Бомбардино – питието на алпийските скиори

Бомбардино

В южните Алпи, край италианското курортно градче Сан Мартино, ежегодно се събират туристи и скиори, да открият величието на снежните планини.

Бомбардино

В миналото, хижарите там приготвяли чудно питие. То давало енергия и топлина. Съставките на това питие били яйчен жълтък, мляко и ром, които бързо се усвояват от организма. Нарекли го Бомбардино.

Paolazzi Destillati преоткрива това питие, като в основните съставки добавя уиски. Така подобрява вкусът и трайността на напитката и постига един по-модерен и готов за консумация продукт.

Бомбардино е яйчен ликьор, който днес се предлага в магазините. Може да се пие чисто, като финал на една весела вечер с компания, но по-често се среща в комбинация с други напитки.

Най-често приготвяните коктейли с Бомбардино са:

  • Бомбардин – затоплено Бомбардино със сметана и щипка какао.
  • Калимеро – затоплено Бомбардино, добавено в кафе, декорира се с разбита сметана. Рецепта – тук.
  • Напитка за жени – затоплено Бомбардино, с добавка на бадемов ликьор Амарето и разбита сметана.

Може да се използва още и като топинг за сладолед или други десерти.

Всичко това научих от Galika – майката на Вальо, която скоро се завърна след кратък престой в Италия. За щастие успях да опитам топлият коктейл Калимеро, преди да започнат постите.

Бомбардино

Имам си и една красива, ръчно рисувана бутилка с Бомбардино, която ще пазя до Великден, а след това ще се отдам на напитката и в прекият и в преносният смисъл.

За по-нетърпеливите кулинарни ентусиасти имам една рецепта, която смятам да я приготвя след постите.

5 коментара

  1. Hi there – We just got back from skiing in the Alto Adige region, where we enjoyed many bombardini. I held a giveaway on my blog asking readers if they knew what the name of this drink was. You’d have won hands down!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *