Как да си направя датско тесто

В стремежа си да бъдем перфектни проявяваме какви ли не усилия и се сблъскваме с какви ли не проблеми. Да докажем, че може да бъдем добри, в това, което правим и да го направим наистина добре не е лесна работа, колкото и да ни се отдава занаята. Винаги съм казвала, че месенето не е кой знае колко сложно, стига да имаш желание и позитивна енергия- всичко се получава. Може и да не е от първия път, но с повече стремеж и практика, опитите ни в един момент ще се възнаградят. От собствените неуспехи най-вече и ако сме по-наблюдателни и жадни за знания придобиваме представа защо тестото не е било идеално, защо не е бухнало и как да предотвратим това следващия път. Но сега няма да стане въпрос за тесто за хляб, а за сладко тесто, при което техниката, търпението, последователността и многото масло са ключов фактор.

Дори да успеем да се справим със занимателния процес, лошото при по-голяма част от случаите идва от разочарованието ни, че всичкото сладко от кифлите е изтекло докато се пекат  или че кроасаните, които сме опитали да приготвим у дома не са същите като в онази пекарна във Виена, например. По опитните започват да се вайкат къде са сбъркали, а останалите приемат, че това просто не е за тях. Пак се лъжем и пак ще стане въпрос за химията в продуктите, които ядем. Споменавам това и всичко казано по-долу, заради моя читателка, която твърди, че има добър опит в кулинарията, но все нещо не се получава добре, когато прави опити за danish pastry. А danish pastry се приготвя от датско тесто (danish dough), за което се твърди, че идва от Виена, а австрийците са популяризирали тестените продукти направени с него и то е останало с това си име.

Няма съмнение, че те – всички тестени печива от многолистно тесто с общо име виенски продукти (печива) или виенски хляб са вкусни, дори много вкусни. (Тук малко се обърквам с термините и произхода им, но нали в кулинарията всеки народ взима нещо от друг за да го адаптира към своя вкус, усъвършенства и накрая да го направи свое.) Докато бях в Мюнхен, Нюрнберг и Виена с голямо удоволствие ставах сутрин и отивах на закуска в някоя пекарна за да изпия наистина хубаво кафе и да хапна някои от прекрасните тестени изделия. Пренебрегвайки сутрешния си ритуал да не закусвам, а само да изпия добра доза кафе, там, небързайки за никъде, оставах дълго на витрината докато си избера какво да ям.  Хрупкави или плътни, с пълнеж от ванилов крем, шоколад или бадеми, покрити с пудра захар или айсинг, всички те ме карат да си мисля, кога пак ще се върна за да опитам от някой нов вид. Не се опитвам да ги приготвя у дома, защото знам, че няма да е същото. Знам, че сладкото винаги ще пробие отнякъде или кроасана няма да се получи така въздушен.

Всички трикове, които производителите прилагат се крият в шишенца и прахчета. Сладкото им няма да изтече, ще остане свито на топка там, където е сложено, до края на печенето, а кроасана ще се запази бухнал дълго след като е изваден от конвекционалната фурна. Разлика има и в продуктите, които ние използваме в домашни условия. Разлика ще има и в крайния резултат. Всеизвестна и отдавнашна практика е приготвянето и замразяването на готовите продукти от големи или по-малки фирми. Тези продукти после отиват в пекарните, където се изпичат и потребителя остава с впечатление, че всичко е прясно. Прясно изпечено – да, но прясно и на място приготвено – съвсем не. Някои от тестените печива се пълнят с крем, сладко или шоколад след изпичането им, което става с машини. Какво има в тези тестени изделия е друг въпрос. Ето затова не се стремя да копирам конвенционалните продукти. И знам, че никога няма да бъде същото. Но знам, че вкусно може да бъде и у дома, там където сами сме се постарали да приготвим храната си. С повече ентусиазъм, време и търпение, но и с по-голямо удовлетворение.

Датско тесто

Тестото, от което се приготвя част от гореспоменатите виенски тестени изделия е едно и се нарича датско тесто. Тестото е многолистно, наподобяващо това за кроасан и бутер тестото. Техниката и при трите е една и съща, различават се по вида на съставките и техните пропорции. Датското тесто се замесва с мая за хляб, яйца и прясно мляко, докато при кроасаните може да липсват яйцата, а бутер тестото се замесва само с брашно, вода и евентуално малко мазнина. Но и при трите теста маслото е най-важния продукт.

За да се създадат хрупкавите и въздушни слоеве в тестото, то се разточва и прегъва няколко пъти с голямо количество масло. Процесът е дълъг, тъй като след всяко разточване и прегъване, на тестото трябва да се даде възможност да почине и глутенът в него да се развие. Обикновено се процедира на три степени, като и повече не са изключение, напротив. Колкото повече прегъване има, толкова повече слоеве ще се получат. При печенето водата, която се изпарява от тестото повдига пластовете и образува в тях кухини, на които се дължи пухкавата пореста текстура.

Съществуват формули за пресмятане на броя на листата, които се получават след многократното прегъване. Може да си направим от 20 до 1000 и много повече листа, като разточваме и сгъваме, разточваме и сгъваме… Цялата тази история ми напомня за самурайски меч и си мисля, че кулинарията освен химия си е и до голяма степен математика. За едната формула може да прочетеш в Уикипедия. Другата формула видях в една от любимите ми книги – French Cooking, където се казва следното: „After the first folding into three, there are three layers of butter and six layers of dough. However, two layers of dough are in direct contact and so form only one layer.“ Формулата изглежда така:

1-во сгъване: 3 x 3 = 9 – 2 = 7

2-ро сгъване: 7 x 3 = 21 – 2 = 19

3-то сгъване: 19 x 3 = 57 – 2 = 55

И така нататък, и така нататък. На шестото сгъване ще имаме 1 459 листа и тук вече ще сме достигнали прочутото милфьой (mille-feuille), но едноименият десерт по-често се приготвя от бутер тесто.

Датското тесто е по-богато от бутер тестото, защото съдържа повече мазнина и протеини (от яйцата и млякото) и без маята то не би могло да бухне така добре. Това тесто е и по-вкусно само по себе си, без да има нужда от допълнителни екстри като крем, сладко или пълнежи. Забелязвам, че добре съхраняван готовия продукт остава добър няколко дни след изпичането му, за разлика от бутер тестото, което бързо разваля вкусовите си качества. И все пак, най-вкусно е току-що извадено от фурната.

Danish pastry си пожела Силвия.

Рецептата е адаптирана от cookingbread.com

Продукти:

 • 120 мл вода
 • 120 мл прясно мляко
 • 7 г суха мая за хляб
 • 150 г захар
 • 1 чаена лъжица сол
 • 1/4 чаена лъжица кардамон
 • 1 супена лъжица масло
 • 2 големи яйца от свободно отглеждани кокошки, разбити с вилица
 • 550 г брашно + допълнително за омесване и разточване
 • 250 г студено масло

В тенджерка се смесват водата, млякото и 1 супена лъжица масло. Загряват се на умерен огън, докато се затоплят и маслото се разтопи. Сместа не се оставя да завира, нито да се загрее прекалено много. Маха се от огъня и се добавя маята. Разбърква се добре.

Брашното се смесва със захарта, солта и кардамона. Прави се кладенче в средата, в което се изсипват разбитите яйца и сместа с маята. Замесва се меко тесто. Меси се върху набрашнена повърхност докато престане да лепне и стане гладко и еластично. Тестото се увива във фолио и се оставя в хладилник за 30 минути.

Приготвя се маслото, като се слага между два пласта стреч фолио. Целта сега е маслото да се разточи на правоъгълник. Тъй като то е студено, налага се да се направят няколко силни удара с точилката върху него, докато то придобие по-плоска форма. След това се разточва между двата пласта фолио докато се получи правоъгълник с размери 20×30 см.

Тестото се изважда от хладилника и се разточва върху леко набрашнена повърхност на правоъгълник 25×45 см. Върху 2/3 от тестото се поставя правоъгълника масло, като фолиото се маха. Да предположим, че маслото заема по голямата лява част на тестото. Свободния от масло край на тестото (в дясната част) се прегъва на 1/3 към средата. Излишното брашно от повърхността на тестото се отстранява. Следва прегъване на лявата страна на тестото към средата. Излишното брашно се отстранява. Краищата на получения калъп се изравняват. Отново се разточва на правоъгълник 25×45 см. Техниката с прегъването се повтаря, като излишното брашно от тестото се отстранява, а краищата на получения калъп се изравняват. Тестото се увива в стреч фолио и се оставя в хладилник за 30 минути (1-ви път).

След изминалото време тестото отново се разточва на правоъгълник 25×40 см. Прегъва се три пъти, както е описано по-горе. Увива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за 30 минути (2-ри път).

Процедурата се извършва отново. Тестото се оставя в хладилник за 1 час или за цяла нощ (3-ти път) преди да се работи с него. Аз го оставих за през нощта в хладилник.

За повече яснота и идеи за форми може да видиш това видео.

Дългата процедура всъщност, не е сложна. Ако всичко дотук е добре, то следва една много важна част – печенето. Тестото може да се разточи и да се разреже и оформи на различни форми – кроасан, охлювчета, пръчици (от изрезки), цветя и т.н. Само по себе си е вкусно и поръсено с малко пудра захар с канела е чудесно допълнение към кафето. Но аз искам да ти представя и два варианта за пълнеж, като моят любим е бадемовият. Е, и този с рикота не е лош, и е един от най-разпространените пълнежи със сирене за датско тесто.

С бадемов пълнеж

Адаптирано от книгата How to Be a Domestic Goddess

Рецептата за пълнежа е адаптирана от Nigella Lawson. А нейната рецепта за датско тесто е опростен вариант, в който маслото се омесва с тестото. Тя твърди, че това не проваля неговата пухкавост и добър резултат след изпичане. Трябва да опитам и този вариант някой ден.

За изпълнението на тази рецепта е необходимо половината тесто от горната рецепта. За тази цел, след като тестото е стояло необходимото време в хладилник се изважда и разточва на правоъгълник 25×40 см. Правоъгълникът се разделя на две по дължина. Едната половина се оставя за настоящата рецепта. Другата половина се увива в стреч фолио и се връща в хладилника. Може да се замрази или да се използва по-късно (до 4 дни).

Продукти:

 • 1/2 датско тесто (от рецептата по-горе)
 • 150 г бланширани бадеми
 • 80 г пудра захар
 • 50 г меко масло
 • няколко капки бадемова есенция
 • 1 белтък, от яйце от свободно отглеждани кокошки
 • 50 г филиран бадем за поръсване

За намазване:

 • 1 жълтък, от яйце от свободно отглеждани кокошки
 • 2 супени лъжици прясно мляко

Фурната се нагрява на 190°C.

Бадемите и пудрата захар се смилат в кухненски робот. Добавят се маслото и бадемовата есенция. Разбиват се отново. Накрая се добавя белтъкът и сместа отново се разбива докато се получи паста.

За намазване се смесват жълтъкът и прясното мляко и се разбиват леко.

Разточеното тесто се разделя визуално на три равни части по дължина. Върху крайните две части се правят разрези. Плънката се разпределя в средната част.

Разрезите от двете крайни части се загъват към средата върху бадемовата плънка като се редуват и застъпват един друг.

Така оформено се поставя в тава върху хартия за печене. Оставя се на топло място да втаса за около 1 час.  Намазва се със сместа с жълтъка и се поръсва с филиран бадем.

Пече се в предварително нагрятата фурна на 190°C за 25-30 минути.

С крем от рикота

Адаптирано от книгата How to Be a Domestic Goddess

За изпълнението на тази рецепта може да се използва останалата половина от тестото или цяла доза тесто. Най-общо казано количеството крем с рикота, което се получава от посочените дози би стигнало за една доза от тестото.

Продукти:

 • 1 доза датско тесто (от рецептата по-горе)
 • 200 г рикота
 • 100 г захар
 • настъргана кора от 1 лимон
 • щипка сол
 • 1 яйце от свободно отглеждани кокошки
 • 50 г масло, разтопено и охладено

За намазване:

 • 1 жълтък, от яйце от свободно отглеждани кокошки
 • 2 супени лъжици прясно мляко

Фурната се нагрява на 190°C.

Всички продукти се смесват и се разбиват добре с вилица. Сместа се оставя в хладилник за 30 минути.

Сместа става доста течна, но това не трябва да те притеснява. Защото сега ще си направим джобчета, които да запълним с крем.

Разточеното тесто се разрязва на квадрати. Големината няма значение. Единият край на квадрата се прегъва към срещуположния, така че да се образува равнобедрен триъгълник.

В получения триъгълник се правят два разреза, успоредни на бедрата, без да се съединяват и стигат до върха му. Триъгълникът се разгъва, така че отново да се образува квадрат.

Срязаните ъгли се кръстосват като се прегъват към срещуположнте им страни.

По този начин се образува джобче, в което ще се сложи крема.

От квадратите може да се направят и други форми като малко крем се слага в средата на квадрата, а срещуположните му краища се съединят. Получава се пакетче с пълнеж.

За намазване се смесват жълтъкът и прясното мляко и се разбиват леко.

Приготвените форми се подреждат в тава върху хартия за печене. Оставят се на топло място да втасат за около 1 час. Намазват се със сместа с жълтъка. Пекат се в предварително нагрятата фурна на 190°C за 20-25 минути.

Други форми:

От изрязани триъгълници от тестото може да се оформят кроасани. А от останали изрезки от тестото може да се направят охлювчета, като фитил се усуква и завива на спирала.

Глазурата:

Много често този вид тестени изделия се покриват с глазура. Ако желаеш може да допълниш печивата с екстра след като се изпекат и охладят.

Продукти:

 • 100 г пудра захар
 • 1-2 супени лъжици топла вода

Към пудрата захар се добавя по малко топла вода при непрекъснато разбъркване, докато се получи гладък айсинг. В зависимост от желания резултат глазурата може да се остави по-стегната или да се направи по-течна с добавяне на малко повече вода. Може също така да се ароматизира с ванилия, лимонова или портокалова кора или есенция.

Макар и да знам добре на теория техниката за датско тесто, това беше първото ми практично занимание с него. Мисля, че се получи много добре. При следващите опити за многолистно тесто смятам да достигна 1 459 листа. 🙂

P.S. Силвия, и при мен изтече малко масло по време на печенето. Смятам, че това е нормално, тъй като тестото се оставя около 1 час на топло да втаса и следователно маслото в него омеква. Може да опиташ да печеш на 200 – 210°C или 190°C с вентилатор. Времето за печене вероятно ще се намали.

46 коментара

 1. Аз скоро правих кроасани и маслото не ми се е разтичало, може би има разлика от тяхното тесто и danish pastry.
  Това, което казваш за масовото производство на кроасани и за включването на прахообразни продукти е вярно, но въпреки това в Европа все още съществуват малки пекарни, които приготвят пред очите ти най-различни божествени тестени изделия – наблюдаваш всяка стъпка от процеса на приготвяне – от замесването, до разточването, пълненето и изваждането от фурната 🙂 Разбира се, удоволствието човек да си приготви вкусна закуска в домашни условия, е несравнима!

  Поздравления за хубавата публикация и снимките, които показват част от процеса на приготвяне 🙂

  1. Мисля си, че колкото повече се сгъва тестото, толкова повече маслото в него се изтънява, слива с тестото и няма да протече при печенето. Само си мисля. 🙂

   Да има такива пекарни, а специално за хляб и София, Слънце Луна е една от тях.

   Тази индустрия е може би единствената (за мен), в която имам някаква идея как се случват нещата, но с удоволствие ще си купя виенска кифла и следващия път. Просто, много са вкусни. 🙂

 2. Йоана, много хубава рецепта! От доста време предпочитам сама да си правя многолистното тесто, точно заради странните съставки, които има в готовите продукти. За купуване на опаковани кроасани и през ум не ми е минавало – нямат нищо общо с невероятния аромат на масло. Единствените, които харесвам до известна степен са тези на Онда.
  Ще пробвам невероятният ти сладкиш с бадемов пълнеж

  1. Опитай с бадемите, много е добро. 🙂
   В Онда кроасаните са като навсякъде. И мъфините им са замразени даже.

 3. Йоана, сърдечно ти благодаря за прекрасните напътствия и отделеното време, гарнирани със сладкодумните ти истории, с които ни развеждаш из чудни места! Предвкусвам скорошните сладки часове, които с двете ми щерки ще прекараме с тебе и твоите уроци в кухнята пред нетърпеливия поглед на таткото! Непременно ще споделим резултата! Пожелаваме ти да продължиш да се наслаждаваш на благодарността на феновете ти и любовта на близките ти!

 4. Чудесна колекция от рецепти! Пълнежа с бадеми ще се пробва задължително.
  Само две вметки:
  – обикновено в рецептите за тесто и сладкиши се говори за „безсолно масло“. Разликата с „обикновеното“ не е толкова в соления вкус, а в маслеността. „Соленото“/обикновеното масло просто има двадесетина процента добавена вода, което силно променя качествата му.
  – предполагам, че „danish“-а в името идва от датското масло, което се е използвало някога за направата на подобни тестени изделия. Датчаните са царе на млечните продукти и произвеждат наистина първокласни масла и сметани. Естествено, само произхода не е гаранция за качество.

  1. Това с маслото е сериозен довод за проблема с разтичането му, докато тестото се пече. Напълно възможно е това да е причината.
   Благодаря за коментара и вметките.

 5. Разликата между соленото и безсолното масло е наличето на сол в първото. Няма разлика в маслеността, освен ако не е упоменато. По принцип и в двете е 82%, просто в едното има сол.

  1. Кроасаните не ги приготвям аз, само сладкишите и някои солени курабийки.
   Пък и не ми е известно някой да приготвя кроасани в пекарните. Ако някъде се прави, пишете ми веднага. 🙂
   Става въпрос за това, че в Слънце Луна може да следиш процеса по замесването, оформянето, втасването и изпичане на хляб. За хляба говоря.

  2. Linbul, споменава повишено количество на вода, а не на мазнини.
   Прочетох малко по въпроса, че ме заинтригува това с маслото. Оказва се, че соленото масло е по-нискокачествен продукт от несоленото. Солта в маслото действа като консервант, следователно има по-дълъг срок на годност и не е много прясно. Освен това солта помага за елиминиране на лоши миризми, вследствие от по-некачествения изходен продукт.
   Срещнах и твърдение, че влажността и мазнините трябва леко да се завишат за компенсация, ако вместо солено се използва безсолното масло.
   Както и да е. Аз не съм срещала тук солено масло. И за мен „обикновеното“ масло е несоленото.

 6. Йоана,
  хляба наистина е чуден там, но кроасаните винаги са ме съмнявали, както и блатовете на плодовите торти (и на тази с какао и орехи). Веднъж видях да изхвърлят кутия от готови блатове за торта и бях потресена, дано да било инцидентно…
  Твоите сладкиши… страхотни! Дано да продължиш да ги правиш ти.
  За кроасаните… В момента живея във Франция и тук също трудно се намират незамразени кроасани, но има пекарни, които си ги правят и са фантастични.
  За маслото – тук ми прави впечатление, че е с много кратък срок на годност – около месец – месец и половина. Соленото – малко повече (сигурно си права, че солта действа като консервант), но това не означава, че не е много прясно.
  Солено масло имало в Карфур.
  А поста ти е страхотен, особено в частта с бадемовата плънка…:)

  1. Вече може да опиташ веган торта с платки от пълнозърнесто брашно, както и сурова шоколадова торта. 🙂

   Ако знаеш конкретна пекарна (фирма) във Франция, която прави кроасани на място много ще се радвам да споделиш.

   За соленото масло прочетох една и съща информация от различни източници, но нямам личен опит с него за да бъда сигурна в каквото и да било. Ще проверя в Карфур и ще тествам.
   Мерси за коментара. 🙂

 7. Йоана, много си ведра!
  Идвам скоро и ще нападна тортите (суровата е страхотна, опитвала съм я зимата).
  Имена на фирми/пекарни не мога да ти дам, обикновено това са по-малките пекарни (които не са част от вериги), но никога не съм си правила труда да запомня производители. Но на място няма как да ги сбъркаш – изглеждат точно като твоите (малко по-плътни).
  Честно казано, не знам Карфур какво солено масло предлагат (сигурно Президент). Но с удоволствие бих ти донесла пакетче фермерско солено масло идната седмица (мога да мина през Юрий Венелин). Според мен ще е невероятно вкусно с хляб от Слънце и Луна.
  Поздрав! 🙂

  1. Пролет е! 🙂
   Вече проверих в Карфур. Да, маслото е на Президент и на него пише „леко осолено“ и съдържа 2,8% сол. Въздържах се от закупуване. Поне засега.

   Ще се радвам ако намериш време да наминеш и да ме потърсиш.

 8. Соленото масло просто съдържа сол, различен процент в зависимост от вида си (има и demi-sel). То е друг вид продукт и определено си заслужава да се опита. Например с него се прави Карамел със солено масло: caramel au beurre salé. В БГ доскоро нямаше друго освен Президент. Тези, които на мен повече ми допадат като вкус са маслата с морска сол и то с fleur de sel.

 9. Това е т.нар. масло с морска сол. Купувала съм и на президент и от френското което предлагат в Карфур. У нас много се харесват 🙂

  Аз бих искала да попитам ако от горе-посоченото тесто приготвя кроасани, преди изпичане също ли трябва да втасват около 1 час на топло или може и без това втасфане.

  1. Според мен трябва задължително да се оставят да втасат след оформянето им. Тестото е тежко и е възможно кроасаните (или други форми) да останат клисави, ако не се оставят да втасат.

   Това е първият ми опит с датско тесто и нямам много наблюдения върху него, но навсякъде където прочетох информация и рецепти, след оформянето на тестото се оставя да втаса от един час до час и половина преди да се пече.

 10. Fleur de sel (буквално „цветчетата на солта“) не е просто морска сол, а морска сол която се събира ръчно само от горния слой на солниците. Най-известна е бретанската, в частност от Геранд.

 11. Много благодаря Йоана за отговора.
  Направих кроасанки и рулото с бадемовия пълнеж.
  Станаха доста вкусни, но определно тестото не ми стана многолистно.
  Кроасаните по-скоро бяха като кифлички и дори се напукаха при печенето както се напуква кекс.
  Чудех се дали не съм объркала нещо при разточването и сгъването на тестото, тъй като го завъртах всеки път. В смисъл както е правоъгълно калъпчето тесто разточвах дългата страна на правоъгълника за ширина а късата я правех на дължина. Дано е станало ясно какво имах в предвид.

  1. Мисля, че ми стана ясно какво е станало. Трябваше да направя снимки на процеса. Виж тези снимки. Към теб (фронтално) трябва да се виждат сгъвките и тогава разточваш на дължина (напред-назад). След прегъването тестото отново се завърта на 90 градуса и трябва отново към теб да бъдат сгъвките, когато разточваш на дължина.

   Ако тесто, което има нужда да втасва се напука много по време на печенето, възможна причина за това е превтасване или обратното – не достатъчно втасване. Влагата в тестото се изпарява прекалено бързо, вследствие на което парата си пробива път откъдето може.
   В зависимост от тестото и температурата в помещението процеса на втасване трябва да се следи. Обозначения 1 час за втасване е при стайна температура без колебания и течения – около 24 градуса.

   Опитай следващия път с повече разточване и прегъване за по-изразени слоеве.

 12. Много благодаря мила Йоана, определно сгъването и втасването е нещото което не съм направила както трябва. За втасването на кроасаните загрях фурната на 50 градуса и ги оставих там, рулото втаса на стайна температура и определно нямаше толкова пукнатини.
  Ще правя реванш с dutch dough 😉

 13. Йоана, прекрасно обяснение, както винаги.
  На видеото се вижда, че маслото е натъргано и може би така се разнася по-равномерно.
  Какво е твоето мнение?
  Хубав ден!

  1. Може и така да се процедира. Но маслото омеква много бързо и при разточването „изтича“. За да се работи по-лесно, тестото (с разнесеното масло) трябва да се остави в хладилника преди да се разточва.

 14. Заветните 1 459 листа – 6 прегъвания. Отне ми почти цял ден, но се справих и определено имаше защо. Кроасаните станаха много вкусни.

 15. Здравей, Йоана, отдавна се бях наточила на danish pastry и – най сетне в събота приготвих тестото. Едва снощи направих сладкиша с бадемовия пълнеж, тъй като ударих на камък с бадемовата есенция. Сладкишът е чудесен – много вкусно нещо! Но – да си напоследък бадемова есенция?… Една продавачка на Женски пазар ми каза, че от доста време нямало внос и ми препоръча да си направя сама; това не е проблем, само дето не знам дали бадемите трябва да са белени или не и дали се слагат цели или натрошени…
  Направих и кроасани (понеже замесих цяла доза); дъщеря ми ги хареса много, но на мен тези по класическата рецепта като че ли ми харесват повече.

  1. Бадемова есенция взимам на Йоткер. Друга добра не съм виждала.
   Мисля, че с обикновени (сладки) бадеми няма да се получи есенция. Бадемовата есенция нагарча и има аромат на горчив бадем. Това е специфичното, а горчивия бадем (не в есенцията) в по-големи дози е токсичен.

   Кроасаните са си кроасани. 🙂 С това тесто може да правиш виенски кифли. 🙂

 16. radvam se ,che vi otkrih,po vasha recepta napravih buter testo,igrah si dosta,mnogo pati go razmesvah i sgavah ,no stana strahotno,,,nikoga ne bqh qla takova ne6to.Blagodarq vi

  1. И аз се радвам на обратната ввръзка, Христина. Радвам се и че рецептата за бутер тесто ви е била успешно изпълнена и ви е харесала. Надявам се да намирате още полезни неща тук.

 17. Благодаря за рецептата, Йоана! Само обърках количеството масло и съм сложила двойно повече. Какво ще ми препоръчате да направя? Дали мога да добавя още брашно, а тестото е вече разточено шест пъти и чака.
  Предварително благодаря! Хубава вечер 🙂

  1. Щом тестото вече е сгъвано шест пъти, по-добре нищо да не се прави. Ще бъде по-маслено и е възможно да се отдели повече мазнина по време на печенето, затова печи на 200 градуса с включен вентилатор на фурната, за да може топлината веднага да „грабне“ тестото.
   Когато се започне с оформянето на кифлички (или каквото друго е намислено) се увери, че тестото е много добре охладено. Докато се работи с него ще омекне от топлината на ръцете и топлината в помещението, затова е добре след като се оформят кифличките да се охладят в хладилника за 20-30 минути преди печенето.

 18. Много благодаря за бързата консултация!
  Тестото не се разтече, но е доста тежко. Явно ще трябва да пробвам още един път!
  Чудесни рецепти публикувате, Йоана! Много са ми полезни. 🙂

 19. Здравей,Йоана! Вече няколко пъти правя датските кифлички. Много са вкусни! От снимките ти ми се струва, че са меки с тънка крехка коричка? Така ли е? При мен се получават по-скоро хрупкави, почти твърди.

  1. След изпичане датското тесто наподобява нещо средно между кроасан и козунак. Тестото е меко и има хрупкава кора. Не би трябвало кифличките приготвени от него да са твърди. Увери се, че тестото е втасало добре преди финалното печене и направи различни проби с времето за печене.

 20. да, може би зависи от времето за печене. защото при указаните градуси, аз ги пека доста по-дълго от указаното време докато са готови. така че, за да намаля времето на печене, мога да увелича градусите ?? но тогава пък пак има опасност да не се изпекат добре изцяло… като се замисля, винаги когато пека нещо по рецепта, пека по-дълго от указаното време, иначе вътрешността не се получава. да не би пък да зависи и от фурната. и се чудех, няма ли някакво правило или препоръка при печенето на тестени неща.

  1. Всяка фурна пече различно и неравномерно, но някои дават наистина сериозни отклонения, затова ти трябва да си я познаваш. Вече знаеш, че по принцип като печеш тесто, ти отнема повече време, отколкото се изисква в рецептите. Тогава увеличи малко градусите, от зададените в рецептата и наблюдавай печивото. Ако започне бързо да хваща цвят, покрий го хлабаво с алуминиево фолио или ако прецениш намали малко градусите. Накрая виж крайния резултат. Със сигурност трябва да направиш няколко проби, докато разбереш как точно да процедираш с твоята фурна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *