Три за щастие

Тройката е магическо число. Символизира се с триъгълник, представляващ миналото, настоящето и бъдещето. Подаряваме три цветя за щастие. Тройката е и мое любимо число. Три години водя кулинарен блог.

За три години разбрах, че мога повече отколкото си представям. Разчупих всякакви предубеждения, станах устойчива към заобикалящия ме свят, превъзмогнах много от себе си. Но разбрах, че съм зависима. Точно преди три години се роди „Кулинарно – в кухнята с Йоана“ и оживя с първата си публикация за Златен маков пудинг.

Три години събирам знания, опит и осъществени предоставени възможности. Но, какво още може да събере един кулинарен блогър за три години?

„Панички“. „Паничките“, както често (жаргонно) наричам под общ знаменател всички съдове за хранене са с различни форми, размери, цветове. И разбира се по една, най-много две (случва се и три) бройки. Всички те нямат приложение в ежедневието ми. Купувани спонтанно или обмислено, от магазин за левче или скъп порцелан, подарявани (съвсем умишлено) всички тези панички намират приложение само и единствено за блога.

Рамекини и форми за тарталети и крем карамел. Също разнообразие от форми и материал. Да не би да се повторя в някой пост. Тук бройките са минимум 6 и максимум 46.

Покривки, кърпи, салфетки. Всички тях може да видиш в публикациите ми. Това е малка част от чеиза, който съм събрала.

Форми за сладки. Всякакви. Пазя наследените от мама пластмасови формички и металните фунийки за „Букли“ от баба. Предпочитам да купувам метални форми. Ако се наложи нещо по-специално си поръчвам изработка. Баща ми също има пръст в тази работа, най-вече за рингове.

Като засегнах сладкарството, то може би най-голяма част  заемат всички декоративни елементи – от захарни перли и боички, през хартиени чашки за мъфини, сладкарски пошове и приставки, до шарени панделки и супер откачени аксесоари от рода на сувенири, стари и непотребни вещи, шишарки, сухи цветя и треви, които пазя само и единствено за блога. Ако случайно ми потрябват. Луда работа!

Книги. Кулинарни книги. Най-ценното ми нещо. Мога да отворя кулинарна библиотека. Често купувам кулинарни книги. От тук или от странствата ми по света. Някои са ми подарени. Благодаря!

Първата ми работа като отида някъде по света е да намеря ресторант (заведение) с автентична кухня и да открия книжарница с английска кулинарна литература. Може и немска, Вальо ми помага с превода. После пазарувам от местния маркет, но това е за друга история.

Пазя и книга за „Българска национална кухня“, по чиито страници има завиден арт с червен фулмастер. Сътворен от мен или брат ми. Не съм сигурна. Имам и няколко книги за виното, както и художествена литература свързана с храна и вино. Към това залитам напоследък.

Последната купена книга (от вчера) е изключително интригуваща, със завладяващи снимки и още по-завладяващи комбинации, които нямам търпение да пробвам в моята кухня. Написана от шеф Silvena Rowe, с предисловие от Heston Blumenthal, Purple Citrus & Sweet Perfume e един от фаворитите ми до момента.

Бурканчета и шишенца. Кухнята ми се превръща в лаборатория с „колби“ пълни с различни аромати, текстури и цветове. Обожавам това място, защото тук съм с моята историята, историята на всяка една подправка или продукт, вълшебни и способни да променят и най-семплото ястие или десерт в завършен шедьовър от благоухания. Отново част от тях са ми подарени от други странстващи хора по света. Най-хубавото е че по всяко време разполагам с всичко, което може да ми бъде необходимо. Дори и за най-смелите и непредвидени комбинации, измислени на момента или добре обиграни от някой моментно разположил се в моята кухня. Разбирам, че това е голям плюс за тези, обиграните.

Навярно не е нужно да казвам, но все пак – всички броеве на „Меню“. От първия до последния. (На преден план е първи брой на списание „Меню“ от юни 2005 година.) Единствени и неповторими за мен. Защо, пак е дълга история. Но на кратко – „Меню“ ме вдъхнови да бъда това, което съм сега. В „Меню’ всяка рецепта е приготвена от шеф готвача на списанието Ивелина Иванова, снимките са авторски, както и материала към всяка публикация. (Проверено и напълно достоверно.) Затова харесвам „Меню“.

Ягодите! Избрах ягода за символ на блога, защото са плодовете на моя месец (юни), защото са червени, защото са сочни и много, много ги обичам. Ягоди има навсякъде около мен – ключодържател от Силвето, копчета от Рос, обеци от Лили, ягода от виенско стъкло, ягоди на картички по стената, чайник във форма на ягода, чаши с ягоди, ръкохватки на ягоди, формички за сладки, пижама на ягоди, шал на ягоди и прочее. Търся си рокля на ягоди, на която да сложа копчетата.

Опасявам се, че това не е всичко. И че кулинарните джаджи не са най-важното. Освен тях успях да събера и голяма публика – вдъхновяваща се, критикуваща, хвалеща или просто безмълвно четяща. Това, всъщност е най-ценното за тези три години. Пожелавам си още повече читатели, вдъхновения и ентусиазъм. И нека силата бъде с мен! Честит рожден ден!

Какво още може да очакваш от кулинарен блогър – прочети. Много характерно за мен е номер 8. 🙂

48 коментара

 1. Поздравления и ЧРД на кулинарното ти начинание 😉 За да си най-добрият е просто, достатъчно е да си първият 😉 Пожелавам ти още много време да не угасва ентусиазма ти и да се развие в още по-интересни посоки…. the sky’s our limit 😉

 2. Честити ТРИ години на чудесният и вдъхновяващ кулинарен блог Йоана
  Благодаря, че споделяш всичко приготвено с много страст и любов 🙂 Тук е мястото да кажа, че в твоят блог намирам винаги вкусни рецепти, завладяващи и заразяващи с ентусиазма ти публикации и не на последно място полезна информация.
  Пожелавам ти от сърце още много години вдъхновение 🙂

 3. Йоана, честит 3-ти Рожден ден на блога ти!
  Желая ти винаги да си обградена с творческа енергия, и да продължаваш да споделяш с нас опита си още много – много години!
  🙂

 4. Честит рожден ден и от мен :-). Благодаря ти за всеотдайността, която ни подаряваш с всяка една идея, рецепта, съвет. Желая ти още много кулинарни предизвикателства и успехи !

 5. Честит рожден ден и то мен 🙂 Пожелавам ти много вдъхновение, за да продължиш да правиш всичко, което ти се иска и така, както ти се иска 🙂
  Боряна

 6. Честитя ти 3-те години на блога!!! Пожелавам ти още и още за в бъдеще да се развивате ти и блога ти!!! Следя те с интерес!!!

 7. Уби ме с този пост, Йоана… 🙂 Имам нужда да опиша всички емоции, през които минах, четейки и гледайки снимките, ‘щото бяха доста 🙂 Първо ахнах при вида на умилителния мъфин със свещичка, и осъзнаването на това как си е минало ей такова време от 3 годинки… После започнах да разпознавам разни съдинки, които винаги ми правят впечатление в красиво аранжираните и умело изпълнените ти снимки. После си помислих – това е най-забавната инвентаризация, на която съм ставала свидетел 🙂 Смях се с глас на репликата за чеиза :))) Леко се просълзих на абзаца с формичките, стари и нови 🙂 Хрумна ми, че кулинарните блогъри и редовните им читатели започват да приличат на особен вид дружелюбна секта :)))))) Отново се смях, заради познатото и на мен старателно събиране на всякакви нещица, които се оказват най-точните допълнения в най-малко очакваните моменти… Възхитих се за книгите и си пожелах и в моята кухня така да събера и подредя много подправки (ваниловата есенция ми е страшна гордост, разнасям я вече със себе си дори, когато ще готвя извън дома 🙂 ) И почти накрая – отбелязах си това за ягодите, като идея за подарък някой ден 😉
  Поздравления за куража и за силата, за ентусиазма, постоянството и всичката положителна енергия, които влагаш тук. Мисля, че промени ежедневието, мисленето и нагласите на доста хора за това време. Факт е, че, обмисляйки какво красиво и вкусно да приготвя за предстоящия си утре имен ден, или за троен семеен празник през седмицата, аз се насочвам единствено и само към твоя блог. Факт е и, че чрез всеки от последователите си тук си зарадвала практически неизброимо количество хора 🙂
  Желая ти да продължиш да изпитваш удовлетворение от това, и от всяко друго нещо, което вършиш или с което предстои да се заемеш. Не съм много по пиенето, но точно тук ми идва да завърша с: Наздраве! 🙂

 8. Ами той блога си е като едно малко детенце, на което угаждаш, купуваш разни красиви неща, обгрижваш го с внимание и го обичаш от все сърце :))
  Та, честити 3 годинки на това красиво и вкусно място, Йоана! Пожелавам ти още много вдъхновение, ентусиазъм, нестихващ стремеж към съвършенство и още дълги години да продължаваш да радваш читателите си 🙂

 9. Честита годишнина и поздравления за всичко,което правиш.Благодаря ти,че ни поднасяш такава красота!Бъди здрава !

 10. Докато четях, си мислех за всички емоции в кухнята, които е предизвикал този блог, както за авторката, така и за всички читатели, които са се възползвали от рецептите. Йоанна, твоето творение живее свой собствен живот и има неподозирани ефекти върху нас. Честит 3-ти рожден ден, благодаря ти това което сътворяваш и НАЗДРАВЕ!

 11. Честит Рожден Ден на блога, Йоана!
  Иститнско удоволствие е да те чете човек, да се наслаждава на чудесните рецепти и прекрасните фотографии!
  Възхищавам се на експериментаторския дух, с който подхождащ към всяко предизвикателство в кухнята 🙂
  А тази работа с кулинарните книги, чинии, подложки, кухненски пособия и какво ли още не ми е напълно позната :))
  Благодаря ти за всички преживявания, които са ми донесли посещенията в твоето чудесно виртуално кътче и ти пожелавам още много вдъхновение!

 12. Честит блог-рожден ден, мила Йоана!
  Толкова се радвам че те открих, ти ми носиш удоволствие и наслада и събуждаш заспалите ми кулинарни страсти.
  Благодаря ти и продължавай напред и нагоре!

 13. Честита годишнина, мое любимо блогче!!!!!!!
  Присъединявам се към всичко написано по- горе 🙂
  Мила Йоана, бъди жива и здрава и с дълбок поклон пред всичко, което правиш ти казвам- Благодаря!

 14. Честит празник и Благодаря за това че си имала смелостта да започнеш този проект! Резултата е фантастичен! Пожелавам ти още много успехи (не само в кухнята 🙂

 15. Благодаря, Йоана,
  покрай теб открих, че мога да готвя и че повечето „завъртяни“ ястия в ресторантите не са толкова сложни и не са толково вкусни, колкото направени от мен с качествени продукти… а, и ползвам ванилия, по твой „патент“!!!
  Честита годишнина и все така да ни радваш с твоя блог
  Теодора

 16. Привет Йоана и Честит Рожден Ден :):):) За кой ли път, ровейки се из твоите толкова интересни, вкусни и изящни странички, аз огладнявам, смея се с глас, или по никое време, решавам да готвя:)
  Ти си истинска муза:)
  Сърдечно ти благодаря и ти изпращам хиляди благопожелания:)

 17. Честит ти 3-ти Рожден ден на блога – с пожелание – 13, 33 и тн. та чак до Златен блог. Благодаря ти за всички преживявания, които си ми поднесла, с пожелание– върви все така напред ,, до нови върхове“. С много Обич тате Краси.

 18. Честита трета годинка Йона! Желая ти още много нестихващ ентусиазъм и творчески дух, за да можем да се радваме още дълго на това прекрасно местенце!
  Като ти гледам арсенала и ми хрумват две неща:
  1. къде го държиш това всичкото? При мен вече няма място, а блогът е само на годинка:)
  2. Дали не можем да направим сайт за бартер на фуутблогъри. У нас е пълно с разни панички и чинийки единични бройки, които в повечето случаи са ползвани за една единствена снимка:)

  1. В шкафовете отдавна няма място, но имам стая-склад. Ами така е, актрисите си имат арсенал от костюми в гардеробната, аз цяла стая за джаджи. 🙂
   Това второто ми допада, ще бъде интересно и забавно. 🙂

 19. Здравей Йоана! Тези дни, по празниците, не съм влизала тук … и о, изМенаадааа! Да ти е честит рожденика, толкова много е пораснал 🙂 Тази любов, с която го отглеждаш, вдъхновява всички, които те четат, познават и обичат!
  Вчера, когато обхождахме панаира за Цветница в Ловеч, те попитах, купи ли си нещо? А ти: „Оооода, много неща, за блога…“ За БЛОГА!
  Казвала ли съм ти, че си вълшебница?

 20. Йоана,
  твоят блог е любимото ми място в глобалната мрежа!
  Пожелавам ти нестихващо вдъхновение и вълнуващи кулинарни пътешествия из широкия бял свят!

 21. Йоана, честити първи 3 години на най-любимият ми блог сред блоговете, това че е кулинарен само говори колко важно нещо е културата за приготвяне и презентиране на храната, която ядем. Както някой беше казал – „Да се наслаждаваш на хубавата храна означава, да имаш вкус към живота“! А ти определено имаш вкус към живота!!! Поздравявам те за смелосттта да претвориш мечтите си в реалност и да вдъхновяваш всички нас вече 3 години. Бъди благословена!

 22. Йоана,
  Честит празник! То си е цял рожден ден, тъй като наистина блога си е като дете, рожба за която трябва да се грижиш. Често се шегурам, че блоговете са каго тамагочита 🙂 Пожелавам ти кулинарни предизвикателства, аромати и вкусове и много нови приятелства. Поздрави,

 23. Честит празник, Йоана!
  Поздравления за чудесния блог!
  Пожелавам ти да запазиш ентусиазма и таланта си, които ме карат всеки ден да отварям блога ти в търсене на нови идеи!

 24. Прекрасен повод за празник и още вкусотии, Йоана!
  Благодаря за нестихващото кулинарно вдъхновение всеки път, когато надничам в твоето всусно и цветно пространство!
  Нека имаш още дълго радост от готвенето, което споделяш с нас :))

 25. Честит празник!!!
  Йоана, днес прегледах целия блог, за да намеря поста за първия ти кетъринг и се изумих колко много публикации има всъщност тук! Следя блога от около година и съм правила една част от рецептите, други са ме вдъхновявали за нещо друго. Предполагам осъзнаваш какъв извор на вдъхновение сте ти и блогът!
  Наздраве за още 30 пъти по 3!

  1. Да, доста рецепти съм събрала. 🙂 Не ми се иска да правя ретроспекция в цифри, но често осъзнавам какво имам като ми се наложи да редактирам всички публикации (по една или друга причина, наложи ми се 2-3 пъти).

   Благодаря на всички за пожеланията. Тези, които ме познават, знаят какво означава за мен блога, работата ми по него и последствията от него. Благодарна съм на всички за коментарите, помощта и подкрепата, когато съм имала нужда. Благодаря ви от сърце и с широка усмивка. 🙂

 26. Йоана,
  Честит празник и от мен!
  Аз съм от хората, които следят редовно блога, но не коментират. Не знам защо – може би не ме бива в приказките или винаги прекалено много мисля нещата, които ми се иска да споделя, или става много лично …. както и да е. Исках просто да знаеш, че от около година и половина ти си моето вдъхновение. Възхищавам ти се от сърце. Продължава в същия дух!

  Поздравления!

  1. Здравей Десислава. Радвам се на първия ти коментар и се надявам да не е последният. 🙂
   Поздрави и продължавай да се вдъхновяваш!

 27. На патерици – честит рожден ден на блога 🙂
  Силен попътен вятър и и всякакви успехи във всичките ти начинания.

 28. Никога няма да забравя как открих този блог преди близо две години.
  Рових се из нета за сладкиш с тиквички. Попаднах на нещо доста интересно.. „Кейк с тиквички и моркови“ (чудя се вече дали помниш всички рецепти, които си публикувала). В интерес на истината, меракът ми за кейк с тиквички се изпари като видях и останалите още по-необикновени неща!!
  Стоях в блога денонощно, радвах се на историите, които пишеш..
  искаше ми се всичко да прочета. На следващия ден видях нова публикация и се зарибих да влизам всеки ден, за да не пропусна нещо интересно :р

  А сега е момента да ти честитя! Поздравявам те за волята, търпенито.. Благодаря за споделените емоции и вдъхновения и ти пожелавам да продължаваш в същия дух. Честит трети рожден ден, kulinarno-JOANA.com :))

 29. Честити три годинки и от мен! Прохождащите стъпки отдавна са направени. Вече е време за сериозни и уверени крачки, които ги правите с лекота, мила Йоана. Благодаря за личната наслада, която ми давате, докато чета поредната интересно поднесена рецепта с нагледен снимков материал – удоволствие за всички сетива. С пожелание за много успехи и много по три!

 30. Йоана, моля да бъда извинена за предходния коментар. Пуснат е от сина ми / 9 г /, докато станах за малко от компютъра си. Съжалявам още веднъж и желая много успехи.

 31. Дали може да споделиш откъде си купила формите за тарталети с къдрава форма и ОТ ПОРЦЕЛАН? В София никъде не намирам подобни от порцелан, а ги търся за моя блог, защото най-много порцелановите харесвам и са най-фотогенични. Истината е че никакви форми за тарталети не намирам, дори и метални. Тефлона го избягвам обаче. Моля да споделиш. Благодаря!

 32. Напълно разбирам това, което споделяш за вещите свързани с готвенето и интериора на масата. Мен ще ме изхвърлят от къщи ако внеса още нещо сигурно – за кратките 6 месеца откак имам сладкарски блог свързан с декорация от фондан, натрупах 85 малки покривчици, 6 големи кашона пълни с формички и инстументи за работа с фондан, и сумати форми за блатове. Истината е че чиниите купени специално за снимка/единични бройки са/ наброяват 92 броя!!! И в тях не се яде, само за снимките са. Лошото е когато тази страст стане така поглъщаща….както при мен. Пропсовете стоят в отделна стая, но май ще ми е нужен склад. Въпросът ми в предходния коментар обаче, се отнася само за формите за тарталети, с които още не съм се сдобила. Поздрави!

  1. Металните са от магазин „Приспособления за кулинарията“ на бул. Стефан Стамболов 16 (до Женски пазар).
   За порцелановите вече нямам спомен, но може да потърсиш в магазините за домашни потреби в The Mall.

   Относно вещите – ще ти мине. Реквизитът в един момент става толкова огромен, а всичко, което се предлага на пазара толкова безинтересно, че започваш да цениш други неща като антикварните (на безумни цени) или още по-добре старите паници от долапа в селската къща и похабените метални фунийки от баба за сладки „Букли“.
   И няма нужда да ги държиш на слад, ползвай ги за да си създадеш удоволствие. На теб и на хората около теб. Това „за блога“ не ми е актуално вече. Животът ти е част от него, затова най-добре вещите за него да са част от твоя живот. Не само на неговия.

 33. Здравей, възхитена съм от блога ти:)) Попаднах на него много скоро и не спирам да го разглеждам ! Тук по-горе, четох изказване относно буклите от едно време, търсих рецепта, но не намерих:) Бих се радвала ако публикуваш някога, за да я взаимствам 🙂 Снощти правих от еклерите ти, станаха превъзходни:) Поздравления, страхотна си :)))

  1. Знаеш ли, скоро и аз се присетих за буклите и си казах, че трябва да си направя. Е, значи имам двовен повод сега. :-)Очаквай в рубриката SOS.

 34. Какви са тези букли? За пръв път чувам и ще чакам с нетърпение рецептата 🙂

  1. Това са фунийки направени от тесто, които се изпичат и след това се напълват с крем. Казват им фунийки или рогчета, причисляват се към сладките или по-скоро са петифури, но в сладкарството са известни като „Сладкиш Букли“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *