Бомбардино – питието на алпийските скиори

Бомбардино

В южните Алпи, край италианското курортно градче Сан Мартино, ежегодно се събират туристи и скиори, да открият величието на снежните планини.

Бомбардино

В миналото, хижарите там приготвяли чудно питие. То давало енергия и топлина. Съставките на това питие били яйчен жълтък, мляко и ром, които бързо се усвояват от организма. Нарекли го Бомбардино.

Paolazzi Destillati преоткрива това питие, като в основните съставки добавя уиски. Така подобрява вкусът и трайността на напитката и постига един по-модерен и готов за консумация продукт.

Бомбардино е яйчен ликьор, който днес се предлага в магазините. Може да се пие чисто, като финал на една весела вечер с компания, но по-често се среща в комбинация с други напитки.

Най-често приготвяните коктейли с Бомбардино са:

  • Бомбардин – затоплено Бомбардино със сметана и щипка какао.
  • Калимеро – затоплено Бомбардино, добавено в кафе, декорира се с разбита сметана. Рецепта – тук.
  • Напитка за жени – затоплено Бомбардино, с добавка на бадемов ликьор Амарето и разбита сметана.

Може да се използва още и като топинг за сладолед или други десерти.

Всичко това научих от Galika – майката на Вальо, която скоро се завърна след кратък престой в Италия. За щастие успях да опитам топлият коктейл Калимеро, преди да започнат постите.

Бомбардино

Имам си и една красива, ръчно рисувана бутилка с Бомбардино, която ще пазя до Великден, а след това ще се отдам на напитката и в прекият и в преносният смисъл.

За по-нетърпеливите кулинарни ентусиасти имам една рецепта, която смятам да я приготвя след постите.

5 коментара

  1. Hi there – We just got back from skiing in the Alto Adige region, where we enjoyed many bombardini. I held a giveaway on my blog asking readers if they knew what the name of this drink was. You’d have won hands down!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.