DiVino.Taste 2011 – първи ден

Прекрасен форум на българското вино! Останах очарована, научих някои неща за виното, които не знаех досега, опитах много хубави вина и в края на деня си тръгнах малко опиянена. Не толкова от виното, отколкото от самото събитие.

Над 35 български винени производители предоставят възможност за дегустация на вината си, а в две зали текат лекции.

Посетих майсторските класове, като започнах с „Вино за начинаещи“ с лектор Вили Гълъбова. Тя започна лекцията с думите, че дегустацията не е професия, тя е изкуство и наука. Всеки може да се научи да дегустира, като прояви желание, търпение, старание и честност спрямо сетивата си. На тази лекция се разгледаха основните показатели, по които се оценява едно вино. Опитахме 6 български вина. (Добре закусих с вино в събота сутрин. 🙂 )

Майсторският клас продължи с лекция на Каролайн Гилби MW, която беше подбрала 9 български вина, които разбира се дегустирахме. Описа характеристиките на всяко едно от тях, но и присъстващите също имаха възможност да дадат своето мнение. (След последното вино започнах да се замайвам.)

Яна Петкова бе лектор на тема „Сира или Шираз“. Увлекателна, с известна доза хумор, лекцията ми се стори като песен. Песен за виното, в която се говори за вино от един и същи сорт, но произведено в различни страни. Дегустирахме 2 австралийски, 1 чилийско, 1 френско и 4 български вина.

Сирата се оказа доста сложно вино, а съветът на Яна е да му се даде шанс да разкрие най-доброто от себе си. Или иначе казано – да отлежи поне 10 години. „Сирата е катедрала“ – казва Яна Петкова и добавя, че виното има потенциал да старее благородно, да развива мекота, закръгленост. И винаги може да те изненада.

Последната лекция от майсторския клас за този ден беше на Ясен Захариев. Той обясни какво е това вертикална дегустация, а после пристъпи към практическата част. Представиха се две български изби и се дегустираха различни реколти (поотделно от двете изби). Марк Дворкин представи виното Enira Reserva на Bessa Valley, а представители на Santa Sarah, говориха за виното Santa Sarah Privat. (Тук вече спрях да пия и малко съжалявам, защото после ме убедиха, че вината са много хубави.)

Това беше днешният DiVino.Taste за мен. Имаше какво да науча, но имам и още много. Утре пак!

Програмата за неделя, 20 ноември може да видиш в сайта на DiVino.Taste. Утре отново ще има лекция „Вино за начинаещи“. На мен ще ми бъде интересно да посетя лекцията на Яна Петкова и Вили Гълъбова на тема „Винено обучение – ползи и перспективи“, както и „Съчетаване на вино и храна“ с лектор Юлия Костадинова. Има и още много интересни теми, така че отивам да отпочивам и утре да съм свежа.

П.П. Препоръчвам да се плюе след всяка дегустация, защото иначе може да стане лошо. Май ми е време да се науча да го правя, нищо, че автоматично искам да преглътна тези хубави вина.

4 коментара

  1. Дегустирай, дегустирай за да може добре да прецениш като си доидеш в бащиният дом ,, тате“ какво вино е направил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *