В кухнята с Йоана

Този пост трябваше да се случи много по-рано, но винаги възникват непредвидени ситуации и винаги си мисля, че мога да сложа още нещо в кухнята, така че да ми бъде удобно за работа, да се чувствам добре и на място. Накрая, кухнята ми може да заприлича на опъната сергия на някои панаир, но така е при мен – всичко, което се ползва често, трябва да бъде на една ръка разстояние. Колкото и да ми харесват изчистените мостри на кухни в магазините за мебели и снимките на кухни от списания за интериор, никога, ама наистина никога не бих могла да имам толкова стерилно изглеждащо пространство с един панер с плодове на плота и два буркана с паста за разкош. Кухнята ми е кухня, която се ползва повече отколкото може да си представиш и като моя кухня, тя отразява самата мен.

Подготовка за партито на Даниел

Такаааа. Откъде да започна? Оттам откъдето започват всички. Напускаш родната си къща, намираш си някаква работа, живееш по квартири, правиш щури купони, намираш любовта на живота си, живеете малко в странство, връщате се в родината, защото ви писва и започвате да живеете сериозно. Може и да не е точно в този ред. После с любовта си правите бебе и си купувате собствено жилище. Последното винаги е в този ред. И какво първо планираш в това жилище? Аз – кухнята!

От шест години насам кухнята е най-важното помещение за мен. Независимо къде. На работа или вкъщи. Но сега няма да говоря за работа, защото по стечение на обстоятелствата очевидно си стоя вкъщи. За девет години, смених четири домашни кухни. Първата беше много голяма и почти празна. Имаше няколко шкафчета със завещани от хазяите посуда, маса с два стола и вече не си спомням каква беше фурната, даже не помня имаше ли фурна изобщо. Но имаше Перла 05, с която си имах много грижи. (Защо пералните стояха в кухнята, това е друга тема.) В този период от живота си не съм подозирала, че ще списвам блог, още повече блог за храна.

Не след дълго хазяите решиха, че ще се връщат от Щатите. Наложи се да се преместим и така попаднах във втората кухня, в едно таванско помещение на сграда от 1934г. на пъпа на София. Тя беше най-малката от всички, нямаше мивка, а като подредих всички кухненски мебели на хазяина (не че бяха много) остана една пътечка в средата ѝ, на която не можеше да се разминат двама, даже и сам човек трудно се обръща. Фурната си спомням идеално, защото и с нея имах грижи, но това си е добрият стар Раховец. Въпреки никак неудобното място, любим момент в тази кухня беше ниския прозорец, на който вирееха всякакви билки. С тази кухня стартирах блога. В нея приготвих и заснех така търсеното и досега тирамису, както и всички рецепти до края на 2009 година. Кухненската посуда постепенно започваше да се увеличава. Вече и пътечка нямаше. След малко мрънкане и по щастлива случайност се преместихме само два етажа по-надолу, но вече на по-широко.

Озовах се в третата кухня с прилични размери, но празна. Нямаше нито мивка, нито шкафчета, нито фурна, нито хладилник. Имах само една пералня. Не, не онази Перла, купих си моя. Тогава взех назаем един друг Раховец (благодаря, Цеци), колкото да има на какво да готвя. Не след дълго се сдобих с фурна с керамичен плот, в нея са сготвени рецептите в блога от началото на 2010 до към края на 2013, с хладилника, който ползвам и сега, и си намерих майстори да ми монтират малко шкафчета, в които да събера понатрупалите се тиганчета и панички. Беше ми хубаво в тази кухня, само където самата сграда е много стара, кухнята е в квартира и всички решения и нововъведения осъзнато бяха временни. Междувременно в кухнята се трупаха уреди и разни джунжурии, които ползвах и все още ползвам за снимките. Тези джунджурии по-надолу ще наричам реквизит. Пак ми отесня, но знаех, че прекалявам. (Някой ден ще пусна всичко на гаражна разпродажба.) Нямах намерение скоро да се местя. Въпреки старата сграда, квартирата беше в центъра на София, изобщо не ми се налагаше да ползвам градски транспорт, а до работното ми място ме делеше само минута път. Приказка!

Кухнята

Тази приказка обаче свършва с неистово желания положителен тест за бременност и започва нова, по-интересна и вълнуваща. Край на квартирите и временните решения. Настъпи времето да се преместя в четвъртата кухня, този път собствена, в собствен апартамент.

Мястото за кухнята

Започна се с едни голи стени и грандиозен план. Време за поръчкова кухня изобщо нямаше. Затова с Вальо се спряхме на най-практичното, бързо и същевременно свободно решение (доколкото позволява пространството) сами да си сглобим кухня от Икеа. Тъй като кухненското помещение се намира в една голяма стая, в която трябва да се впишат трапезария и кът за отдих (така ли се казва?), отбелязахме колоната в стаята като границата на кухнята и започнахме да чертаем и да умуваме. Разположението на ключовите места за мивка, фурна и хладилник се смениха няколко пъти докато намерим най-рационалното решение според това къде е водопроводът и коминът. Разбира се, този път пералнята няма място в кухнята. След като планът беше готов и консултантите от Икеа го одобриха поръчахме кухнята и зачакахме.

Мебелите от Икеа

Всички елементи пристигнаха вкъщи след два дни (на снимката има и други мебели, освен тези за кухнята), но монтажът беше обещан за след два месеца, което в моята глава изникна като „ще го карате на пици от кварталната пицария“. Извадих късмет, когато след няма и месец ми се обадиха и казаха, че идват за монтажа. Охо, добре сте ми дошли!

Част от кухнятя е сглобена

Монтажистите си работят мирно и тихо, а аз се вълнувам повече от всякога и нямам търпение да видя всичко на мястото си, както съм си го представяла. Даниел обаче трябва да излезе на бял свят и аз вместо в готовата кухня се озовавам в болницата. Кухнята вече не ме вълнуваше толкова, дори когато Вальо ми съобщи, че има разлики в  размерите на колоната, откъдето плануваните пред нея чекмеджета (които бяха единствените чекмеджета в кухнята) не се побираха. Голяма работа, ще му мисля после. (Ако това ми се случи сега, сигурно бих издивяла и по-добре, че така стана.)

Дойде после и след известно помотване в кухнята (точно помотване си беше) установих, че не мога без чекмеджета. Къде ще си слагам вилиците, лъжиците и всички дреболии? С Вальо почнахме пак да мислим. Мислихме около два месеца докато го измислим. И пак опряхме до Икеа. Ми, какво? Като са измислили бързи решения за всичко, така ще е.

Шкафът с чекмеджета

Плануваните и неосъществени чекмеджета пред колоната станаха шкаф с рафтове, а вратите на съседния огромен шкаф с рафтове (на снимката горе) се сдоби със телескопични панти и три огромни чекмеджета. Сега имам най-голямото чекмедже за вилици и лъжици (снимката долу).

Чекмедже за вилици, лъжици, ножове и други

Какво още от новата ми кухня? Двата вътрешни ъгъла, които се получиха на П-образната кухня решихме с подвижни ъглови шкафове, които намирам за много практични.

Ъгловите шкафове

Ако се ползват само рафтове, които не се изтеглят, в шкафа биха се събрали много повече неща, но никак не е приятно да се налага да извадя всичко от него, за да се добера до нещо оставено най-отзад (питай ме!). С подвижните рафтове имам лесен достъп до всичко.

Рафтовете на стената

Рафтовете на стената са направени от най-обикновени дъски, изрязани специално за малкото пространство, което се получи между последния горен шкаф и стената. Това е единственото „направи си сам“ нещо в кухнята и мисля да няма други такива, защото не сме такъв тип хора, но вероятно ще се наложи заради колоната.

Двете релси с кукички и поставки за буркани

Релсата с кукички от едната страна и релсата с етажерки от другата страна си бяха задължителни в плана, даже си ги нося от предната кухня. На куките си закачам всичко, което ползвам често, а на етажерките наредих подправките, за да са ми подръка. Забелязала съм, че когато виждам бурканчетата, по-често използвам тяхното съдържание, отколкото ако са прибрани. Трябва специално в рецептата да се изисква сумак, например за да го извадя от шкафа, а иначе като е пред очите ми решавам да го сложа в салатата или да поръся сиренето, или да го сложа в киша със скариди и така откривам прекрасни комбинации.

Мястото на дървените лъжици и шпатули

Също подръка държа и дървените лъжици и шпатулки, с които готвя.

Цветята на перваза не са само с декоративна цел, те имат функцията и да държат тръбата на аспиратора. Ха! Сигурно звучи смешно, но това е положението, като са проектирали комина в близост до крана за водата. Пък аз отказах да имам отново миниатюрна мивка. По-голяма и дълбока трябва да е. До комина застопорихме хладилника, защото иначе където и да го сложехме изглеждаше като да стърчи в нищото. И така фурната и котлоните се озоваха в средата на П-образната кухня.

Малко реквизит

Джунджуриите (реквизита), който така съм подредила над горния шкаф са там, защото вече нямаше място в килера. О, за килера. Много е хубаво да имаш килер. Това е мястото, в което стои реквизита и не ми запълва шкафовете в кухнята излишно. Там стоят още всичките бурканчета със сладко, които направих лятото докато бях бременна и куп други вехтории, които не ми се изхвърлят, пък все си мисля, че ще ми потрябват за нещо. Надявам се да не прекалявам със запълването му, така че един ден като отворя вратата всичко да се срине върху мен. Ако се случи това, гаражната разпродажба вече ще е в сила, ако оцелея от собствения си вехтошарски нрав.

Това е накратко за новата кухня. Най-после тя е достатъчно широка, но и достатъчно компактна. Най-после имам на разположение голям плот и мога да се ширя върху него без да ми се налага да редя поредната тава с коледни сладки на главата си. Трябваше ми обаче малко време докато свикна в нея, докато подредя всички вещи на най-удобното място, което винаги се случва в процеса на готвене. Може би ще пренаредя още нещо, винаги си намирам какво да правя в кухнята.

Кулинарните книги и списания

О, за малко да забравя. Книгите (в тази страница ще трябва да добавя и останалите заглавия от лавиците) и списанията „Меню“. Вече са в непосредствена близост до кухнята, така че когато имам нужда от тях и те да са ми подръка, а не както преди – в другата стая. Беше едно размотаване на книги напред-назад. И с това се свърши.

Сега търся решение за колоната. Иска ми се да бъде практично и да я използвам по някакъв начин, освен да си закача макро снимки на храни. Някакви идеи?

50 коментара

  1. Това много ми хареса. Но пък за моя случай, дали няма да е опасно да се направи дупка в колоната? Ще трябва да разпитам. Иначе идеята е супер, благодаря!

 1. Много ти е хубава новата кухня, Йоана! Следя блога почти от самото му начало и „минах“
  заедно с теб през всичките кухни до сега. Кога минаха 6 години!? Толкова неща научих за готвенето от теб, независимо от кухнята, нo на широко си е друго. Поздрави! И благодарности за всичко споделено!

 2. Кухнята ти е много симпатична Йоана, компактна и удобна!
  Със здраве да си я ползваш!
  И аз гледам като теб на кухнята си! Нашата също е проектирана от мен и съпруга ми.
  Между другото местоположението на мивка, хладилник печка е много близко до това у нас и като цяло е практично да е такова…
  Ако питаш мен не прави дупки в колоната – опасно е! Не е нужно да се занимаваш със строителни работи за да го знаеш.
  Аз като я гледам колоната си я представям със семпли полици(като тези дето сте си направили сами)от горе до долу. Много практично ще се оползотвори това пространство по един такъв начин. Даже и в страничните и части може да се сложи някои рафт (т.е. страните които се виждат и от към всекидневната) на тях може да си слагаш бутилки с вина на пример. Монтажа им обаче няма да е лесен, върху колоната.
  Сигурна съм, че ще стигнеш до естетично и практично решение!
  Поздрави!

 3. Кухнята е най-уютното място в един дом. Така поне мисля аз. И ти, Йоана, си се справила чудесно. Толкова е светла, практична и красива. Няма да крия, че ми стана много приятно, като видях декоративната дъска и кофичка с ягоди, които си поръча от мен, както и малкото бурканче, пак с ягоди. Пожелавам ти щастливи и ползотворни мигове в кухнята и да ни радваш с още много нови рецепти 🙂

 4. Кухнята е чудесна ! А за колоната – освен на храна и снимки на растящия Даниел 🙂 Ще имате много симпатични моменти на омазване с храна, ръце в пюрето и абрактни картини по лигавчето . Какво по-подходящо за кухня 🙂

 5. Разбирам напълно вълнението ти. Чувството да си имаш собствена кухня с достатъчно пространство е невероятно 🙂 Искам да те попитам защо си разположи котлоните вертикално? При мен често се случва да не мога да ги ползвам едновременно заради размера на съдовете.

  1. Не ми заемат от плотовете (работното пространство). Освен това доста че чудих дали да сложа два или четири котлона, но с опита от предишната фурна, която беше с четири, реших че няма нужда от толкова. Едва на 2-3 пъти ми се е налагало да ползвам повече от два котлона наведнъж. Само заемат място.

   За размерите на съдовете си права, понякога е трудно да се сложат две тенджери или тиган, но открих в Икеа една серия, на която дъното на тенджерите е тясно, а нагоре стават тумбести и са идеални за случая. За съжаление, вече нямало да ги внасят, но затова пък обрах всичките мостри от примерните кухни. 🙂

 6. Имам чувството, че се намирам в съвременна кухня на Карибите. Чудесно сте се справили. Много ми допада как сте съчетали цвета на дограмата с плочките, та дори и с ъгълчетата на рафтовете. Относно колоната, не е нужно да я пробиваш за да направиш рафтове. Ползвайте олекотена конструкция, която може да се монтира в тавана, около колоната. Мисля, че от едната страна има прозорец и там може да се спусне цветна завеса за отглеждане на подправки.

 7. Честито и от мен и много ми харесват шкафовете!:) Не знаех, че в ИКЕА правят проект по размер на дадена кухня? Ще пробвам и аз лятото май, май :)!

 8. Поздрави за новото място и всички прекрасни случки покрай него. Кухнята така устроена изглежда много уютна и същевременно изчистена. Направо готова за ползване 🙂
  Колоната бих използвала за снимки, които да поставям беразборно върху магнитна дъска и дори в комбинация с поставчица за разтворена готварска книга 🙂

 9. Chestita Kuhnia 🙂 Nadiavam se I az skoro da si imam moe si mestence…jivota navan te zadaljava da ne kupuvash vsichko, koeto ti haresva… vsiako mestene e tejko I zaguba na sredstva sashtoa. Za kolonata Bih okachlia mednite formi za keksove, men mi e drago da GI gleam, a I se vdahnoviavash sashto kakto podpravkite pred ochite TI 🙂 ili puk stoika za gotvarska kniga, tablet …taka plota si ostava samo za gotvene

 10. Много, много хубава икейска кухня! Да си я ползваш с удоволствие!
  Идеята за колоната ще изплува ненадейно, когато изобщо не я очакваш. И аз не одобрявам копаенето в стени и особено колони и не бих те посъветвала.
  Стана ми много приятно, докато четях тази хубава статия и гледах снимките ти 🙂
  Целувчица на малкото човече!

 11. Кухнята ти е много „жива“! Харесва ми топлото излъчване и усещането за свобода:) Разказът ме развълнува силно, защото в момента съм на етапа Раховец + минималистичен плот и нула място по шкафовете. A, да – и пералня:) Но, като има желание, нещата ствават и така, а най-доброто тепърва предстои… С много радост и здраве да си ползваш новата кухня и все хубави мисли да те спохождат там! Колоната не я мисли, вдъхновението ще ти дойде, когато най-малко го очакваш. Все пак, пролет иде, а заедно с цветята, поникват и идеи:) Поздрави!

 12. Ей, Йоана! Страхотно се е получило. Много ми харесва светлината в кухнята – на мен това ми липсва най-много! Още помня когато ни сглобиха нашата кухня – една огромна празна стая и една масивна дъбова кухня в ъгъла. Имах толкова планове за нея, а сега стои затрупана под детски играчки, пъзели и каквото още се сетиш… Но пак ще й дойде времето!
  Наслаждавай й се, ползвай я с неизчерпаема енергия и продължавай да вдъхновяваш!!
  Поздрави!

 13. Здравей Йоана,
  кухнята е мечта, поздравления. Най-много ми харесва голямото плотово пространство – много важно нещо! Имам идея за твоята колона. Нещо такова (http://www.abeautifulmess.com/2014/02/vertical-kitchen-organization.html), но вместо прибори можеш да си посадиш билки и подправки. Не знам как е светлината и коя част от колоната е най-светла, но ти имаш опит… Много ми харесва тази подредба и лесно може да бъде постигната с новите системи на Икеа, даже в последния каталог май имаха специално такава система със саксии.

  1. Харесва ми. За билки ще е страхотно, обръщам се и си късам от саксията. Благодаря!
   Ще продължа да трупам още идеи, накрая може би ще съвместя няколко.

 14. Здравей Йоана!
  За теб, като ценител на виното, трябва да имаш хубава поставка за вината, а не да ти стоят в килера. Мястото на колоната от страната на трапезарията е много подходящо 🙂 Ето една снимка на такава икономична и нестърчаща поставка ( от Италия, ако се досещаш)
  https://lh5.googleusercontent.com/-YML-eaeKpUM/Uw3DgWXUzOI/AAAAAAAAC6U/QbYXAM2I898/w842-h632-no/P1000226.JPG.
  Ако не ти се отваря линка, ще го видиш в google+. Според мен е много интересна, защото бутилките се държат само за гърлото, може да се обърнат с етикетите напред и са в една равнина, а не стърчащи напред. Такава или подобна конструкция ако не се намери, можем да се организираме с баща ти да я направим в завода 🙂

  1. На магия стоят тези бутилки. 🙂 Ще помислим и за подобна поставка.
   Сега се чудим как да докараме ток до колоната, за да направим кът за кафе машината с полагащите му се екстри – място за кутията с кафе, чаши и т.н. Полици ли да има или релси с кукички, това не сме решили още.
   На дъската за писане с тебешир, по предложение на Ивет, намерихме място на комина – супер идейно е това, ще се възползвам.

 15. Здравейте мила Йоана,
  Често,когато се суетя в моята малка кухничка,пред печката с дърва и се готвя да сготвя(като сега например)-идвам при Вас-за помощ или идея.
  Понякога,просто ей така,разглеждам Ви за вдъхновение,за радост.
  Начинът по който случвате и споделяте ми е толкова приятен и близък.Благодаря Ви за това.
  Поздрави от мен и… още нещо за колоната,може да Ви хареса 🙂
  http://vosgesparis.blogspot.nl/2012/03/clipboards-black-paint-diy-project.html

 16. Поздравления и от мен! Прекрасна кухня! Нека ви носи вдъхновение и много положителни емоции.
  Аз в тон с последното предложение за колоната, да споделя това: http://www.houzz.com/photos/629544/Kitchen-Herbs-contemporary-kitchen-los-angeles. На мен лично много ми харесва. Може да се направи по-дълго и в съответния размер.
  Успехи!

  1. Много ми се иска някоя друга саксия с билки в кухнята, но първо трябва да опитам дали ще виреят там. Обикновено искат много светлина и малко пряко слънце. Благодаря за идеята, сандъкът, в който са билките много ми допада. Може да я използвам за терасата. Ами, да!

 17. Много хубава кухня, Йоана! Със здраве да си я ползваш! Сигурна съм, че съвсем скоро ще имаш малък помощник. Нашият хубавец още на година и половина започна да казва „Ммммммм“ докато разбърква яйчица за кексчета. Убедена съм, че у вас това ще бъде надминато :))) И аз оглеждам за варианти за нова кухня вече става година, не ми е спешно и не се наканвам. Искам да те попитам, вероятно е рано да се каже, но все пак, тези плочици, които са гръб, лесно ли се поддържат?

  1. След като се сложат търкането е малко повече, заради черната боя на фугите, но това е само еднократно, в началото. Досега не съм имала проблем с почистването им (най-вече зад котлоните, където пръска по тях). А и черните фуги са нарочно черни. 🙂

 18. Така ме улучи само.Както съм на вълна кухня и „дълбая“ половинката за предстоящ ремонт напролет . Йоана, да ти е честита новата кухня – прекрасна е, едновременно красива и практична.Желая ти много хубави моменти в новия дом, вкусни рецепти и всичко най, най. Целувки на малкия мъж.

 19. Здравей Йоана,
  Много ми харесва кухнята ти, само от снимките й мирише на вкусотии!

  За колоната ти предлагам да я направиш с боя за черни дъски, има много идеи за това в интернет. Статията за кухнята ти прочетох когато я написа, но днес като видях това: http://www.thekitchn.com/5-easy-cheap-ways-to-light-up-your-rental-kitchen-200893 веднага се сетих за теб.
  Поздрави!

 20. Хей, здравей Йоана 🙂 Аз съм абсолютен заек в блогването, но главата ми е пълна с неща, които все още трудно подреждам. Действаш ми абсолютно вдъхновяващо и ти желая само хубости 🙂 Поздрави!

 21. Здравей Йоана , аз бих направила тази колона черна дъска , за да може детето да рисува до теб , докато ти твориш в кухнята , можете да я използвате и за записване на покупките за следващата седмица и т.н . Сега виждам че поста в стар , но реших да дам и моето виждане . Сиурна съм че вече си имала вдъхновение как да се справиш с колоната , но може да съм полезна на друг твой читател.

 22. Също бих сменила тръбата на аспиратора с метална ( или там от какъвто материал ги изработват ) ще се впише идеално с дръжите на шкафовете и така ще имаш винтидж ефект . Иначе кухнята е страхотна .

  1. Благодаря за предложенията, Мария! На колоната вече съм сложила отворен шкаф, който поръчах да ми изработят. На него съхранявам кафе, чай, захар за тях. На кукички под самия шкаф са чашите за кафе, а най-отгоре слагам бутилки с вино за скорошно отваряне. Вписа се добре, но пак обмислям промяна там, струва ми се, че може да се изработи по-функционален шкаф.
   За дъска също си мислех, но на друго свободно място, на друга колона. Проблемът там, се оказа, че не мога да намеря толкова тясна и съответно дълга дъска.
   Тръбата за аспиратора е подвижна и гъвкава, което за момента ме устройства за разчупеното пространство, през което трябва да мине, за да стигне до комина. Ако трябва да сложа метална ще имам много главоболия. По този въпрос доста трябва да се мисли и преглеждат предложения на пазара. Ако попаднеш на нещо, ще се радвам да ми споделиш.

 23. Привет отново , относно дъската погледни тук.
  http://krokotak.com/2013/09/kak-da-si-napravim-tcherna-daska-u-doma/ . По повод тръбата на абсорбатора , има абсолютно същите както твоята но „метална“ http://www.elazbg.com/bg/vzduhovodi-i-filtri/vzduhovod-aluminiev-gofriran. Да знам че по заведенията сме виждали къде по масивни варианти , ( но предполагам че и цената им ще е доста висока ) Хубав ден.

  1. Благодаря за предложенията, Мария!
   Запозната съм този тип дъски на стената и ми харесват, но се отказахме от тях, защото ще се прави много прах от тебеширите. Прочетох, че става да се пише на тях и с пастели, което повече ме устройва.
   Въздъховодите ще ги прегледам.
   Отново ти благодаря за споделената информация.

 24. Здравейте,Йоана.
  Кухнята ви наистина е страхотна.Аз правя планове за нова кухня и много ми харесаха вашите поставки за подправки! Та,въпроса ми е,откъде мога да си закупя същите.Много снимки разгледах,но не видях по-красиви от вашите.Ще се радвам,ако ми отговорите 🙂 Хубав ден!

  1. Стелажите са този модел от Практикер. Не си спомням дали към тях има релса за закачане, но може да попитате на място или да вземете подходящ корниз.
   Имам и един модел от Икеа, но мисля, че не се предлага вече. Ако имате възможност да разгледате в магазина на място може да си сглобите различни модули според вашите нужди. От там също може да вземете и само релси, ако не намерите на друго място. Просто се уверете, че дебелината на релсите е подходяща за куките на стелажа.
   Успех!

 25. Много,много ви благодаря!!!! Вече съм спокойна, че знам къде да търся 🙂 🙂 Да сте жива и здрава :*

 26. Йоли здравей, следя те с интерес.
  Направи ми впечатление чекмеджето с влици и лъжици от къде са разделителите?
  С тях можеш да направиш желаното разпределение.

  Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *