Връзки

Това е страницата с връзки към кулинарни блогове и сайтове, блогове за ревю на ресторанти и вина, които следя с интерес. В списъкът включвам и страници, които не са свързани с кулинарията, но също така чета с удоволствие.


Кулинарни вдъхновения

Ресторанти

Вина

Приятели

22 коментара

 1. Привет, Йоана,

  Конкурсът на Electrolux, Dinner Explorer, е отворен от днес и е с краен срок 20 декември, 2010.
  Трима победители ще спечелят Electrolux микровълнова печка, блендър и миксер.

  Повече подробности можете да видите на:

  http://newsroom.electrolux.com/bg/2010/05/28/175/

  Ще се радвам, ако успеем да ви изкушим като участник:-)

  Поздрав,

  Детелина

 2. Здравейте Йоана,
  Бих се радвала да имам връзка към Вашия блог от моя чисто нов блог:
  http://digitalmillenium.blogspot.com/
  Причината? Намирам публикациите тук не просто като идеи за храна, а нещо много повече, 100% вдъхновение, жажда за живот и накрая да го кажа най-точно на латински Ars Vivendi.
  Поздрави,
  Жени Г.

 3. Уважаема,Йоана,много неща ми харесват,но ако позволиш,колко от прохождащите домакини и заети с работа в ежедневието си хора ще могат да се опитат да произведат ЧУДЕСИИТЕ които предлагаш?Въпреки,че съм над 60 и жена ми е превъзходен МАГЬОСНИК в кухнята,имам слабост към любителската кулинария,с много експерименти,та съм си мечтал за кулинарски /ГОТВАРСКИ/ саит в който ,дори и 1 рецепта да е дадена,като я спазваш,да получиш резултат не по лош от оригинала,ако трябва да се обяснява като на първолачета.Пр.Миеш ли,белеш ли,колко ситно режеш,какво ,колко и кога …абе всичко подробно от А до Я,вярно,може да не е рентабилно в начало,защото ще отнема прекалено вного време,а това е финанси-нали,но в последствие всяко момиче,което не е помагало на мама и баба,ще се чувства добре в кухнята у дома и ще добие и самочувствие/а като се понаучи,току виж почнало да поучава дори и такива като тeб/,хи-хи.Чета твоите предложения от 3-4 месеца и ми допадат,желая ти успех?!?!?0877781416/само ако се налага,МОЛЯ!/

  1. Здравей, Недялко. В блога селектирам рецепти, които са ми направили впечатление, независимо дали са лесни, трудни, отнемащи време и т.н. Може да ги приготви всеки, който има желание, пък макар и „прохождащите домакини“, защото аз съм тук и отговорям на техните въпроси. А за по-напредналите всяка рецепта или снимка могат да бъдат вдъхновение за ново произведение.
   Тъй като блогът се чете от хора с различно ниво на знания и опит, то мисля, че най-хубавото е, че всички се учим един от друг.
   И както се казва в една книга „Cooking is a way to express yourself. A recipe is just the tool you use to do it well“. 🙂

 4. Здравейте, търси се кулинар /може и да не е професионалист, само да обича и да може да готви/ с френски език, който да има желание да се занимава с деца и има отношение към здравословно хранене и по забавен начин да предлага на децата информацията за храни и интересни факти за кулинарното изкуство, както и за стари хубави рецепти за различни ястия.
  Ще се радвам, ако ми помогнете и ще очаквам Вашия отговор независими от резултата. Благодаря предварително.

 5. Уважаема,Йоана,много неща ми харесват,но ако позволиш,колко от прохождащите домакини и заети с работа в ежедневието си хора ще могат да се опитат да произведат ЧУДЕСИИТЕ които предлагаш?Въпреки,че съм над 60 и жена ми е превъзходен МАГЬОСНИК в кухнята,имам слабост към любителската кулинария,с много експерименти,та съм си мечтал за кулинарски /ГОТВАРСКИ/ саит в който ,дори и 1 рецепта да е дадена,като я спазваш,да получиш резултат не по лош от оригинала,ако трябва да се обяснява като на първолачета.Пр.Миеш ли,белеш ли,колко ситно режеш,какво ,колко и кога …абе всичко подробно от А до Я,вярно,може да не е рентабилно в начало,защото ще отнема прекалено вного време,а това е финанси-нали,но в последствие всяко момиче,което не е помагало на мама и баба,ще се чувства добре в кухнята у дома и ще добие и самочувствие/а като се понаучи,току виж почнало да поучава дори и такива като тeб/,хи-хи.Чета твоите предложения от 3-4 месеца и ми допадат,желая ти успех!

  1. Благодаря Sammy!
   Предложените рецепти в блога са по-скоро за напреднали в кулинарното изкуство, но не смятам, че са невъзможни за прохождащи домакини. Всички, дори и аз се учим от този блог. Винаги, когато има по-сложна технология се старая да обяснявам подробно. Но това, че картофите или ябълките се измиват преди да се ползват не го споменавам, защото би трябвало да е ясно, най-малко от елементарна хигиенна култура.

   При всички положения аз съм насреща да отговоря на въпроси свързани с предложените рецепти. Това става най-често в коментар, но и много хора предпочитат да останат незабелязани (анонимни за голямата публика) и задават въпросите си лично по имейл.

   За успеха на една рецепта не се иска само подробно описание. От значение са използваните продукти, фурната, околната температура, бързината на работа (ако се изисква такава) и разбира се опита, който градим докато сме живи.

   Много се радвам, че харесваш блога и съдържанието му. Ще бъда щастлива ако вкъщи опитате някоя рецепта от него. Ако изникнат въпроси – насреща съм.

 6. Йо, здравей! Нямаш си и идея колко много обожавам сайта ти! Харесва ми как всяка рецепта е обвързана с лична история, изпълнена с деликатно внимание, ухаеща на топла и уюутна кухня!

  Харесва ми и това, че си споделила всички тези сайтове, които следиш- много не биха го направили, а по-скоро биха представили рецептата като своя.
  Месо, мляко, яйца и добавена захар не ям, но това не ми пречи да фантазирам и да оценявам като естет и видна лакомия всяка рецепта, особено сладките, ммм♥
  Исках само да споделя колко ми харесва жизнения и цветен стил, който се предава дори и през монитора!

  1. Ваня, аз пък искам да споделя колко много ме радва този коментар. Благодаря!

   Аз съм за това да се спазват авторските права, независимо за какво. Не виждам нищо лошо да споделя източника, от който съм взела рецепта или съм се вдъхновила да приготвя нещо, напротив. Смятам това редно, защото никой начинаещ, любител и дори професионалист няма да измисли нещо ново. Всички черпим идеи отнякъде, но по-важно е да вложим в идеята собствения си стил, усет и вкус. И не на последно място, да „редактираме“ една готова рецепта според своите си предпочитания, си е една нова рецепта. 🙂

 7. Йоана, поздрави за страстта, последователността и дълбочината, които те водят или вкарваш в начинанието/-ята си!
  Оставам любопитна за това, което ти предстои!

 8. Здравей,Йоанна
  Често посещавам твоя сайт. Незнам как , но искам да омеся (казвам се Михаил) една постна питка. Много ми е важно. Нямам много опит. Нали може а е с мая? Тя е постна? Или не? В интернет намерих само такива със сода… Вярвам че си правила , и бих се доверил на опита ти. Затова Те питам ако знаеш някоя хубава и изпитана рецепта за такава питка. Нали сега започват пости…. Та ако имаш възможност може да ми пратиш на и-мейла ми рецепта.
  Благодаря предварително. Според мен си прекрасна готвачка и бих Ти се доверил.Ако имаш време.
  ….А , и знаеш ли какво означава марката на брашното. Купих едно тип 500 (нали е най-обикновенното?) , но видях че имаше и тип 350 и тип 700 ? Това как и смляно ли? Или нещо друго означава? А също и прочетох че има брашно за баница, сладкиши, хляб, диетични, а даже и едно тъмно на цвят. Може ли да ми кажеш и какви са разликите между тях?
  Извинявай, незнам кого да питам и се сетих за теб и сайта ти, ….
  Чао. С най-добри пожелания. Михаил А. Ст.
  14.Ноември.2011.
  Перник.

  1. Здравей Михаил.
   Препоръчвам ти за постна питка да приготвиш хляб със сода. Рецептата, която съм опитвала и ми харесва е тази от списание „Меню“.

   Брашната, които виждаш в супермаркета са избелени, с добавен глутен и кой още знае какви щуротии. Като най-универсално, за всичко може да използваш брашно тип 500.

   Различните цифри, с които се обозначават брашната означават процентното съдържание на пепел, която остава след изгарянето им. Колкото по-голяма е цифрата, толкова повече части от зародиша и обвивката на зърното се съдържат в брашното. Пълнозърнестото брашно (това което съдържа в себе си цялото зърно) се отбелязва с цифра 1850.
   Най-тъмното, със сив цвят е брашното от ръж. Възможно е да си попаднал на някаква смес, която обикновено се води многозърнесто брашно.

   Не разбирам брашно с етикет „диетично“. Хората се подлъгват и си мислят, че като го използват ще намалят калориите в дневния си прием. Няма такова нещо. Има брашна от зърнени култури, които са без глутен (ориз, нахут), но те са по-специфични.
   Брашната предназначени за различни печива (баници, кекс, хляб) са както вече споменах с добавени екстри за по-фино или бяло брашно, което ще даде по-добър резултат. Но въпросът тук е в това дали знаем какво има в тези брашна. Единствено се осмелявам да взимам брашно отбелязано за различно приложение на Divella. Не съм се разочаровала от резултата, но като гледам колко бяло и пухкаво е не ми се мисли какво може да има вътре.

   В крайна сметка въпросът е в това, какъв резултата искаш да постигнеш. Ако имаш намерение редовно да си приготвяш хляб вкъщи, то ще те посъветвам да намериш добър източник на брашно. Да използваш пълнозърнесто или типово, като може да експериментираш и да добавяш в него ядки, подправки.
   Но ако искаш да приготвиш фин сладкиш или крем, то тогава ще трябва да заложиш на белите брашна. Това не означава, че сладкиши не могат да се приготвят с пълнозърнесто брашно. Правя го всеки ден и съм доволна.

   Ако имаш още въпроси на разположение съм.

 9. Благодаря Ти за изчерпателния отговор. Твоето е най-доброто обяснение на това какво означава типа брашно. Тенкс! Почвам рецептата още сега. ,…(а с мая ако се направи не е постна,или не? -само за обща култура питам. Иначе със содата ще я правя рецептата както си е.). Благодаря отново!

  1. Въпросът за маята е спорен. Напоследък излязоха доста теми за нея – все с негативни факти относно нейното производство. По-принцип в нея не се влагат животински продукти, но все пак се развиват бактерии. Иначе казано – жива е. Така, че ако искаш сигурен постен хляб, по-добре е да се използва сода.

 10. О, колко много, много, много ти благодаря, че си споделила скромното ми блогче!♥♥♥Няма по-голяма чест и радост от това!
  Много, много ме зарадва!!!!☼

 11. Йоана здравейте.
  С удоволствие разгледах Вашия кулинарен блог. За мен това е ценна информация.
  Ще се радвам ако споделите една или няколко рецепти за соленки /дребни тестени парченца, формувани или просто нарязани със солен вкус и подправени по ръзличен начин/.

  1. Тъкмо подготвям една такава рецепта с мътеницата, която се получава от домашно направено масло.
   Може да разгледате и тези рецепти – многозърнести крекери, овесени крекери, ръжени бисквити с моркови, скоунс, хлебчета с песто. Върху тези рецепти може да се импровизира с ядките, сирената и подправките.

 12. Йоана, блогът ти е страхотен. Събрала си толкова много информация! Страхотна работа!

 13. Здравейте, Йоана!
  Много вдъхновяващ сайт, и мотивиращ.Съвсем отскоро и аз си направих блог и понеже „прохождането“ е трудно, ще се радвам да го погледнете.Надявам се да имам възможността да го развивам, желание не ми липсва.Ще взимам пример от тук! Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *