Как да си направя дулсе де лече и кахета

Не мога да си обясня защо първо трябваше да се науча да приготвям дулсе де лече (Dulce de leche) с консерва подсладено кондензирано мляко, а по-късно даже да търся готови варианти в магазините, след като е толкова лесно да се приготви от два основни продукта – прясно мляко и захар. Сега, когато имам богата база за сравнение, ще ти кажа следното – забрави всичко, което си научил за варенето на консервата и зарежи всички бурканчета с етикет, на които пише дулсе де лече. Защото това, което може да направиш е да си го приготвиш у дома и уверявам те ще е най-доброто, което ще опиташ.

Дулсе де лече и кахета

След като видях публикацията за дулсе де лече в блога smittenkitchen.com, веднага се зарекох, че трябва да опитам тази рецепта и да видя разликите от всичко, което съм опитвала досега. Двете по-важни сравнения, които ме карат да мисля позитивно за приготвянето на дулсе де лече от основни продукти са вкусът и времето. Ти знаеш много добре, че приготвянето на храната у дома безспорно е най-вкусна, защото сами избираме продуктите, които да използваме, избираме термичната обработка, която да приложим и най-вече защото овкусяваме храната за нашия собствен вкус. Нашият собствен вкус ни казва кое ни харесва и кое не. Но той също така може да ни каже, кое е по-доброто от две храни, които ни харесват. Мисля, че разбираш за какво говоря, нали? Е, няма нужда повече да те убеждавам, че вкусът на приготвеното у дома дулсе де лече от прясно мляко и захар е много по-добър от дулсе де лечето приготвено от консервна кутия подсладено кондензирано мляко и върховно в сравнение с готовите, които ще намериш на пазара.

Кахета

Времето за приготвяне наистина ме озадачи. Докато с консервата подсладено кондензирано мляко са необходими 3 или дори 4 часа за по-гъсто сладко, редукцията на прясното мляко със захар става за 1 час и 30 минути. За това време, различно от всичко което бях чела и чувала не е необходимо да се стои до котлона и да се разбърква непрекъснато. Това става само на финалните двайсетина минути, но не е никак страшно, както би прозвучало.

Следващото ниво, което работи в плюс за дулсе де лечето приготвено с прясно мляко и захар е, че може да придадеш на своето дулсе де лече собствен вкус. Най-обичайните аромати са ванилия и канела, но мисля, че всичко което сметнеш за добре в комбинация с млечния карамел е допустимо. Ако ме питаш какво, веднага се сещам за звездовиден анасон. Обаче онази съставка, която според мен не е за изпускане е малко количество морска сол, която едновременно ще отключи сладостта и ще я балансира. След първата вълна от съвсем лека соленост, сладкият вкус се откроява още повече. На някои не им харесва приглушената соленост на фона на силната сладост, но именно с опитите и възможността за дозиране се крие потенциала да разкриеш тайните на своя вкус. Не отричай нещо, което не си опитал и не го захвърляй преди да пробваш различни съотношения на продуктите. Ето това няма как да не проработи в един момент за теб и за твоя вкус. Аз например първият път приготвих дулсе де лече с ванилия и канела, а после, когато намерих прясно козе мляко опитах и с него, но без да добавям аромати. И в двата варианта добавих морска сол в различни количества и мисля, че посочената в рецептата 1/4 чаена лъжица на това количество мляко и захар е перфектната доза сол за мен.

Дулсе де лече и кахета

Дулсе де лече се превръща в кахета (Cajeta), когато кравето прясно мляко се замени с козе. Това е единствената разлика, но след като опитах и двете мога да кажа, че наистина има разлика. Не бих я усетила ако нямах база за сравнение, но след като следвах една и съща технология с едни и същи пропорции на продуктите и с единствената разлика във вида на млеката, мога да кажа какви са разликите. Разликите, които видях и усетих са предимно в текстурата и по-малко във вкуса. При кахета текстурата е гладка и кадифена. Вкусът на козе мляко е съвсем леко осезаем. При дулсе де лече долавям слабо гранулирана текстура, усеща се малко по-плътно на езика. На снимките се вижда и слаба разлика в цвета, като кахетата е по-светла. Предполагам, че е възможно заради искрящо белия цвят на козето мляко, сравнено с белия на кравето. Но такава разлика в цвета може да се получи от времето на варене и тeмпературата. Към края на варенето няколко минути повече или по-малко могат да дадат известно различие в нюанса. В тази връзка може да се контролира гъстота и интензивността на карамеления вкус на готовото дулсе де лече. Може да се остави по-течно и по-светло или да се сгъсти осезаемо и да придобие по-тъмен цвят, съответно и по-силен карамелен вкус. Но нека не се забравя, че когато приготвеното дулсе де лече изстине, то ще се сгъсти още.

Опитах и една доза с кафява захар демерара. За моя голяма изненада цветът не се промени изобщо, като очаквах той да бъде по-тъмен. Но струва ми се готовото дулсе де лече не е така стегнато, както при останалите два опита, дори и след като го охладих в хладилник за една нощ. (Това би създало проблем, ако сладкото се използва на по-дебел слой за пълнеж на торта или за слепване на сладки.) При вкуса не мога да открия разлика, въпреки че очаквах да е с поне малко по-силен карамелено-меласен вкус. Но е все така сладко и вкусно.

За тези, които се придържат към веганството, има алтернатива на дулсе де лече с кокосово мляко. Не направих опит, но веднъж импровозирах с кокосови бонбони, чиято основа е именно сгъстяване на кокосово мляко със захар. Погледни една примерна рецепта за дулсе де лече с кокосово мляко в NY Times. Може би това сладко трябва да се нарича дулсе де коко?

Дулсе де лече и кахета

В рецептата присъства и малко количество сода бикарбонат, чиято цел е да намали киселинността на млякото (особено ако се използва козе) и да предотврати коагулация на млечния протеин, която иначе би довела до по-грубовата и гранулирана текстура. Когато стане дума за приготвяне на дулсе де лече, казваме че лактозота и добавената захар се карамелизират, но тук става и химична реакция между захарите и белтъчините, известна като реакция на Майар. (Повече може да прочетеш в статията за захарта в списание „Меню“, по-конкретно в точката Цвят; в статията на Бакхус и в Уикипедия.) Содата бикарбонат ускорява тази реакция, придава на дулсе де лечето по-тъмен цвят и допринася за вкусът му. Не е фатално ако се пропусне, пак ще стане дулсе де лече, но няма да бъде разкрит целият му потенциал.

Следващата рецепта е базисна и може да се приложи както с прясно краве мляко (за дулсе де лече), така и с козе прясно мляко (за кахета). Ароматите са по желание. Независимо от млякото, което избереш за приготвянето на сладкото съм сигурна, че ще му се насладиш и ще му намериш много приложения, освен за ядене с лъжица. Например с палачинки, полято върху бананов сладолед, като пълнеж за шоколадови тарталети, за банофи пай, за алфахорес, с плодове, в торта… Времето от 1 час и 30 минути е за гъсто сладко, което когато изстине и се охлади е подходящо за пълнеж на профитероли или торти. Ако е необходимо да се втечни за да се използва за заливане на десерти, необходимо е само бурканът с дулсе де лече да се сложи на водна баня (бурканът без капак) и да се загрее докато се втечни.

Дулсе де лече и кахета

Дулсе де лече и кахета

Адаптирано от smittenkitchen.com

Снимките към рецептата направих с приготвянето на кахета (с прясно козе мляко) и не използвах подправки, освен морска сол.

От посочените дози се получава около 350-400 грама.

Продукти:

 • 950 мл краве или козе прясно мляко
 • 200 г захар
 • 1 шушулка ванилия (по желание)
 • 1 пръчка канела (по желание)
 • 1/4 чаена лъжица fleur de sel (по желание или количеството може да се намали)
 • 1/4 чаена лъжица сода бикарбонат, разтворена в 2 чаени лъжици вода

Продукти за дулсе де лече/кахета

В дълбока тенджера се смесват прясното мляко, захарта и подправките, включително и солта, ако се използват. Ванилията се срязва на две по дължина, семенцата се остъргват и се добавят към млякото заедно с шушулката. Пръчката канела се добавя цяла.

Продуктите се слагат да заврат

Тенджерата се слага на силен огън и сместа се разбърква докато захарта се разтопи и млякото заври. Когато заври се маха от огъня и се добавя разтворената сода. Разбърква се хубаво. Млякото ще шупне. (Затова е нужна дълбока тенджера.) Връща се на котлона и се оставя да заври на умерен към силен огън. Млякото трябва да ври интензивно. Разбърква се на всеки 10-15 минути в продължение на 1 час.

След 30 минути варене

След 30 минути варене млякото започна да променя цвета си  и да се редуцира (снимката горе).

След 1 час варене

Когато измине 1 час от началото на варенето (снимката горе) млякото ще бъде сгъстено до консистенция на кленов сироп. В този момент котлонът се намаля с една степен (умерен) и млякото се вари още 20-30 минути като се разбърква често, на всеки 5 минути в началото, а после почти постоянно докато се сгъсти и придобие тъмен кехлибарен цвят.

След 1 час и 20 минути варене

На горната снимката – 1 час и 20 минути от началото на варенето.

Обновяване от 31 май 2014 – От коментарите стана ясно, че силата на котлона при различните марки може да варира драстично. Затова нека след като заврат млякото със захарта, температурата на котлона да се намали до степен, в която млякото ври, но да не бъде едва къкрещо, тъй като тогава процесът би отнел много повече време. След като измине един час от началото на варенето, сладкото да се наблюдава и разбърква постоянно. Когато придобие консистенция на течен мед, тенджерата да се махне от котлона.

След като е готово, ако са използвани подправки като ванилова шушулка и канела, дулсе де лечето се прецежда през цедка докато е все още горещо и течно. Може да се използва веднага след като се поохлади или да се изсипе в буркан и да се остави да се охлади на стайна температура, а след това в хладилник. В хладилника се съхранява за около 1 месец.

Готовата кахета

180 коментара

 1. Йоана, скри ми шапката с тази рецепта, задължително ще се пробва! Обожавам dulce le lece и едвам се удържам всеки път като го видя… btw, продават много, много хубаво сварено кондензирано мляко в кен в руските магазини.

  1. 🙂 Мисля,че Йоана е наясно,че има кондензирано мляко в руските магазини и идеята е да си направиш такова вкъщи.Всъщност.:) Аз лично мисля да се възползвам от рецептата.

 2. Толкова време го търсих за една рецепта преди година, но не го открих (явно не съм знаела къде да търся) след време прочетох и статията ти с консервата, но и нея пропуснах да направя, но ТАЗИ със сигурност ще се опита 🙂 много много ти благодаря 🙂

 3. Супер! Така поне ще зная, че в дулсето ми има мляко и захар, а не „незнамсиквоси“, както е в кенчетата. Благодарности за рецептата!

 4. Няма такава вкуснотия като дулсе де лече!!!
  А какво количество се получава накрая-колкото едно кенче от готовото ли?
  Благодаря за вдъхновението-веднага запретвам ръкави 🙂

 5. Страхотно предложение! Непременно ще опитам. От няколко дена ми се върти в главата нещо подобно, но сега вече имам точна рецепта 🙂 Благодаря и хубав ден!

 6. Йоанка, сърдено ти благодаря за тази полезна публикация! Запазвам си я и обещавам да опитам, когато ми се наложи да приготвя нещо с дулсе де лече. 🙂
  Сладка вечер! 🙂

 7. В миналото в Аржентина са правили дулсе де лече като домакините са ползвали стъклени топчета (за игра) вместо да бъркат постоянно – при варене се създава центробежна сила, която ги завърта. Чудесна публикация, не съм фен на бялата захар, но бих опитала с кокосова.

  1. Копирам част от статията за солта в списание „Меню“ – „Fleur de sel (цвят на солта) са новообразуваните кристали върху самата водна повърхност на солните полета в бретанския район Геранд.“ Тази сол има по-едри кристали, не соли колкото обикновената морска сол и обикновено се използва като финал за поръсване на ястия и много сладки десерти – като акцент или за баланс на вкусовете.
   Може да се замени със същото количество морска сол с по-едри, люспести кристали. Ако се използва обикновена трапезна сол, количеството ѝ трябва да бъде едва взета щипка (дори по-малко) и все пак не мисля, че ще е добра идея.
   Като цяло може да се пропусне, но в статията съм обяснила предимствата ѝ.
   Последно купувах fleur de sel от магазин I sensi на ул. Аксаков 17А. Може да се намери и в други специализирани деликатесни магазини.

  1. Не съм сигурна, че ефектът със захар мусковадо ще бъде същия . Млякото отново ще се редуцира, но тази захар не се карамелизира, затова предполагам, че сладкото няма да бъде много гъсто. Все пак трябва да се опита, за да се знае.

  2. След като стана въпрос за дулсе де лече с мусковадо веднага направих опит. Бележките ми са:
   1. Много по-тъмен цвят (очаквано).
   2. Специфичен вкус на меласа и препечена захар към последна фаза преди да изгори. Губи се идеята и вкуса на дулсе де лече. Предпочитам стандартния метод с бяла захар, защото карамеления вкус се откроява, но се запазва и чувството за присъствие на мляко.
   3. Сгъсти се много по-бързо, за около 1 час.
   4. Шупва много повече след като се добави содата, навярно от меласата в захарта.
   5. Стои леко гумено, като размекнат локум. След като изстина се точи, като нуга да кажем. Много лепне по зъбите.
   Като цяло, мисля че мусковадо не е захарта за дулсе де лече.

 8. Здравейте,Йоана.Страхотна рецепта,но за съжаление при мен на практика не се получи.
  Бихте ли ми казали къде греша?
  В 11:02 започнах да правя рецептата,сега 30мин по-късно млякото почти извря.Бърках го на всеки 10мин,но въпреки това загоря и сега имам много гъста загоряла течност.Напълно следвах инструкциите Ви.Но сега имам загоряла тенджера с много малко съдържание в нея.което е с лепкава гъста консистенция и няма нищо общо с вашите снимки

  1. Предполагам, че проблем може да има ако се използва обезмаслено или с ниско съдържание на мазнини прясно мляко. На практика целта на разбъркването е да се уверим, че няма нищо залепнало по дъното на тенджерата. Ако котлонът е бил твърде силен, а тенджерата с тънко дъно, млякото би загоряло. Но пък не е нужно да се оставя на много слаба температура, защото редуцирането ще отнеме часове. Повече внимание трябва да се отдели след като измине един час от варенето и тогава сладкото да се следи почти непрекъснато, като аз изрично споменавам, че тогава намалявам силата котлона.
   Не мога да преценя какво се е случило без да съм видяла резултата. Какво мляко използва и каква захар?

  2. На мен на 40-тата минута ми загоря, признавам, че 10мин. не го погледнах. Млякото ми е домашно. Предполагам, че е заради голямата тенджера и силния котлон – 10/12. Спасих каквото можах, ще имам предвид следващия път. Благодаря за рецептата!

 9. Йоана, правила съм такова домашно дулсе де лече и ли не знам как би трябвало да се нарече при мен, защото беше с домашно овче мляко. Уникално вкусно стана и трайността му в хладилника беше много голяма, защото бях направила голяма доза.
  Сега ме подсещаш, че мога да си направя пак, този път с краве мляко.

 10. Кафява захар „Demetra“,a млякото е домашно краве и вчера когато го варих образува доста гъст каймак.Предполагам,че причината е в печката,тъй като котлоните са керамични и са доста силни.При мен не само млякото изгоря,а страшно бързо се намали обема му.Общо взето за около 30мин вече беше много гъсто и загоряло.Сега прилича на дъвка,с карамелен вкус.

  1. Захарта предполагам е demerara. Всъщност, от опита ми с тази кафява захар се разбра, че сладкото не се сгъстява както с бялата, а остава по-течно дори след като се охлади. Навярно в комбинация със силния котлон е възможно да се обърка нещо и да се получи гумен ефект.
   Аз също съм с керамични котлони. Първия 1 час варя на 7 от 9, а останалото време намалям на 6, в самия край на 5, защото като къкри силно гъстата течност пръска навсякъде.

  2. След като направих опита и с мусковадо (при който опит сладко се получи още на първия час и за малко да го загоря) и като помислих върху твоя опит ми хрумна, че след като процесът на редукция и карамелезизация е бил ускорен, то времето би трябвало да се намали. Затова е загоряло сладкото. А предполагам ускорената редукция е станала от съвкупност на няколко фактора (силата на котлона, вида на тенджерата, захарта). Много сложно стана, а пък всъщност не е. 🙂

 11. Да,наистина стана доста сложно.Моите котлони са от 1-ва до 3-та степен,като между всяка степен има половинки,тоест нула,половина,едно,едно и половина и т.н На колко е добре да се вари първоначално и на колко да се намали след това?Тенджерата не е тънка.Това,което ме притеснява,е че много бързо млякото се редуцира.За 30 мин,а аз се бях подготвила за час и половина,а и моето сладко не стана изобщо гладко,като това на снимката.По-скоро,като карамел.Първоначално включих котлона на 3,след това намалих на 2,като смятах накрая да стигна до 1 и половина.Но може би трябваше да започна от 2 и да стигна до 1 накрая

  1. Степените може би не са толкова важни, все пак 3 при теб може да е по-силно от 9 при мен. Важно е млякото да ври, иначе ако едва къкри ще отнеме много повече време да се редуцира. Когато започне да се сгъстява, тогава намаляш с една-две степени, но така че сладкото отново да ври и бъркаш. В случая вече няма да гледаме времето. Бъди по-внимателна след 40 минути от началото. Просто следиш докато се сгъсти и стане като течен мед. Махаш от котлона и охлаждаш.

  1. Бялата е фин кристал на Захира. Кафявата демерара, с която направих опит мисля, че беше на Крина.

 12. Може би за в бъдеще,ако отново се усмеля някога да направя този десерт,ще е на по-бавен огън.Толкова ми е любим и сега съм така съкрушена 🙂

  1. Е, ще стане, няма страшно. Бъди по-уверена и ако се налага следващият път наблюдавай отблизо какво се случва. Когато имаш съмнение, че е готово, махаш от котлона. Успех! Надявам се пак да опиташ.

 13. Ооо,да.Ще опитам със сигурност пак.Каква трябва да гъстотата на консистенцията,когато е готово?
  Благодаря за всичко 🙂

 14. Здравейте,
  И при мен стана доста по-бързо от указаното време, и аз вместо да го сваля по-рано, го оставих до час и петнадесет минути. Резултат – консистенция като дъвчащ карамелен бонбон (на вкус страхотен), а след като изстина се втвърди напълно. И аз започнах от 9, после на 7, 6 и стигнах до 4, но явно всеки котлон е различен. Разбира се, че ще опитам отново, а сега трябва да измисля как да оползотворя твърдата карамелено-млечна маса. Представям си нещо като кексче с такава сърцевина… Идеи?

  1. Явно има нужда да направя редакция на рецептата и силата на котлона. Не съм предполагала, че може да създаде такъв проблем.
   И аз имам една такава дъвчаща маса от днешния опит със захар мусковадо. Все още не съм измислила какво да я правя.

 15. Йоана, много ти благодаря за рецептата, получи се много хубаво. Все не ми допадаше идеята с тези консерви, моето мляко бе домашно и доста маслено. Получи се вълшебно

 16. Здравей Йоана,
  и мен ме вдъхнови да опитам, знаех за номера с варенето на консервите, но нещо не ме привличаше, дали заради Е-тата в тях или за потенциалната бомба, не знам 🙂
  Моето дулсе стана супер лесно и безпроблемно. Метнах го на котлона и се захванах да правя друг сладкиш, и докато го правех, наглеждах, мих съдове и прочие си хвърлях по едно око но тенджерката, усилвах и намалявах котлона по усет и си го набюдавах и поразбърквах, без да гледам часовници. Критичен момент ми беше само, когато сложих содата и върнах на котлона, имаше едни 5 мин интензивно бъркане, за да не изкипи. Само малко съм сбъркала със захарта, малко по-малко съм сложила, защото още не съм си купила тази пуста кухненска везна. Но пак е хубаво.

  Молбата ми сега е ако можеш да ми подскажеш как да го съчетая в торта, че другата седмица имам повод за една. Харесваме по-леките торти и срещнах вариант да се смеси с маскарпоне или сметана, чудя се обаче дали със цедено мляко също ще се получи? Или ако не го смеся, а намажа първо блата с него и отгоре още един пласт крем сложа от цедено мляко, масло, захар и нарязани свежи плодове? Дали биха се вързали ягоди?
  Ще съм много благодарна на малко подсказване 🙂

  1. И аз другата седмица съм намислила да правя торта с дулсе де лече, по повод. 🙂 На мен би ми се искало да е с шоколад. Но това, което предлагаш, с цеденото кисело мляко и пресните плодове, мисля, че ще бъде добра и свежа комбинация. Аз бих смесила двете (сладкото и цеденото мляко) преди да ги сложа в тортата. Вероятно няма да има нужда от добавяне на захар, но ти ще си прецениш. С ягоди ще бъде върховно!

 17. Йоана, много, много ти благодаря!
  Сега се сетих, че и ти си зодия близнаци, весел купон ти пожелавам 🙂
  Моята торта е за момченцето ми, което става на 5 и много обича ягоди. Не намерих такова съчетание на ягоди с дулсе де лече и сега ти ми даде смелост да опитам 🙂

 18. Скъпа Йоана, и аз съм от хората, на които сладкото им се сгъсти малко повече от очакваното и по този повод искам да попитам има ли начин да се разреди ?

  1. Да, може да се разреди като добавиш към сладкото малко прясно мляко (но наистина много малко) и загрееш на слаб огън. Разбъркваш докато се втечни и хомогенизира с млякото. Ако има нужда добавяш още малко мляко.

 19. Страхотно става като се смеси с кокосови стърготини и краве масло и си направиш бонбонките Рафаело!

 20. 100%-тов успех, само дано не се сгъсти прекалено, в момента изстива. От 4 години се каня на една консерва, докато не й мина стока на трайност, но, след като вчера прочетох рецептата, днес купих домашно мляко и готово! При мен почти не кипна от содата, стана за около 2 часа 30 минути и стана доста по-светло, но съвсем кремообразно.
  Благодаря за рецептата или може би за куража да пробвам.
  Дали би се получило с мед? Все пак има и химична реакция.

 21. Благодаря за рецептата, някой ден ще я опитам с домашен мед. Всъщност повече обичам да правя сладки неща, отколкото да ги ям, а сега имам още от предишното дулсе де лече. То всъщност стана малко гъсто, като се изстуди, но мисля да го направя на бонбонки Рафаело.

 22. Включвам се, само да кажа, че смесването на дулсе де лече с цедено кисело мляко е голяма грешка. Протече явно някаква химична реакция и се получи течна смес с консистенция на разтопен сладолед. Добавянето на масло, за да стегне след охлаждане не помогна. Но пък я метнах в камерата и стана на много вкусен сладолед, без ледени кристалчета, дори и без бъркане.
  Пиша го, някой де не се подведе от прочетеното да направи този експеримент като мен.

 23. Здравей, Йоана! Благодаря за рецептата! Явно аз нещо обаче съм объркала със силата на котлона и при мен сладкото стана готово след 40 мин., но е вкусно (не нарочно, просто явно не съм преценила правилно силата на котлона). Въпроса ми е според теб дали е възможно да се намали времето за приготвяне за сметка на силата на котлона (приготвих го на 7 степен от 9 възможни- 30мин след това още 10 при непрекъснато бъркане на 5та степен) и дали съм получила дулсе де лече?

  1. Да, дулсе де лече си получила. По принцип е добре да се поддържа една средно висока температура, която да редуцира млякото за определено (сравнително бързо) време. Ако температурата е много слаба, би отнело цял ден. Ако пък е твърде силна, възможно е да загори. Разбира се, според температурата ще зависи и времето, затова поздравления, че си спряла приготвянето навреме.
   Друго, което скоро си обсъждахме с една читателка е диаметъра на дъното на тенджерата. Неговата големина (а и самата тенджера) също могат да окажат влияние. Например, ако дъното е по-тясно, приготвянето ще отнеме повече време, а ако е по-широко – по-малко време.
   Щом имаш добър резултат, всичко е наред, въпреки разликите в продължителността на варенето и силата на котлона.

 24. Здравей, Йоана! И при мен се получи много вкусно дулсе де лече, въпреки особеностите на печка „Раховец“ :)) Аз също съкратих времето за приготвяне – използвах тиган с керамично покритие с диаметър 28 см., което доведе до по-голяма площ за по-бързо редуциране. Имам въпрос – в някой от коментарите пишеш за проба със захар Мусковадо? Някакви препоръки? А вкуса на сладкото, приготвено със захар Мусковадо, как ти се стори?

  1. Препоръки по-различни от приготвянето на регулярно дулсе де лече нямам. По-горе в коментар съм написала няколко бележки след като направих дулсе де лече с мусковадо. Вкусът е типичен за захарта, силно изразен на меласа и препечено. На мен лично ми се губи характерният вкус на дулсе де лече и предпочитам стандартния метод с бяла захар.

  1. Нямам представа какво би се получило, но след като е възможно да се приготви с растително мляко като кокосовото, предполагам, че и със сусамово ще стане. Паолина, ако опиташ да приготвиш дулсе де лече със сусамово мляко, ще се радвам да споделиш опита и впечатленията си с нас.

 25. Здравейте, давам обратна връзка за дулсе де лече от сусамово мляко – не се получи нищо още със загряването на млякото миризмата му стана неприятна, нямаше никаква реакция със содата, както се образува пяна от остатъчния сусам а водата просто вреше без никакви признаци на промяна в цвета или сгъстяване.
  тартирах отново с краве мляко в момента все още се редуцира за това не пиша какъв е резултата с него.
  Дано е било полезно

 26. Здравей Йоана . Аз започвам за втори път да правя дулсе де лече , но имам въпрос . Та , това , което се случи при първия ми опит беше – гъст крем , който разредих с мляко . Прочетох всички коментари и подробно твоите обяснения , ако снема от огъня по- рано- не получавам цвета . И те моля за съвет – как да преценя ? Благодаря ти !

  1. Здравей, Галя. Не се води от цвета на симките. При всеки се получава различен цвят в зависимост от суровината.
   Врялото дулсе де лече трябва да бъде с консистенция на течен мед, когато е готово. Може да се ориентираш по-плътността му. А когато забележиш, че се образуват множество балончета на повърхността, които врат по-буйно и някак тежко (все едно изригват вулканчета), тогава е последният момент, в който да махнеш тенджерата от котлона, без риск дулсето да се втвърди твърде много, след като изстине. (Ама че се изказах.)
   Щом при теб става по-бързо, тогава съкрати времето като наблюдаваш по-често след 30-та, 40-та минута или намали силата на котлона, като запазиш приблизително времето в рецептата.
   Успех! Надявам се на положителен коментар.

 27. Здравейте,
  Тъкмо го приключих и стана много готино като използвах нормално мляко от магазина (Балкан с най- високата масленост). Съкратих половин час от времето като използвах финна захар (нормална бяла захар, която е по ситна, без да е пудра, има я от няколко марки). Цветът се получи по-тъмничък, но консистенцията и вкусът са страхотни, като през цялото време освен най-накрая поддържах средно висока температура – 4 от 6 на моя котлон и нямах никакви проблеми със загаряне, със съвсем спорадично бъркане освен в последните 5 мин.
  Между другото идеята със солтта е страхотна – аз използвах морска сол от остров Гозо, която ми донесоха от една ексурзия.
  Благодаря Йоанна, двойна доза се получи страхотно, сега част от нея ще отиде за тортата с лешниковите блатове.

 28. Здравей отново,Йоанка!
  Цяла сутрин-а като гледам отива обяд,чета твоите статии,така да ги наречем.Страхотни са,отново искам да напиша.Сега записах рецептата ти за дулче де лече и мисля съвсем скоро да я пробвам.Имам притеснения дали ще стане,но това не ме спира да опитам.
  Котлона ми е силничък и мисля да прибегна до намаляване на котлона веднага щом млякото заври-както ти си го обяснила.
  Прочетох по горен пост за смесване на дулче де лече с цедено мляко,читателката не е доволна от резултата,но на мен ми се струва,че ще е доста вкусен пълнеж за торта или сладки смесването на дулче де лече с домашното маскарпоне-което също ще пробвам,дадено от теб.Как ти се струва,дали ще се получи ли нещо,или двата продукта са с различна консистенция и това ще затрудни смесването им.?!
  Поздрави за хубавата статия!

  1. Смесването на двата продукта в хомогенна смес не е проблем. Както пише krem, получава се вкусна комбинация, но се втечнява твърде много и не е подходяща за крем за торта. Тя е направила сладолед от тази смес.
   Може би зависи от цеденото мляко или маскарпонето, които ще се използват, както и от съотношенията им с дулсе де лече. Не съм правила опити, за да кажа, но видях, че крем може да се пригови и с крем сирене.
   Крем за торта или глазура с дулсе де лече става и от 2 части масло и 1 част дулсе де лече, които се разбиват на крем с миксер. На вкус може да се добави малко пудра захар.

 29. Много ти благодаря за бързия и изчерпателен отговор!
  Ще се откажа от тази идея и ще пробвам сигурното-2 части масло+1част дулче де лече+малко пудра захар на вкус.Сигурна съм,че ще е хубав крем и не е трудно.
  Това със сиренето е също хубава идея!Много благодаря отново!
  Поздрави!

 30. Златна си, Йоана! 🙂
  Преди малко го направих и стана чудесно, като спазих всички съвети и пропорции.
  При мен цвета стана по-светъл, по-скоро като предпоследната снимка, но пък се получи добре на гъстота. Приготвих го на газов котлон – да кажем на по-силен огън в началото, а в края на най-слабата степен, за да къкри по-слабо.
  Много съм доволна от резултата, а пък на вкус е божествено. Никога не съм се сещала, че мога да си приготвя това чудо с домашно мляко и да съм сигурна, че няма оцветители и консерванти. 🙂
  Благодаря ти много за тази рецепта и снимковия материал!
  Приятна неделя!

  1. Изглежда, че при почти всички опитали рецептата цветът се получава по-светъл. Това всъщност няма значение. Важно е, че ти харесва. Браво!

 31. Здравей, Йоана!

  Благодаря ти за хубавата рецепта. Тъй като досега не съм опитвала Дулсе де Лече нямам основа за сравнение на вкуса. Имам обаче съмнение, че нещо не е съвсем както трябва при крайния резултат и бих искала да те помоля за съвет. Текстурата на моят Дулсе де Лече се получи прекалено гранулирана въпреки използваната сода. Усещането е по-скоро за карамелена извара. Имаш ли предположение къде би могла да бъде причината. Предварителни ти благодаря!

  Хубав уикенд 🙂

  1. Здравей, Пламена!
   Не мога да бъда сигурна какво точно се е случило, но прочетох възможни причини за пресичане на млякото докато се редуцира. На първо място е наличието на киселина, в тази връзка и използването на кафява захар (меласата съдържа киселини). На следващо място е нискомаслено, обезмаслено и изобщо мляко с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на вода. Прочетох също, че захарта трябва добре да се разтвори в млякото преди то да заври.
   Мисля, че може да бъде съвкупност от няколко причини, но според мен най-важната е самото мляко. Обмисли къде евентуално може да е причината и се опитай да я избегнеш следващия път, за да разбереш какво става.
   Успех!

 32. Много, много благодаря за отговора!
  Не съм използвала меласа и нискомаслено мляко, затова ще повторя своя опит. Когато добавих содата, сместа не шупна, както пише в твоя пост, това също може да е една от причините. В крайна сметка – ще опитвам, докато не се получи 🙂

 33. Здравейте!

  Втори път се опитвам да направя кремчето и за втори път млякото ми се пресича в момента на завиране. За качеството му съм сигурна – домашно е и съвсем прясно. Имате ли представа на какво се дължи това, възможно ли е да е от шушулката ванилия?

 34. Ето ме отново, извинявам се за прибързания въпрос преди малко – прочетох отговора му, вече даден по-горе. Млякото ми се е пресякло заради захарта Мусковадо 🙂

  Благодаря!

 35. Йоана, здравей,
  може някъде из коментарите да е споменавано, но не ми остава време да чета….
  направих крема по описаните неща, които споменаваш, но крайният резултат беше много гъст крем и не беше гладък….имам подозрения, че съм варила на по-силен огън, отколкото е трябвало….възможно ли е затова да е станал такъв? Искам сега пак да направя, но ми се ще да стане като твоят 🙂 !

  1. Да, Деси, от коментарите горе стана ясно, че дулсето се пресича и/или сгъстява твърде много, когато се вари на много силен огън или дъното на тенжерата е по-тънко. Ако огънят се запази силен, то тогава времето за редуциране ще трябва да се намали, но въпреки тази опция е по-добре млякото да се редуцира за по-дълго време на умерен към слаб огън.
   Не търси непременно резултат и цвят като на снимките, защото той зависи от самото прясно мляко.
   Колкото по-маслено е млякото, толкова по-добре. А и виждаш, че разлика в цвета се получава и от използването на козе или краве мляко.
   Когато дулсето достигне консистенция на течен мед, може да го махнеш от котлона. Като изстине и се охлади в хладилник ще се сгъсти още. По-добре е да бъде леко течно, отколкото като дъвка.
   Ако твоето дулсе сега е много гъсто, може да го разредиш с още малко прясно мляко като ги загрееш заедно на котлона.

 36. Ох….:)))) много ценни съвети! Йо, гъстото лече вече замина отдавна в тортата с лешници, много вкусна стана! Но вчерашното, което нямах търпение да приготвя пък стана малко течно…..преди да пиша в този пост, писах в публикацията за Алфахорес и там зададох въпроса за течното лече… въпреки, че след опита с гъстото, второто го направих точно както казваш – като течен мед, без значение какъв е цвета и дори не засичах време, просто го оставих на по-слаб огън. но след като остана ден в хладилника стои още по-редичко…:)))))

  1. Може да се опиташ да го сгъстиш на котлона, като внимаваш пак да не стане твърде гъсто.
   Иначе може да направиш и друго за алфахорес – да разбиеш на крем 2 части меко краве масло с 1 част дулсе де лече. Ако има нужда добави малко пудра захар.

 37. ехааа, благодаря за идеята с маслото, мисля сладките да слепя с него крем, пък дулсето ще го уцелвам следващият път! :)))))) 10хххх!

 38. Йоана, пак аз – накрая се озовах след дълго мислене с прекрасно дулсе – сгъстих го отново и се получи много добра гъстота, особено за пълнеж на Алфахоресите…:) отказах се от крема с маслото, че май щеше да стане твърде много масло на едно място….:) благодаря ти!

 39. направих този рецепта ,но гоних време (час и тридесет минути) и цвета на дулсето може би ме подведе ,резултата е по светла и гъста смес -дори я свалих по рано от котлона .

 40. не е нужно да отговаряте ,просто споделям опита си и прочетох как да оправя нещата ,благодаря за рецептата !

 41. Здравей, Йоана! Приготвих дулсето три пъти. Става доста гъсто и варя общо около час и половина. Въпросът ми е: според теб от какво зависи цвета. При мен се получава с много блед цвят, по-скоро приличащ на бонбони лакта, отколкото на карамел. Вкусно е разбира се, но искам и на цвят да го докарам, обаче все не успявам. Ако го варя повече, ще стане много гъсто като озахарен мед. Ще ми е интересно да разбера какво да променя, така че да постигна твоя резултат като на снимките. 🙂

  1. Привет, Светлана! Аз и по-горе в коментар писах, да не се водите от цвета на снимките, а от гъстотата, която се иска да се постигне. За да не става карамелът прекалено гъст и точещ се като дъвка трябва да се внимава с времето за варене и силата на котлона. Цветът, обаче се оказва нещо, което зависи предимно от самото мляко. Пак по-горе в коментар писах, че разлика в цвета се забелязва от дулсе приготвено с краве мляко и приготвено с козе мляко. Двете млека по-принцип се различават и имат разлика в нюанса на бялото, като козето е по-бяло от кравето и съответно дулсето с козе мляко е по-светло. Цветът на дулсето, освен от времето за варене и силата на котлона се дължи и на самото мляко. Дори да бъде краве всеки път, то съдържа различно количество масленост според сезона, диетата на кравите и условията, в които се отглеждат. Така, че по-важно тук е да се добие подходяща текстура и консистенция, отколкото да се гони някакъв цвят.

 42. Благодаря за уточненията, Йоана! Със сигурност ще го приготвям още доста пъти, защото се получава много вкусно сладко. 🙂

 43. Просто се влюбих в тази рецепта!! Варянта с консервата колкото и да е вкусен все пак си е … консерва, съвсем друго е да си го направиш сам и да знаеш какво има вътре. А възможността да експериментирам с различни подправки ми е любимата част!!!

 44. Рецептата е страхотна!

  Искам да споделя, че първата ми доза изтрая точно 4 месеца в хладилника.
  Сега го приготвям за втори път.

 45. здравейте и аз направих току що рецептата но при мене стана доста гъст като нуга както при вашия опит с кафявата захар и ми предстои да правя сладки и незнам дали ще успея да ги намажа с нея за другия път ще го оставя по-рядко

 46. Здравейте,имам въпрос относно дулсе де лечето-направих го оня ден,стана много добро като консистенция.И вчера реших да го разбъркам с масло,при което се втечни,оставих го на студено да стегне….и реших ,че е достатачно стегнало да го сложа за пълнеж на торта,при което това нещо се разтече….и сега съм в шах,мога ли да сгъстя крема по някакав начин,например с желатин …или да правя нов крем.Тази торта(сникърс),сам я правила много пъти,но тук в България не ми се получава.Последния път я направих със сгущенка….и отново като го смесих с маслото се разтече.Вече съм в паника,понеже трябваше да бъде за утре готова тази торта.В Испания,съм я правила по този начин и не сам имала проблем….използвах готово дулсе- а не мога да разбера защо ми се получава това.Благодаря ви предварително…и хубав ден!

  1. Здравей, Димитрина! Като крем за торта или глазура за кексчета опитай да приготвиш крем от 2 части меко масло (но не твърде меко) и 1 част дулсе де лече, които се разбиват на крем с миксер. На вкус може да се добави малко пудра захар. Получава се като маслен крем с дулсе де лече и всъщност маслото ще бъде това, което ще стегне крема след като се охлади.

 47. Здравейте, направих дулсе де лече като спазих рецептата съвсем точно. Стана страхотно, макар за по-кратко – 50мин.
  Благодаря за чудесната рецепта и всички коментари, които също добре ме насочиха.
  Имам обаче въпрос 🙂 твърде сладко ми идва и ако малко редуцирам количеството на захарта дали ще се получи – някой дали е опитвал вариант с по-малко захар? Поздрави

  1. Не съм опитвала с по-малко количество захар, но мисля, че може да се експериментира. Започнете със 150 грама вместо 200 и ако все още ви е много сладко, намалете захарта с още 20-30 грама следващия път. Предполагам, че цветът на дулсе де лечето ще стане по-светъл, а консистенцията му малко по-течна.

  2. Аз го правя със 160 г на 1 л домашно мляко и се получава чудесно.

 48. Здравей Йоли, рецептата е страхотна, правя я за пети път. Искам да споделя с цялата група някой аспекти относно степента на котлона и количеството захар. Когато я направих за първи път направих огромна грешка да гребна една лъжица в момента, когато беше готова и още къкреше на котлона и да я занеса на лакомниците у дома, за да опитат от това блаженство. Груба грешка. Загоря и съответно замина към боклука. Следващите четири опита вече си научих урока и стоях неотлъчно до тенджерата.

  След тези няколко опита стигнах до следните изводи за моя котлон:

  – до завиране на млякото степента на котлона ми е „9“, след което я намалявам до „7“ и за цялата процедура до сгъстяване и кехлибарен цвят ми отнема точно 45 мин.
  – намалих количеството захар до 170 гр. при последното приготвяне на рецептата. Така готовия продукт не е толкова сладък и комбинацията от ванилия и канела се усеща много по-силно. Следващия опит ще е със 150 гр. захар

  Пожелавам успех на всички, който ще изпробват рецептата.

  И Йоли тази вкуснотия по никакъв начин не може да изкара месец в хладилника, за 5 дена бурканчето е празно.

 49. Благодаря за тази страхотна рецепта, Йоана! Правя я редовно, добавям я към различни десертни кремове и вкусът, който се получава е разкошен, наситено млечен. Превърна се в едно от любимите ми открития. Понякога не изчаквам получаването на карамелен цвят, а варя само до сгъстяване, нещо като млечно сладко.
  Поздрави и още веднъж благодаря!

 50. Здравейте, голям фен съм Ви. Скоро се влюбих в банофи пай, който стана любим десерт у дома. Дулсе де лече купих от руските магазини. Производството му е от Гермсния, но не съм във възторг. Искам да си направя у дома, но не понасям миризмата на домашното мляко. Ще купя от това на Верея с най-висока масленост. Маслите ли, че ако го обогатя с малко течна качествена сметана 30% масл., ще е добра идея. Благораря.

 51. Днес отново приготвих Дулсе де лече и този път използвах не Верея 3%, а домашно мляко. Този път млякото шупна като сложих сода, за разлика от другите пъти. Случвало ми се е и да нямам сода, тогава пак го докарах на вкус, но млякото се попресече. Също така, не мога да открия бурканчето с канела и взех, че сложих цейлонска. Да видим…

 52. Здравейте, Йоана,
  Може ли дулсе де лече да се приготви в т.нар. млековарка? Или става само в обикновена тенджера?

  1. Това означава, че млякото ще бъде на водна баня. Нямам представа какво ще се получи, но ако се получи вероятно ще бъде много бавно.

 53. Здравей, Йоана! Много съм ти благодарна за рецептата.Вчера правих торта с кахета.Стана превъзходна.И с краве и с козе мляко дулсето е невероятно.Ползвам го както за слепване, така и за сладолед, печени плодове и много други неща.От моя опит мога да кажа, че солта и содата са много важни, а за да не загори последните 30 мин не се отлепям от котлона.На мен лично с козе мляко ми е фаворит.Успех на всички.

 54. Здравей, Йоана!
  Имам останала 500 мл. пълномаслена сметана и ми се иска да направя сладолед с вкус на карамел. Намирам една рецепта на сайта на 24kitchen.bg, за която ми е нужно дулсе де лече…но ми трябва рецептата с направата му от консерва, защото само с това разполагам вкъщи. Можеш ли да ми кажеш как се прави „магията“ с варенето, тъй като не можах да намеря публикацията?
  Благодаря!

  1. За този тип дулсе де лече ти трябва консерва подсладено кондензирано мляко. Преди да започнеш се увери, че кондензираното мляко, което имаш е подсладено.
   Дългият начин е консервата да се сложи в тенджера, която се напълва с толкова вода, че да покрие консервата. Слага се водата да заври и консервата се вари на умерен котлон около 3-4 часа. Ако водата започне да пада под нивото на консервата, в тенджерата се добавя още вряла така, че консервата да се покрие отново. След тези 3-4 часа варене консервата се изважда от водата и се охлажда на стайна температура. На следващия ден вече може да се отвори и да се използва.
   Може да свариш наведнъж 2-3 консерви и да си ги оставиш за бъдещо ползване.
   По бързият начин, който обаче лично аз не съм правила е сваряване на консервата в тенджера под налягане. Казват, че става за час и половина-два, вместо за 3-4 часа.

 55. Благодаря за бързия отговор! Млякото е подсладено, в това съм сигурна, тъй като преди около месец го купих специално за дулсе де лече, а вече бях прочела коментар на твоя читателка, която не беше съобразила, че млякото трябва да е със захар – грешка, която бих допуснала и аз…:)

 56. Прекрасна рецепта, но при мен се прецака сместа след 45-тата минута, загоря и докато се обърна вече беше късно… Получи се нещо като смола и на вид и като консистенция. Не знам къде се обърка всичко, разбърквах сместа на 15 мин. както пише, яд ме е… с огромно желание си взех продукти и започнах. Не знам дали бих пробва пак 🙁

  1. Силата на котлона и съда, в който се вари млякото са от голямо значение. След като на 45-тата минута вече е загоряло, значи котлонът е бил силен или тенджерата с тънко дъно или и двете. Имай предвид, че времето е ориентир и е необходимо да наблюдаваш млякото, а не да засичаш време. След като стане с консистенция на кленов сироп (до този момент е разбърквано през 15 минути), започва да се наблюдава и разбърква по-често, а към края почти непрекъснато. Надявам се да се заредиш с търпение и да опиташ отново. Прочети пак рецептата и помни – наблюдавай млякото, не засичай време. Успех!

 57. Благодаря за бързия отговор и за съветите, ще ги взема под внимание! Много си мила! Да, тенджерата ми е с тънко дъно и като се замисля наистина това ще да е бил проблемът. Но, взех този път по-добро мляко и ето ме опитвам пак, надявам се да се получи (дори в момента е на котлона)…

  1. Моята тенджера също беше с тънко дъно и нямах проблем със загаряне и залепване на млякото на дъното. От баба знам, че за мляко е хубаво да се ползва една тенджера и да се избягва да се готви друго в нея, защото ако загори ядене после винаги ще нагаря каквото и да сложиш. Но си мисля и друго …. ако млякото е домашно хубаво гъсто, каквото купуваме от време на време от крава, то би залепнало каквато и да е тенджерата. Моята е на Тефал и пак се образува налеп на дъното от такова гъсто мляко. Пробвай да свариш мляко в различни тенджери (не конкретно за тази рецепта) и виж в коя най-малко ще залепва на дъното.

 58. Йоанка, привет!!!
  С нетърпение очаквам всяка твоя рецепта, правя я и се чувствам вдъхновена от теб!
  Само да ми поотрасне дечкото и идвам на курс!
  Въпрос за дулсето…Правила съм го няколко пъти и винаги се получава, но все е с доста по – светъл цвят от твоето. Незнам дали трябва да е с бежов цвят..пробвала съм с всякакви млека/домашни, купени и пр./
  Къде според теб е проблема?

  1. Привет, Катя!
   Ако твоето дулсе де лече се получава с добра консистенция – не е нито много течно, нито много гъсто и точещо се като карамел, значи всичко е наред. Цветът е за ориентир, но от споделения опит на други читатели се оказва, че съвсем не е водещ критерии. Дулсето може да е готово на консистенция, но да бъде с по-светъл цвят. Не е проблем.

 59. Благодаря ти!Като гъстота си е добре, само цветът ме „озадачаваше“, иначе жалкото е, че не мога да го използвам в кремове за торти, понеже се разтича кремът. Може би за тази цел ми трябва от гъстото, руско мляко…

  1. С готовите също не е гаранция, че няма да се разтекат. Може да го ползваш в комбинация с друг, основен крем на тортата, като дулсе де лече разпределиш на тънък слой върху блата, а върху него положиш основния крем, както е при шоколадовата торта с лешници и дулсе де лече.
   Ако искаш да го използваш като основен крем ще бъде необходимо да се смеси с други продукти или да допълни друг основен крем. Например може да приготвиш маслен крем като разбиеш краве масло с пудра захар и към тях да добавиш вече готовото дулсе де лече. Може да олекотиш този крем като добавиш крем сирене.

 60. Ами ако се вари в млековарка?Домашния крем винаги го приготвям в нея и става уникален.И друго си мислех-дали ще стане,ако първо карамелизирме захарта,и когато изстине добавим врящото мляко?

  1. Може би ще стане в млековарка, но си мисля, че може да отнеме повече време. Не знам, само догатвам.
   За другото нямам идея какво би се получило. Не съм срещала подобен вариант за приготвяне на дулсе де лече.

 61. Здравейте! Искам и аз да споделя моя опит с направата на dolce le lece. Използвах краве мляко от магазина марка Елви. Не знам колко процента масленост, не погледнах преди да изхвърля опаковката. Количеството мляко ми беше 900 мл, захарта 207 гр. (просто толкова изсипах на кантара), сложих 2 ванилии на прах, канела на прах на око. Сол не сложих. Следвах инструкциите за варене. Варих го на газов котлон. Цветът на млякото започна да се променя на 15 минута. Забелязваше се много леки наченки на сгъстяване. След 1 час варене все още ми се струваше течно, но намалих огъна според указанията на рецептата. Варих още половин час, но не изглеждаше гъсто, както е на снимките. Усилих отново огъня и продължих да варя. Вероятно защото беше мляко от магазина извря повече и беше необходимо по-дълго време. Когато започна да бълбука и да оставя пътечка като бъркам с лъжицата, реших че е достатъчно гъсто. По време на варенето, от време на време отсипвах по малко в една паничка да изстине, за да видя колко ще се сгъсти след изстиване. Не обичам сладки неща и никога не съм яла долче ле лече, не знаех колко гъсто трябва да бъде. Варенето при мен продължи общо 2 часа. В една рецепта за тарт с круши една от съставките беше dolce le lece и проверих в Google какво е това и попаднах от първия линк на тази рецепта. Определено уцелих гъстота, а на вкус е мммм страхотно!

  1. Моето се получи много малко като количество (1 бурканче 190гр от бебешко пюре + 80 гр бурканче от пюре), но винаги мога да си направя още. Днес го използвах за намазване на тарт и сложих от него в издълбаните круши, които сложих върху тарта. Залях всичко с шоколад и утре ще се пробва, когато стегне шоколада. Съчетанието на круша и дулсе де лече ми хареса доста 🙂 Йоана благодаря още веднъж за рецептата

 62. След ред опити се отказах да варя мляко. Купих си кондензирано подсладено, варих 2 1/5 и стана най- прекрасно дулсе де лече. Варих едновременно 5 консерви.

  1. Предполагам, че няма да е проблем за резултата, но е възможно сместа да шупне още в началото и да стои такава известно време. Просто трябва да се внимава да не изкипи.

  1. Не съм опитвала, но читатели споделят, че става. Избери пълномаслено прясно мляко. В този случай не съм сигурна дали ще има нужда да се добавя сода, защото млякото от магазина не е сурово и предполагам, че няма тази естествена киселинност като на суровото прясно мляко (особено козето). Млякото от магазина е преработено на много висока температура за кратко време (обозначено на опаковките с UHT). Както вече споменах, не съм опитвала такъв вариант и не бих могла да дам сигурен съвет, но ако ми се наложи да използвам купено, бих избрала млякото на Harmonica.

  2. Ще стане. Аз го направих с купешко мляко от магазина марка Елви (то е в пликчета) и стана много хубаво. Млякото от тази марка не е вода като другите 🙂

 63. Здравейте! Не изчетох всичките коментари, за да видя някой правил ли е като мен, но нека споделя. Направих моето Дулсе де лече с НЕподсладено кондензирано мляко (купих 2 кутии без да погледна съдържа ли захар, с идеята да ги сваря). Е, добавих захар и сложих на котлона. Обаче не съм обърнала внимание, че се дърпа от котлона, когато консистенцията стане като на течен мед. Сега имам гъсто Дулсе де лече със зърнена консистенция. Дали мога да добавя мляко и да го разредя, за да мога да прецедя?

  1. И аз съм пробвала с кондензирано мляко неподсладено стана много бързо и лесно -сложих го в дълбок тиган с незалепващо покритие добавих захар на вкус и варих до сгъстяване.Не уточнявам време и мерки защото не ползвам -действам по вкус и усет но го бърках. с дървена шпатула и наблюдавах почти през цялото време но то става много бързо

 64. Изоълних рецептата с домашно краве мляко,стана супер,сега ще изчакам козичките да започнат да дават мляко и ще изпробвам пак..Преди 21 години съм опитвала този крем като глазура на торта,но все не се решавах да пробвам. Сега съм доволна от резултата,благодсря Ви за рецептата!

 65. Скоро видях рецептата и се престраших да я пробвам с нагласата, че може би няма да успея от първия опит. Първия път стана доста гъсто дулсе де лечето и трудно го изваждах от буркана, но вчерашното е страхотно. Правя го докато готвя нещо друго и не отделям специално време само за него. За мое учудване това се оказа една изключително лесна за изпълнение рецепта. Благодаря за споделената рецепта и полезните съвети.

 66. Здравейте,
  Благодаря за страхотната рецепта, преди секунди приклучих и стана страхотно. Аз съм замислила една еклерова тортичка със пандишпанови блатове и един ред еклери с бял ганаш за попълване, а втория ред със сметана смесена с дулсе де лече. Малко ме притеснява да не стане много сладка но ще видим когато я направя 🙂 Благодаря отново за рецептата 🙂

 67. Прекрасно. Получи се точно както в описанието. Много благодаря за рецептата и за идеалното обяснение.

 68. Благодаря за рецептата и подробните указания към нея !Перфектна рецепта с перфектно изпълнение,белязано от късмета на начинаещия!Направих двойна доза с 2л.купено домашно мляко и 340гр.бяла кристална захар,сол и сода по 1/2ч.л.Времето за приготвяне беше около 100мин.,започна да се сгъстява след 90мин,вероятно защото захарта е по-малко.Готовия продукт е 800гр.-1пълен голям буркан,с гладка консистенция и приятен карамелов цвят. Да споделя само,че кипването след прибавянето на содата не ми създаде проблем,но като го върнах обратно на котлона беше въпрос на секунди да изкипи така както си го гледах и бърках.Т.е.първите 10-15 мин човек трябва да е неотлъчно до него и със светкавични реакции.

 69. Здравейте, вчера направих рецептата, но и при мен се получи доста гъсто дулсе де лече. Разбрах от коментарите, че и аз съм се подвела по цвета, а е трябвало да следя консистенцията. Сега ще направя опит да го втечня като добавя малко мляко. Искам да го използвам за шоколадова торта с лешници, за която също вече съм направила блатовете, та въпроса ми е трябва ли да го охладя в хладилник преди да го намажа на тортата?

 70. здравей, Йоана, а содата за какво се слага?
  в първият опит сложих мааалко повече сода и накрая миришеше….сега варя втори път……:) Лека вечер!

  1. В текста преди рецептата обяснявам каква е ролята на содата. Копирам целия абзац:
   „В рецептата присъства и малко количество сода бикарбонат, чиято цел е да намали киселинността на млякото (особено ако се използва козе) и да предотврати коагулация на млечния протеин, която иначе би довела до по-грубовата и гранулирана текстура. Когато стане дума за приготвяне на дулсе де лече, казваме че лактозота и добавената захар се карамелизират, но тук става и химична реакция между захарите и белтъчините, известна като реакция на Майар. (Повече може да прочетеш в статията за захарта в списание „Меню“, по-конкретно в точката Цвят; в статията на Бакхус и в Уикипедия.) Содата бикарбонат ускорява тази реакция, придава на дулсе де лечето по-тъмен цвят и допринася за вкусът му. Не е фатално ако се пропусне, пак ще стане дулсе де лече, но няма да бъде разкрит целият му потенциал.“

 71. Здравей,

  искам да попитам когато се изкара от хладилника, необходимо ли е да го стоплям по някакъв начин или направо се използва?

 72. Здравейте!
  Преди малко приключих с изпълнението. Получи се прекрасно дулче! Благодаря за рецептата – божествено е! 🙂

 73. здравейте ,искам да питам е ли е въжможно след като ми стана супер твърдо по някъкъв начин да го разредя или ….мисия невъжможна е ?

  1. Опитай да разредиш с малко прясно мляко и затопляне на котлона.
   Ако сместа обаче е твърда като карамелен бонбон, тогава по-добре да започнеш отначало.

 74. Здравейте,

  първия път ми се получи супер.

  На втория път май го свалих от котлона по-рано отколкото трябваше.

  Получи ми се по-голямо количество и не е с кехлибарен цвят.

  Може ли да го досготвя или ще се развали?

  1. Можеш да го досготвиш, но не го оставяй без надзор и го бъркай по-честичко, както пише в обяснението на рецептата.

  2. Подкрепям горния коментар. Дулсе де лечето може да се доведе до по-гъста консистенция. Готви го на слаб котлон и разбърквай често.

 75. Преди малко направих дозата. Чудесно е! И финансово по-изгодно. Благодарности за рецептата!

 76. Привет, вълшебнице!

  Благодаря ти за уникално лесната и същевременно прекрасна рецепта!

  Току що за последно си грабнах една лъжичка от вече охладеното дулсе де лече и бързам да оставя коментар 🙂

  Всичко ми се получи както трябва, като изключим 2 минути невнимание след момента, в който вече започва да се сгъствява – докато правех фитилите за Baci di Dama, дулсе де лече(-то) загоря съвсем леко.
  След упорито бъркане накрая останаха малки тъмни частички, които в интерес на истината изглеждат все едно съм сложила ванилия. На вкус почти не се усеща за момента, но предполагам, че след като се охлади ще има някакъв минимален остатъчен нюанс на прегоряло мляко.
  Понеже съм абсолютен перфекционист няма шанс да сложа това на замислените за утре Алфахорес, така че ще направя 2ри дубъл.

  Обожавам всичко, което е домашно приготвено и още веднъж искам да ти благодаря за споделената рецепта.

 77. Здравейте,Йоана.
  Правя това карамелено мляко от доста време,но когато го сложа в крем,винаги ми го втечнява.Слагала съм го и върху торта и пак се втечнява…
  При вас получавало ли се е така?
  Иначе в бурканчето си е хубав,гъст карамел….

  1. Зависи в какъв крем се добавя и какви са температурите на крема и дулсе де лечето. Дулсе де лече е подходящ за добавяне към кремове на маслена основа, защото сами по себе си са стегнати, когато са охладени, но не е невъзможно да се добави за вкус и в сладкарски (млечен варен) крем. Такъв кремът трябва да бъде много добре охладен (най-добре от предния ден в хладилник), дулсе де лечето също. Пропорциите на двете смеси също са от значение. Започни с добавяне на малко количество от дулсе де лечето в крема и продължи докато достигнеш желания вкус и плътност. Понякога силното разбиване втечнява продуктите, затова при някои смеси е достатъчно просто разбъркване със силиконова шпатула. След сглобяването на тортата с вече новия крем, би било добре тя да отлежи в хладилник една нощ.

 78. Здравей Йоана, направих дулсе де лечето и ми се получи още от първият път. Не обърнах внимание на степента на котлона, а се ориентирах по моята печка. Най-вероятно бърках малко повече от описаното от теб, но това е защото си мислех, че ще загори. Не съм опитвала купено от магазина, но това стана страхотно на вкус. Сега остава само да направя едни френски макарони към него.

 79. Здравейте! Благодаря за рецептата 🙂 Попаднах на нея,докато търсех що е то Дулсе де лече. Да,определено трябва да внимавам със силата на огъня,понеже си се вареше супер и в един момент стана готово мноого преди крайния час. Естествено не на всеки се получава от първия път,но ще стане супер торта. Поздрави!

 80. Здравейте Йоана, обожавам дулсе де лече, а това лято ядох невероятен сладолед с дулсе де лече и лешници. Така ми дойде и идея за торта с тези два вкуса. Видях в коментарите, че с дулсе де лече може да се направи маслен крем за торта в съотношение 2 към 1. В друг коментар сте написали, че този крем може да се олекоти с крем сирене. Ако част от маслото се замени с крем сирене, какво да е съотношението между маслото и крем сиренето? Под крем сирене – сирене Крема ли имате предвид или нещо друго?
  Благодаря Ви предварително!

  1. Моето предложение е да избиеш първо равни части масло, крем-сирене и пудра захар и след като направиш този маслен крем, към него да добавиш толкова дулсе де лече, колкото ти се струва подходящо за твоите цели. Ако искаш по-интензивен вкус, значи повече дулсе де лече. Все пак, внимавай и за консистенцията, защото повече дулсе де лече, може да втечни крема – това зависи от твоето дулсе де лече – колко е стегнато и плътно.
   Приготвянето на масления крем става, като първо се разбие маслото докато стане пухкаво, след това се добавя крем-сиренето. Накрая по малко се добавя пудрата захар и сместа се разбива много добре. Съвсем накрая добавяй дулсе де лече по малко и разбърквай на ниска скорост с миксера, колкото продуктите да се смесят.
   За масления крем, много важно условие е маслото и крем-сиренето да бъдат с еднаква температура, затова, освен да извадиш маслото от хладилника предварително, за да омекне, направи това и с крем-сиренето. Когато ги смесваш с дулсе де лечето, то също трябва да бъде с тяхната температура. Това е от значение за добре хомогенезиран, гладък крем накрая.
   Относно крем-сиренето. Аз използвам кремообразно неутрално като Exquisa, Philadelphia и Arla. Крем-сиренето в разфасовките от едно време не е кремообразно, смесите с него остават гранулиран, а лично на мен не ми е вкусно.

 81. Много сполучлива рецепта.
  Днес пробвах да направя съвсем стандартно – само мляко, захар и сода без ароматизатори или сол. Но ще имам предвид и тази възможност.

 82. Сетих се за дулсе ди лече по друг повод. Благодаря за Перфектната рецепта. Първия път беше малко кошмарно. Сигурно млякото беше тръгнало да вкисва. Не спря да се пени след содата. До края почти. Заради непрекъснатото бъркане стана по-бързо. На 65-та минута беше вече доста гъсто. Изядохме го с лъжици. За второто имам експеримент. На 30-та минута добавих 100гр. цели лешници. По светло е. След 24 часа в хладилника стои като „бархетно“. Сега ще се чудя как да извадя лешниците. Опитвам се да направя нещо малко по-богато и по-сладко. Сетих се за билка „сладник“. Нали знаеш : Пипи Дългото Чорапче купува лакрицови бонбони. Не намерих нищо за приложение в кулинарията. Glycyrrhiza glabra. На български: женско биле, сладник. Използва се корена. Съдържа глициризин, 50пъти по сладък от захарта. Исках да го ползвам с кулинарна цел. Намерих противоречива информация и никакви рецепти. Стъпих на тази от билковата аптека. Получих воден извлек. Но не знам безопасни количества и концентрации. Хем една от трите най-важни билки в китайската медицина, хем не трябвало да се употребява от бременни. Рецепти за направа на ликьор с него / италианците му казват „ликорис“ на растението, странно/ и аптекарски препоръки да не се съчетава с алкохол. Хем войниците на Александър Македонски го ползвали на поход, хем действал антиадрогенно. Или нещо подобно. В цяла Западна Европа го ползват с тонове / бонбони лакритц, Пипи/, в България само Ремедиум го предлага в производство на Рошен! Коректор на вкуса при лекарствата… В САЩ го забъркват с нишадър в бонбони против кашлица. В Британия го предлагат солен. И т.н. Ще бъда благодарен за информация! Та, за лешниците и дулсе ди лече, ако ми стане експеримента ще се похваля!

 83. Днес направих рецептата за пореден път. Не разполагах с достатъчно време и реших, че ще бъркам сместа непрекъснато при възможно най-силен котлон с идеята да стане по-бързо. Работих с котлона на степен 7-9 от 9 и, пак повтарям, при непрекъснато бъркане.
  За моя изненада, млякото се получи ванилено жълто без да придобие дори минималем карамелен оттенък.
  Единственото различно, освен силата на котлона, бе бурбюонската ванилия на Котани. Използвам я за първи път в тази рецепта – дали някоя съставка от тази прахообразна смес не е повлияла на резултата, нямам идея.
  Млякото приличаше на руската сгущенка, която, мисля, че се прави със сухо мляко.
  Пак ще опитам – стана ми любопитно.

 84. Предполагам, че обратната връзка е полезна. Вече три пъти правих дулсе де лече и веднъж кахета, всеки път с отличен резултат. Пробвах с кокосова захар – стана много добре, като с тази захар се сгъстява по-бавно в началото и в края сякаш изведнъж става готово. Ако не се внимава може да стане доста гъсто, но това е поправимо (по-горе в коментарите имаше указания от Йоана при такъв проблем). Времето за варене в рецептата напълно точно отговаря и за кокосовата захар. Последният ми и най-успешен опит е с козе мляко и кокосова захар – невероятно се получи. Още веднъж благодаря на Йоана, че показа колко е лесно и се пристраших да опитам.

 85. Здравей Йоана , аз за първи път го правих, но не стана с такъв цвят . Стана много по-светло . На какво се дължи това ?

  1. Може да сложиш линк към снимка, която вече е публикувана някъде. Обикновено автоматично се задържа за одобрение, но аз ще я видя. Ако това не послужи, изпрати ми снимката по имейл – joana@kulinarno-joana.com. Обратната връзка ще продължи тук.

  2. Мм, да. Доста светло! А на консистенция изглежда да е точно. На мисъл ме нявява единствено млякото. Възможно е поради различието му да добие подходяща консистенция за съответното време, а цветът му да не е променен до кехлибарен. Не ми се е случвало, но от всички опитали и коментирали, става ясно, че при всички в зависимост от млякото и условията, крайният резултат може да изглежда различно.
   Аз бих попитала тук – доволна ли си от вкуса? Удовлетворяващ ли е? Би ли опитала пак с друго мляко от друг източник? Може би е добре да направиш още няколко опита с други млека.
   Въпреки светлия цвят, дулсето за мен изглежда гъсто и с правилна консистенция. Бих искала да го опитам за повече обратна връзка, но уви. Ако на теб ти харесва на вкус, значи всичко е наред!

 86. Благодаря ти Йоана ! 🤗😇🌟На вкус и консистенция стана много добре . Може и от млякото е , аз го правих с купено от магазина Верея Чудно 3,7% . Със сигурност ще го направя пак още утре , този път ще купя домашно краве мляко . Аз се чудя може ли да има значение и содата , защото аз когато я сложих не ми шупна . Всичко друго спазих точно , само сол не сложих и ванилия имах есенция течна – сложих от нея .
  Утре ще направя пак с домашно мляко и ще кажа как е , че аз утре ще правя Алфхорес ( и тях за първи път ) и ще ги слепя с което е станало по- добро . Другото и така може да го изядем с лъжицата – много се хареса вкъщи 🤗

  1. Вероятно содата не шупва отново заради млякото – явно е с ниска киселинност. Освен ако е съхранявана дълго време или не е била добре затворена и се е овлажнила.
   Опитай с домашно мляко, сигурна съм, че ще се държи по различен начин. Успех и добър апетит!

  2. Аз също правя с купешко мляко, няма проблем. Содата шупва само в кисело мляко! Предполагам, че е от захарта или температутата на варене(ако е много ниска t° захарта няма да се карамелизира, но млякото се сгъстява, защото се изпарява, а и на пазара има супер некачествена захар, трябва да се подбира …!) Успех и хубав ден 🙂

 87. Значи да , може и от Т да е . Аз от страх да не загори го намалих на 6-та от 9-та спепен . Но пък си вреше добре , не е било едва едва . Днес като правя новото с домашно мляко ще го намаля на 7 и ще видя има ли разлика .

 88. Здравейте , за трети път правих дулсе де лече . Предните два пъти ми се получи за по-кратко време , с доста по-светъл цвят и много гъсто – трябваше да го стопля на микровълновата за да може да го използвам за Акфахорес .
  До сега не бях слага солта , днес реших да сложа – едва ли е от нея , според мен тенджерата трябва да е с малко дъно – аз правих посочената доза в малка тенджера с вместимост 2,5л . Сега стана точно и на цвят и на консистенция . Свалих го от котлона след 1 час и 10 мин . но след като се охлади ми се стори малко рядко и го сложих отново на котлона за още 10 мин. Вече е точно както трябва , готово е за моите Алфахорес .
  Не знам само защо ми се получават малко бройки от сладките , сигурно ги режа по-дебели . Затова утре пак ще правя сладките 🤗
  Благодаря ти Йоана , прекрасни да всичките ти рецепти 🤗❤️🤩

 89. Здравейте и благодаря за хубавата рецепта. Аз направих половин доза – стана за 1 час, но като го прехвърилх в буркн по дъното на тенджерата и приборите, които ползвах остана тънък твърд слой от сместа – никъде по съда няма загоряло. Това нормално ли е или съм го изтървала и е станало много гъсто? Питам защото досега не съм пробвала дулсе де лече и не съм наясно какво точно да очаквам. Целта ми е с него да направя крем за тората и се притеснявам да не е твърде гъсто. Поздрави от мен.

  1. Възможно е да има налеп по съда, но това не е критерий за по-гъсто дулсе де лече.. Прецени за гъстотата му след като се охлади хубаво.

 90. Здравей Йоана,

  Отварям рецептата за пореден път, вече я знам, но за всеки случай, и просто ми се прииска да кажа едно голямо Благодаря за това, което правиш. Твоят блог винаги е отворен на отделен таб при мен и никога не го затварям. Когато отварям твои рецепти, знам, че си събрала информация, изпробвала си и ако е имало недостатък, си го отстранила,и аз просто трябва да следвам, което значи Доверие.
  Продължавай да ни радваш с очарователното си и вкусно присъствие!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *