Менюто е ново

Още от първия брой на списание „Меню“, което се появи през 2005 година, бях запленена от съдържанието, рецептите, снимките. Любопитна какво ще има в следващия брой не спрях да следя списанието и до днес. От класически рецепти и техники, през виртуозни кулинарни предложения, дело на шеф Ивелина Иванова, до статии пълни с вкус и история, „Меню“ ме провокира в експерименти и изследване и ме накара да погледна на храната с други очи. Сега напълно споделям философията на списанието и благодаря на всички хора, които допринасят за радостта и вдъхновението всеки месец, с всеки нов брой.

Още по-хубавата история е, че „Меню“ стана по-голямо, по-пълно и още по-вкусно. А аз още по-радостна. 🙂

В новия априлски брой 56, „Меню“ отразява пролетта със салатено зелено; споделя историята на еко ферма „Елата“, чиито продукти ползвам и аз; представя вкусно място за хранене в лицето на ресторант L’Etranger (и там бях); интересни истории за произхода на кашкавала; за движението Slow Food; за ползите от млякото; обзорна статия от Магдалина за традиционно-наследствената кухня, която тенденциозно се завръща както в домовете ни, така и в най-добрите ресторанти.

И още – веган меню от мен, състоящо се от салата с киноа, спанак, карамелизиран лук и морковиКартофен гратен с кокосово мляко вдъхновен от Хестън Блументал и Веган петифури с ванилов крем и шоколадова глазура с уиски.

И не на последно място – как да съчетаем вино с храна. Въпрос, който винаги ме вълнува и на който си отговарям чрез препоръките и съветите на DiVino. В тази връзка, за всяка една рецепта от списанието има предложение за съчетаване с подходящо вино или друга напитка.

И всеки път, когато си купя новия брой, още не прелистила всички страници, винаги с огромно любопитство търся сладките предложения. Този път също беше така. Веднага се захласнах по спаначената торта с великденска декорация. Заинтригувах се от присъствието на спанак в десерта и изобщо не се поколебах да опитам. Приготвих семпло руло, само и само да се докосна до комбинацията. Много ми хареса.

Ще ти хареса и на теб. 🙂

9 коментара

 1. Взех си го някак случайно на път по време на празниците и съм много щастлив, че попаднах на великденските ти постни рецепти. Беше много готино усещане да разлистиш страниците без да очакваш, че ще попаднеш на нещо, което те вълнува толкова много :-).

  1. Случайни неща няма, Живко. 🙂
   И да опиташ гратена – превъзходен е! А за още готини усещания, към него добави чаша совиньон блан. 🙂

 2. Джо, в една обедна почивка обиколих целия квартал и накрая стигнах чак до Окръжна ( което не ми е много близо), за да си купя списанието! Гледах го сякаш е съкровище, понеже го очаквах от доста време.
  И аз съм очарована, има си хас =)

  Много се радвам, че точно в първия нов брой, именно ти си гост, а сигурно се досещаш, че фактът, че си приготвила веган меню още повече ме радва! Успех, сигурна съм, че отново ще твориш за Меню!

 3. Впечатли ме тази спаначената торта с великденска декорация. Има ли я някъде като рецепта и технология на приготвяне? Благодаря предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *