Ново в блога

Здравей,

Аз съм Вальо, който се споменава в публикациите на Йоана. Освен герой в нейните кулинарни приключения съм и този, който се грижи за блога да е хубав, бърз, леснодостъпен и най-вече да работи както трябва.

Именно в тази си роля пиша това съобщение. Йоана изрично ме помоли да се включа, за да обясня промените, които съм направил по блога, „за да не се объркват хората“. Толкова е добра!

Тук става нещо...
Какви промени ?!?!

А те промените не са кой знае какво толкова, просто блогът има нова тема (дизайн). По-важните неща се случват на заден план и не би трябвало да ги забелязваш. Смяната на темата се наложи защото досега използвахме една много модифицирана и сложно измислена тема, която спря да се актуализира преди 3 години. Новата се базира на стандартните за WordPress практики и основата ѝ е написана от програмисти от WordPress екипа. Което я прави лека, бърза и по-лесна за поддръжка.

Основна цел в разработването на темата беше да не е декоративна. Да няма излишни графични заигравки, по-скоро да изглежда така сякаш „няма дизайн“. По този начин се акцентира на съдържанието и хубавите снимки, защото те са най-важното нещо в блога.

Това ли е на Йоана блога?
Това ли е на Йоана блога?

Може би най-голямата промяна в дизайна на блога, която се забелязва е неговата начална страница. Защо тя изглежда така?

От известно време си мисля какъв би бил най-добрият начин за представяне на публикации на началната страница от „Кулинарно – в кухнята с Йоана“. Понеже той е профилиран в една тема – кулинарията – 90% от публикациите представят рецепта и текст към нея, свързан с преживяване или идеи. Тази специфика би позволила да се избяга от стандартното показване на последните публикации в хронологичен вид, тъй като текстовете в блога не са свързани във времето, т.е. не следват някаква логическа последователност.

Наблюдавайки статистиката на посещенията в нашия блог, забелязах че хората не се концентрират върху последните публикации (както това става в новинарските сайтове например), а търсят нещо конкретно като име, или пък някаква тема. Времето на публикуване на статията няма никакво значение за тях. За една рецепта, не би трябвало да е важно дали е от този месец или от книга издадена през 1940г.

На базата на тези наблюдения подредих нова начална страница на блога с цел да се покажат повече публикации базирани на различни критерии. В блога има вече над 730 публикации и е хубаво по някакъв начин по-старите да имат повече видимост, защото биха били полезни на някого. Казвам подредих, защото тези същите елементи присъстваха и преди на началната страница, просто бяха представени по друг начин. Направих една схема, която обяснява промяната.

Схема на промените

С новата начална страница залагам повече на снимките и заглавията да говорят и драстично намалявам текста. Това позволява да се покажат на доста по-малко място не 5 а 12 от последните публикации (зелено).

По-видими стават секцията показваща публикации от този сезон (писани текущият месец през различни години) или такива, които са популярни в момента. Последните се базират на броя посещения за последните 2 дена и отразяват тенденции в търсенето на хората за този период (червено).

Последните коментари вече показват откъс от текста на коментара, защото стават интересни дискусии и доста често Йоана дава подробни разяснения за някоя от рецептите (жълто).

Разбира се присъстват и всички категории на публикациите, подредени в логически групи (синьо).

С това пренареждане на началната страница си поставих за цел достъп до повече публикации, а за новите посетители – да добият по-ясна представа за това какво могат да намерят в блога и многообразието на рецептите в него.

Почти половината от посещенията се случват на мобилни устройства, така че се погрижих и там нещата да изглеждат както трябва.

Не че искам някой да коментира написаното, но все пак ако искаш нещо да кажеш или пък забележиш някакви проблеми или странности, може да оставиш коментар или да ми пишеш лично на имейл: valix@kulinarno-joana.com.

Поздрави и приятно четене,

Вальо

Поздрави!

28 коментара

 1. Вальо, благодаря!

  Сайта и преди беше много лесен за употреба, но една промяна като тази, никога не е излишна 🙂
  Аз искам само да кажа, че много бих се радвала, ако снимките към публикациите могат да се отварят и разглеждат. Мисля, че това ще позволи да разглеждаме снимките в по-голям мащаб и да им се наслаждаваме 🙂

  Поздрави!

  1. Ммм да, това за по-големи снимки го обмисляме отдавна. Но има други сайтове които които използват снимките ни като техни и това е една от причините още да ги държим по-малки. А да ги „защитаваме “ с воден знак върху снимката не ни харесва.

 2. Здравейте,
  лично аз не пропускам нито една рецепта в блога. Както съдържанието/историята/описанията/рецептите, така и снимките ме вдъхновяват и обогатяват. Поздравления за добрата работа!

  Не го приемайте като забележка, но в предната версия, рубриката „мозайка“ улесняваше търсенето по снимка. Тъй като не си правя труда да запомня заглавието на публикацията, а запомням сниката, намирането на рецепта ставаше за секунди. В тази версия секцията „съдържание“ би усложнило бързото намиране на желаната рецепта.

  Пожелавам ви много вдъхновения и незабравими моменти това лято!

  1. Здравейте 100 декора,

   след промяната на начина на показване на публикациите в новата тема, страницата мозайка ми се стори вече ненужна. Реално сега прелиствайки блога назад във времето се виждат по 12 парчета от цялата мозайка. Разбивайки на такива порции може да се показват по-големи снимки и страницата се зарежда по-бързо, което не вреди на сървъра.

 3. Здравей, Вальо!
  Хубаво е най-накрая да чуем нещо и от теб! 🙂
  Винаги много съм харесвала дизайна на блога и новите идеи също много ми харесват.
  Като разглеждам новия дизайн, две неща ми идват на ум. Аз съм се замисляла за тях и преди, но сега имам шанс да ти ги споделя. 🙂
  Това което аз бих променила е, да изместя линковете към социалните мрежи отгоре. Винаги когато попадна на интересен сайт и искам да го запомня, търся линкове към някоя от социалните мрежи. В днешно време това не е за подценяване по мое мнение. 🙂
  И другото нещо, което лично на мен ми липсва е Йоана 🙂 Мисля си, че ще е хубаво на първата страница на Кулинарно с Йоана да можем да видим Йоана, а не само в страницата За мен 🙂
  Поздрави и от мен и ви желая прекрасно лято! 🙂

  P.S. Благодаря ти, че сподели линк към Underscores, точно нещо такова ми трябва в момента! 🙂

  1. Здравей Дени,

   Да права си че хората очакват профилите на сайта да са в горната част, или най-отдолу във футъра. Избрах да са най-отдолу защото са повече на брой и също така не ми се иска посетителите тъкмо заредили страницата да ходят във фейсбук, например 🙂

   Иначе ще обсъдя с Йоана предложението да я включим на началната страница. Въпреки, че по-скоро ще се появи обновена страница „За мен“…

 4. Поздравления за промяната, смятам, че е много добра 🙂 Все пак, според мен лично, ако още горе в header-a има етикети или просто линкове към главните категории ястия ще бъде много, много удобно 🙂

 5. Много добри промени! Улесняват! Сега не съм пробвала дали е така, но преди имаше нещо, което имаше нужда от промяна (според мен): когато напиша в търсачката някой продукт, излизаха набор от няколко рецепти. Когато вляза в някоя от тях да разгледам и после искам да се върна пак в „набора“, се изчистваха всички рецепти, показани с търсеният продукт и се налагаше наново да пиша продукта в търсачката…всичко останало е страхотно! Един от малкото сайтове, удобен за ползване! Успех!

 6. Айй…въххх…немога да си намеря рецептата…:) може ли рецептите да излизат със снимка, когато се търси нещо конкретно? Някой по-горе беше споменал, че помни рецептите по снимка. И аз съм така. Пък и ти спомена в началото на поста, че наблягаш на снимковият материал 🙂 Благодаря!

  1. Здравей Деси, ако търсиш в блога, резултатите се показват със снимка. Освен ако не си на мобилно устройство. Тогава е само заглавие и откъс. Но ще го променя и там да излизат снимки.

 7. Привет, всичко е прекрасно, много по-добре мисля аз. Обаче през мобилно устройство не мога да отварям съдържанието 🙁 а аз често търся рецептите по категория – торти, кремове, основни…

 8. На мен лично много ми харесва новия вид на сайта. Лесно достъпен, красив и полезен. Адмирации на теб и най-вече на „виновницата“ за този сайт. Аз лично следя редовно блога, много от рецептите съм изпробвала и до сега не съм оставала аз и опитващите гозбите ми разочаровани.
  Искрено ви желая много щастие и успехи и не спирайте да ни радвате!

 9. Всички тук са много доволни от новата организация и казват, че им е по-удобна, а на мен ми се струва „изсипана“, все едно от RSS feed или мобилна версия. Също, това, което ме шокира е „белотата“. Преди като че ли имаше повече цветни елементи във фона, особено с голямата снимка под заглавието в страницата на рецепта. Но, като цяло, знам, че не ме бива в даването на оценки за потребителски интерфейс и че имам по-друго възприятие за света. Така че, само споделям една алтернативна гледна точка, с ясната представа, че май проблемът е по-скоро в мен.

  Иначе, поздравления за това че анализирате профила на посетителя и се опитвате да сте максимално полезни на хората. Това си е сериозен труд и именно това отличава една кулинарна „медия“ от „рецептурен сайт“. Метафорично казано, на фона на толкова много блогове, използвани като тефтерче, в което набързо си надраскваме съставките на снощната манджа, вие сте си енциклопедия на храненето – всичко е прецизно изследвано, подробно обяснено, онагледено и, както се вижда от този пост, внимателно обмислено и поднесено с отношение към читателя.

  Така че, независимо дали последните промени са по мой вкус, или не, благодаря ви за привилегията да съм ваш читател! Пожелавам ви всичко най-хубаво!

 10. Здравейте, не бих искала да критикувам, защото това е един от любимите ми блогове и съм черпела много идеи от него. Но да си призная предишната визия по- ми харесваше.

 11. Много се въз хищавам на желязната дисциплина, с която поддържате блога!!! И от толкова години…. Това е истински професионализъм.

  Много естествено е човек като си харесва нещо да не иска промени и да си иска старото. Но те промените са много добре премислени и обосновани.

  На мен лично много ми харесва новият дизайн!

 12. Привет! Мозйката ми липсва много 🙂 За мен беше по бързо и лесно намиранетo на рецепта по снимка.

 13. Мозайката не ми липсва, защото никога не я ползвам. Липсват ми коментарите. Видими са само последните шест.

 14. Здравейте,

  Навигацията е чудесна, но може да се помисли в насока на подобряване на категория съдържание. Sticky менюто е хубаво, но не се забелязва, че работи като scroll spy menu и потребителя може да не се сети, че като натисне на първата котва ще отиде в началото на страницата. За това, може да се добави един back to top бутон в ъгъла или някакво пояснение към самото меню, тип introduction.

  Забелязвам при навигацията за мобилни устройства, че се следва друга логика в структурирането на съдържанието, което не е добре от гледна точка на консистентност и може да обърка потребителите. Но, предполагам, там зарежда може би старата тема?

  Също така може да се добави view all към всяка подкатегория на съдържанието, който да зарежда рецептите в подобен лейаут на този от началната страница. Това ми липсва, защото аз предпочитам да си избера рецепта за някои неща по снимката, отколкото по заглавието. Предполагам е валидно в общия случай, че име като „Сладкиш Бийненщих“ не говори нищо на хората, докато една снимка поражда един куп емоции.

  Като оставим настрана това, Кулинарно Йоана е един от малкото много добре поддържани български блогове, с качествено съдържание, които мислят за потребителите си и имат модерен сайт. Поздравления!

  1. Хмм.. при втори поглед открих, че за мобилни устройства като меню зарежда дясната колона, но не и това, което седи като меню в хедъра на сайта.

 15. Здравей Вальо! Сайтът много ми харесва и често му се любувам, макар лично да съм изпробвала само малка част от рецептите, но пък винаги с учудващо добър резултат. Това, което би могло да се подобри е Търсенето. Когато имам една щайга ябълки, например, бих искала да мога да видя рецептите с „ябълки“, но търсенето не показва всички такива рецепти. Ведна забелязвам, че в резултатите от търсенето липсва „ябълковият“ сладкиш от последната публикация. Ех, този български език 😉 Бих се радвала и на advanced search по категории, продукти, време за приготвяне и т.н.

  1. Здравей Daniella.

   Благодаря за обратната връзка. За съжаление едно от нещата в уърдпрес върху, които не мога да влияя много е търсенето. Преди време използвахме търсачката на гугъл за това, но проблемът беше същия. В момента се използва стандартното търсене на системата. Ще потърся дали мога и как да го подобря. BTW, последната публикация за ябълки се показва на втората страница от търсенето.

   Това, което бих направил на първо време е да покажа облак с етикети в страницата на търсенето, така че без търсене да може да се открият публикации с етикет „ябълки“, например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *