Представям ти „Аромати от сърцето на дома“

Тя е тук! Първата ми кулинарна книга, по която работих в продължение на 15 месеца. Последвалите редакции, оформление, дизайн и печат отнеха малко повече от година, но времето и вълнението от очакването си заслужиха всяка една буква, фотография и лична история в нея. Това е книгата за домашното печене с пълнозърнести брашна, за настроенията, които носят ароматите и удоволствието от споделянето им.

"Аромати от сърцето на дома"

В по-голямата си част, рецептите за книгата изготвих докато бях бременна с Даниел, затова това е и книгата за апетитът и кулинарните желания, които съпътстват една бременност и едно щастливо очакване. Това е книгата, чиито рецепти са повлияни от сезоните през годината, изготвени с търпение и внимание към всеки детайл. Това е книгата, чиито рецепти не са публикувани в блога. Представям ти „Аромати от сърцето на дома“.

"Аромати от сърцето на дома"

Може би е редно първо да уточня решението ми за това заглавие. Ароматът винаги се свързва с нещо приятно. Ароматът е благоухание, което може да те накара да се усмихнеш, да си спомниш или да помечтаеш. Ароматът има силата да носи настроения. Хубави настроения. Сърцето на дома е там, където е огънят. Огънят е в огнището, откъдето се носят ароматите и където цялото семейство се събира. Респективно, огънят в съвременния свят е в домашната фурна, но той продължава да носи символиката за уют, сплотеност и топлина, защото продължава да разнася ароматите.

Страница от "Аромати от сърцето на дома"

Професионалният ми опит и работата с пълнозърнести брашна през изминалите няколко години ми донесе много знания и откриване на подходящи техники съобразени за всеки един вид брашно и комбинацията им с други продукти. Реших да напиша тази книга не защото е модерно или здравословно да се приготвят сладкиши и хляб с пълнозърнесто брашно, а защото то, пълнозърнестото брашно придава съвсем различна структура и вкус на печивата, в които се използва. Това именно е предизвикателството, което поех – да открия и създам нови вкусове.

Страница от "Аромати от сърцето на дома"

През годините открих кой вид за какви изделия е по-подходящ, защо понякога е препоръчително някое пълнозърнесто брашно да се смеси с типово или бяло и къде се налага тестото да се меси дълго или изобщо да не се меси. Всичките си знания събрах в тази книга, в която предлагам както мои авторски рецепти като тортата за 32-рия ми рожден ден, сладкишът с рожково брашно и крем от фурми и бадеми, напуканите шоколадови сладки, в които не се съдържат животиски продукти (и са толкова пухкави..), божествения галет с ябълки, в който една лъжица меласа подобри структурата и вкусът му, най-добрите петифури от сушени плодове и ядки, които съм правила някога, мини коледни пайове с очарователен богат вкус и още интересни сладки и солени предложения.

Страница от "Аромати от сърцето на дома"

Има и много класически и познати рецепти, които адаптирах за приготвяне с определен вид пълнозърнесто брашно. Сред тях са пареното тесто за еклери и профитероли с предложения за сладки пълнежи; бутер тесто съпътствано с рецепти за сладки и солени варинати; мекици, кейкове, мъфини и тарти, солени пайове, прясна паста, гарнирани хлябове и бисквити. Всички те приготвени с пълнозърнесто брашно.

Страница от "Аромати от сърцето на дома"

Какво ще откриеш в книгата?

Рецептите

Книгата съдържа 80 рецепти изготвени с пълнозърнести брашна от пшеница, лимец, спелта и ръж. Някои рецепти включват типово брашно и бяло неизбелено брашно в комбинация с пълнозърнесто за по-добър резултат. Книгата съдържа 47 броя сладки рецепти, 25 броя солени рецепти, 6 рецепти за хляб с различни пълнозърнести брашна, както и основните 2 рецепти за парено тесто и бутер тесто с пълнозърнесто брашно. Добавила съм и две допълнителни рецепти за ванилов екстракт и балсамова редукция, които използвам в част от рецептите от книгата.

Сладките рецепти включват торти, сладкиши, тарти, курабии и петифури. От солените ще намериш рецепти за кишове, пайове, тарти, бисквити, гарнирани хлябове и фокачи. Всички тези предложения не са публикувани в блога.

Всяка рецепта се съпътства от кратка или не толкова кратка история за нея – откъде идва вдъхновението ми за нея, какво е важно да се спази, с кое е удачно да се импровизира, личните ми впечатления и преживявания свързани с продукт или техника.

Фотографиите

Всяка рецепта е придружена със снимка на крайния продукт. Снимките са правени от мен и Вальо.

Съдържание и индекс

В началото на книгата е описано цялото ѝ съдържание по категории и заглавия на рецептите. В края, книгата съдържа азбучен индекс, по който лесно може да се намери подходяща рецепта по основен продукт. Много държах книгата да има индекс, тъй като аз самата постоянно използвам кулинарни книги и той е много полезен пътеводител, когато искам да открия рецепта по основен продукт или техника.

Допълнителна информация

Освен че разказвам защо реших да напиша тази книга, в нея давам и информация за основните продукти, които използвам в рецептите. Защо съм решила да използвам точно тези продукти, какви са характеристиките им, как се съчетават с други продукти. Книгата съдържа и насоки за успешно приготвяне на рецептите с подробности за всяка една стъпка от процеса, начина на печене, температурите, които регистрират готовност (в частност при сладките теста и хляба).

Страница от "Аромати от сърцето на дома"

С какво ще бъде полезна за теб тази книга?

Книгата съдържа основни рецепти и техники за работа с различни видове пълнозърнести брашна. Всяка рецепта и пропорциите на съставките в нея е изготвена за съответното пълнозърнесто брашно и комбинацията му с допълващите го съставки като кремове, глазури и пълнежи. Всяка рецепта съдържа точни грамажи и добре дозирани продукти, както и подробно описание за приготвянето. Затова ако си начинаещ в кулинарията, но ти харесва да месиш, точиш и разбъркваш аромати, и искаш да приготвяш повече печива с пълнозърнести брашна, тази книга е подходяща за теб. Ако имаш опит, но търсиш още идеи за рецепти с пълнозърнести брашна, тази книга може да бъде твоето вдъхновение.

Страница от "Аромати от сърцето на дома"

Предстоящо представяне на книгата

Първото представяне на книгата в София ще бъде на 26 март, четвъртък, от 18:30 часа в книжарница Хеликон на Витошка. Заповядай да разгледаш книгата на живо, да научиш повече подробности за идеята ми да я напиша, да се срещнем и да опиташ няколко рецепти от нея, които ще приготвя за събитието.

Страница от "Аромати от сърцето на дома"

Книгата вече си има страница в блога. На нея може да прегледаш видео с нейното съдържание.

Страница от "Аромати от сърцето на дома"

45 коментара

 1. Йоана, там съм! Очаквам с нетърпение срещата и книгата ти 🙂 Поздрави

 2. Чудесно изглежда, Йоана! Пожелавам ти успех и много попътен вятър на твоето книжно дете, да попадне в домове, където ще бъде подобаващо оценена 🙂 .

 3. Едно голямо БЛАГОДАРЯ от все сърце! Благодаря, че споделяш с нас! Благодаря, че ни вдъхновяваш! Благодаря за огромната ти всеотдайност!

 4. Браво, Йоана.
  Приеми моите най-сърдечни поздравления за ентусиазма, волята, упоритостта, устрема, желанието и енергията, които имаш и споделяш с нас.
  Ще се опитам да присъствам на събитието.
  Поздрави,

 5. Аааах, от мен едно Благодаря. Метнала си се на името на което си кръстена / баба ти винаги се гордееше с теб /. И едно голямо браво лично от мен за голямото вдъхновение и труд, вложени в годините ……. Но не забравяй, че това са първите стъпки към висините в необятния път на кулинарните изкушения. Успех във всички твой начинания! Стискам ти палци. Дерзай и смело напред!

  1. Ще дойдем!
   Книжарниците, в които може да се намери книгата са Хеликон, Буктрейдинг, Сиела, Гринуич, Ориндж, Петър Берон, както и в по-малките книжарници в София и страната. Може да се поръча и онлайн. Разгледай страницата на книгата.

 6. Поздравления, Йоана! Книгата изглежда прекрасно, а снимките са толкова апетитни! Прекрасна работа сте свършили с Вальо! С удоволствие ще дойда на представянето да се запознаем на живо! 🙂

 7. Йоана Петрова каза преди 2 дни:
  Ами къде ще ходя! 🙂
  Ела на 26 март на представянето ѝ!

  Няма да мога, но си запазвам правото да изнахалствам един автограф при следващото ми идване в България.

 8. Който се бори за мечтите си, ги постига! Това е то. 🙂 Йоанка, знаеш, че много се радвам за теб! Желая ти това да е само първата крачка от всички вълнуващи, които ти предстоят. И до четвъртък! 🙂

 9. Съжалявам за горния коментар, забравих да попълня полетата. Ако можеш, изтрий го, за да не ти „пълни“ страничката… 😉

  Който се бори за мечтите си, ги постига! Това е то. 🙂 Йоанка, знаеш, че много се радвам за теб! Желая ти това да е само първата крачка от всички вълнуващи, които ти предстоят. И до четвъртък! 🙂

 10. Много исках да издържа до четвъртък, но днес, минавайки покрай Хеликон на Славейков я видях, горда стоеше на витрината. Е, купих я. 🙂
  Купих си ръчно правен шоколад, седнах на Витошка и я разгледах цялата (докато ядях шоколада, разбира се)!
  Надявам се да успея в четвъртък да дойда с вече купената книга.

 11. Днес най-накрая разлистих книгата и съм възхитена – всички рецепти са прекрасни, направо не зная с коя да започна, май това ще е първата готварска книга, от която планирам да сготвя всичко 🙂 Поздравления още веднъж!

 12. Йоана, относно вчерашната презентация, исках да кажа само едно – невероятна книга, изключително вкусни почерпки и един много истински и емоционален човек 🙂 Пожелавам ти много успехи, остани така любопитна и любознателна към кулинарния свят и споделяй и вдъхновявай околните.
  П.С. Не е лоша идеята за книга и за рецептите от сайта, че понякога ми е трудно да принтирам и разнасям 🙁

 13. Безкрайно благодаря за чудесното послание, лично написано в книгата! Получих си подаръка сега от моята дъщеря, която не спира да разказва и споделя впечатленията си от представянето на книгата и от личния контакт с теб Йоана. Вдъхновение си не само за мен, но и за нея – това е прекрасно, че стигаш до сърцата и на младежите 🙂
  Продължавай все така вдъхновено напред. Сърдечни поздрави от Велико Търново 🙂

  1. За мен беше удоволствие и чест! Спомням си приятното момиче, което ми каза, че книгата е за неговата майка и ме помоли да я надпиша за нея, всъщност за теб. 🙂 Поздравления и за нея!
   Радвам се, че работата ми се харесва и от двете ви и искерно се надявам книгата да ви донесе много хубави семейни емоции.

 14. Книгата е прекрасна, толкова рецепти вече харесах и планирах да направя! 🙂 Йоана, благодаря за красивите постановки и презентация и за това, че имахме възможност да опитаме някои от вкусотиите, приготвени лично от теб! Всичко беше изключително вкусно и красиво, а на мен най-любими ми станаха спаначените кишчета с пармезан! Желая ти само успехи и щастие! 🙂

  P.S. Дали си спомняш какво беше бялото вино, което се сервираше – много ми хареса, но не запомних какво е.

 15. Не успях да дойда и съм много тъжна. Виждам, хора от Велико Търново са дошли, а аз, която живея на две минути от там, не успях. Не смея и да те питам дали ще имаш други представяния…
  Е, остава ми надеждата, че ще все ще успея на някое събитие да дойда.
  Радвам се, че всичко е минало добре и че си останала доволна.
  Вече купих пълнозърнесто брашно и ще се почваме…
  Сигурно трябва да има страница, където хората да могат да ти задават въпроси по рецептите от книгата.

  1. Да, би било добре да има такава страница. Докато я подготвим с Вальо, може да ми пишеш на имейл, ако изникнат въпроси по рецепти от книгата.

 16. Поздравления Йоана – прекрасна книга! Бързам да се похваля, че първата рецепта, която опитах, а именно мини-пайове с карамелизиран лук и заешко месо се оказа чудесна. Поради мое недоглеждане бях разточила тестото по-дебело и ми остана половината плънка. Комбинирах я с масленото тесто от рецептата за киш с праз лук и манатарки, сложих отгоре по парче сирене Манчего и се получиха 7 неописуемо вкусни тарталетки. Даже бих казала, че под формата на тарталети ни харесаха още повече 🙂 Може би за пръв път следвам рецепта абсолютно дословно – даже сложих мащерка в плънката (само че половин чаена лъжица изсушена, защото нямах прясна), макар че не съм почитател на тази билка. Заслужаваше си! С нескрито любопитство се насочвам и към другите рецепти! Още веднъж – поздравления за прекрасната книга и очакваме следващите 🙂

  1. Благодаря за поздравите, Слави! Радвам се, че книгата ти харесва и че имаш добър резултат с първата приготвена рецепта. Поздравления за импровизацията!
   Надявам се и другите предложения да ти харесат и като цяло книгата да ти носи вдъхновение и хубави моменти.

 17. Имам я от преди да излезе по книжарниците! Супер вдъхновяваща, завинаги ще е с мен, като първата ми купена кулинарна книга 🙂

 18. Днес е рожденият ден на моята малка Ида и аз приготвих освен всичко друго, киша с козе сирене и босилек, мъфините с моцарела и грах и пирожките (не си спомням така ли бяха наименувани) с телешка кайма, праз и чубрица. Направих и брускетини с пастет от коприва. Всички харесаха всичко! Беше прекрасно 🙂 Вярно, че едвам гледам от умора след цалото това двудневно готвене (като броим и двете торти), но си заслужаваше.
  Трите рецепти от книгата се оказаха страхотни. Благодаря ти, Йоана!

 19. Здравей, Йоана!
  През месец октомври семейството ми бяхме в карантина. Тогава си поръчах книгата ти…Лягах и ставах с нея. Ти измести дори Никос Казандзакис!
  Прекрасна е! И вкичко, което съм сътворила по рецептите, също!
  Та, въпросът ми е – мога ли използвам брашно от лимец (имам около 5 кг., смляно от домашно отгледан лимец) там, където посочваш пълнозърнесто пшеничено брашно?

  1. Здравей, Райна! Очевидно си си набавила едно от последните копия. Радвам се много, че книгата ти харесва и намираш приложение на рецептите в твоя дом. Благодаря за обратната връзка! Надявам се ти и семейството ти да сте добре, бъдете здрави!
   На въпроса ти за заменяне на пълнозърнестото пшенично брашно с такова от лимец, не е невъзможно, но трябва да имаш предвид някои неща:
   Лимецът е по-богат на мазнини от пшеницата и е много вероятно смесите с брашно от него да стоят по-течни и пластични. Това означава, че може да има нужда от добавяне на малко повече брашно, отколкото е в рецептата и увеличаване на времето за печене. Винаги проверявай за готовност с дървена клечка, която забодена в средата на печивото трябва да излезе суха. Печи на същите градуси, които са отбелязани в рецептата, и ако има нужда, само увеличи времето за печене.
   Лимецът съдържа по-малко от белтъчините, които образуват глутена. Това означава, че печивата с него може да стоят малко по-ронливи отколкото ако се използва пшенично брашно. Това не би било задължително при всички рецепти с него и не би повлияло толкова на вкуса, колкото на структурата.
   Опитай да следваш рецептите със замяната, но имай едно наум и наблюдавай както смесите, така и времето за изпичането им.
   Мисля, че ще се получава добре и ще бъде вкусно. Успех! Оставам на разположение, ако изникнат въпроси по конкретна рецепта.

 20. Типовият хляб с маслини и розмарин стана изключително ароматен и вкусен! Благодаря, Йоана!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *