SOS – Яйца Бенедикт

Яйца Бенедикт

Това навярно ще е най-сложната закуска някога, състояща се от четири компонента, за които е необходимо да се погрижиш поотделно. Но трудоемкостта не идва толкова от приготвянето на отделните съставни части, колкото от способността всички тези части да бъдат прясно приготвени и топли. Хлебчетата да са току-що запечени и хрупкави, шунката да е топла, яйцата прясно поширани и най-накрая достатъчно плътен, гладък и изобщо безупречен сос холандез. От всичките тези грижи, факта че се използват толкова съдове, колкото да запълня мивката с връх и не на последно място предпочитанията ми към сладка закуска  като палачинки, тиганици, кроасани, пържени филийки или просто филийка бриош намазана със сладко и поръсена със сирене, няма как да бъда насърчена да приготвя яйца Бенедикт в неделя, поне до късния следобед. Имат обаче голям шанс за вечеря, сервирани със салата, а желанието да ги приготвя няма да бъде за да се упражнявам в бързина и сръчност, а заради великолепната комбинация на съставките.

От чисто любопитство започнах да търся историята на яйца Бенедикт и както обикновено се случва съществуват различни теории, от които не може да се стигне само до едно единствено заключение. Били ли са английските мъфини просто филийки препечен хляб, със запържен бекон ли се е приготвяла закуската, кога е дошла шунката в тази композиция и лекува ли тя (закуската) махмурлук? Две неща са сигурни. Яйца има и те са поширани, а сосът е холандез, въпреки че за неговото приготвяне съществуват няколко техники, но те всичките са верни. Освен тези две сигурни съставки, в една от най-разпространетите и практикуващи се версии на яйца Бенедикт се включват и разполовени и леко запечени английкси мъфини със също леко термично обработена шунка. А дали лекува махмурлук, не искам и да разбирам. Със сигурност обаче засищат, а след порция обилно покрита с холандез съм склонна да забравя за дългото приготвяне и купчината неизмити съдове.

Яйца Бенедикт си пожела Ева.

Яйца Бенедикт

Яйца Бенедикт

Използваната информация за рецептите е от книгата  French Cooking: Classic Recipes and Techniques и norecipes.com

Надявам се, че не съм те изплашила много от изложението и ще бъде хубаво да спомена, че рецептата не е чак толкова сложна. Всичко е въпрос на организация, която следва да споделя.

1. Най-доброто, което може да се направи като начало е да се приготвят английските мъфини у дома. Като рецепта може да използваш тази в публикацията „Гратен от праз и английски мъфини“. Мъфините може да се приготвят от предния ден.

2. Подготвяне  на всички съдове, които ще се използват:

 • тава за фурната, в която ще се запекат хлебчетата
 • тиган, в който ще се запържи шунката
 • тенджера, в която ще се пошират яйцата
 • купа, в която ще се разбива сос холандез
 • още една тенджера, подходяща за купата, която ще се използва за водата на водна баня

Става неизбежно да се използват едновременно фурната и най-малко два котлона.

3. Приготвяне на всички продукти:

 • Предварително приготвените и охладени английски мъфини се разполовяват на две с помощта на вилица и пръстите на ръцете. Подреждат се в тавата.
 • Шунката се нарязва, ако вече не е нарязана в магазина.
 • Маслото се разтопява и се оставя да се охлади. Ако желаеш може да го избистриш като след разтопяването се оставя да се утаят млечните частици и мазнината се изгребва.
 • Яйцата се чукват и поотделно се поставят в малки купички. Тенджерата, в която ще се пошират яйцата се напълва с около 4 пръста вода и се добавя оцет.
 • Жълтъците и водата за сос холандез се поставят в купа.  Изцежда се лимонов сок и се измерва според рецептата. Тенджерата за водната баня се напълва с толкова вода, че когато купата се постави върху нея, дъното ѝ да не се опира във водата.

Така. След като всичко е готово може да се включат мощностите. Следва пълната рецепта, в която ако някой не е разбрал нещо, с риск да се повторя, ще се обясня по-подробно.

Посочените дози са за 2 порции. Една порция се състои от две половинки английски мъфини с полагащите им се яйца и добавки.

Продукти:

 • 2 броя английски мъфина
 • 4 парчета шунка
 • 1 чаена лъжица зехтин
 • 4 яйца, със стайна температура
 • 3 жълтъка от големи яйца, със стайна температура
 • 15 мл вода
 • 120 г масло
 • 20 мл прясно изцеден лимонов сок
 • сол и бял пипер на вкус
 • пера див лук (по желание)

Английските мъфини се разполовяват с помощта на вилица, която се забожда отстрани няколко пъти и едновременно с това хлебчетата се разделят с пръсти. Получените 4 половинки се подреждат в тава.

Маслото се поставя в малка касерола и се разтопява на умерен към слаб огън. Охлажда се. Ако желаеш може да го филтрираш.

Яйцата се чукват и поотделно се поставят в малки купички.

На един котлон се поставя тенджерата, в която ще се пошират яйцата. Напълва се с около 7-8 см вода. Във водата се добавя 1 чаена лъжица оцет. Котлонът се включва и водата се загрява докато започне да къкри леко. Температурата се поддържа такава, че водата да остане леко къкреща.

Едновременно се подготвя друга тенджера за водна баня. Тенджерата се напълва с известно количество вода и се слага на умерен огън докато започне да къкри.

Дотук имаме две тенджери с вода, която се изчаква да започне да ври. Междувременно се подготвят съставките за соса и самият сос. В купа, подходяща за тенджерата за водната баня се изсипват трите жълтъка. Към тях се добавя 15 мл вода. Купата се поставя върху тенджерата за водната баня, като се внимава дъното ѝ да не докосва водата. Жълтъците с водата се разбиват непрекъснато над парата докато се сгъстят. Водата в тенджерата трябва едва да къкри, а разбиването става с телена бъркалка и енергични движения, за да не загорят жълтъците. Сгъстяват се за около 3-4 минути.

Купата се маха от водната баня и се поставя върху кухненска кърпа (за по-голяма устойчивост). Котлонът се изключва, но тенджерата с водата се оставя върху него. Към сгъстените жълтъци на тънка струйка и при непрекъснато енергично разбиване се изсипва разтопеното и охладено масло. Сместа ще започне да се сгъстява още повече. Когато е добавено всичкото масло, към получения сос се добавя лимоновият сок и се подправя на вкус със сол и бял пипер. Купата със соса се поставя отново върху тенджерата за водна баня (котлонът е изключен) за да се поддържа леко топъл докато се приготвят останалите съставки. Сосът се разбърква често, за да не хване коричка.

Когато работата със соса приключи, се пошират яйцата. В къкрещата вода се изсипват последователно четирите яйца. За да се задържат цели във водата, яйцата трябва да са пресни и също така трябва да се изсипват от ниско. Това става най-лесно като единият край на купичката, в която е яйцето се потапя в къкрещата вода (за другия край се държи купичката) и яйцето внимателно се изсипва във водата. Яйцата се пошират до желаната готовност – по-твърд или течен жълтък. Не засякох време (че то можах ли да се обърна), но най-добре се разбира като едно яйце се извади с решетъчна лъжица и с пръст леко се докосне жълтъка. Ако вибрира, значи е все още течен. Аз ги предпочитам точно така. Готовите яйца се изваждат с решетъчна лъжица и се поставят върху няколко слоя кухненска хартия за да се отцедят добре от водата.

Докато яйцата станат готови се запържва шунката и се запичат хлебчетата. Грилът на фурната се нагрява на максимална температура. (От спецификата на твоята фурна трябва да определиш кога точно да я включиш да загрява – преди или по време на поширането на яйцата.) Тавата с подготвените английски мъфини се слага на най-горното ниво на фурната. Мъфините се запичат докато краищата им и стърчащите трохи в средата придобият цвят. Обикновено това става много бързо, затова е необходимо да се следят.

Едновременно  с подготовката на хлебчетата, тиган с незалепващо покритие се загрява на силен огън. Изсипва се зехтинът и се добавят парчетата шунка. Запържват се за около 30 секунди от всяка страна и се изваждат. Времето зависи от силата на котлона и дебелината на шунката. Тя трябва по-скоро да се затопли, отколкото да се готви. Междувременно не забравяй да разбъркваш соса, за да не образува коричка.

Пошираните яйца трябва вече да са готови. Докато се отцеждат от водата се нарязват перата див лук, ако се използват.

Хлебчетата се поставят в чинии, като се предвижда по две половини за порция. Върху тях се поставя топлата шунка, а отгоре пошираните яйца. Заливат се със сос холандез и се поръсват с нарязаните пера див лук. Сервират се веднага.

Ох, изморих се. Трябва да поседна. Дайте нож и вилица сега и да обсъдим дали не можех по-сложно да опиша рецептата.

Яйца Бенедикт

21 коментара

 1. Прекрасна закуска!
  Признавам, че не ме привлича идеята да я приготвя както ти си я приготвила, но като нищо бих оптимизирала процеса с един тиган-грил. Смятам да метна на него хлебчетата и шунката, дори и яйцата и да опитам какво би се получило. А този сос може би се продава някъде в големите магазини….

 2. Мога само и единствено да се вдъхновя от начина, по който готвиш и го споделяш :)))) Не ми е ясно кога успяваш и да снимаш ;)))

 3. Спечели ме за опита! Харесва ми и сосът, досега съм срещала все с вино и за това съм се отказвала да го правя. А какви са другите техники за приготвяне на соса?

  1. Един начин е с оцет, който се ароматизира с подправки. Описан е в поста Аспержи в пармезанова кора и сос муселин (сос муселин, но без сметаната).
   Друг начин е сгъстяване на жълтъците на водна баня и след като се отстранят от нея по малко се добавят кубчета студено масло, а не разтопено.
   Следващи начини са варианти на този в рецептата – без вода при жълтъците или с вино към тях.

 4. Не мога да повярвам, че наистина си ги направила, а аз само споменах….Ти си абсолютен CHEF! Два пъти съм се опитвала да ги приготвя и двата пъти бяха пълен провал и яйцата и соса 🙁 Започвам да пробвам по твоя начин, стъпка по стъпка, толкова много ти благодаря че не знам как да го кажа.

 5. Днес направих само соса, направих само него за да видя дали ще се справя поне с него и да не съсипвам излишно яйца за поширане… Този сос е невероятен, за първи път ми се получи, изглеждаше почти като твоя на снимката, скоро ще опитам да направя и яйцата, много ти благодаря Йоана!

 6. Това е сложна рецепта, представена изключително прецизно, съвсем ясно и с доза хумор 🙂 Удоволствие е да се чете, а приготвянето е въпрос и на ентусиазъм :))))
  Поздрави !

 7. Фантастичен резултат, зашеметяващи снимки и много добро обяснение! Както винаги съм възхитена!

  Бъди здрава и все така, Успех!

 8. Рецептата е чудесна,но още повече ми хареса чувството за хумор вмъкнато в описанието и!

 9. Пробвах да го направя, но стана твърде кисело за моя и на другите вкъщи вкус та освен сол и подправки сложих малко захар. Предполагам това не е класическата рецепта и тъй като не съм опитвала друг освен приготвения от мен, бихте ли могли да ми кажете къде може да ми е била грешката и класическия сос холандес трябва ли да бъде кисел?

  1. Не, холандез не трябва да е кисел. Киселината, която се добавя е за да балансира плътния маслен вкус от жълтъците и маслото. След като сосът не е бил приятен за вас с това количество киселина, намали я следващия път, но не я пропускай съвсем, за да не бъде сосът вече с твърде тежък вкус.
   Лимоновият сок понякога може да придаде доста кисел вкус, затова може да опиташ рецептата с лек оцет като оризов или бял винен оцет.

 10. Добър ден в Понеделник 🙂 Вчерашната неделя беше специална за нас-имахме брънч Eggs benedict and Prosseco .Трябва да призная ,че ползвах купешки муфини 🙂 тук (Англия) ги има във всеки магазин , НО на мен ми бяха жилави-заключение 🙂 другоя път ще пробвам с друга марка 🙂
  Соса холандез стана великолепен(имах фобия ,че ще го працакам) – ползвах домашно приготвено гхи(пречистени масло).На яйцата им се издразних ,че не беха перфектно оформени ,но успях да имам добра консистенция на жълтъка 🙂 тече и кремав
  Благодаря за обяснението и за точното изброяване на подкотовката

 11. Здравей, Йоана! Имаш ли още SOS рубрика? Ако някой ден ти дойде музата, бих се радвала да ни покажеш как се прави истински британски скоун. Поздрави сърдечни!

  1. Хубава идея за следобеден чай! А и за закуска. Бих реализирала, след Великден, предполагам. Благодаря ти!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *