Торта „Лешников шоколад“ или тортата за шестия рожден ден на Даниел

– Мамо, какво е това? – пита ме Даниел посочвайки буркана с лешников тахан, който съм извадила на плота.

– Лешников тахан. – отговарям бързо аз.

– А той от шоколад ли е? – пита като че ли с надежда, защото съдържанието на буркана изглежда съблазнително, почти като течен шоколад и само където не е грабнал лъжица.

Торта "Лешников шоколад" - тортата за шестия рожден ден на Даниел

Така започва историята на тортата, която приготвих за шестия рожден ден на Даниел. Ако не си запознат, ще ти разкажа, а ако си забравил, ще ти напомня, че всяка година приготвям торта у дома за рождения ден на моя син Даниел и споделям рецептата с читателите на блога. Припомням също, че в последните няколко години шоколадът е на дневен ред, съответно и тортите са шоколадови, но тази е като че ли най-интензивната, която съм приготвяла за него. Шоколад, лешници и карамел в различни текстури; многопластова, както е модерно; с повече кремообразна част, отколкото блатове и крем по равно; със семпла, дори бих казала старомодна декорация, която обаче е супер вкусна и всъщност е първото нещо, което децата си грабват от една торта.

Празнуване на шестия рожден ден на Даниел в детската градина

Тази торта е най-много опитваната торта от Даниел за този рожден ден. Изготвих подобна за отпразнуване в детската градина. На нея са поставени фигури от захарно тесто изработени от моята колежка Деси Белчева, специално за Даниел. Фигурите са от Minecraft – играта, по която Даниел е обсебен в последните месеци.

Същата торта, но с друга декорация приготвих за отпразнуване на рождения ден с приятели в детски парти център. Пет години досега отлагах празнуване в подобни центрове, но вече нямаше накъде да бягам. През последните две години Даниел редовно посещаваше такива за празника на своите приятели и сега си пожела това и за своя рожден ден. Това беше първото ни парти в детски център и всъщност съм доволна, защото това ще бъде вероятно и последният му рожден ден с цялата група от детската градина, с която е бил през изминалите три години, а с някои деца и от яслата.

Даниел на първия ден за предучилищна подготовка

Даниел на шест е в предучилищна подготовка. Спелува думи навред, практикува писането им и дори сам надписва картичките за рождените дни на неговите приятели. Обсебен е по Minecraft, както вече споменах и го привличат всякакви конструктивни игри. Обича навигационни карти, както и всякакви географски карти и се ориентира по-добре от мен. Обича да играе с коли, да се състезава с тях и ми обяснява по какъв точно начин бучи двигателят на реалните автомобили. Обожава игрите и боричкането с татко си.

Даниел се грижи за новата си кола

Даниел пише букви и изписва "мама"

Надпис на картичка от Дани за Ели

Обича да яде мусака, супа топчета, спагети с пармезан, много спагети с много пармезан, баница, малини, праскови, кайсии, бяло „зелено“ грозде, шоколад, много шоколад. Понякога проявява интерес да ми помага в приготвянето на храната и винаги, когато правя нещо с тесто, например прясна паста, хляб, курабийки или нещо за строене.

С Даниел правим джинджифилова къщичка

Даниел с Вальо на фона на морето

Вальо, Дани и аз

Тортата, която приготвих за шестия му рожден ден е вариант на ентреме. Обикновено, за тези ентремета използвам силиконови форми, но за да бъде тортата приложима в домашни условия без да има нужда от специални инструменти и уреди, изготвих вариант за стандартна торта с диаметър 26 см, която се състои от 12-14 парчета и се приготвя в най-обикновена форма за кейк с подвижни стени.

Торта "Лешников шоколад" - тортата за шестия рожден ден на Даниел

С това искам да кажа, че дори да нямаш много опит в сладкарството и да не разполагаш с професионални уреди и силиконови форми, с повече внимание, съответно и отделено време, може да приготвиш тази торта за твоя празник. И дори няма да ти е нужен сладкарски термометър, както обикновено поставям в условието. Разбира се, той е препоръчителен за повече прецизност, но ако не разполагаш с такъв, просто следвай инструкциите в рецептите за това, което трябва да се получи.

Тази торта е многопластова, състои се от много елементи, както всяко едно ентреме, но самата технология на приготвянето ѝ позволява изготвяне на част от отделните елементи предварително, с което да организираме по-добре времето си и да започнем приготвянето от доста по-рано. Просто е необходимо да си освободиш малко място във фризера.

Торта "Лешников шоколад" - тортата за шестия рожден ден на Даниел

За улеснение, в рецептата самите елементи на тортата описвам според техния препоръчителен ред на приготвяне. В самия начин на приготвяне на всеки един елемент, описвам колко предварително може да се подготви. Затова е важно рецептата да се прочете хубаво и да се изготви план за подготовка, подходящ за твоята ангажираност. Аз се справям бързо с това и на втория ден (само заради факта, че не разполагам с шоков фризер) имам готова торта, но това е и моята професия. Накратко – знам как, но и ми се иска всеки един от вас да има възможността да приготви вкусна торта в модерен стил.

Торта "Лешников шоколад" - тортата за шестия рожден ден на Даниел

Торта „Лешников шоколад“

Основни рецепти за тази торта взаимствам от професионалното списание So Good №21, книгите Sweetology и The Elements of Dessert, като ги променям и изграждам по свои възгледи въз основа на личната ми практика, цели и вкус, но и така, че да бъдат лесно приложими в домашни условия.

Проект на тортата "Лешников шоколад"

Тортата се състои от четири елемента, единият от които се изгражда от три други. Декорацията включвам като пети елемент. Ето как изглежда това:

 1. Лешников дакоаз за основа
 2. Център на тортата приготвен от кремю с млечен шоколад, лешников кръмбъл и тофи карамел с лешников тахан
 3. Шоколадов мус, който обединява лешниковия дакоаз и центъра
 4. Шоколадова глазура, която покрива цялата торта
 5. Декорация, която завършва тортата

Тортата се сглобява във форма с диаметър 26 см с подвижни стени. Центърът на тортата се сглобява във форма с диаметър 20 см с подвижни стени. Последователността на приготвяне на различните елементи от тортата e последователността, с която са описани в рецептата.

За 1 торта с диаметър 26 см или 12-14 порции

За лешниковия дакоаз:

 • 110 г лешници
 • 95 г пудра захар
 • 120 г белтъци
 • 15 г фина кристална захар

За лешниковия кръмбъл:

 • 40 г лешници, средно смлени
 • 40 г брашно
 • 40 г фина кристална захар
 • 40 г меко масло
 • 25 г бял шоколад, нарязан на дребни парчета
 • 25 г лешников тахан

За кремюто от млечен шоколад:

 • 170 г сметана 35%
 • 40 г жълтъци
 • 15 г фина кристална захар
 • 180 г млечен шоколад, нарязан на дребни парчета
 • 30 г какаово масло, разтопено

За тофи карамела с лешников тахан:

 • 30 г течна глюкоза
 • 2 щипки малдонска сол
 • 230 г сметана 35%
 • 100 г фина кристална захар
 • 5 г желатин, накиснат в 30 г студена вода
 • 140 г лешников тахан

За шоколадовия мус:

 • 150 г черен шоколад 54-60%
 • 45 г фина кристална захар
 • 45 г вода
 • 50 г жълтъци
 • 350 г сметана 35%, много добре охладена

За шоколадовата глазура:

 • 100 г черен шоколад 54%
 • 100 г черен шоколад 70%
 • 160 г сметана 35% 1
 • 120 г фина кристална захар
 • 130 г вода
 • 55 г какао 22-24%
 • 80 г сметана 35% 2

За декорация:

 • 120 г млечен шоколад
 • 15 г олио от гроздови семена или друго неутрално на вкус растително олио
 • щипка канела
 • 25 г вафлени кори, натрошени на ситно
 • 20 г лешници, счукани на едри парчета
 • златен прах, колкото е необходимо
 • лешников крокан, колкото е необходимо

Приготвяне на лешниковия дакоаз

Фурната се нагрява на 180ºC с опция горен и долен реотан. Подготвя се широка плоска тава, която се покрива с хартия за печене. Върху хартията се маркира кръг с диаметър 28 см.

Лешниците се смилат в кухненски робот. Към тях се добавя пудрата захар и се смилат отново докато в сместа останат много малки дребни парченца от тях. Трябва да се внимава да не се преразбият, за да не станат на паста. Сместа се изсипва в голяма широка купа.

Отделно белтъците се разбиват с кристалната захар докато се стегнат до степен меки към твърди връхчета.

Разбитите белтъци се добавят към лешниковата смес и се разбъркват заедно с шпатула.

Приготвяне на лешниковия дакоаз

Приготвяне на лешниковия дакоаз

Сместа се разстила в маркирания кръг и се заглажда. Дори да излезе малко от кръга, не е фатално, така или иначе платката ще се изреже после.

Слага се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пече 14-15 минути. Оставя се да се охлади в тавата и се изрязва кръг с диаметър 26 см. Оставя се настрана.

Изрязване на кръг с диаметър 26 см от изпечения лешников дакоаз

Платката може да се приготви от предния ден и да се съхрани покрита в хладилник.

Приготвяне на центъра на тортата

За центъра на тортата първо се приготвя лешниковия кръмбъл, след това последователно кремюто от млечен шоколад и тофи карамела с лешников тахан, като трите елемента се сглобяват във форма с диаметър 20 см. Дъното на формата се покрива с хартия за печене. По стените на формата се слага ацетатна лента за по-лесно изваждане на центъра след като стегне. Ако не разполагаш с ацетатна лента, пропусни я, изваждането може да стане с нагряване с газова горелка или кърпа намокрена с гореща вода.

Лешников кръмбъл

В купата на миксера се смесват смлените лешници, брашното, захарта и маслото. Разбиват се на средна скорост докато се образува меко тесто. Тестото се увива в стреч фолио и се охлажда в хладилник 2 часа или докато се втвърди. Може да се подготви от предния ден.

Фурната се нагрява на 150ºC с опция горен и долен реотан. Подготвя се широка плитка тава, която се покрива с хартия за печене.

Приготвяне на лешников щрусел за лешниковия кръмбъл

Изпечените трохи за лешниковия кръмбъл

Охладеното тесто се минава през решетка директно върху тавата, в която ще се пекат трохите. Идеята е да се образуват по-равномерни парчета от тестото. Разпределят се на един ред в тавата и се запичат на средно ниво в предварително нагрятата фурна за 20 минути. Охлаждат се.

Белият шоколад се разтопява на водна баня. Към него се добавя лешниковия тахан и се разбъркват хубаво. Към тази смес се добавят охладените трохи и се разбъркват внимателно докато се покрият равномерно с шоколадовата смес. Внимава се да се запазят цели и да не се натрошават допълнително. Трохите се разпределят на един ред върху хартия за печене или силиконов килим и се оставят да се стегнат. Могат да се подготвят до 2-3 дни предварително и да се съхранят покрити в хладилник.

Кремю от млечен шоколад

Млечният шоколад се поставя в купа, какаовото масло се разтопява на водна баня.

Приготвя се крем англез като в касерола се изсипва сметаната и се загрява докато заври. Междувременно жълтъците се разбиват със захарта с телена бъркалка или миксер докато сместа леко се сгъсти. Врялата сметана се изсипва при жълтъчната смес при непрекъснато разбъркване. Цялата смес се връща в касеролата и се нагрява на умерен котлон като се разбърква непрекъснато с телена бъркалка. Готви се докато се сгъсти с консистенция на палачинково тесто. Ако искаш да използваш термометър, температурата, която трябва да достигне англеза е 82ºC и не повече от 84ºC. Готовият англез се изсипва веднага върху шоколада. Шоколадът се разбърква докато се разтопи. Добавя се разтопеното какаово масло и всичко се разбърква хубаво.

Приготвеното кремю от млечен шоколад

Сглобеното във формата кремю от млечен шоколад с разпределения лешников кръмбъл върху него

Кремюто се изсипва в подготвената форма. Върху него се разпределя лешниковия кръмбъл, като част от парченцата може да потънат в него, а част от тях да стоят над повърхността му. Охлажда се в хладилник докато се приготвя тофи карамела с лешников тахан.

Тофи карамел с лешников тахан

В касерола се смесват глюкозата, солта и сметаната. Загряват се докато заврат.

Междувременно в подходящ съд с двойно дъно и високи стени (това е много важно) се карамелизира захарта до кехлибарен цвят. Към карамела на тънка струя се добавя врялата сметанова смес. Разбърква се постоянно с дървена лъжица с дълга дръжка. Сместа ще започне да ври буйно, ще вдигне обема си и ще направи много пара, затова трябва да внимаваш. Когато всичката сметанова смес е добавена, тофито продължава да се разбърква на котлона още около 20 секунди и се отстранява от котлона.

Приготвяне на тофи карамела

Добавяне на желатин към тофи карамела

Към горещия тофи карамел се добавя накиснатият желатин и се разбърква докато се разтвори. Накрая се добавя лешниковия тахан и всичко се разбърква хубаво докато се хомогенизира.

Готовият тофи карамел с лешников тахан

Разпределеният тофи карамел с лешников тахан върху лешниковия кръмбъл

Тофи карамела с лешников тахан се изсипва във формата върху кремюто от млечен шоколад и лешниковия кръмбъл. Формата се слага във фризера докато центърът за тортата се замрази. Може да се подготви месец по-рано, като след стягането на горния слой, формата се покрива със стреч фолио и се съхранява във фризера докато дойде ред да се използва.

Приготвяне на шоколадовия мус и сглобяване на тортата

Когато основата от лешниковия дакоаз и центърът на тортата са готови, може да се приготви шоколадовия мус и цялата торта да се сглоби във форма с диматър 26 см. Подготвя се формата, като аз поставям дъното ѝ на обратно, за да може да се извади по-лесно тортата след това. Опитах да поставя ацетатна лента, но в процеса се отказах от нея. Както и при центъра на тортата, ако не се сложи ацетатна лента, тортата лесно може да се освободи от формата като стените се загреят с газова горелка или кърпа намокрена с гореща вода.

На дъното на формата се поставя лешниковия дакоаз. Замразеният център на тортата се освобождава от формата и се връща във фризера докато дойде ред да се използва.

За шоколадовия мус първо се прави захарен сироп от захарта и водата. Смесват се в касерола и се загряват докато сместа заври. Сиропът се отстранява от котлона и се оставя да се поохлади.

Междувременно шоколадът се разтопява на водна баня. Оставя се настрана.

Жълтъците се поставят в купа подходяща за водна баня и се смесват със захарния сироп. Купата се поставя на водна баня и жълтъчната смес се разбърква енергично с телена бъркалка докато се сгъсти и вдигне обема си 2-3 пъти. Консистенцията на сместа трябва да наподобява тази на крем англез или тесто за палачинки, но с много повече въздушност. Ако искаш да използваш термометър, сместа не трябва да надвишава 84ºC. Тази техника в сладкарството е позната като пат-а- бомб (pâte à bombe) и може да съдържа цели яйца, да се избива с миксер след водната баня и служи за много приложения, където е необходимо обемът да бъде стабилизиран, а самите жълтъци и/или яйца предварително сготвени.

Готовият пат-а-бомб се охлажда леко и се смесва с разтопения шоколад. Разбъркват се хубаво докато се получи гъста, лъскава еднородна смес.

Приготвяне на шоколадовия мус

Сметаната се разбива с миксер до степен меки връхчета. Добавя се на 2-3 пъти към шоколадовата смес, като се разбърква внимателно с шпатула.

Сглобяване на всички елементи за тортата

Сглобяване на всички елементи за тортата

В подготвената форма, върху лешниковия дакоаз се изсипва малко от шоколадовия мус, колкото да покрие дакоаза. Върху него се поставя замразения център на тортата, като се позиционира хубаво в средата на формата. Отстрани и отгоре се разпределя всичкия останал мус. Тортата се слага във фризера и се замразява. До тази стъпка, тортата може да се приготви до един месец предварително и да се съхрани във фризера добре покрита. Тортата трябва да бъде замразена, когато се покрива с глазурата.

Приготвяне на шоколадовата глазурата

Двата вида шоколад се нарязват на дребни парчета и се смесват в купа. Сметана 1 се загрява до завиране и се излива върху шоколадите. Сместа се разбърква докато се получи гладък и лъскав ганаш.

Отделно в касерола се смесват захарта, водата, какаото и сметана 2. Загряват се само докато захарта се разтопи и сместа заври. Отстранява се от котлона.

Двете смеси се събират и разбъркват хубаво. Глазурата се пасира с пасатор, като се внимава да не се получава въздух в нея. Пасирането прави сместа идеално гладка и създава хубав гланц. Хубаво е и да се прецеди през фина цедка след това. Преди да се използва, глазурата се охлажда до 30-35ºC или докато стане приятно топла, така че като потопим пръст в нея да не усещаме рязка топлина. Може да се приготви до три дни предварително и да се съхрани покрита в хладилник. Преди да се използва се нагрява на водна баня до 30-35ºC.

Това количество глазура е повече от необходимото за покриване на тортата, но е необходимо за идеално покритие. Останалото количество може да се използва за други нужди като глазура за кейк или дори за топъл шоколад като се сложат 1-2 лъжици от нея в горещо мляко.

Покриване на тортата с шоколадова глазура

Тортата трябва да бъде много добре замразена, преди да се залее с глазурата. Глазурата трябва да бъде приятно топла – 30-35ºC. Тортата се освобождава от формата, като това може да стане лесно с газова горелка. Ако не разполагаш с такава, тогава намокрена кърпа в гореща вода и хубаво отцедена след това се поставя по външните стени на формата. От топлината мусът по периферията ще започне да се топи и тортата лесно ще се освободи. Внимавай да не прегрееш твърде много стените и тортата да загуби формата си.

След като тортата е освободена от формата се връща във фризера за 10-15 минути, за да се охладят краищата ѝ отново хубаво.

Подготвя се тава, в която да се събира излишната глазура. В центъра на тавата се поставя нещо подходящо, върху което тортата да се задържи, така че краищата ѝ да бъдат свободни. В случая използвам рамекин обърнат наобратно. Подготвя се подръка дълъг палетен нож, с който да се изравни глазурата след заливането; малък палетен нож, с който да се оберат излишните стичащи се капки глазура; лешниковият крокан за паниране на основата на тортата; подложка за торта или поднос.

Подготвените съдове и уреди за заливане на тортата

Заливане на тортата с шоколадовата глазура

Замразената торта се поставя върху рамекина в центъра на тавата. Тортата се покрива отведнъж с глазурата, която се излива в центъра ѝ докато започне да покрива и краищата ѝ. Тогава се взима големият палетен нож и с бързо движение се минава по цялата повърхност на тортата като се обира излишната глазура и едновременно с това се изравнява повърхността на тортата. Оставя се така около минута докато се стече хубаво всичката излишна глазура. След това с малкия палетен нож се обират капките глазура от основата на тортата.

Тортата се вдига от рамекина и се придържа с едната ръка, докато с другата ръка основата ѝ се покрива с лешников крокан. За да се мине от всички страни, тортата се завърта леко в ръката, която я придържа. Това е малко трудно за начинаещи, но панирането може да се направи и по следния начин: взима се друга подходяща тава и още един рамекин, който се слага в центъра на тавата. Тортата се позиционира върху рамекина. Панира се като в случая тавата се завърта с едната ръка, а с другата ръка се залепва лешниковия крокан.

Тортата се поставя върху подложка за торта или поднос. Съхранява се в хладилник.

Приготвяне на декорацията

Шоколадът и олиото се смесват и се слагат на водна баня докато шоколадът се разтопи. Отстраняват се от водната баня и се добавя канелата.

Отделно в купа се натрошават на много малки парчета вафлените кори. Смесват се с лешниците. Към тях се добавя шоколадовата смес и всичко се разбърква много хубаво.

Приготвяне на шоколадовата декорация с вафлени кори

Приготвяне на шоколадовата декорация с вафлени кори

Сместа се изсипва върху хартия за печене или силиконов килим и се разстила възможно по-тънко. Охлажда се в хладилник за около час или докато стегне. Когато стегне се начупва на парчета. По желание плочките може да се напудрят със златна пудра.

Декорацията може да се подготви няколко дни предварително и да се съхрани покрита в хладилник.

Торта "Лешников шоколад" - тортата за шестия рожден ден на Даниел

Завършване на тортата

Тортата се декорира с шоколадовите плочки. Оставя се в хладилник до пълното и отпускане преди да се нареже. Размразяването в хладилник може да отнеме 2-3 часа.

Торта "Лешников шоколад" - тортата за шестия рожден ден на Даниел

Торта "Лешников шоколад" - тортата за шестия рожден ден на Даниел

Другите торти от рождените дни на Даниел

 1. Торта с крем муселин и пюре от круши и фурми
 2. Шарлота с поширани круши в шафран
 3. Шоколадова торта с мус от крем сирене и сладко от горски ягоди 
 4. Шоколадова торта с френски макарони и плодове
 5. Торта с шоколад, меренг и ванилов мус с маскарпоне

50 коментара

 1. Красотата и благородство струят от очите на това прекрасно дете! Нека ви е живо и здраво, да ви носи сладки мигове – толкова сладки като тази съвършена торта! За съжаление едва ли ще събера смелост и дързост да я приготвя… Но ти за пореден път си се изявила като вълшебница!

  1. Благодаря за пожеланията и хубавите думи.
   Оставам на разположение, ако изникнат въпроси, независимо за коя рецепта от блога.

 2. Отдавна се каня да попитам нещо малко извън темата. Как в градината на Даниел приемат да внесете торта, още повече домашна? В тези ясли и градини с които аз имам опит се приемат само и изключително пакетирани храни за почерпка… никакви торти, дори със сертификат и т.н.
  P.S. Да е жив и здрав и много щастлив!

  1. Благодаря за пожеланията.
   Нямаме проблем с тортите за рождените дни в градината и разбира се, не приемат домашни. Тортите на Даниел за градината и парти центъра са изработени в сладкарския цех, в който работя и задължително се придружават със сертификат.

 3. Да е жив и здрав Даниел! Да ви радва и да ви прави горди родители! Да сте живи и здрави цялото семейство! А тортата, тортата е страхотна.

 4. Здравейте Йоана,тортата е много хубава и искам да я приготвя за рождения ден на моя син. Проблема е, че той си е пожелал синя торта, а на мен не ми се иска да правя торта с фонда. Бих искала да попитам дали ще се получи ако напръскам глазурата тук там с цветен спрей или това ще я развали?

  1. Върху самата глазура мога ли да напръскам със спрей или това ще я развали? За да оцветя глазурата в синьо мисля, че трябва шоколада да е бял? Само с окраската няма да мина, за нея има други желания 😀, тортата трябва да е синя.

  2. Спреят няма да си личи върху тази шоколадова глазура. По-скоро се спри на друга рецепта. Погледни глазурата на тази торта. Не съм сигурна обаче, че ще стои добре върху тъмна торта.

 5. Тази рецепта ми изглежда толкова сложно, че обещавам да не я направя. Но не ми пречи да ѝ се възхищавам. Преди всичко, да ви е жив и здрав Дани, и вие, покрай него 🙂 !

  1. Благодаря, Ради! 🙂 Ще си тук и за не сложните рецепти, нали? Всъщност, може да пробваш декорацията като десертен бар. Вафлени кори има в Берьозка.

  2. Непременно! Тортата ми напомня на едно много по-непретенциозно творение, наречено тората „Фереро Роше“. Иначе съм тук, задължително 😉

 6. Здравейте, ще правя таз прекрасна торта за рождения ден на дъщеря ми. Искам да попитам тъй като нямам вафлени кори, може ли с вафлички да ги заменя?
  Лерзан

 7. Здравейте, поздравления за професионализма и естетиката, която поднасяте с всяка ваша публикация.Реших да рискувам и да почерпя колегите си точно с тази торта.В тази връзка искам да попитам, какъв размер форми да използвам, и колко да увелича продуктите, за да излязат поне 20 парчета.Много ми се иска да е кръгла.Мислех си за ринг около 30см, а за вътрешната част да използвам 26см.форма за торта и да увлича с1/2 продуктите.Ще бъда по спокойна ако споделите и вашето мнение.Така ще се чуствам по- спокойна.Благодаря предварително!

  1. Торта с диаметър 30 см ще бъде достатъчна за 20 не големи парчета. В този случай центърът от 26 см ми се вижда добре. Количествата, които ще ти трябват пресметни с коефициент. В случая той е 1.33. Умножаваш всички продукти по това число и получаваш новите грамажи за торта 30 см.
   Ако решиш нещо друго, ето калкулаторът, за пресмятане на коефициент, който използвам.
   Друг вариант е да направиш две торти 26 см, както е по дадената рецепта. Със сигурност ще разполагаш с 24 стандартни парчета, а може да изкараш и до 28 по-малки.

 8. Здравейте, невероятна красота и сигурна съм много вкусна, поздравления, каква е тази малдонска сол?

  1. Малдонската сол е морска сол на люспести кристали. Солеността ѝ е мека, а самата сол се използва най-вече за салати, за завършване на ястия и десерти (солен карамел, с шоколад), като подобрява вкуса и повдига ароматите.

 9. Стана невероятна! Никога не съм предполагала, че ще направя нещо толкова сложно 🙂 Благодаря ти за вдъхновението, Йоана 🙂

 10. Здравейте, много красива торта. Ще пробвам да я направя за рождения ден на дъщеря ми, но не съм срещала глюкоза в магазините . Къде мога да я намеря или да я заменя с нещо друго.

  1. Течна глюкоза има в по-големите супермаркети – Фантастико, Хит, Метро. Обикновено се намира на рафтовете с диетични продукти. Ако не си от София, потърси онлайн.

 11. Здравей Йоана!
  Направих я като спазвах точно рецептата 🙂 Стана и съм доволна 🙂
  Благодаря за указанията и изчерпателната рецепта. И не спирай да пишеш, сигурна съм , че радваш много хора.

 12. Здравей, Йоана
  Тъй като не съм много опитна в кухнята, а до рождения ден на приятеля ми за когото искам да приготвя тортата остава много малко време, се чудех дали е възможно да приготвя кремюто, тофито и шоколадовия мус и просто да ги изсипя едно по едно върху основата, без да добавям кръмбъла и глазурата и без да приготвям център на тортата- възможно ли е да се получи нещо като 3- слоева мус торта? Ако не добавям глазура (ще е голямо предизвикателство, извън възможностите ми :D) и тортата няма център, необходимо ли е да я замразявам?
  Благодаря предварително и се извинявам за неудобството! 🙂

  1. Да, ще се получи добре, както си го намислила с предимно мусова торта. Оставяй различните слоеве да стегнат в хладилника за известно време, преди да добавиш следващия. Увери се, че единият слой е стегнал, преди да започнеш да приготвяш следващия.
   Имай едно наум, че дозите за кремюто от млечен шоколад и тофи карамела са за форма с диаметър 20 см. Ще се получат много тънки слоеве във форма 26 см, затова може да ги увеличиш с 1/2.
   Ако тортата няма да бъде заливана с глазура, не е необходимо да се замразява. Успех! Ще се радвам на обратна връзка.

 13. Здравей! Тортата изглежда уникално, нямам търпение да й дойде реда да я пробвам. Аз искам да попитам ако искам да направя муса с бял шоколад – дали е възможно и колко трябва да завиша грамажа??

  1. За мус от бял шоколад използвай рецептата за муса от тази торта или жасминовото парфе от тази торта. Разбира се ароматите ги пропусни или замени с други.
   Количествата и при двете рецепти ще бъдат напълно достатъчни.

  2. Благодаря много за бързия отговор.. :):):)

 14. Здравей, Йоана. Да си призная, престрашавала съм се само да направя тортата за първия рожден ден на Даниел – получи се невероятна, аз ти бях писала тогава и за целия процес на правене. Поводът да ти пиша, е, че края на месеца моят син навършва 18 години и ако ти е възможно да ми дадеш съвет – как да му направя торта с цифри 18, както и идея за крема, украса? Хубав ден!

  1. Аз бих опитала за цифрите със сабле Бретон. Рецепта и инструкции може да намериш в публикацията за Маслена бисквита, желе от вишни с червено вино и шоколадово кремю.
   За крем бих избрала някой от тези – Дипломат, мус от крем сирене или шоколадовият мус от тортата в тази публикация.
   Всеки един от кремовете бих комбинирала с пресни горски плодове (сега им е сезонът, какво изобилие!) или конфитирани костилкови (череши, праскови, кайсии, сини сливи).

 15. Заимствах лешниковия крамбъл за друга торта и много ми хареса!
  Но ми беше много сладък – сигурно и белият шоколад допринася за това…

  Сега искам да го използвам в домашен сладолед и имам две питанки:
  -можели да се намали или даже да се елиминира захарта в тестото
  -може ли да се използва черен шоколад 60-70%

  1. С черен шоколад, вместо бял се получава добре. Не съм пробвала без захар, но може да опиташ. Ще се радвам да споделиш опита си после.

 16. Здравейте, Йоана!
  Тортата изглежда и звучи впечатляващо!
  Бог искала да попитам, в случай, че не желая да използвам желатин (лични убеждения) при приготвянето на тофи карамела, мога ли да го заменя с агар агар например?
  Какво количество трябва да добавя според Вас и на кой етап от приготвянето на тофито?
  Благодаря предварително!

  1. Не съм приготвяла тофи карамел с агар агар, затова не мога да дам подходящ съвет. Ако решиш да го използваш, той трябва да поври в сместа, за да се активират желиращите му свойства. Ще се радвам на обратна връзка, ако решиш да опиташ.

 17. Привет отново!
  Приготвих тортата и благодаря отново за рецептата! Разкошна е!
  Това, което спестих беше глюкозата в тофи карамела и желатина, който замених с 2 гр. агар агар, разтворен в малко студена вода. Сложих го малко по-рано, т.е. веднага след добавянето на сметаната към карамела и оставих сместа на по-ниска температура около минута.
  Карамелът се получи идеален (според мен) – кремообразен, с консистенция на течен шоколад. Опасявах се, че може да се желира твърде много, понеже агара е по-силен от желатина или да не се желира изобщо, защото не бях сигурна, че това време термична обработка ще му е достатъчна, за да се развие, но резултата беше повече от задоволителен. :).
  Надявам се коментарът ми да помогна на някой, който иска да замени тези съставки.
  Всичко останало в рецептата спазих акуратно.
  Още веднъж благодаря, Йоана – за тази и всички прекрасни рецепти!
  Вдъхновение си!
  Светли празници!

 18. Здравей , Йана!Искам да попитам според теб добре ли ще се получи ако тортата е с огледална глазура?

 19. Здравей Йоана, Това е най вкусната шоколадова торта, въпреки, че аз изобщо не обичам Шоколадови торти… Та мога ли да я направя правоъгълна или квадратна и какъв размер да е за 20 парчета.. Благодаря!

  1. За изчисляване от една форма за печене в друга, използвай този калкулатор. С него се изчислява коефициент, с който се умножават количеството продукти от рецептата за да се получат количествата за желаната форма. За 20 парчета ще бъде необходима форма с приблизителни размери 30×25 см. Успех!

 20. Може ли навсякъде в рецептата лешниците/тахан да се заменят с бадеми/тахан?
  Какъв млечен шоколад е подходящ за тортата и каква марка вафли ползвате?
  Благодаря!

  1. Лешниците и лешниковият тахан успешно могат да се заменят с бадеми и бадемов тахан.
   Използвайте млечен шоколад на Линд или потърсете в специализираните магазини за сладкарство.
   Вафлените кори са от Берьозка.

 21. Имам питане по глазурата – на снимките при разрез се вижда, че глазурата се стича като капка.
  Това означава ли, че бързо „се втечнява“ на стайна температура и губи форма?
  Къде се съхранява остатъкът от тортата след празника – в хладилник или във фризера?

  1. Глазурата е податлива на топлина, затова е добре тортата да стои максимално дълго в хладилник, преди да се разреже. (Имайте предвид, че снимките за публикация отнемат време и стоенето на тортата, особено на разрязано парче, на стайна температура може да е дало отражение.)
   Остатъци от тортата се съхраняват покрити в хладилник.

 22. Здравейте! С какво може да се замени глюкозата в карамела? С Goldensirup, оризов? Може ли да се пропусне?

  1. Ролята на глюкозата е за предотвратяване на обратна кристализация на захарта, както и за по-пластична текстура. Медът играе сходна роля и глюкозата може да се замени с него в рецептата. Глюкозата няма аромат и цвят, докато медът притежава и ще придаде известен вкус, но в случая ще бъде подходящ с останалите съставки.

 23. Скоро правих тази торта и, освен че е прекрасна, на мен ми беше много сладка.

  Тъй като пак ще я правя, с леки захарни промени, мисля, че може спокойно глюкозата да се пропусне или захарта да се намали на 50 гр. при тофи карамеления слой.
  При крамбъла бих пропуснала цялото количество захар.

  Аз я направих по-висока, защото ми трябваше по-голяма торта, но по-ниска, както е показана тук, изглежда много по-добре.

  Глазурата е страхотна и е в пъти по-вкусна от огледалните такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *