Шарлота с поширани круши в шафран или тортата за втория рожден ден на Даниел

Като оставя за момент плануването и изработката на тортата на страна, и като се сетя за изминалите две години ме обхваща такава сантименталност и лека тъга, че от няколко дни, захвана ли се да пиша, от текстовете ми напират думи като „пораствам“, „отделям се“, „голям свят“ и „страх“. Чак ме е страх да ги чета.

Шарлота с поширани круши в шафран

Изтривам ги, не само от листа, но и от главата ми и се опитвам да ги заменя с думи като „откривам“, „уча се“, „обичам“. Сантименталността обаче продължава да си стои закотвена, затова най-накрая се предавам, няма да пиша. Или поне не много. Този път вместо картините да допълват текста, текстът ще допълва картините. Те могат да пренесат повече настроение, а и думите не винаги казват всичко.

Шафран, круши, сладко вино, кардамон и цейлонска канела

За разлика от миналата година, когато есенното време започна от края на юли, а единствените пресни плодове, които можеха да се открият в средата на септември, бяха обичайните ябълки, круши, грозде и тикви, през този септември жаркото лято продължи необезпокоявано, а по пазарите и уличните сергии все още може да се открият от всички дребни червени плодове, пъпеши, дини, смокини и дори праскови. Част от тях щяха да бъдат прекрасно допълнение към руската шарлота, която бях намислила да приготвя за втория рожден ден на Даниел.

Шафран от Иран

Въпреки това, непоколебимо се придържах към плана си да приготвя тортата с поширани круши с шафран, още повече, че дългогодишната читателка на блога Яна (благодаря ти!) ми подари ирански шафран – богат цветист аромат, нюансиращ в изсушена трева и горчивина с лека пиперливост; ярък цвят, напомнящ на цвета, в който се обагрят крушовите листа през есента. Нямах търпение да го използвам.

Пошираните круши

Крушите за тортата се оцветиха в топъл жълт цвят от шафрана, но да не забравяме и аромата, който попиха от сладкото бяло вино с медени отенъци на цвета и вкуса и останалите подправки – кардамон, цейлонска канела и лимонова кора, допълващи основните два аромата от шафрана и виното.

Рисунка на Даниел

С голямо усърдие, в продължение на няколко дни Даниел нарисува този шедьовър. Толкова се вдъхнови, че дори се подписа на стената със син пастел.

Гирлянд за тортата на Даниел

Използвах рисунката за да направя гирлянд за тортата.

Дани става на 2 години
Снимка: Пламен Ликьов
Дани става на 2 години
Снимка: Пламен Ликьов

Но той повече е възхитен от духането на свещичките, което продължи около пет минути с многократно запалване от мен и изгасяне от него. Тази игра продължи и на следващата вечер, когато вече с толкова опит, той гасеше двете свещи едновременно.

Шарлота с поширани круши в шафран

Ta-дааа! За рецептата няма да си пестя думите.

Шарлота с поширани круши в шафран

Няколко встъпителни изречения и насоки в приготвянето на тортата:

 1. Плануването е особено важно, не само за да бъдеш сигурен в успеха на торта като тази, но и за да си помогнеш предварително с някои от компонентите ѝ. Затова, ако решиш да приготвиш тази Шарлота, моля те прочети цялата рецепта предварително, направи списък за пазар и планувай, коя от съставните ѝ части (платката и/или крушите) може да приготвиш от предния ден и кое може да оставиш за следващия, като се съобразиш с технологичното време за охлаждане, изчакване, печене и т.н. Там, където приготвянето на даден компонент може да бъде гъвкаво, отбелязвам коментара си със „Забележка“.
 2. Не обичаш шафран? Няма проблем. Макар, че ще ми бъде тъжно тази торта да не се опита точно по този начин. И все пак, ако наистина не харесваш шафран, може да го пропуснеш и да допълниш с аромати, които ти харесват. Може изцяло да промениш ароматния профил на сместа за поширането на крушите. Използвай вода, портокалов сок и бренди, например, вместо вино. Добави портокалова кора, обикновена канела, звездовиден анасон, ванилия. Импровизирай с рози. Създай своя парфюм. Може дори да пошираш крушите в червено вино, като по този начин ще създадеш ефект като при шоколадовите тарталетите с поширани в червено вино круши. Единствено се опасявам, че в този случай използването на сместа от поширането в кремовете, не била добра идея, особено за втория слой крем, освен ако не ти се експериментира.
 3. Тортата е с диаметър 26 см, което обикновено е достатъчно за 12-16 порции. Тази торта, обаче е и висока, затова от нея спокойно може да се изкарат 24 порции. Бишкотите ще бъдат добър ориентир за срязването на парчетата. Парче торта с една бишкота е достатъчно голямо парче. Не че не може да си отрежеш парче с две бишкоти.

За 12-24 порции

За крушите:

 • 5 големи или 7 по-малки круши, узрели, но стегнати
 • 500 мл сладко бяло вино
 • 800 мл вода
 • 200 г бяла захар
 • щедра щипка шафран
 • 3-4 шушулки кардамон, леко счукани
 • 1 пръчка цейлонска канела, разчупена на 2-3 парчета
 • 2-3 дебели ленти лимонова кора

За бишкотите:

 • 24 броя бишкоти савоярди

За платката с шамфъстък:

 • 3 големи яйца, със стайна температура
 • 75 г фина кристална захар
 • 50 г фино смлян шамфъстък
 • 25 г бяло брашно
 • 1/2 чаена лъжица бакпулвер

За баварския крем:

 • 14 г желатин на прах
 • 100 мл от течността, в която са поширани крушите, добре охладена
 • 500 мл пълномаслено прясно мляко
 • 1 шушулка ванилия
 • 6 жълтъка от големи яйца, със стайна температура
 • 100 г фина кристална захар
 • 400 мл животинска сметана 30-35% масленост, много добре охладена

За шафраново-сметановия желиран крем:

 • 10 г желатин на прах
 • 550 мл от сместа, в която са поширани крушите
 • 300 мл животинска сметана 30-35% масленост, много добре охладена

За глазурата:

 • 120 мл вода
 • 50 г захар
 • 15 г царевично нишесте
 • 25 г течна глюкоза

Приготвяне на крушите

Крушите се обелват и се запазват цели.

Подготовка на крушите за поширането

В подходяща тенджера, в която да се съберат всички круши се смесват виното, водата и захарта. Слагат се на силен котлон и се разбъркват докато захарта се разтопи. На този етап не е необходимо сместа да завира.

Крушите в захарния сироп с вино и подправки

Добавят се подправките и крушите и ако е необходимо се долива толкова вода, че крушите да бъдат напълно покрити с течност. Котлонът се намаля до умерен и сместа се оставя да се загрее хубаво, но без да завира буйно. Трябва едва да къкри. Крушите се готвят в къкрещата смес 30 минути. Ако твоите круши са много зрели, времето може да се намали до 10-15 минути, а ако са по-твърди да се увеличи с още 10-15 минути. Крушите трябва да омекнат, но да останат стегнати. Проверяват се за готовност като в средата на една се забожда върха на нож. Ако влиза без съпротивление и крушите се усещат крехки, значи са готови.

Пошираните круши се охлаждат в течността

Тенджерата се отстранява от котлона и крушите се оставят да изстинат напълно в течността.

Когато са добре охладени се изваждат внимателно от течността и се поставят в съд, по възможност изправени. Ако е необходимо се покриват със стреч фолио за да не изсъхват. Оставят се настрана за по-късно.

Течността, в която са поширани крушите се прецежда и се запазва за ползване по-късно.

Забележка: Крушите може да се приготвя един ден предварително и след охлаждането им в сместа на стайна температура се съхраняват отново в течността в хладилник. На следващия ден тортата трябва да се завърши изцяло.

Приготвяне на платката с шамфъстък

Фурната се нагрява на 180ºC. Подготвя се форма за печене или ринг с диаметър 24 см. Ако се използва форма за печене, дъното и стените ѝ се намазват с малко растителна мазнина или спрей за печене. Дъното ѝ се покрива с кръг от хартия за печене и повърхността на хартията също се намазва с малко мазнина. Ако се използва ринг, както в моя случай (на снимките), голяма тава се покрива с хартия за печене и върху нея се поставя ринга. Дъното и долната част на стените на ринга се намазват с малко растителна мазнина или се напръскват със спрей за печене.

Смленият шамфъстък, брашното и бакпулверът се смесват и пресяват през по-едра цедка. Ако в цедката останат парченца от ядките, те се добавят отново в пресятата смес. Целта на пресяването е елиминиране на бучки от брашното, слепнали ядки от смилането и по-добро разпределение на бакпулвера. Сместа се оставя настрана.

Яйцата и захарта се смесват в купа подходяща за водна баня и се слагат над съд с леко къкреща вода на котлона. Разбъркват се с телена бъркалка докато сместа стане обемна, сгъсти се и захарта се разтопи напълно. Това отнема около 5 минути. Не трябва да се допуска водата на водната баня да ври буйно, а разбъркването на яйцата става с телена бъркалка с енергични движения, като бъркалката задължително трябва да се опира в дъното на съда. Разбиването на яйцата на водна баня прави създаденият обем по-устойчив.

Сухите съставки се добавят към яйчната смес

Когато яйчната смес стане обемна и се сгъсти се отстранява от водната баня и се разбива с миксер на висока скорост докато се сгъсти още и се поохлади. Тогава към нея се добавя сместа с шамфъстъка и брашното и се разбъркват внимателно с шпатула, докато се разпределят равномерно. Внимава се с шпатулата да се загребва хубаво от дъното на съда към повърхността, за да не остават неразбъркани цели участъци от сухата смес в яйчната.

Сместа се разстила в ринга за печене

Готовата смес за платката се изсипва в подготвената форма или ринг и се разпределя равномерно. Слага се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пече 18 минути. След като се извади от фурната се оставя да се поохлади 5 минути.

Платката се охлажда върху решетка

Ръбовете на платката се минават с остър нож и тя се освобождава от формата или ринга. Обръща се върху решетка, хартията за печене се отстранява и платката се оставя да се охлади напълно.

Забележка: Платката може да се приготви до 2 дни предварително и да се съхрани добре опакована в хладен килер или хладилник.

Подготовка за сглобяване на тортата

Върху подложка за торта или направо в поднос се поставя охладената платка.

Платката с ринг около нея

Отстрани на нея се слага ринг с диаметър 26 см.

Бишкотите се подреждат в пространството между платката и ринга

В пространството между платката и ринга се подреждат бишкотите със захаросаната част навън и рингът се стяга достатъчно, така че бишкотите да бъдат плътно една до друга.

Приготвяне на баварския крем

Желатинът се слага в купичка и се залива с охладената течност от поширането на крушите. Оставя се да набъбне.

Междувременно млякото се слага в широка тенджера с дебело дъно. Шушулката ванилия се разполовява по дължина с остър нож и семенцата ѝ се остъргват. Слагат се в млякото, заедно с остърганата шушулка. Тенджерата се слага на умерен към силен котлон докато млякото заври.

Отделно жълтъците и захарта се смесват в голяма купа и се разбъркват енергично (с телена бъркалка или с миксер) докато сместа се сгъсти и изсветлее.

Врялото мляко се прецежда и се добавя към жълтъчната смес на тънка струйка и при непрекъснато разбиване. Цялата смес се връща в тенджерата, която се поставя на умерен към слаб котлон и се разбърква непрекъснато и енергично с телена бъркалка докато кремът се сгъсти. Разбъркването задължително става с телена бъркалка, не с дървена лъжица или силиконова шпатула. Движенията са бързи, като бъркалката задължително трябва да опира в дъното на тенджерата. През цялото време се внимава със силата на котлона, която трябва да бъде умерена към ниска. Кремът не трябва да завира.

Кремът е готов, когато оставя отчетлива следа по гърба на лъжица – метална лъжица се потапя в крема и след като се извади, трябва да бъде покрита с непрозрачен слой от него. По гърба на лъжицата се прокарва пръст и следата, която той оставя трябва да бъде отчетлива, без да се разлива крем по контурите ѝ. В зависимост от тенджерата и силата на котлона, която не трябва да бъде над умерена, кремът се сгъстява за около 4 минути. За това време, температурата на крема достига и надвишава необходимите за безопасността на яйцата 75ºC.

Готовият крем се прехвърля в друг съд и към него се добавя набъбналия желатин. Разбърква се хубаво докато желатинът се разтвори в сместа. Кремът се оставя да изстине на стайна температура.

Сметаната се разбива с миксер на пухкав крем. За да се разбие успешно трябва да бъде добре охладена и по възможност с по-висока масленост – над 30%. По време на разбиването се внимава сметаната да не се сгъсти прекалено много и след това да се пресече. Трябва да изглежда пухкава, но да оставя отчетливи връхчета, когато бъркалките на миксера се вдигнат. Границата между разбита сметана в тази степен и преразбита сметана е много малка.

Разбитата сметана се добавя към изстиналия на стайна температура крем и се разбърква внимателно с шпатула. На този етап кремът ще бъде течен, с гъстота на тесто за палачинки или боза. За да може да се продължи работа с него трябва да бъде по-добре охладен и стегнат. Затова, преди да се сглоби тортата с него, се охлажда в хладилник с често разбъркване, докато желатинът започне да стяга.

Баварският крем се изсипва в подготвената основа на тортата

Когато кремът стане с подходяща консистенция, така че да не изтече през отворите между бишкотите се изсипва в подготвената основа на тортата. Оставя се в хладилник докато стегне напълно. Това отнема около 2 часа.

Приготвяне на шафраново-сметановия желиран крем

Желатинът се поставя в купичка и се залива с 50 мл от течността, в която са поширани крушите. Оставя се да набъбне.

Междувременно останалата течност от крушите се изсипва в тенджера и се нагрява на умерен котлон, само докато се затопли, но без да пари. Отстранява се от котлона и в течността се добавя набъбналия желатин. Разбърква се докато се разтвори напълно. Течността с желатина се охлажда на стайна температура или в хладилник, но не прекалено, за де не започне да стяга желатинът, преди да е добавена сметаната.

Сметаната се разбива с миксер на пухкав крем. Виж всички забележки за разбиването в упътването за приготвяне на баварски крем. Сметаната се добавя към поохладената желатинова смес и се разбърква хубаво с телена бъркалка. (Тук шпатулата може да не свърши добра работа, затова използвай телена бъркалка и не се страхувай от по-динамично разбъркване.)

Вторият слой крем нанесен върху баварския

Този крем, както при баварския трябва да бъде добре охладен и стегнат, преди да се сглоби тортата с него, затова ако е необходимо се охлажда в хладилник с често разбъркване. Когато започне да стяга се изсипва върху вече стегнатия баварски крем. Тортата отново се оставя в хладилника докато кремът стегне.

Забележка: Тортата може да се приготви до този етап един ден предварително и да се остави в хладилник за през нощта. В този ден би трябвало да са приготвени и крушите и платката с шамфъстък (освен ако платката не е приготвена от предния ден). След като изстинат в сместа, крушите се изваждат, поставят се в чиния изправени, покриват се със стреч фолио и се оставят на хладно до следващия ден. Сместа, в която са поширани крушите се прецежда и използва за двата вида крем. На следващия ден крушите се аранжират върху тортата и се покриват с глазурата. Това е начинът, по който процедирах. Започнах в 11 часа на обяд с крушите и завърших с горния слой крем към 16 часа следобед. Разбира се, между интервалите за охлаждане и стягане имах свободно време за подготовка на други неща за семейната вечеря на следващия ден и също така да посетя магазина за пореден път в този ден.

Аранжиране на пошираните круши

Крушите се разрязват на две равни части по дължина.

Пошираните круши се почистват

Семенниците се почистват, най-добре с лъжица за пъпеш, но може да се използва и малък остър нож за зеленчуци. Дръжките се отстраняват, а заедно с тях и жилките, който минават от върха към основата на крушата.

Крушите се нарязват на полумесеци

Крушите се нарязват на полумесеци с дебелина около 5 мм.

Нарязаните круши се подреждат върху тортата

Като се започне от периферията на тортата, полумесеците се подреждат във форма на розетка.

Подредените във форма на розетка круши

Тортата се оставя в хладилник докато се подготви глазурата за крушите.

Приготвяне на глазурата за крушите

Половината от водата и цялата захар се смесват в тенджерка и се загряват докато захарта се разтопи и сиропът заври. В останалата вода се разтваря царевичното нишесте. След като сиропът заври в него се добавя разтвореното нишесте и сместа се разбърква с телена бъркалка за около минута докато се сгъсти и стане прозрачна. Отстранява се от котлона и се добавя глюкозата. Връща се на котлона и се оставя само да започне да ври отново. Маха се от котлона. Оставя се 2-3 минути да се поохлади. Крушите се намазват с глазурата с помощта на четка.

Повърхността на крушите се намазва с глазурата

Забележка: Количеството на глазурата е повече от необходимото за намазване на крушите. Може да приготвиш 1/2 доза.

Декорация на тортата

Тортата се освобождава от ринга и ако е сглобена върху картонена подложка, внимателно се пренася с нея върху поднос.

Тортата се освобождава от ринга

Бишкотите са достатъчно устойчиви и добре залепени за кремовете, но малко чар с една-две панделки никога не е излишен при една Шарлота.

Шарлота с поширани круши в шафран

И разбира се, разрез:

Разрез на шарлота с поширани круши в шафран

Тортата за първия рожден ден на Даниел

47 коментара

 1. О, колко дълго чаках тази торта (още от май!). Изглежда прекрасно и има всичко, което обичам: шафран, кардамон, канела, шам фъстък… чак се разчувствах 🙂
  Да видим как ще събера кураж да я приготвя…..
  Имам да чета и чета, докато науча целия процес наизуст!
  Не съм предполагала, че една торта може да ме развълнува толкова 🙂
  Да ти е жив и здрав сладкият, слънчев Даниел!

 2. Да ти е живи здрав малкия сладък Даниел! Много голям е вече, страхотен е. Снимай го и го показвай по-често. А за тортата – доста продукти, подготовка, етапи на приготвяне, но съм сигурна, че вкусът е невероятен. Искам да опитам парче от нея. Не, може би две парчета.
  Прегръдки и чакаме още хубави рецепти от теб, Йоана.

 3. Здравей Йоана, да ви е жив и здрав Даниел и вие също. Тортата изглежда превъзходно. Аз имам два въпроса. Колко време горе долу отнема приготвянето на тази торта ( за да си преценя дали изобщо бих се наела за подобен опит) и как се организирате с детето, докато приготвяте всичко това? Т.е. има ли кой да го гледа, или ходи на ясла или вие сама се справяте с него и с тортата. Въпросът ми е напълно сериозен, тъй като при нас, ако няма кой да гледа детето, не бих и могла да си помисля да правя торта. Хубаво ще бъде да видя как вие решавате нещата. Не знам дали само при нас е така, но когато правя нещо в кухнята, все ме дърпа за нещо, мамо дай това, мамо дай онова, ела да видиш нещо. Та за това ми е въпроса. Предварително ви благодаря.

  1. Благодаря за поздравите!

   Има няколко варианта за разпределение на времето за приготвяне на тортата. Прочети рецептата, включително и забележките и ще откриеш отговора. Някои от компонентите могат да се приготвят предварително и може да планираш според свободното си време. Направи си план. При мен, времето от приготвянето на крушите до втория слой крем беше в интервала 11 часа на обяд – 16 часа следобед. Разбира се с известно свободно време в него. На следващата сутрин довърших с аранжиране на крушите и глазурата. Може да разделиш приготвянето на три дни. В първия ден – платката с шамфъстък. На втория ден – крушите. На третия ден (той ще е най-дългият) – приготвяне на кремовете и сглобяване.

   Даниел не беше при мен, когато я приготвях, вече ходи на ясла, затова бях улеснена. Иначе, преди това, обикновено готвех докато той спи следобед. Случвало се е да готвя и с него. Интересно му е да гледа. Слагам го да седне на плота и си готвим заедно. Но тогава не приготвям сложни неща. Даниел обича да стои на кухненския плот, защото има много бурканчета за разглеждане и отваряне. Не че не пръска от време на време пипер на зърна или нещо друго. Даже веднъж си опита от белия пипер. Май му хареса. 🙂

 4. Здравей Йоана, много ви благодаря за допълнителните напътствия и пояснения как да разделя времето и да се организирам. Приготвянето на етапи в три отделни дни ми се струва много удачно и е чудесна идея.

  Сърдечно благодаря и за споделения опит за детето. Хармония има във вашето семейство, по всичко си личи. И нека да е все така. Благодаря отново за съветите.

 5. Готвя се вече за приготвяне на тортата! Имам няколко въпроса: Нямам ринг. Предполагам ,че мога да сложа платката и бишкотите в 26 сантиментова форма за печене (от тези, които се отварят). Става ли така?
  Освен това, пак ще взема от сметаната, която е с вид на меко масло. Как да я докарам да е като твоята?
  Още един въпрос: има ли желатин, който не е свински, а да кажем, растителен или нещо такова? Купих на Др. Йоткер, но не ми се иска да го използвам.

  1. С ринга от форма за торта също ще стане, но си подготви няколко бишкоти плюс, защото може да има нужда от тях.

   За сметаната, опитай се да я разбиеш (след като е предварително охладена). Не мога да кажа нещо съществено по този въпрос, защото все още не съм я опитвала, но едва ли ще бъде проблем тук, дори просто да се смеси с останалите продукти, след като стои стегната.

   Растителният желатин е агар-агар. С него обаче се работи по съвсем различен начин. Той трябва да се вари известно време в сместа, която ще се желира, за да може да подейства. Ако агар-агарът е на прах, а не на люспи, от него трябва двойно по-малко количество от това на желатина. Агар-агар на прах се продава в Метро под името „кантен“. Упътването на опаковката му обаче е объркващо. Пише: „5 g (1 супена лъжица) кантен са достатъчни за желиране на 1 л течност….“. Всъщност, 1 супена лъжица кантен са 10 грама, а мой първоначален опит да желирам 1 л течност с 5 грама беше неуспешен. Затова, за 1 литър трябват 10 грама агар-агар. Докато за желиране на 1 литър течност с желатин са необходими 20 грама желатин.
   Погледни рецептата за ефирния десерт с шамфъстък, ягоди и рози като пример, в който се използва агар-агар за желиране.
   Ако решиш да използваш агар-агар ти предлагам, първо да направиш пробно половин доза баварски крем с него, за да видиш как се работи и ако има нужда да фиксираш количеството агар-агар за количеството смес. Ако се получи добре и след един ден в хладилник кремът може да се реже с нож, стои лек и не прекалено желиран, продължавай нататък с тортата.

  1. Савоярди са италиански бишкоти, които най-често се използват за Тирамису, но с тях се приготвят и много други десерти. Те са сравнително леки и хрупкави, а една им страна винаги е покрита с фина захар.
   Виж как изглеждат сами по себе си и в опаковка.
   Разбира се съществуват различни марки. Бишкотите могат да се намерят във всички големи магазини за хранителни стоки и опаковката обикновено съдържа 24 броя.

 6. Йоанка, да нацелуваш малкия художник! Да ви е жив и здрав!
  Тортата, както винаги е прекрасна, обожавам круши, имам и шафран, като за начало ще ми трябва единствено време:))

 7. Здравейте.Прекрасна торта.Имам въпроси по отношение на глазурата.Възможно ли е глазурата да се замени с подходящ конфитюр и какъв?възможно ли е замяната на глюкозата с мед?.Благодаря Ви предварително.

  1. За глазура на крушите може да се използва загрят с малко лимонов сок или вода конфитюр от кайсии. За да бъде гладък, след като се затопли се минава през цедка.
   Глазурата от рецептата не съм пробвала с мед, вместо глюкоза, но не мисля, че използването му би било фатално. Ще допълни с вкус и ще придаде лек нюанс, предполагам.

 8. Тортата изглежда много апетитно! Благодаря за рецептата и подробните указания. Може ли само да допълните на колко градуса се пече блата? Благодаря Ви! 🙂

  1. Упътването за приготвянето на платката започва с „Фурната се нагрява на 180ºC.“. При всички рецепти процедирам така, защото предварителното нагряване на фурната и подготовката на съда или съдовете за печене са първото нещо, което трябва да се направи, преди да се пристъпи към смесване на продуктите.
   Ще се радвам да приготвите рецептата и да споделите впечатленията си.

 9. MARAVILHOSO BOLO DE PERA.
  FASCINANTE HU KI VONTADE DE UMA FATIA..
  MORO EM BRASIL E VOU FAZER ESSE BOLO E FALAR PRA TODOS RECEITA DA BULGARIA
  DO BLOG KULINARNO -JOANA.

 10. Здравейте. Направих тортата и изпитах удоволстие. Вкусът на крушите и на вторият крем не допадна особено много на семейството ми. Предполагам заради подправките. Имам желание да я направя отново, но с променен вкус. В началото сте написали „…Използвай вода, портокалов сок и бренди, например, вместо вино. Добави портокалова кора…“ Много бих искал да поширам крушите,като използвам тези продукти.Бихте ли предложили как би изглеждала сместта за поширането на крушите и в последсттвие за приготвянето на вторият крем в грамажи, при наличието на тези съставки.Благодаря Ви.

  1. За 5 големи или 7 малки круши, необходимото количество течност е около 1,300 л. Това означава, че може да изцедите сока на два портокала, който ще бъде около 200 мл и към него да добавите 100 мл бренди и 1 литър вода (или 200 мл бренди и 900 мл вода, ако ви харесва така). Захарта запазете на 200 грама. Подправките тук могат да бъдат ванилова шушулка, пръчка канела и настъргана кора от един или два портокала. Разбира се може само една подправка да се използва, но ароматът би бил много по-добър от комплексността на няколко. Все пак, преценете кое би се харесало на вашето семейство. Тук може да се включат още звездовиден анасон или лимонова кора.
   В този случай, рецептата за втория крем няма да се промени. Прецедете течността, в която са поширани крушите и процедирайте според инструкциите.

 11. Поздрави и най-сърдечния благопожелания и от мен за малкия Даниел, с който споделяме една и съща рожденна дата :). Да сте живи и здрави цялото ви семейство и да отглеждате детето си с много любов, търпение и в разбирателство!
  Прекрасна торта, поздравления още веднъж!

 12. След дълго четене и изчакване на подходящия момент, най-сетне се захванах да правя тортата. Не знам защо очаквах, че ще се получи идеално от първия път…. но, предполагам, че в 02:11 сутринта съм малко отчаяна. Първо, моята платка не се получи голяма, а съвсем тънка, 1-1.5см. Колко трябва да е? Следствието от това беше, че бишкотите не можеха да се облегнат добре и падаха напред. Импровизирах и се борих усилено, докато не се сетих да им направя един вътрешен ринг от картон, който да държа на върха и така да са облегнати докато слагам двата пласта крем.
  Баварският крем се пресече! Въпреки това, ще го използвам. След слагането на сметаната почти не му личи ;). Не знам защо стана така! Внимавах много да не кипне….
  Кремовете много ми харесват на вкус, но аз много обичам шафран. а и изглежда тази „щедра“ щипка си е свършила работата.
  Има и нещо, което не разбрах за кардамона: той заедно с шушулката ли се слага да се вари или само зърната? Аз го сложих с шушулката. И сладкото ми вино е Zibibbo.
  Е, утре (или вече днес) ще декорирам с крушите, преди да ми дойдат гостите. Реших да използвам мед за глазура. Медът трябва ли да се загрее леко преди това? Докато стоях в магазина, доста се чудих дали да използвам мед, кленов сироп или агаве….

  1. Платката е тънка, около 1,5 см. Тя служи само за основа. Ако бишкотите са се накланяли напред, значи рингът, който ги е придържал е бил твърде стегнат.
   Баварският крем изглежда е проблемен за много хора. Пресичането се получава от висока температура, но дори и тук да се внимава, стигам да извода, че хората очакват кремът с жълтъците да стане по-гъст и го държат повече на котлона. Той трябва да изглежда като крем англез или като смес за френски палачинки. Ако имаш сладкарски термометър, температурата на крема трябва да е минимум 71 и максимум 75 градуса.
   Ароматът на кардамона идва от семената му. Затова се взимат 3-4 шушулки и се счукват леко, за да могат да се разтворят и семенцата да имат достъп до течността. Мисли по същия начин, както при ваниловата шушулка – трябва да се открият семенцата, за да се отдели повече аромат.
   Успех с декорацията и когато имаш възможност се упражнявай с баварския крем.

 13. Да, може би наистина съм го държала по-дълго от необходимото… Е, за следващия път ще знам. За за глазурата с мед какво ще ме посъветваш?
  Кардамонът, разбира се, го счуках леко, за да се отвори.
  Стискай палци за декорацията!
  Имаш ли идеи какво може да се направи с останалата, около 200 мл течност от крушите?

  1. Мм, да, забравих за глазурата. За да придадеш блясък и за да не изсъхва повърхността на крушите, най-удачно е да се използва конфитюр на кайсии разреден с малко вода или лимонов сок и загрят за да стане по-течен. За да е гладък, след загряването го минаваш през фина цедка.
   Би могло и мед да се използва, но не прекалявай с него, за да не се разтече. За да го нанасеш по-лесно с четката, загрей и него леко, за да се втечни.
   От останалата смес от поширането на крушите може да си направиш коктейл. 🙂 Смеси я със сода или пенливо вино и добави лед. Или ако няма причина да я използваш веднага я запази в хладилника до една седмица и може да сиропираш с нея друг сладкиш.

 14. Тортата много се хареса на гостите и на семейството ми 🙂
  Останаха ми обаче две круши и течността. Мисля си да направя някаква импровизирана торта. Ако както казваш, изполвам течността за сиропиране, блат може да е просто пандишпан, нали? И бих използвала възможно най-прост крем, например маскарпоне (може със сок от портокал) и малко ядки, а отстрани да се декорира с останалото брашно от шамфъстък.
  Да видим какво ще стане…
  Благодаря ти за рецептата, Йоана! Ти ме вдъхнови не само да направя тортата, но и да поискам да я направя пак и да поиграя със съставките и да експериментирам. Благодаря ти и че подаваш едно рамо по време на работния процес 🙂
  Единнсвеното, което бих моделирала, е шафранът. Следващият път ще сложа малко по-малко защото иранският шафран има много по-интензивен вкус от този, който се продава в магазина

 15. Поздравления за красивата торта! Мисля да се опитам да я направя за рождения ден на моята племенница и се интересувам как намират вкуса на тортата малките гости (питам се заради подправките и алкохола). Благодаря за отговора предварително. Поздрави!

  1. При нас нямаше малки гости. Даниел не прояви интерес към тортата, освен за духането на свещите. Което обаче не е показател, защото от събралите се роднини той беше превъзбуден, дори вечерята не си изяде.
   Ако се притесняваш за алкохола и шафрана, може да приготвиш вариант без тях. Преди рецептата съм дала възможни вариации.

 16. Йоана, здравей, искам да приготвя тортата за РД на приятел, който обича плодов вкус с леко присъствие на шоколад. Посъветвай ме дали освен крушите може да се добави в кремовете друг плод и какъв, и дали мога да добавя някъде и къде шоколад? Много ти благодаря и успешна седмица!

  1. В първия крем (баварския) може да се добавят цели или пасирани боровинки или малини. Вместо шафраново-сметановия крем, може да се приготви един слой шоколадов ганаш. Тъй като той е по-тежък от основния крем (в който ще бъдат боровинките или малините), предлагам ганашът да се разпредели непосредствено над блата, а върху него плодовия крем. Шоколадов ганаш се приготвя с натурален шоколад и течна сметана в съотношение 1:1. Сметаната се загрява докато заври и се изсипва върху нарязан на ситно натурален шоколад в купа. Разбърква се докато сместа стане еднородна и докато е течна се разпределя върху блата. Оставя се в хладилник да стегне, преди да се разпредели другия крем върху него.
   Тортата ще изглежда по следния начин – блат, шоколадов ганаш, баварски крем с боровинки, круши.

 17. Благодарности за страхотната рецепта! За проба преди събитието приготвих само крушите, които доста бързо се изядоха с гарнитура от ванилово-карамелен сладолед. Половината круши бяха направени без отклонения по рецептата с бяло вино, а другата половина с шушулка ванилия и кирш вместо вино (прилежно запазен от шварцвалдската торта, за крушите около 1/4 л. + допълнително вода). Единодушно се хареса повече киршовият вариант (не че и винения не изчезна набързо) и тортата ще се бъде с останалия кирш +малини в баварския крем по горното предложение.

 18. Здравейте, Йоана! Божествена торта и божествено изпълнение 🙂 Вдъхновихте ме да направя опит с тази прекрасна Шарлота за бебешки празник! Благодарение на Вашите подробни обяснения се справих чудесно и като за първи път се получи страхотна торта. Жалко, че не мога да Ви я покажа! Направих малко промени, но съъъвсем дребни и затова авторството Ви е 100 % гарантирано 🙂 Само ще споделя малките разлики – праскови, вместо круши; портокалов сок в течността за поширане и без канела и понеже сложих сладко от зелени смокини върху блата, съответно при глазурата вместо глюкоза добавих от сиропа на сладкото. Благодаря за прекрасните рецепти и подробните обяснения!

 19. Здравейте, ще се пробвам с тази прекрасна торта. Ако я направя в четвъртък, ще е хубава ли за консумация събота вечерта?

  Благодаря за чудните рецепти 🙂

  1. Да, тортата може да се приготви 2-3 дни предварително. За по-свеж вид е добре крушите да бъдат декорирани възможно по-скоро преди презентацията. Все пак, ден-два предварително няма да бъдат фатални, глазурата върху тях ще ги държи. Съхранявайте тортата в хладилник, добре покрита в кутия с капак или със стреч фолио.

 20. Здравей Йоана! Отдавна следя блога ти и ме вдъхновяваш за разни кулинарни приключения! Ще празнуваме 2-рия рожден ден на сина ми след 2 дни и реших да направя точно тази торта, защото ме вдъхнови още щом я видях.
  Какво точно сладко бяло вино си ползвала (вариант ли е с френско вионие)? И още едно въпросче- имам кардамон на прах, мога ли да ползвам него (защото четох, че веднъж извън шушулките не е същото) и, ако “да” е отговорът , колко да сложа?
  Благодаря предварително и не спирай да ни радваш и вдъхновяваш!

  1. Всяко едно сладко (десертно) вино, чиито аромат харесваш ще свърши работа тук. Би могло да се използва и полусухо или сухо вино, които са от ароматни сортове (Мускат, Мискет, Тамянка). Подсилени вина като Марсала, Мадейра и Портвайн, също могат да се използват. Единствено ще трябва да съобразиш количеството захар според вкуса си и евентуално подправките, според ароматния профил на виното и твоите желания.
   Относно кардамона на прах, според мен не го използвай в сместа за поширане. Ще останат малки частици от него, които ще стоят като песачинки. Виж насоките, които давам за промяна на ароматите (точно под заглавието на рецептата и преди съставките).

  2. Стана прекрасна торта и много хубав празник !
   Благодаря за съветите и страхотната рецепта, всички бяха във възторг от тортата, а аз определено ще я направя пак след известно време!!!

 21. Здравейте, Йоана. Благодаря за рецептата. Прекрасна, ефирна и нежна торта. От шафрана използвах около половината от едно бурканче (0,5 гр), а като десертно вино – Порто Валдуро. Нямам търпение да я повторя!

  1. Радвам се, че тортата ви е харесала, Таня! Благодаря за споделения опит. Надявам се тук да откривате още вкусни и полезни за вас рецепти и идеи.

 22. Здравeйтe Йоана, Много бих искала да сe опитам да направя тортата Ви за рождeния дeн на моeто бeбe, коeто e в сeзона на ягодитe ( откриват сe и боровинки). Можe ли да мe посъвeтватe как мога да замeстя крушитe с боровинки или ягоди?
  Можe пък да сe опитам просто украсата да я направя с ягоди ?
  Благодаря ви прeдваритeлно! и Цвeтeн дeн

  1. Пропуснете частта с пошираните круши и ги заменете с пресни ягоди и боровинки за декорация на тортата, без да ги третирате по какъвто и да е начин. В този случай глазурата става излишна, но предвидете финалното декориране с плодовете възможно най-скоро до времето на сервиране.
   За баварския крем на мястото на течността от пошираните круши използвайте още прясно мляко и работете по рецептата без други промени.
   При шафраново-сметановия желиран крем може да процедирате по два начина. По първия, на мястото на течността от пошираните круши използвайте сиропа от компот от ягоди и продължете по рецептата без други промени. Втори вариант е да приготвите ягодов мус от пресни ягоди като използвате рецептата за плодовия мус от тази торта.
   Мисля, че ще се получи свежа и красива торта. Желая ви успех и весел празник!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *