Захарни цветя и пеперуди

Продължение на шоколадова торта с дулсе де лече, швейцарски маслен крем и декорация от захарни цветя и пеперуди.

Захарни цветя и пеперуди

Украсата на тортата се състои в изрязани форми на цветя и пеперуди от захарно тесто. Сладките са покрити с цветна захарна глазура. Като цяло, рецептата е лесна за изпълнение. Единствено времето, което отнема самата декорация на сладките, може да бъде повече от колкото очакваш, особено ако се вглъбиш в дребни детайли. Може да са дребни и никой да не ги вижда, но ти знаеш че са там и те допринасят за пълнотата на цялото произведение.

За украсата на тортата използвах малка част от цветните сладки. Няколко цветенца и пет пеперуди обагриха повърхността на тортата и засияха сякаш току ще литнат и ще изпълнят стаята с пърхащи крила.

За да не се налага да ги гоня ги закрепих здраво с швейцарският маслен крем и оформих телцата със същият крем, боядисан в кафяво. Накрая им сложих „антенките“ за да могат да ме улавят и да не ме изгубят.

Захарни цветя и пеперуди

Цветята наредих около тях (нали са си дружки) и лятната картина разпръсна цветни, слънчеви лъчи. Ослепи ме, опари ме, та за това се наложи да я прибера в хладилника. Там чакаше тя, а аз отвън, но близо до нея (защото „антенките“ не хващат надалече).

Какво чакаше ли? Ами да бъде показана на света и на тези, на които щеше да предаде от искрящата си пъстрота и послание за щастие и любов.

Захарни цветя и пеперуди

С цялата доза сладки, които се получават може да отидеш на сватба и да почерпиш всички, без да се притесняваш, че няма да ти стигнат. Наистина много парчета се получиха – над 120 (в един момент спрях да ги броя), в различни размери.

Продукти за тестото:

 • 225 г меко масло
 • 1 яйце
 • 300 г фина кристална захар
 • 2 чаени лъжици ванилова есенция
 • 2 чаени лъжици бакпулвер
 • 1 чаена лъжица сол
 • 400 г бяло брашно + допълнително за омесване и разточване

Фурната се нагрява на 170°C. Няколко тави се покриват с хартия за печене.

Маслото се разбива със захарта, докато стане пухкаво. Добавят се яйцето и ванилията.

Брашното се пресява с бакпулвера и солта. По малко се добавя към маслената маса и се разбърква с дървена лъжица докато се оформи тесто. Изсипва се върху набрашнена повърхност и се замесва леко с няколко движения.

Не е необходимо тестото да се охлажда. Разделя се на две топки. Всяка топка се разточва върху набрашнена повърхност на кръг с дебелина 6-7 мм. Изрязват се форми на цветя и пеперуди. Подреждат се в тавите върху хартия за печене на разстояние една от друга.

Захарни цветя и пеперуди

В моят случай на пеперудите, които използвах за тортата разделих крилата на две през средата с остър нож. Така след като се опекат мога да направя пеперудите с хвърчащи крила.

Сладките се пекат за 5-6 минути, докато бухнат леко и придобият съвсем лек златист цвят. Изваждат се от фурната и се оставят в тавата за 2-3 минути. След това се подреждат върху решетка и се оставят да изстинат напълно.

По същият начин се процедира и с другата топка тесто. От нея заделих малко количество, от което направих „антенките“. Взима се малка топчица (колкото бобено зърно) и се прави на тънък фитил между пръстите. В зависимост колко дълги искаш да са „антенките“, фитилът се разделя на 2, 3 или 4 по-малки фитилчета. Подреждат се в тава върху хартия за печене. Краищата на половината се обръщат леко на дясно, а на останалата половина – на ляво. Така се получават чифтове „антенки“.  Пекат се на 170°C за 3-4 минути, докато станат кафеникави на цвят. Изваждат се внимателно и се оставят да изстинат.

Продукти за захарната глазура:

 • 300 г пудра захар
 • 40 мл прясно мляко
 • 50 г глюкоза
 • 1 чаена лъжица лимонова есенция
 • сладкарски бои

Пудрата захар се разбива с прясното мляко и глюкозата. Добавя се есенцията. Глазурата се разделя в няколко купи (в зависимост колко бои се ползват) и се оцветява в различни цветове.

Консистенцията на глазурата може да се регулира в зависимост от нуждите. За по-течна се добавя малко прясно мляко или вода. За по-плътна се добавя пудра захар.

Захарни цветя и пеперуди

Например: контурите на цветята и пеперудите направих с по-плътна глазура. Поставих я в сладкарски пош и с помощта на кръгъл накрайник нарисувах очертанията. Оставят се няколко минути да се втвърдят.

С по-течна глазура запълних очертанията (с помощта на лъжичка за кафе), като за по фините местенца използвах клечка за зъби за да разпределя глазурата равномерно. Докато още не е стегнала върху нея може да се наслояват други цветове като се размиват. С други думи може да се прави всичко, което въображението ти роди. По-течната глазура стяга за около 30 минути.

Захарни цветя и пеперуди

Някои пеперуди украсих с перлени захарни топки и захарни конфети (така ли се казва?)

Глазурата стига за всичките сто и… сладки.

10 коментара

  1. ИОАННА, КАКВИ СЛАДКАРСКИ БОИ ИЗПОЛЗВАШ? БЪЛГАРСКИ ИЛИ ВНОСНИ И КАДЪ ГИ КУПУВАШ?

  1. Продава се във всички големи вериги хранителни магазини, без Метро. Глюкоза има в Пикадили, Била, Хит, Фантастико, Фамилия в диетичните магазини, та дори и в някои по-малки квартални бакалии.

 1. Здравейте, бих искала да попитам откъде мога в София да намеря такива захарни конфети, които са използвани за украсата на пеперудките? Много благодаря за инфото!
  Усмихнат ден :)!

 2. Днес се опитах да ги направя, но за съжаление не уцелих правилната консистенция за глазурата… и всичко се разтече. Това явно е прекалено трудно за мен. Иначе тестото се изпече и стана вкусно 🙂 Успех на останалите.

 3. Цял ден ги пекохме в коледни формички с децата и станаха фантастични! Благодаря ти за сполучливата рецепта и ясните обяснения!

 4. Смятам да правя тези фигурки и много се вълнувам.Аз съм дете и много обичам да готвя.Нядявам се да се получи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *