Шведски канелени кифлички

Настъпи ли зимният сезон, от няколко години насам знам, че ще се приготвя нещо шведско. Така е, откакто дългогодишната читателка на блога Камелия Асенова, за която не веднъж съм писала ме догони на улицата за да ме поздрави, но онова, което на мен ми направи впечатление е, че тя веднага заговори за рецепти, за които никога не бях чувала. Оттогава поддържаме връзка, но имейлите ми се запълват с шведски предложение именно в този сезон на годината. И това няма как да е учудващо. Скандинавската кухня предразполага да ѝ обърнем внимание в по-студените дни от годината и след като вече е декември, това означава, че ще се готви по шведски.

Шведски канелени кифлички

Идеята за шведска рецепта тази година е за канелени ролца или възелчета, или най-общо казано – кифлички. Според мен много подходящо за сезона и за съботно-неделните дни, в който се предполага, че ще може да се отдели повече време за приготвянето им. Това не означава, че са трудни, просто има тесто с мая, което има нужда от време за втасване. Плънката е обичайната за почти всички канелени кифлички – канела, разбира се, захар, масло. Онова, което ме постави пред избор е формата, която да презентирам в публикацията, защото както се убедих от прегледаните видеа и рецепти, съществуват различни вариации. В крайна сметка опитах няколко и ти може да направиш същото, но в настоящата рецепта ще покажа два начина за оформяне от многобройните форми. Избери онзи, който не би те затруднил или опитай и двата.

Шведски канелени кифлички

Докато изборът на форми чрез гледане на видео рецепти е лесно, то при чуждестранните рецепти, различно написани на английски (и гръцки за мен) изниква един проблем – преводът на технологичния процес. Непознавайки езика мога много лесно да загубя рецептата с автоматичния превод на Google Translate, в случая от шведски на български. Точно затова при шведските рецепти идва на помощ Камелия. Вече се чувствам много по-сигурна в това, което чета и следователно правя. Обаче, за разлика от американските мерителни купи и унции, които лесно и вече наизустено преобразувам в грамажи и литри, в шведските рецепти всичко е в децилитри. Изобщо не се чувствам комфортно с тази мерителна единица и ми се налага да пресмятам по няколко пъти в грамове, а след като направя опит с рецептата, отново да пресметна количествата на съставките по лична преценка, защото много често това се налага. Налага се от разликата в продуктите, които използваме ние и те, от климата, който няма как да не се отрази и не на последно място от знанията, които се предполага, че се предават от поколение на поколение и се затвърждават с опита. Иначе казано, ние нямаме някаква традиция или вариация на рецепта за канелени кифлички, следователно е необходимо да се научим да ги приготвяме. Защо да го правим ли? Защото светът е голям и крие толкова много техники, вкусове, текстури, форми и аромати, които аз не искам да пропусна. Защото продължаваме да се учим с всяка една стъпка, от която и да е рецепта, независимо колко опит имаме, а това може само да направи всичко, което приготвяме след това още по-хубаво.

Шведски канелени кифлички

Шведски канелени кифлички

Рецептата е адаптирана от tasteline.com

Освен с формите си, които могат да бъдат различни от познатите рулца, тези кифлички ме изненадаха с начина на печене. А той е в максимално нагрята фурна (250ºC за домашна фурна) и съответно кратко време за печене от 8-10 минути. Според мен това позволява кифличките бързо да направят загар, а отвътре да останат меки. Но освен това, за мекотата им допринася и голямото количество мляко, което всъщност е единствената течна съставка в тях.

Тъй като се работи с мая, времето за втасване е сравнително кратко – около 45 минути за втасване на тестото и 20-30 минути за оформените кифлички. Разликата в рецептата от източника и настоящата рецепта, която лесно може да се проследи е количеството мая. Аз значително го намалих, защото сметнах, че е абсурдно високо, но въпреки това времето за втасване не се увеличи, както би се предположило на теория. (Ето една причина за промяна на рецепта, заради разликата в суровините. В случая в източника се използва 50 г прясна мая за хляб на почти 1 кг брашно. Това количество прясна мая се равнява на 17 г суха. Откъдето и да се погледне, това количество е твърде много, затова го намалих по лична преценка на малко по-малко от 6 г суха мая за 1 кг брашно, което пък се равнява на 10 г прясна мая.)

За оформянето на кифличките избягах от обичайните канелени рулца, при които тестото с плънката се навиват на руло и се режат на филийки и предпочетох да опитам два други варианта, единият от които ми беше препоръчан от Камелия. Понеже техниките трудно биха се описали с думи, в технологичния процес на рецептата прилагам две видеа с двете различни оформяния на кифличките, които използвах. Ако те са ти трудни, винаги може да се спреш на по-познатия начин – рулцата.

Важно е да отбележа, че кифличките не са много сладки. Ако искаш да ги направиш по-сладки, може да ги поръсиш накрая със захарната глазура от рецептата за канелено-карамелени кифлички с тиква.

И последно – за поръска на тези кифлички обичайно се използва перлена захар, която не се предлага у нас в търговската мрежа. Аз използвах такава, защото имам от ваканцията в Тоскана, където я купих от най-обикновен супермаркет. На нейно място може да използваш кафява захар или да ги поръсиш след като изстинат със захарната глазура, за която вече споменах по-горе.

За 16-18 броя.

За тестото:

 • 300 мл топло прясно мляко
 • 3 г суха мая за хляб
 • 60 г фина кристална захар
 • 1/2 чаена лъжица смлян кардамон
 • 450 г брашно + допълнително за измесване и разточване
 • 60 г меко масло, нарязано на кубчета
 • 1 яйце, леко разбито за намазване
 • перлена захар или кафява захар за поръсване

За пълнежа:

 • 100 г меко масло
 • 100 г фина кристална захар
 • 1 1/2 супена лъжица канела

За тестото маята се разтваря в топлото мляко и към тях се добавят захарта, кардамонът и брашното. Замесва се меко тесто, което на този етап може да лепне леко. Добавя се маслото нарязано на кубчета и се измесва с тестото докато се поеме напълно от него. Когато се работи със статичен миксер, с куката за тесто, измесването е по-лесно. Ако се работи на ръка, най-добре е маслото да се омеси с тестото в купа, а след това да се прехвърли върху набрашнен плот и да се продължи да се меси на ръка, макар и да лепне леко. Тестото трябва да остане меко и леко лепкаво. Ако има нужда плотът се поръсва с още малко брашно, но тестото не трябва да се утежнява с много от него.

Тестото се поставя в намазана с мазнина купа, повърхността му също се намазва с мазнина и купата се покрива със стреч фолио. Оставя се на стайна температура да втаса за 45 минути или докато удвои обема си.

Междувременно се приготвя пълнежът като всички съставки се смесват в купа и се разбъркват с вилица докато се получи хомогенна смес. Оставя се настрана.

Когато тестото втаса се премесва съвсем за кратко, колкото да се оформи да топка. Ако продължи да се меси, тестото ще стегне и ще бъде трудно за разточване. Ако все пак това се случи, то се покрива със стреч фолио или кухненска кърпа и се оставя на спокойствие 10 минути, за да се отпусне.

Тестото се поставя върху добре набрашнена повърхност и се разточва на правоъгълник с размери 60×30 см. Дебелината на разточеното тесто трябва да бъде 3-4 мм. (Би могло тестото да се раздели на две равни части и с всяка част да се работи последователно.)

Разточеното тесто с нанесената плънка

Върху тестото се разпределя цялата плънка, като се разнася равномерно с шпатула.

Тестото се прегъва на две по дължина

Тестото се прегъва на две по дължина. Следва изрязване на ленти и оформяне на кифличките.

Първи начин за оформяне

Първи начин за оформяне на кифлички

Нарязват се ленти с дебелина около 3 см и всяка лента се срязва през средата, като единият край се оставя цял.

Ето видеото, в което може да проследиш метода:

Ето моя резултат от този метод:

Първи начин за оформяне

Втори начин за оформяне

Втори начин за оформяне

Нарязват се ленти с дебелина около 3 см.

Ето видеото, в което може да проследиш метода:

Ето моя резултат от този метод:

Втори начин за оформяне

Кифличките се подреждат на разстояние една от друга в тава върху хартия за печене. Покриват се хлабаво със стреч фолио или кухненска кърпа и се оставят да втасат 20-30 минути. Междувременно фурната се нагрява на 250ºC. Започни с нагряването ѝ веднага след като оформиш кифличките и ги оставиш да втасат.

Намазаните с яйце и поръсени с перлена захар кифлички

Преди печенето кифличките се намазват с разбито яйце и се поръсват с перлената захар или кафява захар, ако перлена не е налична. Ако кифличките ще се заливат със захарна глазура, достатъчно е само да се намажат с яйце.

Слагат се на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пекат 8-10 минути. При мен времето за печене е 10 минути, но е възможно твоята фурна да бъде по-силна, затова наблюдавай. Когато кифличките станат златисто-кафяви отгоре и отдолу, значи са готови.

Изпечените кифлички

След като се извадят от фурната се поставят внимателно върху решетка и се охлаждат за кратко, докато останат топли. Най-хубави са приготвени на същия ден, но могат да се съхранят и за следващия.

Шведски канелени кифлички

Още рецепти с канела

Други рецепти от шведска кухня

44 коментара

 1. Здравейте, скоро ще опитам да направя кифличките 🙂
  Интересно ми е защо се използва толкова много мая в оригиналната рецепта според вас?
  Сега живея в Германия и ползвам немски рецепти в които почти винаги редуцирам маята, без това да се отразя на крайния резултат.

  1. Нямам научен отговор, просто предполагам, че е от различията и на маята, и на суровините, и на климата. Не успях да открия нещо написано по темата, но е факт, че в повечето рецепти се използва безумно много мая.

 2. Само си представям как апетитно е ухаело и как Дани е хапнал едничка и заради мен, нали… 😉
  Йоанка, чудесни са кифличките!

  П.П. А когато имаш информация, само ми дай знак, за да се разберем за „прелетните“ истории. 😉

 3. Здравей, Йоана, с какво може да се замени кардамона в рецептата? Не разполагам в момента с такъв, има ли подобна подправка?

  1. Може да използваш лимонова кора или какъвто друг аромат харесваш с канелата. Например портокалова кора, ванилия, джинджифил на прах, дори микс от тях. Импровизирай!

 4. Бяха разкошни.. И свършиха! Много лесна и ухайна рецепта.
  Поръсих ги с кафява захар преди печенето и се получи чуден баланс между сладката коричка и пълнежа..

  Благодаря!

 5. „Възлите“ или „заврънкулките“ изглеждат страхотно! Благодаря и за видеото, от доста време се чудех как точно се връзват, но не се бях сетила да потърся в youtube. Иначе аз лично не съм фен на перлената захар и използвам това, което се препоръчва обикновено в рецептите за заместването й – едро начукани бадеми. Весели празници на всички!

  1. Здравей Йоана и за много години. Благодаря за разкошната рецепта на тези шведски хлебчета. Станаха много сполучливи и опасно вкусни.

 6. Кифличките са страхотни! Аз нямах кардамон и реших да сложа махлеб – много добре се получи. Едвам се сдържахме да не ги изядем още топли (бяха предвидени за закуска на следващия ден). Благодаря за рецептата и подробните инструкции!
  Весели празници!

 7. Готови са! Станаха невероятни, като замених бялата захар със светла демерара, която направих на пудра в блендера, защото беше много едра. И ми трябваха 11 минути, защото моята фурна не смогва на тези 250 градуса. Така че да се внимава с фурната, печенето зависи строго от нея.

  Много благодаря! Тази рецепта остава при вечните такива.

  Поздрави и до неделя!

 8. На мен печенето ми се получи по-добре на 210 градуса и 15 мин. Кардамомът беше чудесен начин да представя на децата малко по-нетрадиционен аромат.

  1. Радвам се, че ги опита, Светла.
   И аз веднъж опитах на по-ниски градуси за повече време, но не беше в домашната ми фурна. Получи се добре. Може би е хубаво да се пробват и двата начина и всеки да прецени как ще бъде по-добре според фурната, с която разполага.
   Весело посрещане на Новата година!

 9. Каква заливка може да се ползва? В рецептата се споменава, но няма инструкции за самата смес. 🙂

  1. Какво ще кажеш за захарната глазура със сметана и ванилия от френските понички – http://www.kulinarno-joana.com/2016/03/frenski-ponichki-ot-pareno-testo/?
   Или лавандулова захарна глазура – http://www.kulinarno-joana.com/2008/11/lavender-glazed-molasses-cake/?
   Или просто разтопен на водна баня бял или натурален шоколад?
   Използвай всичко, което би ти допаднало като вкус и разбиране.

 10. Ще се опитам да ги направя. Това лято бях в Стокхолм. Пристигнах сутринта в 7.30. Първото нещо, което ме посрещна беше аромата на канелени кифлички и кафе. Навсякъде по спирките на автобусите и метрото всеки бързаше занякъде с кафе и канелена кифличка. Там ги продават и замразени, приготвени за печене. Надявам се моите да станат дори по-вкусни. Благодаря за рецептата.

 11. Здравей,Йоана! Вече няколко пъти направих кифличките и са невероятни! Въпросът ми е дали мога да използвам тестото за солен вариант и ще има ли нужда от масло за пълнежа или ще са сухи без него?

  1. Тестото би могло да се използва със солен пълнеж. Намали захарта до 1 супена лъжица (15 грама) и пропусни кардамона. Дали да използваш масло при плънката или за намазване на тестото, зависи от самата плънка, която искаш да използваш. Ако смесиш крем сирене с бланширан смлян спанак, едва ли ще има нужда тестото да се маже с масло, въпреки че не би било излишно да присъства известно количество за вкус. Ако просто искаш да поръсиш със сирене или извара, тогава предполагам, че ще бъде добре те да бъдат смесени с малко меко масло, така че да се получи хем кремообразна консистенция, хем плънката да бъде по-сочна. При всички положения плънката не трябва да бъде водниста, за да може да се изпече тестото добре. Например, ако решиш да добавяш яйца към спанака или към сиренето/изварата, нека те да бъдат толкова, че сместта да стои кремообразна, но стегната. За това условие ще бъде добре да се използват само жълтъци, за спояване на продуктите.
   Посочените продукти за плънка са само за пример и ориентир, ти разбира се може да импровизираш с друго.

 12. Здравейте! Поздравления за страхотното описание на рецептата и най-вече на видеата за връзването на кифличките. Аз съм правила тази рецепта и преди, но не са ставали особено сполучливи на вкус. Струва ми се, че това е от различните продукти. Аз в момента съм в Хелзинки и използвах местна рецепта за количествата. Наистина с българско брашно маята трябва да се намали значително. Тукашните брашна са много тежки и изобщо не бухват особено лесно. От друга страна захарта и солта да много силни. Затова при едни и същи пропорции в българския вариант се получава по-безвкусно. Кифличките са страхотни за чаша кафе или чай, така че дори и да не са особено сполучливи първия път, опитайте пак!

 13. Сега правих рецептата, но при печенето ми изтече маслото, буквално плуванаха в масло. Има ли трик това да не става.

  1. Възможно ли е тестото да не е било разточено тънко, на голям правоъгълник (60 x 30 см), откъдето количеството масло със захар и канела са били разпределени върху него на по-дебел слой? Фурната е била предварително нагрята на 250ºC, нали? Ако тези условия са спазени, в момента не ми хрумва друга причина за толкова много изтичане на масло.

 14. Тестото беше тънко, маслото едвам стигна да го намажа, но фурната беше на 200, нагрята предварително, малко по-стара е и никога не съм я пускала на 250 и ме беше страх…може да е от това. Иначе на вкус станаха чудесни 🙂

 15. Мила Йоана, сърдечно благодаря за споделената рецепта, придружена с детайлни указания. Живея в Швеция и отдавна ми се искаше да пробвам да приготвя канебули вкъщи. Днес това се случи. Резултатът беше смайващ за всички – кифличките изглеждат досущ като тези от луксозните пекарни. А за вкусът – шведите казаха, че са божествени…

 16. Здравей Йоана, вече веднъж ги правих и станаха страхотни. Но ми харесват докато са още топли и се чудя мога ли да ги замеся предния ден и да ги изпеча на сутринта?

  1. Ако втасват на студено, може би ще е удачно. Не съм пробвала такъв вариант, за да дам сигурен отговор. Ако решиш да пробваш, ще се радвам да споделиш опита си с нас.

 17. Здравей, Йоана, с какво може да се замени канелата в рецептата? Благодаря предварително

  1. Просто я пропусни. Използвай само масло и захар. В този случай намажи корите на тънък слой с разтопено масло и поръси обилно със захар. Може да използваш кафява захар за по-интензивен вкус. Прегледай рецептите за канелени рулца и канелени рулца с ябълки, които са сходни и ако не желаеш канелата, просто я пропусни.

 18. Здравейте, направих кифличките, но мисля че трябва да се коригират градусите и времето за печене. Печени на 250 градуса, за 8-10 минути остават вътре не мекички, а тестиви 🙁

  1. Здравей, Борислава! В моята фурна това работи добре. Ако в твоята печенето по този начин не дава добри резултати, тогава намали градусите и печи повече време. За отличен резултат се увери, че оформените кифлички са втасали хубаво, преди да се сложат във фурната, както и че фурната е добре нагрята предварително. Успех!

 19. Попаднах на тази рецепта, докато правех за н-ти път ябълковите рулца с крема сирене 🙂 Не знам къде се е крила досега! Още щом я видях, разбрах, че съм обречена. Днес приготвих кифличките…мммм…..толкова по мой вкус, толкова ароматни и вкусни!!

 20. Привет, Йоана! Правила съм много пъти вече канелените кифлички и винаги се получават страхотни. Покрай Великден ми остана малко неизползвана прясна мая и исках да те питам как бих могла да я използвам в тази рецепта, за да не я хвърлям?

  1. Привет, Ели! Сухата и прясната мая са взаимозаменяеми в рецепти, така че независимо какво се изисква в дадена рецепта, може да използваш онази, с която разполагаш, стига да изчислиш количеството, което ти трябва. Правилото за заменяне е следното: ако рецептата се приготвя със суха мая, количеството ѝ се умножава по три за да се използва прясна мая. И обратното – ако в рецептата се използва прясна мая, нейното количество се разделя на три, за суха мая. В тази рецепта сухата мая е 3 грама, това означава, че може да се замени с 9 грама прясна мая.
   Имай едно наум, че прясната мая винаги трябва да се активира предварително, преди да се смеси с останалите продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *