Кулинарно—в кухнята с Йоана

Бу! или как да си направя духчета от целувки

Понеже Даниел много обича да яде целувки и често ме моли да му приготвя, реших да го изненадам със закачливи духчета. Така или иначе темата за Хелоуин е засегната в занятията им по английски език, затова предполагам, че изненадата за него ще бъде двойна. Реших да споделя с теб това, защото и ти може да изненадаш някого с тези тематични целувки.

Приготвянето на меренг за целувки не е трудно, но има някои правила, които за най-добър резултат трябва да се спазят. Една добре приготвена целувка трябва да има искрящо бял цвят; гладка и хрупкава повърхност; мека, подобна на маршмелоу сърцевина. Виж за какво трябва да се внимава:

При приготвянето на меренга

За целувки се приготвя френски меренг от една част белтъци с една част фина кристална захар. След това към приготвения меренг се добавя една част до една и половина части пудра захар. Условията да се получи добър меренг са следните:

При сушенето

Темата сега е за духчета от меренг, но разбира се с него могат да се приготвят целувки във всякакви форми. Понеже са доста сладки, може да се слепят с черен шоколадов ганаш, лимонов или друг плодов крем, или да се комбинират с подходящи плодове (малини, малини!), които ще балансират сладостта. Може също така, вече изсушените целувки да се използват като елемент към плодов или друг не много сладък десерт.

Духчета от целувки

Всички насоки за добър меренг са описани по-горе, затова моля, преди да пристъпиш към приготвяне на целувките да прочетеш текста.

Белтъците се отделят предварително и се измерват с кухненска везна. В зависимост от големината на яйцата, за рецептата ще се използват 3 или 4 яйца, затова си предивиди 4.

За 30 духчета с височина около 4 см.

Продукти за меренга:

За изписване на очите и устата:

Фурната се нагрява на 100ºC с опция горен и долен реотан. За тези, които си знаят, че фурните им пекат по-силно, могат да направят първия си опит на 80ºC и ако не са доволни от резултата да го коригират според необходимостта.

Приготвя се голяма плоска тава с хартия за печене. Подготвя се сладкарски пош с кръгъл накрайник с диаметър 12-14 мм.

В чист и сух съд се изсипват измерените белтъци. Разбиват се с миксер, в началото на средна скорост, за да се разкъсат и тогава степента се увеличава до силна. Когато белтъците започнат да образуват пяна, към тях по малко (по една супена лъжица) се добавя от захарта. След всяко добавяне се изчаква около 15-20 секунди, преди добавяне на следващата доза. Когато всичката захар е добавена, белтъците трябва да са повишили обема си и да са станали лъскави. Разбиването на силна скорост продължава още малко, докато белтъците образуват твърди връхчета. Тогава се проверяват за остатъчни кристали и ако има такива, белтъците продължават да се разбиват на ниска скорост с миксера за известно време, като отново се прави проверка. Добавя се ванилията.

Когато меренгът е готов към него наведнъж се добавя пудрата захар. Тя се разбърква внимателно с шпатула, докато сместа стане еднородна и лъскава.

Половината смес се поставя в сладкарския пош и се оформят духчета в приготвената тава. След това се прави същото с другата половина от сместа. Целта за разделянето на два пъти е да не се препълва пошът и за да бъде шприцоването по-лесно. Духчетата се оформят по следния начин: правят се три шприцования едно след друго и едно над друго, като първото е най-голямо, второто е средно и последното е малко с издърпване на поша рязко нагоре. Виж как става това:

Когато всички духчета са шприцовани, тавата се поставя на средно ниво в предварително нагрятата фурна. Сушат се един час, като периодично вратата на фурната се отваря за кратко, за да излезе образувалата се пара. Ако към края на сушенето се забележи промяна на цвета, това означава, че фурната трябва да се намали следващия път.

Изсушените духчета се изваждат от фурната и се оставят в тавата докато изстинат напълно. На всяко от тях, с четка потопена в разтопен на водна баня шоколад се рисуват очи и уста. Виж как:

Съхраняват се в кутия на сухо и прохладно място. Не се допуска съхранение в хладилник, освен ако не приготвяш слепени целувки с крем, който изисква съхранение в хладилник. Но дори при това положение, това съхранение трябва да бъде за кратко време.

Още рецепти с меренг

Други рецепти от рубриката как да...