Кулинарно—в кухнята с Йоана

Пшенични тортили с гъби пачи крак и козе сирене

Примамлив златист цвят, месести и сочни. Представих си ги обвити в ароматен зехтин и сладък лук. Ненатрапчив, леко солен вкус на прясно козе сирене, напев на полска мащерка и зелени връхчета от магданоз. Устата ми се напълва със слюнка, усещам брашнената коричка на изпеченото тесто, а капка от соковете на плънката в него се стича бавно към брадичката. Този блян ме следваше няколко дни, докато разбера, че тази картина не може да отмине просто така, не може да остане само във въображението ми. Тя трябва да се вкуси.

От няколко дни се заглеждам в гъбите, които се предлагат на пазара. Като че ли не си падам особено много по гъби. Дори избягвам ястия с гъбени сосове, у дома не съм приготвяла гъби не помня от кога, навън поръчвам рядко и избирателно. Не знам откъде е тази особеност в мен. Не е като да не съм ходили в гората за гъби като дете и да не сме намирали ароматни манатарки. Не е като да не съм се радвала на всяка открита бяла шапчица в изсъхналата купчина оборска тор, изхвърлена в самия край на селото. Не е като да не съм се наслаждавала на панираните от мама пърхутки или пролетната супа от челядинки. Ох, челядинки! Може би тях много ги обичам. Обаче не съм яла, пак не помня откога.

Продължавам да разглеждам гъбите, този път твърдо решена да си тръгна с някакво количество от тях. Очите, обонянието ми и някакъв внезапно придошъл усет ме подканят към онзи жълтеникав цвят, който вече си представих в тигана като примамлив и златист, с блестящи капки зехтин и аромат на горски мъх и сухи листа. Устата ми отново се напълва със слюнка. Взимам от гъбите и в емоционален пристъп им се радвам като на открито само от мен съкровище. Грабвам и една китка магданоз, от най-пресния с вирнати клонки, изглеждащи в моите очи щастливо, сякаш предусетили намислената комбинация.

Докато приготвям тестото за тортилите се изпълвам с нетърпеливо очакване, което за радост не трае дълго. Сотирам гъбите и лукът, обличам ги в аромати на мащерка, чесън и вино, и придавам лека пикантност с прясно смлян черен пипер. Тортилите стават една по една, но бързо за около две-три минути всяка, подготвям сиренето и нарязвам магданоза на едро. Искам да почуствам хладния аромат на пресните листенца върху топлите гъби.

От разнеслите се ухания едва се сдържам докато правя няколко финални кадъра. Хм, Вальо също. Идва ред на очакваната наслада. Въображението от вкусове и аромати се превръща в реалност върху небцето. Капка от соковете на плънката се стича по брадичката ми. Този път наистина.

Пшенични тортили с гъби пачи крак и козе сирене

Рецептата за пшенични тортили е адаптирана от tasteofhome.com

Посочените дози са за 4 порции.

За пшеничните тортили:

В купа се смесват брашното и солта. Добавят се зехтинът и водата. Замесва се меко тесто. Меси се върху леко набрашнен работен плот за 10 минути докато стане гладко и еластично. Покрива се с кухненска кърпа и се оставя да почине за 10 минути.

Тестото се разделя на 4 равни части. Оформят се на топки. Всяка топка се разточва на кръг с диаметър 18 см.

Широк тиган с незалепващо покритие се нагорещява на умерен към силен огън. Дъното се намазва с малко масло. Слага се един разточен кръг тесто и се запича за около минута – две докато придобие цвят от долната страна и се надуе от горната. Обръща се от другата страна и се запича за още около минута. Пренася се в затоплена чиния и се покрива с кухненска кърпа за да не изсъхва и да стои топла. Така се приготвят и останалите три разточени кръга, като преди да се сложат в тигана, дъното му се намазва с малко масло.

За плънката:

По-големите гъби се нарязват на две или четири, така че всички да бъдат с еднакъв размер.

Широк тиган се нагрява на умерен огън. Добавят се зехтинът и маслото. Изсипват се гъбите и се сотират за 2-3 минути. Добавя се лукът и заедно с гъбите се готви за още 2-3 минути докато гъбите започнат да придобиват цвят, а лукът омекне. Към тях се добавят чесънът и мащерката. Разбъркват се 2 минути докато отделят ароматите си. Изсипва се виното и се оставя да заври. Вари се няколко минути докато течността се изпари и гъбите останат на мазнина. Посоляват се със сол и прясно смлян черен пипер.

Сервиране: Върху всяка тортиля се разпределя по 1/4 от гъбената смес. Поръсват се с раздробеното козе сирене и нарязан пресен магданоз. Тортилите се загъват на две или се навиват на руло. Сервират се веднага.