Пълнено агнешко бутче със спанак, сушени плодове и шамфъстък

За великденските празници и за Гергьовден по традиция се пече голямо парче агнешко месо като плешка или бут, а може и половин или цяло агне, особено когато има именници в семейството. Тъй като тази година Великден почти се съвпада с Гергьовден, всъщност са в два последователни дни, струва ми се, че печенето на агнешко месо в голямата тава и приготвянето на дроб сарма ще бъде еднократно.

Пълнено агнешко бутче със спанак, сушени плодове и шамфъстък

Великден като цяло се падна и по-късно от други години, а така ми се беше дояло агнешко, че седмица преди двата празника спонтанно реших да приготвя агнешки бут, като се спрях на нещо по-различно, което е подходящо за всеки период от годината. Избрах да приготвя и подготвя за публикация една рецепта от книгата Eat Istanbul: A Journey to the Heart of Turkish Cuisine, при която агнешкия бут се обезкостява и напълва със спанак, сушени плодове и шамфъстък. Ястие подходящо за празничен ден, но и за вечеря в по-свободен пролетен уикенд.

Пълнено агнешко бутче със спанак, сушени плодове и шамфъстък

Рецептата се изпълнява сравнително бързо, защото обезкостеното месо по принцип се готви по-бързо от това с кокал, а и всички съставки за плънката се слагат сурови. Не е необходимо да се сготвят предварително, което значително съкращава времето за приготвяне, както и намалява изцапани съдове. Единствената по-занимателна част всъщност е самото обезкостяване на бута, но след това всичко става наистина бързо.

Подготвеният за пълнене агнешки бут и продуктите за пълнежа

Ако нямаш опит в обезкостяването на агнешки бут, изгледай това видео, за да проследиш стъпките с отстраняването на кокала и джолана, а след това и техниката с изравняване на обезкостеното месо, така че да му се придаде подходяща форма за навиване на руло. Така подготвеният бут може да се напълни с всяка предпочитана плънка. А също така да се изпече на барбекю – подходящо за градинско парти в по-топлите пролетни дни.

Наслоената плънка върху обезкостения агнешки бут

Навитият на руло агнешки бут с плънка

При тази рецепта плънката е от няколко съставки, които се слагат сурови една след друга върху парчето месо. Първо е пресен спанак, който е нарязан на едро. След това е червен лук, нарязан на полумесеци. Поръсват се нарязани сушени плодове като може да избереш един или няколко вида. Аз използвам смес от сушени кайсии, сини сливи и два вида стафиди, но може да се спреш също на смокини или червени боровинки. Следва поръсване с накълцан шамфъстък и овкусяване със смлян кимион, червен пипер и сушен риган. Наистина различна от обичайните рецепти за агнешко месо, която е богата на взаимно допълващи се вкусове и прекрасна за всеки сезон от годината.

Завързаното с памучен конец руло от агнешки бут

Рулото от пълнен агнешки бут, поставено в тавата за печене

Изпеченото руло от агнешки бут, оставено да постои в тавата

След като месото с плънката се навие на руло се завързва стегнато с памучен конец, който да държи месото с плънката по време на печенето. Самото печене става в тава с малко вода, без месото да се покрива и продължава около час и половина. След това време рулото се оставя да почине за около 30 минути преди да се нареже. Всички ароматни сокове останали в тавата се запазват за поръсване на порциите месо, който желае това. Нарязаното месо може да се сервира топло или пък охладено до стайна температура – и в двата случая е вкусно, ароматно и сочно.

Пълнено агнешко бутче със спанак, сушени плодове и шамфъстък

Като допълнение към това руло от агнешко бутче приготвих сотирани аспержи, защото точно в този момент разполагах с такива, но може да се сервира с печени пресни картофи (колко подходящо за пролетта!) или с пилаф, за чието приготвяне може да се използват прецедените сокове, останали в тавата от печенето (колко удобно за всеки един случай!).

Пълнено агнешко бутче със спанак, сушени плодове и шамфъстък

Пълнено агнешко бутче със спанак, сушени плодове и шамфъстък

Рецептата адаптирам от книгата Eat Istanbul: A Journey to the Heart of Turkish Cuisine.

За 4 порции

Продукти:

 • около 1 кг обезкостено и подготвено за навиване на руло месо от агнешки бут (изгледай това видео)
 • 50 г листа спанак, нарязани на едро
 • 1 малка глава червен лук, нарязан на полумесеци
 • 100 г нарязани сушени плодове като кайсии, сини сливи и стафиди
 • 50 г суров шамфъстък, накълцан
 • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
 • ½ чаена лъжица смлян кимион
 • ½ чаена лъжица червен пипер
 • ½ чаена лъжица сушен риган
 • 1 супена лъжица зехтин + допълнително за тавата
 • сол и прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне

Фурната се нагрява на 180ºC с опция горен и долен реотан.

Подготвеното за пълнене месо се слага върху дъска. Начуква се леко с чук за месо или тендерайзер, така че по-дебелите части да се изтънят и самото месо да се изравни и окрехкоти. Ако има места с дупки или такива, които не са свързани, парчето месо се оформя така, че частите да се застъпят. Посолява се със сол и прясно смлян черен пипер. Върху него последователно се разпределят спанакът, червеният лук, сушените плодове, шамфъстъкът и чесънът. Подправките се смесват и се поръсват равномерно върху плънката, последвани от една супена лъжица зехтин.

Месото с плънката внимателно се завива на стегнато руло. Ако има дупчици в месото и изпадне малко от плънката не е проблем. Просто се внимава рулото да е стегнато и несвързаните части месо да са застъпени. Завързва се с памучен конец за да се фиксира хубаво и да не се разтвори по време на печенето.

Рулото се слага в тава. Поръсва се със сол и прясно смлян черен пипер и повърхността му се полива с малко зехтин. В тавата се налива около 1,5 см вода. Тавата се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна и рулото се пече 1 час и 20 минути като от време на време се полива със соковете в тавата. След това време фурната се увеличава на 220ºC с опция горен и долен реотан и рулото се допича още 15 минути докато придобие златисто-кафяв цвят на повърхността.

Готовото руло се изважда от фурната и се оставя да постои 20-30 минути в тавата преди да се извади и да се нареже. След като се поохлади внимателно се срязват и отстраняват конците. Рулото се нарязва на парчета с дебелина между 2 и 2,5 см. Соковете от тавата се прецеждат и могат да се използват за сос към рулото или с тях да се приготви пилаф.

Пълнено агнешко бутче със спанак, сушени плодове и шамфъстък

Прегледай още рецепти с агнешко

Виж други предложения за основни ястия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *