Шоколадово кексче с течен център

Още докато подготвях публикацията за шоколадово суфле бях наясно, че ще последва интерес и към рецепта за шоколадово кексче с течен център. Този съвременен десерт има най-разнообразни имена и освен като кексче с течен център, се среща и като „шоколадов лава кейк“, шоколадов фондан“ и „шоколадово моальо“. Не са изключени и други оригинални наименования, но тази тема може да ти досади, затова ще я пропусна. По-интересната част е съдържанието на самото кексче и начините, по които то може да се приготви.

Шоколадово кексче с течен център

Да започнем с това, че е супер лесно – за него не са необходими специални инструменти, техники и познания. Необходимо е само да се прецени точното време за печене в твоята фурна. Това също няма да е трудно, обещавам. И докато пиша по тази тема, се чудя на себе си, защо досега не съм споделила рецептата за този лесен и вкусен шоколадов десерт и бездруго ние всички го обичаме. Може би защото много често кексчето с течен център се бърка с шоколадово суфле и просто трябваше първо да направя публикация за него.

Шоколадово кексче с течен център, преди да се изпече

Шоколадово кексче с течен център, изпечено

За разлика от суфлето, кексчето с течен център ще ти се стори като детска игра, независимо от това, че е необходимо да се изпече непосредствено преди сервиране. Тук следва още по-хубавата новина – сместа може да се подготви предварително, да се разсипе в купички и да се съхрани в хладилник до няколко часа или дори до следващия ден. А за да бъдем винаги подготвени, сместа може и да се замрази. Обещах да бъде лесно, нали?

А сега обещавам и да престана с тази поредица от шоколадови десерти. Пролет е, най-после! Предстои Великден, затова ти предлагам да прегедаш всички великденски рецепти публикувани досега в блога, но вече в новата тематична страница, която Вальо подготви за теб. Страхотен е, както винаги, нали?

Шоколадово кексче с течен център

Шоколадово кексче с течен център

Шоколадово кексче с течен център

Рецептата е адаптирана от foodandwine.com, с някои промени при температурата и времето за печене.

Може да се открият най-разнообразни рецепти за този тип десерт и ако го обичаш, вероятно вече имаш опит с някои от тях. Моето мнение е, че всички те работят, но за да се постигне наистина добър резултат е необходимо да се направят няколко опита с печенето. По този начин ще разбереш колко точно време е необходимо за печене, така че кексчето да остане със задоволителен течен център.

Рецептата, която използвам съдържа много малко количество брашно. От една страна, това придава на изпеченото кексче консистенция на фъдж. От друга – в течния му център, който всъщност е недопечена смес, не се усеща суровото брашно. И още една важна част за един шоколадов десерт – шоколадът, който ще се използва за него. За разлика от шоколадовото суфле, където шоколадът трябва да бъде с високо какаово съдържание за интензивен шоколадов вкус и добра структура на суфлето, тук може да се използва черен или полусладък шоколад (разликите са предимно в процентното съдържание на захар). И освен, че може да приготвиш любимото си кексче по твой вкус, може и да планираш кога да го приготвиш. Ето няколко насоки:

Печене на момента

Сместа може да се разсипе както в керамични или стъклени огнеупорни купички, така и в алуминиеви. Времето за печене на кексчето е около 14 минути. Необходимо е да засечеш точното време в твоята фурна за отличен течен център.

Печене на следващия ден

Когато искаш да си помогнеш с десерта от предния ден, сместа се разсипва в керамични или стъклени огнеупорни купички, или в алуминиеви чашки. Съхраняват се добре покрити в хладилник до следващия ден, когато ще се пекат. Времето за печене може да се увеличи с около минута.

Печене след замразяване

Когато се предвижда сместа да се замрази, тя се разсипва в алуминиеви чашки. Времето за печене след замразяване, при директно слагане на чашките от фризера във фурната се увеличава с около 10 минути. При планувано печене след замразяване, чашките може да се извадят от предния ден в хладилника. Тогава времето за печене може да се увеличи с 1-2 минути. Необходимо е да проследиш това за твоята фурна първия път, за да знаеш как да процедираш следващи пъти за отличен резултат.

За 8 порции.

За кексчето:

 • 225 г масло, нарязано на кубчета + допълнително за формите
 • 225 г полусладък или черен шоколад, нарязан на ситно (моля, използвай добър шоколад!)
 • 20 г брашно + допълнително за формите
 • 100 г фина кристална захар
 • 4 яйца
 • 4 жълтъка

За сервиране:

 • пудра захар
 • ванилов сладолед
 • пресни ягоди или други дребни червени плодове

Фурната се нагрява на 200ºC. Подготвят се осем рамекина (огнеупорни купички) или алуминиеви чашки с вместимост 130 мл. Всяка купичка се намазва с разтопено масло и се поръсва с брашно, като излишното се изтръсква.

В купа се смесват маслото и шоколадът. Разтопяват се на водна баня. Отстраняват се от водната баня и към тях се добавят захарта, яйцата и жълтъците. Разбъркват се с телена бъркалка. Накрая се добавя брашното.

Сместа се разпределя в купичките. Слагат се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пекат 14 минути. Времето за печене може да варира според условията и спецификата на фурната.

След като се извадят от фурната се оставят настрана за около минута. Тази стъпка е важна, за да се стегне сместа, така че да може лесно да се извади от формите и кекесчето да запази целостта си до момента на сервиране. С остър нож се минава по ръба на формите и кексчетата се обръщат върху чинии за сервиране. Поръсват се с пудра захар и по желание се гарнират с топка ванилов сладолед и пресни плодове.

Шоколадово кексче с течен център

Още рецепти с шоколад

Други рецепти за индивидуални десерти

15 коментара

 1. Здравей, Йоана,

  Рецептата е страхотна и много искам да я пробвам 🙂 Имам един въпрос само. Понеже разполагам с известно количество сурово какао на прах, има ли вариант, при който шоколадът се заменя с какао, и ако да, какво количество се използва?

  Благодаря предварително!

  1. Съществува вариант да се приготви шоколадова смес с какао, но не съм опитвала никога, за да ти дам насоки. От резултатите, които прегледах, попаднах само на една рецепта за шоколадова смес с какао, но за да бъде центърът течен се добавя допълнително приготвен ганаш. С този трик, всъщност, всяка една шоколадова смес може да има течен център след като се изпече.
   Има и вариант за печене на шоколадово кексче в микровълна фурна и то е известното като Molten Chocolate Mug Cake. Ако ти е интересно опитай, аз не използвам микровълнова фурна.

 2. Това наистина е най-лесният десерт, който съм правил! Честно казано американските десерти не са най-любимите ми, но този толкова лесно се получава, че автоматично направих два, а останалото количество замразих. Благодаря за хрумката. Идеален е за гости.

 3. Йоана, чета твоя блог от известно време – пробвала сам това онова, резултатите винаги са доста сполучливи! Наистина си страхотен кулинар!!!
  Имам вапрос относно това кексче 🙂 Пробвах го с черен шоколад и наистина е много вкусен десерт! Интересува ме дали ще се получи с бял шоколад (понеже доста го обичаме вкъщи….и ако „да“ трябва ли да намаля количеството на захарта и маслото? Предварително благодаря!
  П.С. Прдължавай да ни радваш и вдъхновяваш с вкусни рецепти!!! 🙂

  1. Да, съществува вариант на това кексче с бял шоколад. Рецептите обаче доста се разливат, не само заради сладостта на белия шоколад, но и заради липсата на сухото вещество от какаото в него. Белият шоколад е какаово масло със захар и сухо мляко, затова се предполага намаляване на маслото и захарта и увеличаване на брашното и яйцата (в частност жълтъците). Вместо да преправяш тази рецепта ти предлагам да последваш вече изготвена такава с бял шоколад. Ето някои предложения, от които може да избереш.

 4. Благодаря за насоките, Йоанка! Вчера направих кексчето с бял шоколад – използвах рецепта от тия, които ми изпрати – увеличава се количеството на шоколада за сметка на останалите продукти. Резултата беше добър!
  Хубав неделен ден! 🙂

 5. Приготвих кексчетата и станаха много вкусни! Отвън изпечената смес обаче остана мека, а не твърда и хрупкава,
  така ли трябва да бъде? Пекох ги в алуминиеви чашки и вместо с брашно ги поръсих с захар, преди да изсипя сместта в тях, дали за това се е получило така?

  1. Външността на кексчето не би трябвало да е твърда, но от захарта би трябвало да е по-хрупкава от обикновено. Щом отвън сместа се изпече като кекс, а средата остане течна, значи всичко е наред.

 6. Здравей Йоана,

  в един ресторант го предлагат, но под името шоколадов флан. Когато потърсих рецепти за него на снимките ми излизат малко по-различни неща или по-точно казано десерт, но не с течен център. Дали това име важи за същия този десерт или фланът е абсолютно друг вид десерт?

  1. Най-общо обяснено фланът е това, на което ние казваме крем карамел. Такива фланове могат да имат различни вкусове и се приготвят с жълтъци или цели яйца; мляко или сметана, или комбинация от тях; захар и различни добавки за овкусяване. Флан може да се приготви от същата смес, но да се изпече в кора от тесто. Също така, флан може да се нарече и смес от яйца и сметана, но с добавка на зеленчуци, сирена и месо, но се среща по-рядко и такива печива е прието да се наричат киш.
   Ако чуя или прочета за флан, първото нещо, което си представям е испански флан или това всъщност е крем карамел. Никога не бих си направила асоциация с шоколадовото кексче с течен център.

 7. Здравейте, вчера го направих, станаха вкусни, но явно повече ги пекох /въпреки че засякох 14 минути/ и нямаше течен център. Странното е, че се надуха по време на печене, но средата остана на същото ниво, един вид стана като дупка в средата.

  1. Твърде силна фурна, предполагам. Опитайте печене 8 минути. Ако за това време повърхността на кексчетата изглежда изпечена, извадете едно и провере дали сърцевината му е течна. Ако за това време повърхността на кексчетата не изглежда да е готова, печете още 1-2 минути и пак проверете. В началото са необходими малко проби, но когато засечете точното време във вашата фурна, за следващ път ще знаете какво да правите.

 8. Здравей Йоана! За първи път пиша в сайта ти, а съм правила няколко неща от предлаганите от теб рецепти. Преди няколко дни направих кексчето с течен център по горната рецепта. Моят шоколад, обаче, е 100% какао, тоест без захар Затова намалих с 20 гр. шоколада, докато пропорциите на другите съставки запазих. В допълнение използвам демерара, а не бяла захар. Кексчето стана, но при печене 14 минути, също става без течен център. Намалих времето и така е по-добре. При мен, обаче, възникна проблемът, че центърът, дори и течен, не се разлива много. Тоест, доста гъст е. А втвърдената обвивка не е хрупкава като кекс, а е една такава „степана“. Пак е вкусно, но е доста тежко. Какво да променя в съставките, за да балансирам вкуса и да постигна максимален резултат? Държа на шоколада, който използвам, защото е без вредни добавки и бяла захар. В допълнение, ако има вариант да заменя захарта с мед (не смея, защото се притеснявам, че съвсем ще се наруши баланса на сухи и влажни съставки, а и медът има допълнителен аромат!), моля те, сподели.

  1. Демерара няма да даде отклонение при текстурата на кексчето, единствено би добавила малко вкус на карамел, затова отписвам тази промяна като възможна за незадоволителен резултат.
   Ако приемем, че черният шоколад, който се използва тук обикновено е с между 50% и 60% какаова маса, а ти използваш 100% такава, тогава количеството шоколад със 100% какаова маса (такъв какъвто искаш да използваш), би трябвало да се намали на 50% – 60%. С други думи, запазвайки всички останали пропорции в рецептата, опитай с използване на 110-130 грама от какаовата маса 100%.
   Мисля, че може да опиташ с мед, вместо захар. Предполагам, че ще се получи по-силна карамелизация по страните на кексчето, което може да се сметне за плюс.
   Ще се радвам да споделиш резултатите от новите проби. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *