Джинджифилова къщичка

Джинджифилова къщичка

В плана за предколедни публикации имаше само едно единствено нещо за правене и споделяне и това беше джинджифилова къщичка. Не знам обаче как така се случи да забъркам един снежен сладкиш, да подготвя глюг, да опитам шведските пепаркакор и не най-накрая да направя коледни бонбони. Рядко, даже май никога не мога да се концентрирам само върху едно нещо и отмятам заимствани и лични идеи една по-една, но край не се вижда. И няма как да е иначе, защото все искам да опитвам нови неща, да си създавам радости и да ги споделям. Докато отделях време за другите, неплануваните публикации, оставих джинджифиловата къщичка за последно и почти рискувах и тази Коледа да я пропусна. Мислех си, че ще ми отнеме много време да я построя и украся, но ненадейно я направих в рамките на два дни, във времето, в което Даниел си взимаше следобедния сън. Оказа се, че не е никак сложно, а накрая е най-забавната част, когато дойде моментът за декорацията и поръсването ѝ с обилно количество пудра захар.

Джинджифилова къщичка

Ще започна историята от самото начало. Преди време попадах на една книга в английската книжарница на Шишман 31  Elephant Bookstore. Книгата е със заглавие „Woman’s Realm“ Cake Icing (издадена през 1982 г), като я разтвориш те лъха студена миризма на старо, на влажна маза (трудно ми е да опиша тази миризма, но не е толкова неприятна, колкото звучи) и в нея са описани всички основни теста, кремове и методи за декорация. Няма много снимки, но затова пък има много схеми и скици, които значително помагат за визуализация на процесите. След подробно разглеждане на книгата я оставих при останалите на лавицата. Когато реших, че ще правя джинджифилова къщичка, първото нещо не беше да разгледам предложения в интернет, а да отворя книгата. Харесах си рецептата за джинджифиловото тесто и модела на къщичката още от първия път и така и не потърсих алтернативни варианти.

Джинджифилова къщичка

Най-честите варианти за направата на джинджифилова къщичка са изрязване на шаблони от по-твърда хартия или картон, които се налагат върху разточеното тесто и панелите се изрязват по тях. След това се пекат. Във варианта, който аз избрах отново трябва да се изрежат отделните части на къщичката от хартия, но после те се изрязват от вече изпеченото тесто. Не знам дали така е по-лесно или по-трудно, със сигурност обаче трябва да се помисли как да се разположат частите върху тестото, за да могат да се изрежат всичките от изпеченото тесто, но за това помага и една от схемите в книгата. Харесах си този метод, защото когато се изрежат панелите от изпеченото тесто, те имат прави краища.

Детайл от джинджифиловата къщичка

Остават малко изрезки, които могат да се смелят и да се използват за основа на чийзкейк, за банофи пай, да се смесят с ядки, захар и масло, да се поръсят върху плодове и да се запекат  или да се нарежат на по-дребни парчета и да се сложат в сладък салам или бисквитена торта.

Детайл от джинджифиловата къщичка

Ако вече те убедих, че няма да има похабени материали, то за къщичката първо ще ти трябва по-голям лист твърда хартия, върху която да се начертаят панелите по зададените мерки и да се изрежат. В схемата от книгата има и комин, който пропуснах, защото имах друга идея за покрива – керемиди от бисквити котешко езиче, които залепих с шоколадов ганаш. В използваната схема липсват прозорци, по-скоро са нарисувани с айсинг върху страничните панели, но аз реших да направя отвори за тях, както и за вратата. С други думи – заимствах основите и направих своите промени.

Детайл от джинджифиловата къщичка

За да те улесня в правенето на къщичката, подготвих файл с шаблони на панелите начертани във формат A4, така че може да се принтират и да се изрежат директно от листите, без да се чертаят на ръка. Ако нямаш принтер, можеш да пречертаеш панелите върху по-дебела хартия или картон. На последната страница от файла е обозначено как се подреждат панелите върху вече изпеченото тесто. Необходимо е да се изрежат от тестото два панела за покрива, две странични стени и две лицеви страни. Свали файлa с шаблоните (PDF, 3 страници, 959 kB).

Детайл от джинджифиловата къщичка

За декорация използвах зелени, червени и кафяви дражета, натрошена захарна пръчка, шоколадови пури за дървата и фондан оцветен в зелено за елхите. Стана малка спретната къщурка с две елхи отпред. Ето и подробната рецепта:

Джинджифилова къщичка

Джинджифилова къщичка

Файл с шаблоните за къщичката (PDF, 3 страници, 959 kB).

За тестото:

 • 675 г бяло брашно
 • 2 чаени лъжици бакпулвер
 • ½ чаена лъжица канела
 • 2 чаени лъжици джинджифил на прах
 • щипка сол
 • 220 г течен мед
 • 275 г фина кафява захар демерара
 • 50 г масло, нарязано на кубчета
 • настъргана кора от ½ лимон
 • прясно изцеден сок от ½ лимон
 • 1 голямо яйце, със стайна температура
 • 1 жълтък от голямо яйце, със стайна температура

Фурната се нагрява на 170°C с включен вентилатор, тъй като ще се пекат две платки наведнъж. Ако се пекат една по една, фурната се нагрява на 180°C без вентилатор. Подготвят се двете тави на фурната и по тях се изрязват два листа от хартия за печене.

В голяма купа се смесват брашното, бакпулверът, солта и подправките.

Медът, захарта и маслото се смесват в малка тенджера и се загряват на умерен огън докато захарта се разтопи и се получи много гъст сироп. Добавят се лимоновата кора и сок, разбъркват се докато сместа стане еднородна и тенджерата се отстранява от огъня. Сместа се оставя да се поохлади.

В брашнената смес се прави кладенче и в него се изсипват захарният сироп, яйцето и жълтъкът. Разбъркват се първоначално с дървена лъжица, като се загребва по малко от брашното отстрани, а после се омесва тесто. Прехвърля се върху работен плот и се меси за кратко докато стане гладко. Ако е необходимо се добавя още малко брашно, докато престане да лепне тестото, но трябва да остане меко.

Тестото се разделя да две равни части. Всяка част се оформя на топка. На топката се придава леко правоъгълна форма и се поставя върху изрязания лист хартия за печене. Разточва се на правоъгълник с размери 33×23 см. Внимава се всички краища и средата на разточеното тесто да бъдат с еднаква дебелина. Разточеното тесто се пренася в едната тава заедно с хартия за печене. Същото се прави и с другата част от тестото.

Пекат се в предварително нагрятата фурна за 12-15 минути. При печене с две тави, те се разполагат във фурната така, че да остане свободно разстояние между тях, за да се движи топлият въздух, но и да не са прекалено близо над и под реотаните.  В моята фурна от 5 нива, оптималното разположение в случая е първо и четвърто ниво. Ако се пече по една тава, тя се слагат на средно ниво на фурната.

След като платките се извадят от фурната се оставят в тавите и докато са топли от тях се изрязват панелите. От едната платка се изрязват двете части за покрива. От втората платка се изрязват двете странични , предната и задната лицеви страни. В двете странични стени се изрязват отвори за прозорци. Най-добре ще стане с квадратен или правоъгълен резец, но може да се оформят и с нож. На едната лицева стена се изрязва врата (ползвах голям резец във форма на яйце) и отвор за прозореца на тавана, който в случая е сърце. Изрезката от вратата се запазва. Панелите се отделят внимателно и се оставят върху решетка докато изстинат напълно. Мисля, че най-добре е да се оставят върху решетката непокрити за една нощ, за да изсъхнат добре и да се втвърдят.

За сглобяване и декорация: 

 • 300 г роял айсинг на прах, за слепване и декорация
 • шоколадов ганаш приготвен от 200 г натурален шоколад и 150 мл животинска сметана, за залепяне на керемидите на покрива
 • 48 бисквити котешко езиче (опаковка от 200 г е достатъчна), за керемидите на покрива
 • цветни дражета (опаковка от 100 г е достатъчна), за декорация по стените
 • 1 захарна пръчка, натрошена, за декорация на вратата
 • 4-5 шоколадови пурички, за дървата
 • 140 г оцветен в зелено фондан, за двете елхи

Избира се твърда основа за торта или поднос, върху който ще се сглоби къщата.

Айсингът се приготвя според инструкциите на опаковката, като за слепването трябва да бъде стегнат, за да изсъхва бързо. Къщата се сглобява като се започне от основите. Слепват се с обилно количество айсинг. Самите основи също залепих с айсинг върху подложката. Когато четирите основи са слепени, върху тях един по-един се залепят панелите за покрива. Не се пести от айсинга. Къщата се оставя за няколко часа докато айсингът стегне и се убедиш, че конструкцията е здрава.

Айсингът се разрежда с вода докато се получи консистенция подходяща за шприцоване и рисуване. Купата, в която е айсингът се покрива с мокра кърпа и се оставя настрана докато дойде ред за декорация с него.

Междувременно се приготвя шоколадовият ганаш. Шоколадът се настъргва с нож на ситно и се поставя в купа. Сметаната се загрява до завиране и се изсипва върху шоколада. Оставя се така за 20-30 секунди и се разбърква докато се получи гладък крем. Оставя се на стайна температура за около 2 часа докато ганашът започне да стяга, но да бъде все още мек, така че да е възможно да се шприцова с него. Поставя се в сладкарски пош с кръгъл накрайник (използвах №10 на Wilton).

С шоколадовия ганаш се залепят бисквитите котешко езиче върху покрива. Започва се с подредбата от долната страна, като се оставят да стърчат малко от основата на панела за покрива. Залепят се шест бисквити. Продължава се с втори ред, като бисквитите се залепят керемидообразно (да застъпват първия ред). Отново не се пести от шоколада. Подреждат се четири реда бисквити. Същото се прави и от другата страна на покрива.

Шоколадовите пурички се срязват на 2 или 3 в зависимост от размера им и се подреждат пирамидообразно като се залепят с малко количество от шоколадовия ганаш.

Айсингът в купата се разбърква и се поставя в сладкарски пош с накрайник с малък кръгъл отвор (№3 на Wilton). С него се украсяват прозорците, залепят се цветните дражета по стените на къщата, залепят се парченца от натрошената захарна пръчка върху отвора за врата и върху самата врата, правят се ледени висулки на покрива.  Нанася се малко айсинг и върху залепените шоколадовите пурички.

От оцветен в зелено фондан се правят елхи по метода на захарните борчета. За малката елха използвах 60 г фондан, за голямата – 80 г. Първо от фондана се оформят конуси, върху които след това с помощта на ножичка за нокти се оформят „клоните“ на елхите, като се започне отдолу нагоре.

Дървата и елхите се подреждат до къщата. Всичко се поръсва обилно с пудра захар. Готово!

Джинджифилова къщичка осветена отвътре

68 коментара

 1. Много празнично и уютно изглежда!
  Дани, като порасне, ще бъде най-щастливото дете с тази романтична мама 🙂 Да не говорим за вкусните преживявания…
  Браво, Йоана, неотразима си!

 2. Ооо, просто е невероятно, Йоана!
  Спокойно можеш да се гордееш с хилядите усмивки, които предизвикваш!

 3. Такова вълшебство!!! Невероятна къщичка и снимки, особено тези със снежинките! Такова коледно настроение създават!
  Весели празници, Йоана! 🙂

 4. Ето това чудо наред с Коледното пънче са двете неща, които все искам да направя, но никога не успявам да се организирам. Винаги изскача нещо, което ме разсейва:) Догодина обаче ще наваксам с къщата, запалих се!

  Сътворила си много красива и уютна къщичка. Снимките също са много идейни. Специални поздрави на Вальо за анимираните снежинки!

  Вълшебна Коледа от мен:)

 5. Много красива е станала! Аз за съжаление все отлагам и май и тази година няма да успея да спретна такава къщичка…Наистина е много хубавка!
  Весели празници!

 6. Благодаря на всички! Весели празници и от мен!

  Алекс, убедила съм се, че нещата се случват не когато ни се иска, а в най-точния момент, когато трябва. Така че и на това ще му дойде времето. А и от толкова години ти си един от най-верните ми читатели и си опитвала какво ли не от блога… пънчето и къщичката ще си стоят тук. 🙂

 7. Ехааа искам да ви дойда на гости!
  Какви красоти… Дори и да ми липсваше коледното настроение след такава публикация кипя от ентусиазъм! Тези дни ще приготвя шоколадовите бонбони със сушени сини сливи 🙂

 8. Толкова се радвам, че удовлетвори желанието ми. Благодаря. Станала е разкошна.
  Весела Коледа и Честита Нова Година!!! <3

 9. Честита Коледа! Пожелаваме ви много здраве и любов! Благодарим отново за всички рецепти, които споделяш с нас!

 10. Здравейте Йоана,много ми се иска да направя къщичката за Коледа много ми хареса ,но имам един въпрос нямам две еднакви тавички за блатовете може ли готовото тесто да изчаква до като се изпече първата доза ,или възможно ли е да ползвам по-голяма тава и да изрязвам формите.
  Благодаря предварително

  1. В една голяма тава, която се събира в домашна фурна тестото ще стане много дебело и няма да стигне за да се изрежат формите по зададените размери. Затова е по-добре тестото да се раздели на две и да се пече последователно.
   Бих искала отново да уточня, че изрязването на формите (панелите) става след като тестото е изпечено и докато е топло. Така се получават прави краища. Ако формите се изрежат върху суровото тесто, докато се пекат ще се разлеят леко и краищата няма да бъдат прави.
   Следвайте файла с шаблоните за начина на подреждане и изрязване на панелите върху изпеченото тесто.

 11. Здравей, Йоана !
  Моята дъщеря има желание да сътворим в къщи тази невероятна красота. Имам един въпрос – какво е роял айсинг на прах за слепване ? И къде може да бъде закупен, като уточня, че сме от Стара Загора ? Има ли алтернатива за слепване ?

  1. Роял айсинг или на български кралска глазура е глазура от пудра захар и белтъци, която се продава на прах в специализираните магазини за сладкарство. Прахът се смесва с вода и се разбива докато се получи гладка и стегната глазура, която изсъхва на въздух. Аз взимам от AromasHouse като може да се поръча и онлайн. Глазурата е ето тази на Fun Cakes.
   Тъй като времето преди празниците напредва не съм сигурна дали ще има в наличност и дали доставката ще дойде навреме (може да се свържете в магазина за консултация, все пак) то може да си приготвите вкъщи кралска глазура по рецептата описана в поста за Какаови джинджифилови сладки. Ако глазурата се получи много течна просто се добавя още пресята пудра захар до желаната гъстота.
   Друг вариант за слепване е с карамел, но той лесно може да се овлажни и къщичката да се разпадне. Като цяло не го препоръчвам.

 12. Ползвам готово изпечени стени на къщата от икеа. Обаче глазурата не слепва както трябва и къщата се разпада,да не говорим,че изобщо не мога да сложа покрива. Можете ли да помогнете със съвет?Дали пък не съм я разбивала много малко време?

  1. Каква глазура използваш? Има приложена към панелите на къщата от Икеа, купуваш си на прах или я приготвяш от пудра захар и белтъци?
   Глазурата трябва да бъде достатъчно стегната, че след като се нанесе да изсъхва бързо.

 13. Направих си глазурата сама. 1 белтък, чаша и половина пудра захар и няколко капки лимонов сок. Глазурата не е много добре разбита (не исках да бъркам повече след като детето заспа), и не засъхва бързо. Но вече остана съвсем малко от нея и ако искам да ползвам пак глазура, май ще правя нова…

  Едната страна на покрива се счупи и накрая направих макет от картон, който да влезе вътре в къщата. Това е единствения начин да закрепя покрива, иначе ще се срути цялата къща.

  Какво да ползвам за покрив??? 🙁

  Total disaster 🙁

  1. Направи по-стегната глазура като към пудрата захар добавяш по малко белтък (може да не поеме цял белтък). Ако пак стане течна добави още пудра захар. Все пак, ще отнеме време докато стегне.
   Сглобявай къщичката частично като прикрепяш стените ѝ с разни предмети (купчина книги, например).
   За покрива, нямам представа какво е положението, но панелите на къщите от Икея мисля, че не са много големи. Може да импровизираш като залепиш керемидообразно някакви бисквити (с шоколадов ганаш 1:1 мисля, че ще стане по-добре) и след като бисквитите стегнат една за друга целия панел да се закрепи на къщата на мястото на счупения панел от покрива.
   Друго, което ми хрумва е да се направи по-дебела плочка от шоколад, но ще отнеме време. Може направо да закрепиш едно стандартно блокче шоколад за покрив. Това ще е най-бързото и лесно, което може да направиш.

 14. Благодаря за съвета!

  Бях притисната откъм време и останах на варианта макет от картон вътре в къщата. Върху картонения покрив залепих

  обикновени бисквити с лепило от вода и брашно, покрих го с шоколад, украсих къщата и т.н Иначе и двете плочки от

  Икеа за покрив се счупиха, защото се овлажниха и единствения начин да имам къща беше покрива да лежи не върху

  стените, а върху макет.

  Честита Нова Година!

  Здраве, щастие, късмет и благополучие!

 15. Здравей Йоана!

  Искам да попитам колко време преди коледа можем да направим къщичката? Ще й стане ли нещо, ако остане около седмица?

  1. Може да се направи отсега, но не трябва да стои на влажно място. Стига да е слепена добре, издържа много. Тествах една около 8 месеца и не помръдна. Разбира се после не ставаше за ядене, просто защото събра прах. 🙂

 16. Здравей, Йоана 🙂 Първо искам да те поздравя за този тъй прекрасен сайт, за първи път пиша, но често го навестявам и съм правила доста неща от тук, винаги сполучливо, защото рецептите са поднесени по много успешен начин 🙂 Благодаря за което!
  Тази година реших да правя захарна къщичка, надявам се да се получи както си я представям. Но искам да попитам няколко неща.. снощи си забърках тестото и го оставих в хладилника, ако тази вечер си изпека платките, късно ли е да ги сглобявам в четвъртък вечерта? Също така се чудя като си направя айсинг за сглобяване (мисля да си го направя от белтък и пудра захар, а не от прахообразен) дали ще става за ползване и на следващата вечер и как да го съхранявам? Всичко правя след работа и мисля, че няма да успея в една вечер да я сглобя и украся. А с айсинг досега не съм се сблъсквала и не знам какво ще стане. Благодаря предварително!

  1. Благодаря за милите думи, Екатерина!
   Изпечените платки могат да издържат много. Не е проблем да приготвяш къщичката поетапно. След като ги изпечеш и охладиш ги постави на един ред върху равна повърхност (използвай подноси, големи дъски за рязане, фолиран картон) и ги опаковай със стреч фолио, за да не изсъхват прекалено.
   Айсингът трябва да си го приготвиш по-гъст, за да може по-бързо да стяга. Въпреки това, домашно приготвеният от белтъци и пудра захар е възможно да отнеме повече време за стягане, отколкото готовия. Затова след като слепиш стените подпри от всички страни с някакви тежки предмети (книги, например) и остави за една нощ, за да стегне добре. На следващата вечер слепи покрива върху вече здравата основа.
   Готов айсинг се съхранява добре в хубаво затворен найлонов плик в хладилник. Вместо найлонов плик може да се използва купичка, която трябва да се опакова много добре със стреч фолио. Може да издържи 2-3 дни, но преди да се използва е необходимо да се разбие отново, защото белтъкът в него се разтича. Ако е необходимо добави още пудра захар.

 17. Здравей, Йоана.
  Съвпадение е, че една след друга коментират две съименнички.
  Сега и аз като много други преди мен искам да изразя …чувствата си:).
  Открих те преди две години, не съм ти писала досега. Отдавна с много редки изключения всеки ден влизам. Вече методично съм изчела (почти) всичко; дори и нещата, които преди не ме интересуваха – неизвестен вече брой пъти.
  Трябва безброй възхитени определения да изредя, за да си изразя чувствата към теб.
  Предвид факта, че не съм имала признаци за кулинарни тежнения досега, покрай теб не само прекрасно ми се получават нещата, правени по твои рецепти, но и направо съм се „разтропала“, комбинирам твои идеи по доста рискован за мен начин (слава богу още не съм се издънила здраво). И не мога да се спра…
  Извинявам се за излиянията си, реших най-после да ти пиша, защото при теб просто всеки, всеки детайл е прекрасен за мен.
  Благодаря ти! Всичко най-хубаво на теб и близките ти!

 18. Много благодаря за изчерпателният и бърз отговор! Ще следвам стриктно съветите. Пожелавам ти едни много хубави, светли и спокойни празници, здраве за теб и близките ти и вдъхновението ти да не секва, за да продължаваме да му се радваме! 🙂

 19. Здравей, Йоана!
  Откакто открих твоят блог сладкарската ми муза не ме е напускала 🙂
  Намислила съм си да приготвя джинджифиловата къщичка и коледния сладкиш. Имам няколко въросчета и за двете рецепти и ще съм много благодарна ако имаш възможност да ми отговориш 🙂
  Питането ми тук е следното – възможно ли е след като разточа тестото да изрежа по шаблона отделните части за къщичката + прозорците и другите орнаменти и след това да ги сложа да се пекат? След като вече са изкарали една вечер и платките са достатъчно твърди мога ли тогава да ги декорирам и след това да престъпя към сглобяването като оставя айсинга хубаво да стегне?
  Благодаря предварително!

  1. Изрязването на елементите от тестото преди то да се изпече не е невъзможно и дори е често практикувано, но минусът на този метод, е че всички елементи остават с неравни краища. Това се получава, защото тестото се разширява по време на печенето. Целта елементите да се изрежат след изпичането на тестото е равни краищата на стените и частите за покрива, така че да бъдат и по-добре изглеждащи и лесни за сглобяване после.
   Елементите може да се изпекат до няколко дни, дори седмици предварително и да се сглобят след това.

 20. Здравейте, може ли да залепя котешките езичета с хубав течен шоколад или айсинг, вместо шоколадов ганаш?

 21. Здравейте.Поздравления за прекрасния блог. Бих искала да попитам дали не може да се слепи къщичката с шоколадовия ганаш или с нещо друго. Тук няма откъде да се купи готов роял айсинг,няма и време да се поръча,а домашно приготвения я не ми допада като идея заради суровите белтъци.Благодаря предварително.

  1. Къщичката може да се сглоби с шоколадов ганаш. За да бъде по-лесно за работа, ганашът се охлажда до степен, да бъде стегнат, но подходящ за шприцоване и разнасяне.

 22. Здравей Йоана,
  Закупила съм фондан от Аромас хаус и питането ми е как се съхранява фондана, тъй като
  на опаковката никъде не е отбелязано, а ще правим къщичката след 2 дни? Трябва ли да бъде в хладилник?
  Благодаря предварително

  1. Фонданът се съхранява на стайна температура. След като се разопакова е важно останало количество от него да се увие много добре, за да не изсъхва. Преди работа с него е необходимо да се измеси докато се затопли и стане пластичен и удобен за моделиране. Ако се налага разточване, прави се върху съвсем леко поръсен с царевично нишесте плот.

 23. И още едно питане: Фурната ми е 90 см. широка. Мога ли да разположа всички платки в тавата на фурната и ако „да“, колко време да пека и на каква температура, със или без вентилатор.
  Благодаря предварително.

  1. Наложи изрязаните шаблони в тавата, в която ще печеш и виж дали може да събереш всички в нея, така че да остане и малко пространство около тях.
   Имам опасения обаче, че при разточване на ръка на цялото количество тесто, то няма да бъде съвсем равномерно по цялата повърхност, откъдето части от къщата ще бъдат по-дебели, а други по-тънки. Обикновено, когато разточваме на ръка изтъняваме краищата, а средата остава по-дебела. Обърни внимание на това, ако решиш да процедираш така.
   При по-голяма платка също е възможно следното – докато средата се изпече добре, краищата потъмняват и изсъхват.
   Ако познаваш добре фурната, прецени дали този вариант на изпичане на една платка ще работи добре. При печене с една тава, обикновено се процедира с включване на горен и долен реотан.
   Успех и весели празници!

 24. Честита Коледа Йоана, за теб и семейството ти много здраве, щастие и любов пожелавам.
  Къщичката стана страхотна! Изпекох цялата платка върху силиконово килимче и беше абсолютно равномерно. Имам друго питане относно Коледния десерт, който смятам да направя за Нова година. Навсякъде по сладкарските магазини онлайн има бял фондан от 1 кг, няма по-малка разфасовка. С какво мога да го заменя, /захарно тесто?/.
  Поздрави и хубава вечер.

 25. Този, който е със сто гр. бял фондан – “Цветни чувства описани с вкус в един коледен сладкиш”.

  1. Аха! Фонданът е за декорацията от снежинки. Може да го приготвиш и сама по тази рецепта, но отново ще се получи по голямо от необходимото количество, дори да се намалят дозите.
   Ако не използваш фондан по принцип, по-добре би било да импровизираш с декорацията на сладкиша.
   Ако държиш да бъдат снежинки, може да изпечеш такива от медено или маслено тесто и да ги декорираш. Виж идеи в тази публикация.
   Според мен обаче, в случая по-подходящо би било сладкишът да се декорира с клонки червен касис или зрънца нар, карамелизирани ядки или физалис, или френски макарони. Виж как изглеждат коледното пънче в модерен стил и една от тортите за Даниел.

 26. Йоана, много благодаря, ще се възползвам от предллженията ти. Тук по-същественото е че ще имам две 4- годишни помагачки и вече закупихме снежинки с бутало, така че трябва да правиме снежинки на всяка цена. Още веднъж пожелавам прекрасни и светли празници.:)

 27. Закупих си фондан 1 кг., чиста работа, снежинките готови – рязахме, избутвахме, месихме и т.н……..веселба, утре продължаваме с останалата част от рецептата и като финализирам пак ще пиша.
  Хубава вечер

 28. Здравей Иоана, малко ме притеснява количеството масло в рецептата! Понеже съм работила по рецептата за джинджифилови човечета и стана превъзходно тесто, но там на 350 гр брашно, маслото е 120 гр, а в тази на 675 гр е само 50- да няма грешка?
  Весели празници!

  1. Няма грешка. Технологията на приготвяне и текстурата на двете изпечени теста са различни. Както и пропорциите на продуктите. При джинджифиловите човечета имаме пръхкаво и леко дъвчащо тесто след изпичане и отлежаване на сладките. При къщичката тестото трябва да е по-пластично и стабилно за работа.
   Весели празници, Надя!

 29. Здравей Йоана , искам да Ви попитам понеже роял айсингът не ми е на прах , а е готов за декорация, ще успея ли с него да слепя къщичката или ще трябва да си купя на прах 🙂

  1. Предполагам, че ще може. Сложи малко количество от него в чиния, например и изчакай до утре. Ако се стегне, значи ще залепи и къщичката. Успех!

 30. Здравейте! Моля ли малко повече яснота за сместа мед, захар и масло…. Колко трябва да се „охлади“? … Моята става на твърд карамел… Вече изхвърлих една доза…
  Благодаря!

  1. Сместа е варена твърде дълго на котлона. Ако захарта е с много едри кристали, ще отнеме повече време да се разтвори. Затова е по-добре да се използва захар с фини кристали (смилане в кухненски робот също ще помогне). Ако това е невъзможно, тогава е по-добре сместа да се загрее колкото маслото да се разтопи и медът да стане течен, без да се оставя да ври дълго време. Охлажда се до степен, че като се пипне с ръка да се усеща приятно топло.

 31. Здравей, Йоана.
  Днес направих къщичката.
  До Коледа как е подходящо да я съхранявам -опакована в нещо, или просто така?

 32. Здравейте! Направих всичко стриктно според рецептата и количествата, но тестото не се получи. Стана ронливо и изобщо не може да се сглоби в хомогенна смес, какво остава да се разточи. Къде бъркам?

 33. Здравей, Йоана! Бих искала да те попитам дали тестото за коледни джинджифилови бисквити от твоята книга е подходящо за къщичката? Освен това има ли друг вариант за слепваща смес, различна от готовия айсинг. Сигурна съм, че някъде в блога има нещо подходящо…можеш ли да ме насочиш?
  Благодаря ти предварително 🙂

  1. Здравей, Милица! Да, тестото за джинджифилови бисквити от книгата е подходящо и за къщичка. Вместо айсинг, за слепване може да използваш шоколадов ганаш. Направи го в съотношение 1:1 – шоколад 60% и сметана 35%. Към готовата смес добави 30% (процент, спрямо сместа) студено масло и пасирай. Използвай ганаша след кратко охлаждане, така че да бъде пластичен, без да се разтича.
   Недостатъкът при използването на ганаш, е че къщичката трябва да се сглоби скоро преди да се яде и да се съхранява на по-хладно място, заради млечните в ганаша. На бисквитите не им трябва студено и издържат дълго на стайна температура, както и айсинга.

 34. Сега изпробвах рецептата за къщата . Изрязах части с формички, които имах. Сега ядем огризките , които останаха и са много вкусни!!
  Остава скоро да украсим къщичката с дъщеря ми. Страх ме е от сурови белтъци и ще пробвам украса и лепене с бял шоколад. Дано се получи и издържи поне един ден за гостите!

  1. Може да използвате айсинг на прах, който се разрежда с вода до нужната консистенция. Потърсете в специализираните магазини за сладкарство – „Змееборец“, „Сладката къща“, Аромас Хаус“.
   Ако решите да слепвате с шоколад, по-добре би било да бъде черен и трябва да е добре темпериран, за да се стегне хубаво и да закрепи отделните елементи. Декорацията също може да стане с шоколад – бял, разбира се, но той също трябва да се темпериран хубаво. Като цяло работата с шоколад е по-деликатна, затова за случая ви препоръчвам да си набавите айсинг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *