариноват в зехтин.

За мариноването:

 • студено пресован зехтин (количеството зависи от броя на доматите и обема на буркана, в който ще се съхраняват)
 • 3 цели скилидки чесън
 • няколко стръка пресен босилек

Изсушените домати се поставят в добре затварящ се буркан, като между тях се слагат обелените скилидки чесън и пресният босилек. Заливат се с толкова зехтин, че да ги покрие напълно. Бурканът се затваря плътно и се съхранява на хладно и тъмно място. (Може да бъде в мазе, килер или хладилник.) Не забравяй, че трябва да ги ползваш в рамките на 1,5-2 месеца.

Останалият от маринатата зехтин може да се използва за овкусяване на салати или ястия.

111 коментара

 1. Сега какво- ще сушим ли?Това не може да бъде.То не че не трябва за студените зимни месеци.После как ще се оправят работите…

  1. Моят опит със запазване за дълго на изсушените домати е чрез замразяване. Добре изсушените домати се подреждат в пликчета на един ред, изсмуква се въздуха и се завързва.
   Когато добре замръзнат ги събирам в голям плик.При ползване си гребвам колкото броя са ми нужни. Отпускат се бързо и са с непроменен вкус.
   Така си запазвам и сушените плодове,иначе все се завъждат пеперуди.

 2. Много съблазнителна рецепта! Имам следния въпрос към теб: Ако така приготвени доматите се стерилизират за 10-15 минути, дали трайността им няма да бъде удължена?

  1. Здравейте,
   Аз не бих стерилизирала зехтин, особено студено пресован, защото ще се загуби смисъла на студеното пресоване. Растителните мазнини, какъвто е зехтинът, са много чувствителни към загряване и губят освен полезността си и много от вкусовите си качества.

   По-скоро бих напълнила буркана до горе, така че дори малко да прелее докато го затварям, и бих търсила максимално хладно място. Би трябвало да издържи цяла зима, или поне зехтин с пресни билки издържа …

  2. Тази година в стремеж да съхраня сушените домати за по-дълго време прочетох доста информация по темата. Стерилизирането на зехтин наистина не е добра идея, но съществуват и някои митове за нагряването му, което отказва много хора да готвят с него.
   В крайна сметка от прочетеното се отказах от всякакви манипулации с нагряване и си затворих доматите както обикновено.
   За съжаление не всеки разполага с мазе или студен килер, затова хладилникът си остава най-сигурният начин за съхранение.

   Бурканът със сушените домати трябва да бъде максимално напълнен със зехтин, без да остават въздушни пространства между доматите. Трябва да се внимава и на повърхността да няма щръкнал домат, защото бързо хваща мухъл, особено ако помещението, в което се съхраняват не е студено. Когато се взима малко количество домати от буркана, ако е необходимо се долива зехтин, така че всичко да е покрито.

   Милена, благодаря че сподели мнението си.

  3. не ги вари ще ги окашкаш-идеята е да чувстваш натуралния вкус

  4. Аз суша всяка година по 20 кг домати във фурната. После ги нареждам във буркани с чесън и босилек, или чесън и риган. Заливам като смесвам олио и зехтин – в хладилника не се втвърдява, както чист зехтин. Затварям, стерилизирам за 5 мин и веднага вадя бурканчетата от горещата вода, за да изстинат максимално бързо. Така могат да траят повече от година.

 3. Рецептата е невероятна а снимките я допълват перфектно 🙂 Аз вече се пробвах в изсушаването на доматки 🙂 Едните консумирахме почти веднага (просто ги обожавам) с фузили и каперси и пресен босилек който сум си насадила в саксии а другите стерилизирах за 10 минути. Но понеже ми е за първи път ще чакам да видя до колко ще се удължи годността им.

  Хубав weekend на всички

 4. И аз тази година правих за пръв път. След два дни сушене на няколко партиди се получиха гордите 6 бурканчета! Едно употребявам в момента, останалите, по съвет на баба, стерилизирах за 5 мин. Ще видим колко ще изтраят. Иначе, рецептата е същата, само добавих и по едно листо мента на бурканче. 🙂

 5. Аз си мислех друго за трайността. Дали не биха се запазили по- дълго ако зехтина в който се мариноват не се загрее а после изстуди. Знам, че по този начин се постъпва при мариноване на риба.

  1. Миро, а каква е идеята зехтинът да се загрява и после охлажда? Какво се случва от този процес и как влияе на консервирането?

 6. И аз много обичам сушени домати! За първи път приготвих миналата година, Тази също не пропуснах, Явно сме на едвна вълна тези дни. Ако доматите в зехтин се стерилизират за 10 минути издържат без проблем до пролетта. А и така могат да се направи по-голямо количество без опасност от разваляне. Поздрави!

 7. Обожавам сушени домати. Баба ми сушеше домати и смокини върху дървени рамки с мрежа, завити с тензух и ние внуците само я дебнехме за да си „откраднем“ я домат, я смокиня.
  Не зная защо излезе тази „мода“ със сушените домати в последните 2-3 години. Защо откриваме „топлата“ вода отново? Едно време е било от нямане как да се съхранят за по-дълго време, а сега….
  Браво Йоана, че си се наела да сушиш домати във фурната. Още повече с подправки! И то за 10 часа…..
  Фантастична рецепта!

 8. Йоана, доколкото знам ако се използва препечено олио / зехтин в него не остават вода и мехурчета въздух и по този начин има по- добри консервационни свойства. Това предпазва и самата мазнина от гранясване.

  1. Грешка колега….всички растителни или животински мазнини съдържат ненаситени мастни киселини от омега 3 до омега 9 и тнт. Растителните, като олио или зехтин, основно съдържат линолова и олеинова киселини, които са силно ненаситени и термичната обработка при тях ускорява процеса на насищане и съответно срока им на годност за консумация се скъсява. Правилото е наситена мастна киселина бързо гранясва и става отровна за консумация!

 9. Днес ги направих за първи път! От момента, в който ги сложих нарязани и поръсени с билките в тавата, до момента, в който ги наредих красиво с чесън и босилек в специално купен за целта буркан, бяха останали наполовина. Не защото загубиха вода, а защото ги изядох!!! 🙂 Благодаря за невероятната рецепта, Йоана! 🙂

 10. Здравей Йоана! Досега съм купувала сушени домати, наистина са твърди и жилави. Ще се опитам да изсуша. Благодаря за рецептата!

 11. Йоана, в рецептата не се споменава вентилатор или грил за фурната, предполагам нормално се пекат с горните и долните реотани? 🙂 Тази рецепта ми изпълва душата от удоволствие и в близките дни ще се разходя да потърся домати Рома..

 12. Здравей Йоанна!В момента правя доматите и дома ми е напоен с невероятно ухание на билки и домати!Мога да си представя колко вкусни ще станат!Благодаря за рецепта!

 13. Благодаря, Йоана! Тъкмо се обзаведох с една кофа дребни домашни доматки, та се чудех какво да ги правя…Брилянтно!

 14. Тъй като имам опит от няколко предишни години със сушените домати си позволявам да дам съвет – ако искате да ги съхраните по-дълго време изсушете ги повече. Водата способства развитето на плесента. По-сухи домати, залети обилно със зехтин държа в хладилника без проблем няколко месеца.

 15. Здравей, Йоанна.
  Искам да те попитам дали така изсушените домати могат да се използват за пастета със сушени домати и маслини и трябваи тогава да ги киснем във вода или са готови за пресоване.

  1. Може да използваш тези сушени домати за всичко, без да е необходимо накисване.
   Идеални са за пастета с маслини, а ако решиш да ги сложиш в солен кейк, хляб или някакво тестено печиво е хубаво да се отцедят добре от зехтина, в който са мариновани.

 16. Сушените домати (аз ги режа на шайби), мариновани със зехтин и подправки по избор, могат да се ядат (страхотно е!) просто върху филия хляб.

 17. освен поздрав за статията искам да задам и един въпрос. останаха ми доматки, които обаче не напълват буркана и колкото и зехтин за сложа те изплуват нагоре и ми се струва, че няма да изтраят много дълго при досег с въздуха. какво да направя, с нещо да ги затисна, за да потънат ли? в чуденка съм

 18. Здравей Йоана,

  Благодаря за рецептата. Вече правя два пъти.
  Бъди жива и здрава!
  Успешна седмица.
  Поздрави,
  Илияна

 19. Здравей, Йоана! Кажи ми моля те какъв зехтин използваш за готвене, за салати и за тези сушени домати. Все не мога да намеря хубав зехтин, който да е приятен на вкус и прилична цена. Благодаря!

  1. Най-често купувам Olitalia (италиански) и Ελια (гръцки). И от двата extra virgin. Използвам ги за всичко – за салати, за готвене, за мариноване. Така се научих в Гърция – там използват за всичко студено пресован зехтин.

   Имаше страхотен португалски и гръцки био студено пресован зехтин в сладкишницата-магазин на „Слънце Луна“ на ул.Юрий Венелин 1. Много ароматен и леко горчив. Надявам се скоро пак да има. 🙂

 20. Здравей Йоана,
  с интерес чета сайта ти мога да кажа почти всекидневно 🙂 Винаги ме пленяваш с писанията и снимките си. Определено запали в мен интересът към кулинарството. Реших да пробвам тази рецепта за сушени домати – станаха уникални. От няма две кила (1.8 кг някъде) станаха 2 бурканчета, едното от които дадох за тестване на фамилията 🙂 В моето бурканче има само 2 доматчета още :). Обаче вчера ми направи впечетление, че зехтинът изглежда странно, мътен е изглежда все едно се е пресякък (като пресечено мляко). Дори като се разклати по стените на бурканчето остават малки ситни неща като точета, зрънца – не знам как да го опиша.Няма мирис, но като е по-гъст. Направих ги преди 3 седмици и до вчера им нямаше нищо. Само в хладилник седят без да са стерлизирани. Не помня марката на зехтина, но беше някакъв среден клас. Сблъсквала ли си се с такъв проблем? Къде съм сбъркала? Мисля този уикенд пак да направя дано не се получи отново така 🙂

  благодаря ти и продължавай в същия творчески дух
  Ели

  1. Не се притеснявай, нищо не се е объркало и няма нищо притеснително. И аз съхранявам сушените домати в хладилник и зехтинът винаги става мътен и по-гъст от ниската температура. След като свършат доматите използвам зехтина за ястия.
   Ако го оставиш на стайна температура ще възвърне първоначалната си консистенция.

 21. Така е – зехтинът се „възвръща“ при нормална температура след като е бил замразен.
  Това, което съм забравил да напиша е, че това, което са ме учили е, че девисила (или дивисил, и двете изписвания са допустими) е подправката за домати, особенно в супи.
  Много добри постове и Йоанна, както винаги е върхът на сухия бор 🙂

 22. Лично аз предпочитам да ги суша на вилата на слънце в дървето съндъче покрито със стъкло, за да не идват птици, влечуги или насекоми. Е, отнема 2-3 седмици, но пак си е по-добре от 10 часа фурна.

 23. Ако не знаеш какво е „върхът на сухия бор “ то е същото като върха на сладоледа или черешката на тортата.

 24. Здравейте! Търсех рецепта за сушени домати в олио и попаднах на този „вкусен“ сайт, поздравления! Та, по темата -преди време мама ми изсуши домати по класическия слънчев метод. Аз, като един лаик, ги напълних в най-обикновени пластмасови кутии, които бутнах във ваната за зеленчуци на хладилника. И тъй като нямам навика да ги използвам, престояха там 2 години, докато свършат! До последното доматче си бяха ок! Сега отново имам пратка от мама, обещавам да се сещам за тях по-често, но ще опитам и по вашия начин! Благодаря и хубав ден на всички!

 25. Студено пресования зехтин като се загрее ,какво ще стане със студеното му пресоване!Ще умре.Ще има само хранителна стойност, а не и лечебна.

 26. Да Ви кажа че аз си съхранявам сушените домати в фризера и ги ползвам много дълго време и вкусът им е страхотен

 27. Аз също си правих сушени домати по рецептата, бяха Чери и опит да споделя, че семките трябва да се махат, за да изсъхнат по-бързо. Как ги консервирах аз – не знам дали е правилно, но засега не са се развалили или мухлясали, а ги правих пред месец и половина. Суших ги във фурна и още докато са топли ги сложих в буркани с капачки на винт и добавих зехтин, докато ги покрие. Те от топлото се стерилизираха. Аз така ги направих…

 28. Сега пак съм тръгнал да правя сушени домати и черпейки от чуждия опит, пак попадам на класическата рецепта на Йоанчето:-) Виждам, че съм писал някакви глупости тук и миналата година. Но пуснах и един Google „Sun-dried tomato“ и там настина повечето пишат – трайност до 2 месеца. Аз винаги съм си запазвал по едно бурканче, без стерилизиране, за Нова година и рожденния ми ден в средата на февруари и никой не е умрял още:-) Не го разбирам – доматения ми сок, дори и не стерилизиран, и белените ми домати ще изкарат цяла година, а сушените ми доматчета до месец. Но съм чел, че дори и невакуумираните, не замразените, просто в зехтин, сушени доматчета могат да изтраят „forever“, т.е. за винаги.
  Тази година ще сложа и, нямам вакуумираща машина, няма къде да я сложа и нея:-) в пликчета в кутия, така че да се вадят лесно, и във фризера; пък да видим какво ще стане. Ще направя и такива в палмово масло и балсамов оцет – дано учеля пропорците.

  Нещо, което може да е извън темата, но се отнася за доматите. Никога не махайте семената им (ще го видите, „ценни указания“, и в YouTube), именно в тях, семената, в най-голяма степен, се съдържат най-полезните вещества – ликопен, дезоксинданти, витамини и др. Изхвърлете „de(un)-seeding“ доматените си машини.
  И – доматите увеличават полезните си ствойства при готвене.
  Успех на теб и читателите ти, Йоана 🙂

 29. Не бях точен.
  Ще го видите, махането на семената на доматите, и в YouTube, но няма да видите как си запазваш семената и си ги изяждаш сам 🙂

 30. Йоана, питам във връзка със сушените домати. Казваш имат малка трайност, но как се запазват тези, които продават в магазините. Дали не трябва да се кипнат за малко колкото да се херметизират ?Мисля да опитам , какво ще ме посъветваш?

  1. Ако са стерилизирани със сигурност ще издържат повече. Но аз не го правя, затова нямам наблюдения.
   Опитай и виж колко време ще издържат.

 31. Здравей Йоана,
  чудесно е това, което правиш, искрено се възхищавам на идеите и енергията ти. Аз често съм тук в твоя блог, но за пръв път решавам да ти пиша. Повода за това е, че много ми се иска да направя качествено съхранени в буркан сушени домати. Проблемът е, че тази година така и не случих на хубави домати, които си струва да изсуша в домашни условия. Скоро се върнах от Турция и си донесох половин колиграм вече изсушени домати. Когато ги сложа в буркан с босилек и зехтин, те се съхраняват, но остават твърди и жилави. Има ли някаква хитрост, която бих могла да използвам, за да се избегне този ефект? мислих си дали пък да не ги сложа за съвсем кратко във вода и след това в зехтин…? Това със сигурност ще развали ефекта от сушенето, но…ти какво мислиш?

  1. Здравей, Елена.
   Конкретно на въпросът ти дали има хитрост доматите да не бъдат твърди и жилави след като престоят в зехтин, бих казала, че проблемът е в самите домати. Такива ли са и преди консервирането?

   Сушените домати, които не са консервирани са прекалено дехидратирани. Това ги прави твърди и жилави. Когато се влагат в някакво ястие с термична обработка е добре то да има повече течност, в която доматите ще станат по-сочни и ще отделят аромата си. Не бих използвала такива домати за салата например.

   Когато суша домати ги оставям сочни. Но това е нож с две остриета. Наистина са по-вкусни и подходящи за директна консумация, но за съжаления влагата останала в тях не им позволява дълго съхранение в домашни условия, дори когато ги мариновам в зехтин.

   Според мен не е добра идея сушените домати да се накиснат във вода и да се консервират в зехтин след това.
   Моето мнение за тези домати, които си купила е да ги приготвяш в ястие, хляб или киш. Предложения може да намериш в блога, като използваш вътрешната търсачка.

 32. Благодаря много за отговора ти Йоана! Ще употребя наличните домати за готвени ястия, а при първа възможност ще направя домашно сушени, за да мога сама да избера степента на изсушаване. Хубав ден!

 33. Много съм впечетлен от информацията , която намирам тук… Предстои ни да си купуваме кухненски съдове… може ли да те попитам за препоръка какви да бъдат те?

  1. Използвам тенджери Decor на Solac и съм доволна. С двойно дъно са, не загарят и се поддържат лесно. (Магазин има в мол Сердика.)
   Тигани използвам на Tefal – с подвижната дръжка. Удобни са, защото може да се ползват на котлон и във фурна.
   Като цяло не се хвърляй на най-скъпите, особено за домашна употреба, но и не се поддавай на евтини варианти, особено от неспециализирани магазини. Игнорирай всякакви оферти за „бързо, здравословно и многофункционално“ или пък печене на три нива, на пара без смесване на миризми и други такива глупости. Просто няма да ги използваш, гарантирам.

 34. За сушене са по-подходящи и се предпочитат специални сортове домати, като Сан Марцано. Имам стари сортове чушковидни домати, розов и червен, които също са подходящи за сушене.
  Някои от новите ми сортове вероятно също ще са подходящи, но това ще се разбере през този сезон.
  Успех на всички! 🙂

 35. Едно време баба ми ги сушеше на слънце и правеше по много домати. Съхраняваше ги в хартиени пликове на тъмно и сухо (в килера) и издържаха до новата реколта. Миналото лято суших и аз на слънце после ги залях със зехтин. Сега ми стоят в хладилника и не знам какво да правя с тях. Ако имате идеи или рецепти със сушени домати ще се радвам да ги споделите.

 36. Джо!
  Няколко въпроса!

  Имам ужасно много домати, ала са едри и доста сочни ( баба ми ги прати от село, а сърце не ми дава да ги хвърлям, макар че има и доста меки сред тях)…Мисля да ги срежа дори на четвъртинки или по-дребни парченца, но се притеснявам, т.к. наистина са доста месести…
  Ако се сещаш друг начин да ги запазя- сподели. Нещо не ме блазни идеята да ги затварям като доматен сок..
  Та, питане:
  Фурната с пуснат вентилатор ли да е?
  Може ли да не слагам зехтин, докато се пекат, че да улесня изпарението?
  Когато ги затвярм в буркани, може ли да сложа пресни подправки ( магданоз ) или според теб има по-голяма опасност от бързо разваляне?

  1. Ох, Ванилка, поставяш ми труден въпрос, относно консервирането. Не си падам особено по затварянето на буркани, но какво да ти кажа. Ако не искаш доматен сок, може да си направиш лютеница или някое чатни.

   Ако решиш да ги сушиш, не се притеснявай от размера им или сочността. Единственото, което трябва е да ги следиш във фурната до момента, в който ги искаш. Искам да кажа – по-сочни или по-сухи. А ако доматите имат много семена е добре да се отстранят и така да остане само месестата част. Ще се изсушат и по-бързо.

   С включен вентилатор на фурната сушенето става по-бързо. Аз вече само така ги правя, като запазвам градусите.

   Може да ги изсушиш без добавки (зехтин или подправки), но може би ще бъде по-добре да ги посолиш поне малко.
   За консервирането им в зехтин – в зехтина може да добавиш каквото си искаш, но внимавай да бъде добре подсушено след измиването. Водата в зехтина може да развали всичко доста бързо.

   Ако доматите са наистина много, много, може би ще бъде по-добре да комбинираш различни начини за съхранение.

   Хайде, успех и да се похвалиш после! 🙂

 37. Веднага докладвам: сложих доматите по твоята рецепта, ала със сух босилек и свеж копър ( такова имаше :)) ). С вентилатор, на 100 градуса. Но, голямото но:
  сега лягам и фурната я оставих на 50 за през нощта и т.к. утре пътувам нямам ама никаква възможност да правя чатни или лютеница. Единствено мога сутринта да ги изключа и покрия с някоя кърпа, че да ме чакат да се върна…

  Засега изглеждат доста добре! За 2 часа имаше почти сухи доматчета, уханието се усеща.
  А с най-меките…просто сготвихме елда и омесих хлебчета 🙂 Те поне ще траят повече ☺

  Мерси за съветите и да знаеш колко издирвах рецептата вчера ( бях у дома и имах време), но сайта нещо не работеше! Живо доказателство, че трябва да напишеш книга 😉

  ПС: мисля, че дори като свършат моите домати, ще тичам да купувам от онея дребните, че да си правя още!

  1. И аз тези дни ще се позанимавам със сушене. Ще опитам този път да ги консервирам за по-дълго, да видим ще се получи ли или ще има изгърмели буркани. 🙂

 38. Здравей,Йоана,ако с тези домати се прави пастета с домати и чушки, тогава същото количество ли домати трябва да се използва или повече

  1. Започни със същото количество, но не ги накисвай във вода. Пасирай всичко и ако ти се струва гъсто, тогава добави още малко домати, печена чушка, вода или зеленчуков бульон докато постигнеш желаната гъстота. Може да добавиш и повече печени чушки, ако искаш например това да е основния вкус, а малко сушени домати ще дадат плътност и наситен аромат. Импровизирай!

 39. аз предпочитам сушените домати наистина сушени-купувам си два пъти в годината по две -три връзки от Истанбул както и сушени патладжани/една връзка е дълга 2 метра и струва 10лв/.после си ги накисвам в зехтин чесън и риган или босилек и си ги хапвам сладко сладко.откъсвам си от връзката колкото ще ползвам и готово,така няма опасност да се развалят.ако ходите до Истанбул си купете непременно момичета 🙂

 40. Ето едно предложение за евтина сушилня
  http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=43&t=39686
  миналата есен направих и „пробна серия“ сушени домати.
  Съхранявам ги в книжен плик в шкафа, относително сухо и температура 18-20 градуса – все още са великолепни
  Този сезон ще пробвам и от горните варианти 🙂
  доста са изкусителни

 41. А дали качествата им ще се запазят ако се замразят? Някой пробвал ли е?

  1. по света замразените червени домати са много популярни, особено в „пицоконсумиращите“ страни
   замразяват се нарязани на кубчета ( 1-1,5 см), но са специални сортове с повече „сухо“, т.е по-малко водно съдържание, по-месести
   съхраняват се -18…-24 градуса

 42. От няколко години си суша домати на терасата!Моята рецепта е :Нарязвам доматите на тънки колелца и ги нареждам в тави върху найлон!По един път на ден ги обръщам и така няколко дни до пълното им изсъхване.След това в найлонови торби и във фризера.Готвя почти всичко с тях като ги натрошавам в яденето и става страхотно!Издържат много време така без маринати и други неща,аз имам даже още останали от миналата година.Опитайте и няма да съжалявате.

 43. Купих си сушени домати и ги сложих в зехтин с подправки, оба4е след месец са отново твърди като камък, какво да правя?

  1. Може да ги използваш в ястия и печива, които съдържат повече сос или в супи, където от термичната обработка ще омекнат.

 44. Статията ми харесва и е добра.
  Само да вметна малко пояснения:
  Рома е консервен сорт домати. Не най-подходящия. Наистина, сортовете домати за консервиране са с повишено сухо съдържание, но има специални сортове домати за сушене.
  Всеобщо признатия лидер в света е италианския сорт домати Сан Марцано.
  Желателно е доматите да се нарежат на тънки резенчета – така се сушат по-бързо и качествено.
  Ако се махнат семената и околосемковата част – това, което е вътре в плодните камери, която е силно водниста, също се подобрява процеса на сушене.
  И, както пише в коментарите, поставянето на изсушените домати във фризер – с изтеглен максимално въздух, удължава техния срок на съхранение.

 45. аз мога да ви дам идея, всичко което искате да сушите върху кори от яйца, корите поемат водата и много бързо става -сушила съм всякакви плодове и са супер

 46. На път съм да пробвам, но едно нещо ме спира:) Наистина ли се сушат 10ч. във фурната?

  1. Между 8 и 16 часа – зависи от фурната, самите домати и искания резултат. Ако фурната работи с вентилатор, изсушаването по-принцип става малко по-бързо.

 47. Тъй като аз не съм фен на зехтина, въпреки вкусовите му качества, искам да попитам мога ли да мариновам изсушените домати с олио? И това ще намали ли срока им на съхранение?

 48. Здравейте, радвам се, че някой дава решение на почти всеки кулинарен казус ето го и моят:
  Ако имам възможност да ползвам слънцето (Кипър), пак ли по същия начин се поставят билките…? Няма ли да се загубят ароматите? Как ще стане?

  1. Изсуши доматите на слънце и ако желаеш да ги съхраниш в буркан със зехтин, тогава добави билки и чесън в самия буркан. Специално за ароматизиране на зехтин и какво се прави с билките за него, може да прочетеш в статията Как да си направя ароматно олио.

 49. Здравейте,суша си доматки вече доста години.У дома сме им големи фенове зимата.И количествата,които приготвям са големи.За това си ги заварявам 5 мин.само за капачката.Резултата е фантастичен и цяла зима си хапваме от тях с удоволствие.

 50. Здравей, Йоана! Затворих си първото бурканче и в момента суша втора тавичка с домати 🙂 Благодаря ти много за рецептата! Аз суша чери домати – баба ми даде сериозно количество и най-вероятно ще суша и утре 🙂 Суша във фурна на 100 градуса с вентилатор и ми отнема около 3 часа. Уви, около нас не успях да намеря пресни подправки, та ползвам сушени, но резултатът е чудесен. Реших да подредя в бурканче доматките, докато са топли, след което налях зехтин и обърнах бурканчето – май се консервира, но ще съхранявам в хладилник за по-сигурно 🙂
  Още веднъж благодаря за хубавата рецепта!

 51. Две години правя сушени домати по тази рецепта.Приготвям си малко-3 бурканчета,които издържат в хладилника до пролетта(ако случайно го забутам и забравя за бурканчето 🙂 )Голяма вкусотийка е 🙂 Благодаря за рецептата!

 52. Привет, Йоана! Ето че и тази година дойде време за сушене на доматки 🙂
  Пак суших чери домати, но този път в сушилня. Честно казано, ми отне повече време в сушилнята, отколкото във фурната миналата година, но се получиха. Благодаря ти, че ме вдъхновяваш да правя вкусотии!

 53. Здравейте,
  а какво пречи да се приберат сушените домати в плик и в хладилника? Аз миналата година процедирах така и се запазиха, тази година си мисля пак да така да направя. Някой процедира ли така?

 54. А какво ще стане, ако се наредят в бурканче и се заварят без да се заливат с мазнина? Няма ли да се обезвъздушат и запазят? Зехтина не според всички изследвания е „здравословна“ храна, дори и студенопресования – все пак е рафинирана храна.

  Поздрави,
  Яна

  1. Понеже аз не ги стерилизирам, не мога да кажа. Използвам ги в кратък период след приготвянето им и просто ги съхранявам в зехтин без да варя бурканите. За по-дълго съхранение, вероятно вакумиране в плик и съхранение в хладилник ще бъде удачно.

  2. Ще станат меки и кашести. Или, с други думи, негодни за консумация.

 55. Минавам само да кажа, че за трета поредна година правя сушени домати по твоята рецепта, Йоана, и стават чудесни! 🙂 Тъкмо сега съм сложила две пълни тави във фурната, ще има и трета.
  Между другото, изкарват спокойно месеци наред зехтина, дори да не са стерилизирани. Миналата година пробвах (оставих един буркан в мазата за няколко месеца), та затова сега съм смела и правя по-голямо количество 🙂

 56. След като напълних бурканчетата с домати, ги овкусих и загрях олио първа ръка Калиакра и зехтин и залях бурканите, затворих с капачки, обърнах и завих. Всички капачки хлътнаха. Надявам се да изтраят през зимата, докато ги изядем.

  1. В домашна фурна могат да се използват 2 тави без проблем, които да не са препълнени. Вероятно и с три ще стане, но по време на сушенето трябва да се сменят позициите им фурната и да се завъртат. Времето за сушене вероятно ще се удължи.
   За печене на две нива или сушене, както е в случая, препоръчвам опция „топъл въздух“. С опция вентилатор обикновено се нагрява само долния реотан на фурната и този избор е по-скоро за запичане на повърхността в края на готвенето като при гратени, мусака и разни печива. Разбира се, все по-модерните фурни имат всякакви варианти, така че според вашата изберете вариант, който познавате и знаете, че ще работи най-успешно в случая. Ако не знам как точно да процедирам и не съм запозната с мощностите и различните опции на фурната, търся информация в книжката с инструкции към уреда, които могат да дадат известна насока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *