Канелени рулца с тиква

Събота е. Навън е -5ºC и прехвъчат снежинки. Чудя се дали да не остана малко по-дълго в леглото, но мисълта за канелени рулца от известно време насам ме изкарва от пижамата и се запътвам към кухнята, където първо правя кафето, а след това изваждам яйце и масло от хладилника, за да се затоплят.

Канелени рулца с тиква

Освен че си мисля за канелени рулца, мисля си и още как да сготвя и къде бих могла да използвам голямото количество тиква, което имам. Тогава ми хрумна да приготвя рулцата с тиква, но за да използвам повече от нея, освен в тестото ще я добавя и към плънката от канелена захар. Интересна събота ще бъде!

Канелени рулца с тиква

Започнах първия опит по идеята, който отчетох като успешен, въпреки че накрая установх, че имах какво още да фиксирам по рецептата. На следващия, рулцата станаха още по-добри, а известно количество от многото тиква беше изразходвано за вкусни и много ароматни закуски във форма на рулце. Мисля, че се хванах с тази идея не само заради тиквата, но и защото обожавам в такава ледена зима да затопля допълнително у дома с фурната, от която се разнасят аромати на ванилия и сладко тесто. Става ми приятно и весело.

Канелени рулца с тиква

Някъде през седмица. Навън продължава да е предимно -5ºC. Не се чудя дали да остана още под завивката, защото трябва да изпратя Даниел на училище. Но вече с изготвена рецепта за канелените кифлички с тиква ставам с ентусиазъм, защото прогнозата за времето въпреки студа е за слънчев ден, а аз съм намислила да ги приготвя отново, за да мога да ги споделя тук подобаващо. Каква наслада! Отново разнехох сладките аромати, направих чай, занесох от изпечените рулца на Вальо, който работи в другата стая и ме обзе онова доволство наречено щастие.

Канелени рулца с тиква

Дали от ванилията ще е, или от канелата, или от карамелените аромати, които се носят от изпеченото тесто… От всички тях ще е също, но най-вече от радостта да нося радост.

Канелени рулца с тиква

Канелени рулца с тиква

Рецептата е адаптация върху рецептата за канелените рулца на Даниел. Исках да използвам по-голямо количество тиква, затова добавих от нея и към плънката, но ако желаеш, може да се придържаш към обичайните канелени рулца с тиква и да я използваш само в тестото. За плънката тогава, остава само канелената захар и нищо друго не се променя при рецептата.

Възможно е рулцата да се подготвят от вечерта и да се оставят за финалното втасване в хладилник за през нощта. На сутринта се изваждат от хладилника 20-30 минути преди печенето, за да се затоплят.

Изпечените рулца се съхраняват покрити, на стайна температура до 3 дни.

За 10 броя.

За тестото:

 • 7 г суха мая за хляб
 • 100 мл топло мляко
 • 50 г захар
 • 1 чаена лъжица ванилена захар
 • 1 жълтък, със стайна температура
 • 50 г меко масло + допълнително за намазване на тавата
 • 150 г пюре от тиква
 • ½ чаена лъжица сол
 • 400 г брашно + допълнително за разточване

За пълнежа:

 • 150 г пюре от тиква
 • 80 г захар
 • 10 г канела на прах

За завършване:

 • 1 белтък, леко разбит
 • перлена захар или кафява захар

Приготвяне на тестото

Маята и 1 чаена лъжица от захарта се разтварят в топлото мляко. Добавят се 2-3 супени лъжици от брашното, разбъркват се, колкото да се образува рядка каша и се оставя да шупне. Когато шупне към нея се добавят останалата захар, ванилената захар, жълтък, маслото и пюрето от тиква. Разбъркват се хубаво. Тогава към тях се добавят солта и останалото брашно. Замесва се меко тесто. Меси се 5-6 минути докато стане гладко и еластично.

Тестото се поставя в намазана с мазнина купа. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя на стайна температура 1 час и 30 минути, докато тестото втаса и удвои обема си.

Оформяне на рулата

Захарта и канелата за пълнежа се смесват.

Подготвя се подходяща тава, която се намазва обилно с меко масло по дъното и стените ѝ. За 10 рулца се използва кръгла тава с диаметър 26-28 см или правоъгълна с размери 26×18 см, или избери нещо сходно, с което разполагаш.

Втасалото тесто се разточва на правоъгълник с размери 40x26 см

Втасалото тесто се разточва върху леко набрашен плот на правоъгълник с размери 40×26 см.

Разпределеното пюре от тиква върху тестото

Върху тестото на тънък слой се разпределя пюрето от тиква.

Поръсената канелена захар върху пюрето от тиква

Върху пюрето от тиква равномесрно се поръсва канелената захар.

Навитото тесто на руло с прищипан край

Тестото се навива на стегнато руло. Краят му се притиска към основата като се прищипва, за да се залепи. Рулото се обръща със залепения край надолу.

Рулото се срязва с конец на 10 парчета

Рулото се разделя на 10 парчета с дебелина 4 см, като първо парчетата се маркират с нож, а след това за по-прецизен и красив разрес, те се разделят с помощта на конец. Започва се от единия край, като конецът се подпъхва под рулото. Двата края на конеца се събират нагоре и разминават с издърпване, така че да минат през рулото и да се отдели парче. Парчето се отделя настрана и се продължава по същия начин до другия край на рулото.

Подредените рулца в тавата за последно втасване

Нарязаните рулца се подреждат в подготвената тава, като се предвижда известно разстояние между тях. Ако се наредят плътно, по време на втасването и/или печенето, средата на всяко рулце ще излезе нагоре.

Втасалите рулца

Тавата с рулца се покрива хлабаво с чиста кухненска кърпа и се оставя на стайна температура за 40-50 минути, докато рулцата втасат и заемат цялата тава.

Изпичане на рулцата

Фурната се включва да нагрява на 180ºC 10-15 минути преди рулцата да са втасали напълно.

Втасалите рулца намазани с белтък и поръсени с перлена захар

Втасалите рулца се намазват с леко разбит белтък и се поръсват с перлена захар или кафява захар. Поръсването със захар може да се изпусне, ако за рулцата е предвидена глазура или се сервират с мед.

Тавата с рулцата се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна. Пекат се 35 минути или докато се запекат хубаво на повърхността, при почукване на кората им звучат кухо и вътрешната температура в средата им е 88ºC – 90ºC.

Канелени рулца с тиква

Изпечените рулца се изваждат от фурната и се оставят да се охладят поне 15-20 минути преди да се разчупят. Не трябва да се ядат горещи, защото пюрето от тиква може да изгори, а горещото тесто се смачква и не се усеща текстурата му. Затова имай търпение!

Канелени рулца с тиква

Още рецепти с тиква

Други рецепти за тестени печива

4 коментара

 1. Това са едни от най-невероятните печива с тиква! Правя ги нон стоп и за съжаление и нон стоп ги ядем😀

 2. Чудесни рулца се получиха! Пухкави, ароматни и сочни. Направих половин доза във форма с диаметър 20 см и смятам да повторя следващата седмица. Пропорциите в рецептата са много точни, а изпълнение – съвсем лесно.

 3. Чудесна рецепта! Страхотни станаха рулцата, тестото е изключително пухкаво. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *