Бу! или как да си направя духчета от целувки

Понеже Даниел много обича да яде целувки и често ме моли да му приготвя, реших да го изненадам със закачливи духчета. Така или иначе темата за Хелоуин е засегната в занятията им по английски език, затова предполагам, че изненадата за него ще бъде двойна. Реших да споделя с теб това, защото и ти може да изненадаш някого с тези тематични целувки.

Духчета от целувки

Приготвянето на меренг за целувки не е трудно, но има някои правила, които за най-добър резултат трябва да се спазят. Една добре приготвена целувка трябва да има искрящо бял цвят; гладка и хрупкава повърхност; мека, подобна на маршмелоу сърцевина. Виж за какво трябва да се внимава:

При приготвянето на меренга

За целувки се приготвя френски меренг от една част белтъци с една част фина кристална захар. След това към приготвения меренг се добавя една част до една и половина части пудра захар. Условията да се получи добър меренг са следните:

 • Чист и сух съд, в който ще се разбиват белтъците. Същото важи и за бъркалките на миксера. Съдът и бъркалките ма миксера трябва да бъдат идеално чисти и сухи. Всяка една следа от мазнина или вода би повлияла на обема на белтъците. Някои дори препоръчват, съдът, в който ще се разбиват белтъците да се намаже с наполовина разрязан лимон. Освен, че киселината би почистила някакви остатъчни мазнини, тя също така влияе добре за стабилизиране на белтъците. И все пак, идеално чист съд е металният или стъкленият. Пластмасовите не се препоръчват за разбиване на белтъци, тъй като колкото и да се мият, пластмасата поема мазнина и остатъци от предишни смесвания в този съд.
 • Темперирани до стайна температура белтъци. Когато белтъците са топли, те се разбиват по-добре и правят повече обем. Ако имаш възможност, отдели белтъците два-три дни предварително и ги съхранявай в хладилник. Отлежавайки, те загубват еластичността си, което отново спомага за по-добро разбиване и повече обем. Преди да се използват, се изваждат от хладилника поне час предварително.
 • Използване на фина кристална захар и пълното и разтваряне в белтъците. Приготвянето на френски меренг е просто разбиване на белтъци, към които на части се добавя кристална захар, която е препоръчително да бъде фина. Защо точно кристална захар и защото точно фин кристал? Използва се кристална захар, защото при разбиването ѝ с белтъците тя също им дава обем. Пудрата захар прави меренга по-тежък, а кухненският плот бял (не искаш да знаеш за второто). Използва се фина кристална захар, защото тя се разтваря по-бързо. Но дори след като белтъците със захарта са се разбили, направили са обем и са се сгъстили, ние трябва да се уверим, че в тях не е останал нито един кристал захар. Затова след разбиването на бързи обороти и получаването на пухкав и обемен меренг, ние трябва да продължим да разбъркваме този меренг, вече на ниска скорост, докато всеки един кристал захар се разтвори. Това се проверява лесно, като се вземе от меренга и се разтрие между два пръста. Ако не се усещат кристали, се преминава към следващата стъпка. Ако останат малко миниатюрни кристали захар, едва ли ще бъде фатално за целувките, но ако голяма част от тях не са се разтворили, това ще провокира „сълзене“ от целувките по време на сушенето. Това сълзене всъщност са неразтворени кристали захар, които се топят докато меренгът се изсушава.

При сушенето

 • Слаба фурна; без вентилация; издърпване на влагата – всички тези условия ще създадат едни прекрасни бели, гладки и хрупкави целувки. Ако фурната е по-силна, тогава целувките ще придобият цвят. Ако е пусната вентилация, силата на топлият въздух ще форсира меренга и освен, че цветът на целувките може да стане по-тъмен, има голяма вероятност самите целувки да се напукат. Затова бавно и леко. Просто си знай, че меренгът изисква един час сушене (за малки до средно-големи целувки) и предвиди този час в сметките си. По време на сушенето на меренга се образува влага (яйчният белтък е съставен предимно от вода), а тази влага също би провокирала напукване. Домашните фурни нямат опция за изтегляне на влагата, но отваряне на вратата на фурната от време на време дава чудесен резултат.

Рисуване на очите на духче от меренг

Темата сега е за духчета от меренг, но разбира се с него могат да се приготвят целувки във всякакви форми. Понеже са доста сладки, може да се слепят с черен шоколадов ганаш, лимонов или друг плодов крем, или да се комбинират с подходящи плодове (малини, малини!), които ще балансират сладостта. Може също така, вече изсушените целувки да се използват като елемент към плодов или друг не много сладък десерт.

Духчета от целувки

Духчета от целувки

Всички насоки за добър меренг са описани по-горе, затова моля, преди да пристъпиш към приготвяне на целувките да прочетеш текста.

Белтъците се отделят предварително и се измерват с кухненска везна. В зависимост от големината на яйцата, за рецептата ще се използват 3 или 4 яйца, затова си предивиди 4.

За 30 духчета с височина около 4 см.

Продукти за меренга:

 • 100 г белтъци, със стайна темпераура (от 3-4 яйца)
 • 100 г фина кристална захар
 • 1 чаена лъжица ванилов екстракт
 • 150 г пудра захар

За изписване на очите и устата:

 • черен шоколад, разтопен на водна баня (необходимо е много малко количество)
 • малка четка за рисуване

Фурната се нагрява на 100ºC с опция горен и долен реотан. За тези, които си знаят, че фурните им пекат по-силно, могат да направят първия си опит на 80ºC и ако не са доволни от резултата да го коригират според необходимостта.

Приготвя се голяма плоска тава с хартия за печене. Подготвя се сладкарски пош с кръгъл накрайник с диаметър 12-14 мм.

В чист и сух съд се изсипват измерените белтъци. Разбиват се с миксер, в началото на средна скорост, за да се разкъсат и тогава степента се увеличава до силна. Когато белтъците започнат да образуват пяна, към тях по малко (по една супена лъжица) се добавя от захарта. След всяко добавяне се изчаква около 15-20 секунди, преди добавяне на следващата доза. Когато всичката захар е добавена, белтъците трябва да са повишили обема си и да са станали лъскави. Разбиването на силна скорост продължава още малко, докато белтъците образуват твърди връхчета. Тогава се проверяват за остатъчни кристали и ако има такива, белтъците продължават да се разбиват на ниска скорост с миксера за известно време, като отново се прави проверка. Добавя се ванилията.

Когато меренгът е готов към него наведнъж се добавя пудрата захар. Тя се разбърква внимателно с шпатула, докато сместа стане еднородна и лъскава.

Половината смес се поставя в сладкарския пош и се оформят духчета в приготвената тава. След това се прави същото с другата половина от сместа. Целта за разделянето на два пъти е да не се препълва пошът и за да бъде шприцоването по-лесно. Духчетата се оформят по следния начин: правят се три шприцования едно след друго и едно над друго, като първото е най-голямо, второто е средно и последното е малко с издърпване на поша рязко нагоре. Виж как става това:

Когато всички духчета са шприцовани, тавата се поставя на средно ниво в предварително нагрятата фурна. Сушат се един час, като периодично вратата на фурната се отваря за кратко, за да излезе образувалата се пара. Ако към края на сушенето се забележи промяна на цвета, това означава, че фурната трябва да се намали следващия път.

Изсушените духчета се изваждат от фурната и се оставят в тавата докато изстинат напълно. На всяко от тях, с четка потопена в разтопен на водна баня шоколад се рисуват очи и уста. Виж как:

Съхраняват се в кутия на сухо и прохладно място. Не се допуска съхранение в хладилник, освен ако не приготвяш слепени целувки с крем, който изисква съхранение в хладилник. Но дори при това положение, това съхранение трябва да бъде за кратко време.

Още рецепти с меренг

Други рецепти от рубриката как да...

33 коментара

 1. Здравей, Йоана 🙂
  Духчетата изглеждат страхотно и реших веднага да ги пробвам. На етапа с фината захар всичко беше идеално, но когато сложих екстракта, белтъците се втечниха. не можах да ги върна в първоначална форма. Реших да добавя пудрата захар, за да видя дали ще се подобри положението, но нямаше резултат. Какво обърках? Мисля и че не рзбрах добре дали след прибавянето на екстракта трябва да се бърка с миксер и на каква скорост?

  1. Меренгът трябва да бъде напълно готов – стегнат, с твърди връхчета и лъскав, преди към него да се добави ванилия или друг аромат. Пет милилитра ванилов екстракт не влияят лошо на меренга. По-голямо количество – вероятно да. Разбиването може да продължи на бърза или средна скорост, колкото ванилията да се смеси с меренга. Пудрата захар се добавя към готовия меренг и се разбърква с шпатула. Ако се разбие отново с миксер, тогава меренгът ще се втечни. Опитай пак без аромати, за да разбереш дали проблемът идва от екстракта или е от техниката.

  2. Първата книга е базирана на теориите на школата на Юнг. Ако не приемаш това течение в психологията как ще се съгласиш с тезите в книгата?
   Анотацията на втората започва така: „Преди едва 100 000 години цели шест вида хора обитават Земята. Днес обаче има само един.“ Теория на еволюцията??? Тя отдавна е призната за измислица, насочена срещу Християнството и Божествения произход на човека.
   Такива книги през последните 10-15 години ги издават като шир-потреба.

 2. Защо български майки учите децата си да празнуват този сатанински празник на духове? Вие знаете ли какво е това или давай защото е модерно?

  1. А Вие Вашите ги учите, че празник е само и единствено нашето и друго на този свят няма ли? Ядат само лютеница и сланина, гледат само родни продукции на БНТ и не носят друго, освен дрехи с шевици? А знаете ли, че част от българските празници са сатанински и свързани с духове?
   По-добре научете децата си да черпят колкото може повече от този свят, защото отдавна живеем в условия на глобализация и честване само на нашите „несатанински“ празници няма да им донесе никакви ползи.

  2. Ако обичате по-спокойно ! Може ли? Децата трябва да знаят кое е добро и кое е зло! За това носят отговорност родителите и учителите! Дали е българско или чуждо, щом е сатанинско не е за тях!!! Извинете, но къде ви е ума да приготвяте сладкиши духчета които да ядат децата?!??? И след това побоища, убийства в училищата или болести, давайте пари по банкови сметки и пак не става, а защо??? Какви хора ще станат изобщо тези деца? А някой от тях са кръстени и къде в православното християнство пише, че трябва да се прави това?

  3. Ако се абстрахирате от въпросния празник, който е смо повод за публикацият на Йоана, може да научите много полезни техники и тънкости за меренга. Наистина не разбирам защо толкова се палите за нещо, което не е основното в публикацията.

  4. В отговор за лютеницата и сланината!Преди това-наистина това е блог за готвене и рецепти,и не би трябвало да се превръща в „бойно поле“ на тема хелоуин,но тъй като тук и друг път е споменавана темата за празника и са предлагани рецепти,неизбежно е тяхното коментиране и споделяне на мнения.

   Сега за сланината.Не виждам нищо лошо нито в лютеницата,нито в сланината,още по-малко в шевиците.БНТ няма да го коментирам.Лошото е,че долавям НОТКА НА ПОДИГРАВКА от твоя страна с тези неща!И ако си българин или българка,то това е много лошо.Личи си,че не обичаш българското.Много жалко!Дърво без корен,изсъхва.
   А какви ползи ще донесе или пък носи хелоуин???
   Света предлага много неща,но не означава,че те са добри и трябва да се приемат.По твойта логика-да приемем тероризма,дрогата,убийствата,кражбите,побоищата по сред бял ден на кръстовищата,агресията.
   Трябва да пазим и уважаваме нашите,български празници!Трябва да спрем да го „подхранваме“ този тъп хелоуин.Едно нещо като не се храни,умира.И само за сведение да те ограмотя – единственият български празник ПОДОБЕН на този е кукерството.Там присъстват маски,животински кожи – но с цел изгонване на лошото.А при хелоуин какво имаме – чисто сатанинско нещо-кръв,вещици,духове.
   Цитат от Уикипедия:“Древните келти посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.“

   В християнството няма такова нещо,че мъртвите идвали и търсели в кого да се вселят!Напротив,казва се,че душите на мъртвите не трябва да се безпокоят и затова в църквата се чете заупокойна молитва(т.е. за упокой,за покой).

   Ето ти и още един цитат:Във вестник „Ю Ес Ей Тудей“ са цитирани следните думи на известна вещица: „Християните не си дават сметка, че честват нашия празник. … Това ни харесва!“

   Празниците, подобни на Хелоуин, са в противоречие с библейските учения. Библията предупреждава: „Нека при тебе не се намира никой, който … си служи с гадателство, който се занимава с магия или който предсказва по поличби, никой магьосник, никой, който прави заклинания или който се допитва до хора, които викат духове.“ (Второзаконие 18:10, 11; виж също Левит 19:31; Галатяни 5:19–21)

   Йоанна,извинявай за дългия коментар,но просто не мога да се сдържа на такова мнение.

  5. Не, подобен празник не е единствено кукерството. Прочетете малко етнография, вместо да цитирате спорна литература.
   Прочетете за Вай дудуле. Прочетете за Герман. Прочетете за Оратници. И така нататък. Въобще четете, преди да се изказвате. Харесвам еднакво и кукери и Хелоуин, защото в тях виждам празник, а това, че вие виждате сатанизъм, си е Ваша интерптретация.
   Впрочем, на Правец ли написахте коментара си? Не на вносен капиталистически западен компютър/телефон, нали? Защото трябва да подхранваме българското, казват, дърво без корен изсъхва…

  6. Хора опомнете се! Кой прави сладки духчета на децата си и те ги ядат? Избора си е ваш но един ден да не кажете, че някой не ви е казал и Православната църква и и будните хора не са ви казали! Отговорността за нехайството и безхаберието е голяма и страшна!

  7. Публикацията ми нямаше цел да предизвика спорове. Ще се намеся само с препоръчване на две книги, които ще бъдат ценни за прочитане единствено, ако се четат обективно, без предрасъдъци и пристрастия. Едната е Вампирите в българския фолклор, а другата Sapiens. Кратка история на човечеството.
   Първата книга е ориентирана философски, а втората е теория базирана върху съвременни изследвания (съдържа цяла глава, в която се засягат религии, окултизъм и прочие, но разбира се трябва да се прочете цялата).

 3. Здравейте Йоанна,следя блога ви и всеки път чакам с нетърпение новата ви рецепта.Не се сърдете,но след последната ви публикация останах разочарована.Подкрепям мнението на Svet.Този празник нито е български,нито учи на нещо позитивно и умно,още по-малко пък е красив.Имаме си наши,хубави,български празници и на тях трябва да учим децата си.Не знам дали е редно този празник да е в занятията на децата?!

  1. Само ще спомена, повечето ,,наши“ празници са внесени.
   Освен Баба Марта и светците( че дори и за тях не съм сигурна) всички други са чужди. Хелоуин е чудесен празник на който децата се забавляват и прекарват време заедно, запознавайки се с други хора. Освен това повечето деца се маскират като супергерой и анимационни герои, в които няма нищо сатанинско.

  2. Вие явно нямате деца или внуци.
   Този празник не е български, но вдига децата от компютъра/телефона, а още по-важно прави ги щастливи, в случая ангажирани, защото искат да помагат.
   Моето дете тази година ми каза „Мамо, знам, че не е наш празник и не го уважаваш, но аз съм дете..“. Така че, нека е дете и има забавно детство .. и има обща култура и познава и чужди празници. Просто ще научим защо се маскират и каква е целта на празника и кой наш празник е подобен. Опс .. май ще научи все пак нещо докато направим духчета 🙂 Сега ще потърсим и нещо тиквено за готвене ..

 4. Здравей Йоана!
  Благодаря ти за рецептите, за вдъхновението, за примера, за всичко! Ти си страхотна и от теб научих изключително много.
  Нещо леко встрани бих искала да попитам – чувала ли си за Topfelknodel? Във Виена хапвахме такива, пълнени с течен шоколад и много искам да приготвя тук. Рецепта от доверен източник обаче не откривам…

 5. Меренгът беше напълно готов, но може би екстрактът е бил в повече. Може би следващият път ще пробвам с ванилена захар. А ако пропусна и пудрата захар? Между другото, направих Есента на Мама, но като торта. Една доза тесто стигна за две кръгли тави 28см. Направих 4 платки и редувах шоколадов с бял крем. Стана страхотно! Благодаря за вдъхновението!

  1. Ако пропуснеш напълно пудрата захар, целувките ще стоят доста рехави. Ще бъдат чупливи и кухи отвътре. Ако правиш отново, отдели половината от френския меренг, а в другата половина добави половин доза пудра захар от рецептата. Шприцовай двата вида меренг в една тава и след изсушаването ще видиш разликата. Тогава може да прецениш, кой начин ти харесва повече.

 6. Здравей Йоана, случайно попаднах на този блог, рецептата за сладките духчета е интересна, трябва да я пробвам.

  Нямаше как да не прочета и коментарите на тези, които са ужасени, че е възможно да се спомене Хелоуин, дете и България на едно място. Съжалявам, че това се е случило и тук, в този блог.

  За да не влошавам положението, просто ще замълча.

 7. Здравей Йоана, искам да попитам кога мога да сложа боя? Съответно какъв вид да е боята – гелова, прахообразна? Има ли значение?

  1. Ако се използва боя, тя се добавя след като меренгът е приготвен. Може да се използва както гелова, така и водоразтворима на прах. Добре е първо да се оцвети малка част от меренга, като се направи по-интензивен цвят от желания, а след това оцветеното количество да се смеси с останалия меренг.
   Опитът ми показва, че добавянето на много боя (за ярък цвят) влияе на изсушаването на меренга, като го деформира по време на сушенето, затова използвай малко боя. Ще се получи лек пастелен цвят, но пък меренгът ще се изсуши добре.

  2. Здравей Йоана, направих целувките. Някой се напукаха, предполагам, че 100 градуса им е дошла повече, но им се получиха „полички“ като на френските макарони… Имаш ли обяснение от какво е се е получило така? Странното е, че когато съм правила френски макарони никога не са се получавали така изявени „полички“ отдолу.

  3. От по-висока температура във фурната, обемът на белтъците се увеличава. С други думи те се разширяват, което в случая се е получило като надигане. Ще ми бъде интересно да видя това.

 8. Здравейте, поздравявам Ви за страхотните рецепти! Искам да приготвя целувки, които да използвам като украса за торта еднорог за рождения ден на моето момиченце. Колко дълго мога да оставя декорираната с целувки торта в хладилника? И още един въпрос : искам да избегна използването на фондан за обличане на тортата. С какъв бял крем мога да го заместя? Благодаря Ви предварително!

  1. Здравейте, Гергана! Целувките биха издържали няколко часа върху тортата в хладилник, но зависи и какъв е кремът под тях. Ако е маслен и стегнат биха издържали и една нощ. Ако има възможност, декорирайте тортата с тях колкото се може по-късно преди поднасянето ѝ.
   За покриване на тортата ви препоръчвам маслен крем с Филаделфия. Той е бял, стои стегнат и е по-вкусен от обикновен маслен крем. Рецепта за него ще видите в тази публикация.

 9. Здравейте, пробвах да направя целувки сега, но сместа ми остана рядка и не се запази формата на шприцоване. Бърках ги много време, не знам какво се обърка и защо остана така рядка, дали имате някакви насоки, за да не се получава така?

  1. Втечняването се получава основно по две причини. Първата е твърде бързо добавяне на кристалната захар, особено ако белтъците не са били разбити предварително до рехава пяна. Втората причина може да бъде от разбиването на белтъците с пудрата захар с миксера, особено ако е на висока скорост.
   При приготвяне на меренг, първо белтъците се разбиват леко, колкото да се образува пяна. Тогава миксерът се усилва и към тях на части, и по малко се добавя кристалната захар. По време на разбиването тя трябва да се разтвори в белтъците, така че да не се виждат и усещат кристали от нея.
   Когато всичката кристална захар е добавена, белтъците ще бъдат сгъстени, с обем и стабилизирани. Разбиването с миксер се спира и към белтъците се добавя всичката пудра захар наведнъж, като се разбърква внимателно с шпатула. При неправилно разбиване и при двете стъпки, белтъците не се избиват хубаво и често остават течни. По-дълго биене в този случай не помага, трябва да се започне отначало. Надявам се, че бях полезна за следващ опит. Успех!

  2. При мен избиването на твърда пяна не се получава, когато ползвам пластмасов съд.

 10. Хей, Йоана! Помня, че в статията за цветните френски макарони бяхте написала, че прилеко открехната врата на печката влагата излиза навън и така те не се напукват. Дали мога така да направя с духчетата?

  1. Другият му въпрос е колко големи трябва да са целувките? Защото сте написала 4 сантиметра, но на мен ми изглеждат по-големи.

  2. При изсушаването на целувките може да се приложи техниката при макаронените черупки – с открехната врата на фурната.
   Основата на духчетата се шрицова на кръг с диаметър около 4 см, а докато те се изсушават, меренгът увеличава леко обема си (това се случва при всички целувки). Затова, когато са готови, изглеждат малко по-големи от първоначално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *