DiVino.Taste 2011 – втори ден

На втория ден на DiVino.Taste посетих лекцията на Яна Петкова и Вили Гълъбова на тема „Винено обучение – ползи и перспективи“. Беше интересно да разбера за най-добрите училища по света, а добрата новина е, че в София се откри Българска винена академия, която стартира с цикъл винени курсове. И двете говориха така увлекателно и ентусиазирано за работата си, че най-искрено им пожелавам успех. Само напред и нагоре! (Като в онази схема, която ни показаха на лекцията. :-))

След като вече бях загряла и очевидно развълнувана пристъпих към майсторските класове с една изключително полезна за мен тема – „Съчетаване на вино с храна“. Ето тук пописах доста в тефтера си. Лектор бе Юлия Костадинова, като разбира се храната, която беше приготвена за темата се презентира от шеф Димо Димов.

Лекцията беше увлекателна и интересна за мен. Представиха се няколко класически предложения за съчетаване на вино с храна, както и някои по-смели, които смея да твърдя, много ми допаднаха. Хареса ми, че присъстващите бяха активни, изказваха своето мнение за различните комбинации.

Не случайно темата завърши с въпросът: „Въпрос на наука или въображение?!“ е съчетаването на вино с храна. Според мен е по-скоро въображение и личен вкус. Това не е математика, нали? 🙂 А и както Яна Петкова казва – „Няма абсолютна истина!“

Най-важният извод, който си направих от тези два дни е че трябва да се образоваме, за да разберем виното. DiVino.Taste беше едно добро начало.  Благодаря на създателите и организаторите на този форум за предоставената възможност.

8 коментара

 1. Йоанна ще споделиш ли какво да поднасяме с виното. На мен ми е много любопитно. А и имам много домашно червено вино и се чудя с какво да го поднеса, ако ми дойдат гости. Засега аз си го пийвам с печени орехи и лешници ( разбира се отново домашни ) 😉

 2. Йоана, благодаря за милите думи! Мисля, че това е пътят за всеки и всичко – само с желание, любов и много труд стават нещата… уви 🙂

  1. Съгласна съм. 🙂 Труд, постоянство и отдаденост!
   Харесва ми да ви слушам. Предавате желанието и енергията си. Наистина е важно да обичаш това, което правиш, то да бъде твое хоби, любов и работа. И всичко това да е свързано с удоволствие. В това е истината, убедила съм се.

   О, и ще посетя някой курс за начинаещи. 🙂

 3. :-))) Здравей и тук, благодаря за коментара, а и снимките МНОГО ми харесват! Пак искам да кажа тук (този път и на всички читатели на блога ти), храната и виното са създадени един за друг: опитвайте различни съчетания, това е пътят към успеха!

  1. Благодаря, Юлия. Запомних тези думи, даже си ги записах на лекцията. 🙂
   За мен беше истинско удоволствие. И още ме гризе, че не се включих в дискусията за трюфела с бял шоколад. Помислих си, дали няма да се получи добро съчетание с шампанското, ако се използва натурален шоколад. Сметаната ще го омекоти и в същото време трюфелът няма да бъде така сладък (което беше поводът да се повдигне въпросът от присъстващите). Не съм опитвала, само си го помислих.

 4. Йоана, много ти благодаря за виртуалната разходка на двата дни от DiVino.Taste.
  Аз, за съжаление, не мога да се похваля със същото добро впечатление. Все пак никак не беше приятно да получиш покана за курса „Вино за начинаещи“ и отивайки в 10ч в събота, да разбереш, че се е получило объркване между организаторите и всъщност не можеш да се включиш в майсторският клас. Не ме беше яд толкова за загубеното време, колкото че ако не бях получила подобна покана, сама щях да си заплатя за курса.

  Поздравявам всички хора, които стоят зад инициативата и съм сигурна, че недоразумения като това, на което станах свидетел, са неизменна част от организацията. Надявам се догодина да имам възможност да присъствам на DiVino.Taste. Този път наистина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *