Седмица в случки

Изминалата седмица беше сравнително натоварена за мен. Сравнително, защото имайки предвид, че през повечето време си стоя вкъщи и се грижа за Даниел без да имам с какво да се похваля или разкажа (ако изключим бързия темп в момента, с който Даниел порасва и научава всеки ден нещо ново, прави нещо ново, включително и бели и буквално расте пред очите ми), то през изминалата седмица се случиха толкова много други неща накуп, че понеделникът ми беше ден за възвръщане към обичайните неща, с които минава денят ми, само че все още леко зашеметена от всички емоции.

Йоана вкъщи

Първо, моята кулинарна книга, дойде при мен разпечатана, за да нанеса последните си корекции след оформянето и дизайна, за да последва още една редакция от редактора ми, след това финални корекции от коректора и накрая да се одобри за печат. Чувството да чета собствените си текстове и рецепти ми се стори малко странно, но и вълнуващо. Отне ми време да мина през всичките 200 страници, за да проверявам като учителка текстовете и предадох разпечатките нататък по веригата. Сега всички сме в очакване.

Говорейки за кулинарни книги, няма начин да не спомена скорошното излизане на книгата посветена на хляба Домашен хляб, чиито автор е Ивелина Иванова. Поръчах си книгата веднага щом се пусна в продажба в онлайн магазина vintageclub.bg, но вече би трябвало да я има и в книжарниците.

Книгата Домашен хляб и хляб с вино

Книгата ми допада изключително много поради много причини. Подобна книга за хляба на български език нямаше досега, затова смея да твърдя, че е уникална. Извън рецептите за хляб в нея, книгата започва с информация за произхода на хляба, за строежа на зърното, за разликата между различните видове пшеници – древни и съвременни, за работата на ензимите и защо те са важни за вкуса на хляба, за кваса и маята, за етапите на приготвяне на хляб и още информация, която знам, че със сигурност ще помогне на начинаещите, ще отговори на въпросите на любителите и ще опресни знанията на професионалистите.

Книгата Домашен хляб и хляб с вино

След запознаването с повечето важни неща свързани с приготвянето на хляб, в книгата се описва как се приготвят различни видове квас и хмелна отвара за квас, която го прави един от най-полезните квасове. Следват разнообразни рецепти за приготвяне на хляб в домашни условия, като първият, който веднага исках да приготвя беше хлябът с червено вино. Така ни хареса, че за една седмица го приготвих два пъти, но следващите от книгата, които искам да опитам на първо място са сицилианският хляб с маслинена паста и сушени домати, питка със сирене по самоковски и вито гьозлеме с праз и сирене. А след Нова година със сигурност ще направя хляба с шампанско и то не само защото по принцип остава от него след новогодишната нощ, а защото звучи вкусно и празнично.

Хляб с червено вино

През седмицата ми се случи и да изляза навън и дори да вечерям навън. Бях в Grape Central, където с Ана пихме вино, опитах много вкусно петле и цели три десерта, от които най-много ми допадна шоколадовият тарт. Всъщност, „допадна“ не е точната дума, аз просто не можах да се отлепя от него докато не свърши. Хубаво ме нагостиха и весело си изкарахме. По-късно през седмицата ми се случи и аз да посрещам гости и предвид ограниченото време за готвене отново приготвих свинското бонфиле по тосканската рецепта, защото става наистина бързо, а докато се пече може да се приготви салата или друга лесна гарнитура според наличните продукти вкъщи.

Изминалите събота и неделя за някои минаха доста винено, за други (мен и курсистите ми) доста кроасанено. Още от петък стартира най-големият български форум за вино DiVino Taste (виж какво съм писала през годините за него), който продължи и в събота, и в неделя с дегустации на най-добрите български вина, майсторски класове и лекции. Като никоя друга година, сега не можах да посетя форума, защото въпросния уикенд водих курса за многолистно тесто и кроасани.

Кроасан приготвен на курса за многолистно тесто и кроасани

Бяха два невероятни дни изпълнени с аромати на парижки кроасани и виенски кифлички. Имах страхотни курсисти, на които благодаря от сърце, че се включиха и направиха много хубави многолистни теста. Все пак отбелязахме DiVino Taste по свой си начин като си отворихме българско вино, което да придружи обяда ни.

Преди този курс за многолистно тесто и кроасани минаха два курса за френски макарони, за които нищо не написах не от липса на време, а от липса на своевременна организация от моя страна. Курсовете бяха успешни, някои от участниците ми писаха, че са приготвили след това сполучливи макарони вкъщи, даже ми изпратиха снимки. А аз няма как да не бъда щастлива от това.

Следващият курс, който ще водя е за виенска кухня. Местата за него вече са изчерпани, но по-следващата неделя, на 30 ноември предстои курс за испанска кухня, на който все още има свободни места. Ако проявяваш интерес може да видиш какво ще приготвяме и да се запишеш.

Поради всички тези случки и подготовката за курсовете, напоследък може да съм пропуснала да отговоря на някой читател в коментар или да съм забавила отговора, за което се извинявам. Предстоят хубави, но и отговорни дни за мен, затова ми се струва, че ще се завърна с обичайното писане в блога направо с коледни рецепти. Имам предвид някои нови идеи, но винаги може да погледнеш в архива за още коледни рецепти.

Постът ми се получи като писмо до теб, затова остава да кажа само – до скоро! 🙂

6 коментара

 1. Здравей Йоана,

  Пожелавам ти още такива, а и други позитивни вълнения и преживявания! Очаквам с нетърпение твоята книга, а и тайничко се надявам да има и представяне по възможност с твое участие в книжарници.

  Успех и доскоро!

 2. Поздравления, Йоана! Знам какво е невероятното чувство да държиш в ръцете си току-що отпечатана „моята“ книга- несравнима емоция! Радвам ти се от сърце и чакам твоята с нетърпение! 🙂

 3. Много емоционално, както всеки път! Йоана дали има шанс книгата ти да излезе преди празниците, за да си направя и аз един хубав подарък 🙂 И се присъединявам към поста на Нели, и аз искам среща с теб 🙂 Поздрави и чакаме нови Коледни рецепти!

  1. Има още работа по книгата и затова не се наемам да ангажирам с прогнози. Както писах – всички сме в очакване. Когато бъде готова ще разберете. 🙂 Аз също се надявам да бъде скоро.

 4. Мила Йоана, ще чакаме с нетърпение книгата ти! Дали ще излезе преди празниците? Ще е чудесен подарък за близките!
  Успех и много авторски книги занапред…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *