Пай с круши или ябълки

Отново темата е за пай, но тук вече ще си говорим с рецепта. Защото дори да имаш подробни насоки за приготвяне, понякога е необходим точен пример. С рецепта е по-лесно – след първия опит ще се ориентираш по-добре, а на следващите, вече не само познавайки основите на теория, но и имайки практика – ще натрупаш още повече впечатления, които ще ти помогнат умело да коригираш за твоите условия и вкус.

Пай с круши

Преди всичко, важно е знаем какво искаме да постигнем. В случая това е хрупкава маслена кора и сочен ароматен плодов пълнеж. Две различни текстури в едно, които трябва да се изпекат наведнъж и това ще ни води към идеалния плодов пай. В унисон със сезона, примерната рецепта за този пай е с круши, но по същия начин може да се приготви и с ябълки. С навигация стъпка по-стъпка, виж как може да постигнеш това у дома.

Круши

Пай с плодове като круши и ябълки е лесен за приготвяне, защото и двата плода не отделят твърде много сокове, а самите те се сгъстяват добре, когато към плънката се добави брашно. Количеството захар не е много, но може да варира според  сладостта на плодовете и личния вкус. Същото бих казала и за подправките. Може да заложиш на класически вариант, валиден както за круши, така и за ябълки, както е в настоящата рецепта. Може да отидеш и по-далеч, като добавиш звезден анасон или кардамон за крушите или джинджифил, бахар, карамфил за ябълките. Или да ги комбинираш както ти харесва. Включи също така една-две супени лъжици ароматен алкохол. Не се тревожи за алкохолното съдържание, в случая всичко се сготвя, алкохолът се изпарява и от него остава само хубавият аромат. Докато има основни правила за приготвяне на тестото и задължителни допълнения към плодовете за пълнежа, подправянето е важно да отговаря на твоя вкус, затова се чувствай свободно да експериментираш върху това.

Пай с круши

Пай с круши или ябълки

Като основи за тази рецепта използвам всичко, което научих от книгата Art of the Pie: A Practical Guide to Homemade Crusts, Fillings, and Life и разбира се опитите от приготвяне на пайове и ронливо маслено тесто за тези десет години досега.

За овкусяване на плодовете може да се добавят и други любими подправки, които свързваш с тях. Паят може да се приготви и с покриване с решетка от тесто. Как се прави това, виж в публикацията „Как да си направя плодов пай – пълнежи, оформяне на решетка, печене“.

За 1 форма с диаметър 23 см или 8 порции.

За тестото:

За пълнежа:

 • 1,200 кг круши или ябълки
 • 70 г брашно
 • 100 г захар
 • 1 чаена лъжица канела
 • щипка прясно настъргано индийско орехче
 • 15 г прясно изцеден лимонов сок
 • 15-30 г ароматен алкохол (с крушите обичам да използвам Вин Санто, а с ябълките коняк, бренди или тъмен ром)
 • 10 г студено масло, нарязано на дребни кубчета

За намазване и поръсване:

 • 1 белтък, разбит с 1 супена лъжица (15 г) вода
 • 1-2 чаени лъжици захар

След като тестото е приготвено се разделя на две равни части, които се увиват в стреч фолио и се охлажда в хладилник 1 час.

Поставеното тесто за основа на пая във формата за пай

Едната част се разточва върху леко набрашнена повърхност с дебелина около 4 мм и се поставя във форма за пай с диаметър 23 см. Тестото се фиксира по дъното и стените на формата, като излишните краища се оставят да стърчат. Повърхността на тестото се покрива със стреч фолио. Формата с тестото се слагат в хладилник, докато се приготви пълнежа.

За пай с решетка: Ако плануваш да завършиш пая с решетка от тесто, тя се прави сега от втората половина тесто и се слага в хладилника да се охлади, заедно с основата за пая, докато се приготвя пълнежа. Как се прави решетка може да видиш в публикацията „Как да си направя плодов пай – пълнежи, оформяне на решетка, печене“.

За пълнежа крушите или ябълките се обелват и почистват от семенниците. Нарязват се на средно големи кубчета. Ако има моменти, в които да се чудиш за размера им, следвай това правило – парчето трябва да е толкова голямо, че да не се налага да се срязва или отгризва, но и когато е вече в устата, да може да се сдъвче свободно, без да си издуваме бузите. Парчето трябва е толкова голямо, че да бъде удобно за ядене само с вилица и поднесено пред устата ни, да се чувстваме комфортно да го лапнем и сдъвчем.

Смесване на всички съставки за пълнежа

Нарязаните плодове се слагат в широка купа. Към тях се добавят всички останали продукти за пълнежа, без маслото. Объркват се хубаво.

Междувременно фурната се нагрява на 220ºC с опция горен и долен реотан, като в нея на средно ниво се поставя тавата на фурната.

Бележка: В моята фурна съм установила, че печенето на пай става по-добре, когато позиционирам тавата на фурната на най-долното ниво. Ако познаваш добре твоята фурна, постъпи както сметнеш за добре. Ако имаш съмнения за това как би протекло печенето, стартирай опита си с печене на пая на средно ниво във фурната и след като видиш резултатите, коригирай нивото или опцията на печене следващия път.

Когато фурната е нагрята и пълнежът готов се разточва втората половина тесто за покриване на пая. Разточването отново става върху леко набрашнена повърхност и тестото се изтънява до около 4 мм.

Плодовата плънка се разпределя в кората на пая

Основата на пая се изважда от хладилника, стреч фолиото се отстранява. Формата се напълва с овкусените плодове. Върху тях, на места се слага по малка бучка масло.

Паят се покрива с втората половина от тестото, излишното по краищата се изрязва

Разточеното тесто за покриване на пая се поставя върху плодовете. Краищата на долното и горното тесто се залепят. Излишното тесто най-лесно се отстранява с ножица, като от него се оставят 5-6 мм, с които ще се оформи борд.

Оформен вълнообразен борд

Бордът може да бъде вълнообразен или просто двете теста да се притиснат с вилица, ако формата за пай позволява това.

На повърхността на пая се правят няколко прореза с нож, за да може парата, която се образува по време на печенето да излиза от тях. Намазва се с разбития с вода белтък (разбиването става с вилица и за кратко) и се поръсва със захар. Поръсването със захар може да стане и в последните 10 минути от печенето и ще изглежда както е на снимките.

За пай с решетка: Ако покриваш пая с решетка, тя се поставя върху плодовете. Краищата и се залепват за долното тесто и излишното се изрязва с ножица. Лентите се намазват със сместа с белтък и се поръсват със захар.

Паят се поставя в тавата в предварително нагрятата фурна и се пече 20 минути. След това време, фурната се намалява на 190ºC и паят се допича още 40-45 минути. Ако не е бил предварително поръсен със захар, тогава на 30-тата минута от второто печене, паят се поръсва със захарта и се допича още 10-15 минути.

Паят е готов, когато повърхността му има златисто-кафяв цвят, от предварително направените прорези бълбукат сокове и ухае прекрасно на плодове и канела. Ако твоят пай няма тези симптоми, тогава продължи печенето още 10-15 минути. В такъв случай, за следващо печене може да промениш някои параметри, като например включване на опция топъл въздух, смяна на нивото на печене или друго, което само твоята фурна може да ти подскаже.

Пай с круши

След като паят се извади от фурната се оставя да се охлади на стайна температура поне един час. След този част вече може да се нареже и сервира.

Пай с круши

Паят е най-добър в деня на приготвяне, но може да се запази и за следващия ден. Съхранява се добре покрит в хладилник. Изважда се на стайна температура един час преди сервиране или се затопля леко във фурната.

Други рецепти за пайове

11 коментара

 1. Тестото за пая е ултимативно! Разбира се, директно пекох и аз на по-долно ниво във фурната, защото, ако си спомняш, опитът ми с твоя пай с дюли преди време доведе до напълно сурова основа, когато го пекох на средно ниво.
  Следващия път (съвсем скоро) ще добавя обаче малко повече захар в плодовете и съвсем малко пудра захар в тестото. Имам нужда от повече сладост, но и така е много много добре рецептата.
  Огромно благодаря!

 2. Е ,пая ми стана перфектен.След като изпълних точно всички препоръки за „тесто за пай“,нямаше как да не се получи.Наистина,за да постигнеш ефекта на хрупкавост,трябва да притежаваш усещане и талант,но точните грамажи и изчерпателното ти обяснение ме превръщат в истински домашен професионалист.Моят съпруг точно това и каза, наслаждавайки се на първата сочна хапка , балансирана с божествена хрупкава коричка:“Професионална работа“
  Благодаря, Йоана♡

 3. Здравейте, ако направя пая във форма с диаметър 32 см, ще се променят ли стойностите за тестото? Благодаря 🙂

  1. Рецептата е за форма с диаметър 23 см. До 32 см има 9 см разлика, което не е никак малко. Моето мнение е, че този размер е твърде голям за пай, особено ако ще работиш върху рецептата за първи път. Все пак, ако решиш да го направиш така, увеличи тестото двойно и използвай колкото е необходимо от него за дъно и покриване на пая. Ако остане количество от него, винаги може да се направят гризини или нещо друго дребно.
   От плънката приготви доза и половина или най-добре използвай толкова плодове, колкото се побират нарязани във формата за пай, без да бъдат с голям връх. За да прецениш как да процедираш, прочети статията Как да си направя плодов пай – пълнежи, оформяне на решетка, печене. Успех!

 4. Привет! Поредно кулинарно приключение и отново с твоя рецепта ❤️. Моля за съвет, моята форма е с диаметър 26/28 см, в този случай ти би ли увеличила грамажите на продуктите? Най- често използвам keikos-cake pan conversion, което пак вярвам от теб съм научила, но паят ми се струва по- специфичен, та не знам този pan conversion колко е удачен тук.

  1. Практиката ми до момента с този калкулатор, показва че не ме е лъгъл и винаги съм имала задоволителни резултати. Така че, пресметни количеството на продуктите за формата, с която разполагаш и работи по технологията дословно. Желая ти успех и ще се радвам на обратна връзка от резултата.

  2. Всъщност накрая не промених количествата, защото се загледах в твоята форма и ми се стори, че стените са доста по- високи от тези на моята, та реших че диаметърът ще компенсира за височината. Резултатът от тези тежки математически изчисления е на лице – 1 вкусен, но за съжаление изяден пай! 😁 Нищо, скоро – пак!

 5. Благодаря за рецептата и за точните пояснения. Много пъти съм имамла проблем с това “лесно” маслено тесто. Не знам дали се получи заради “късмета на начинаещият”, но стана супер ябълков пай. Тъкмо го опитах, още топъл, както най-много ми харесва….ммммм
  Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *