Кнедли от грис в телешки бульон

Както вече знаеш, в баварската кухня присъстват много супи на основата на бульон и допълнени с разни тестени или картофени топчета, които по-долу ще наричам кнедли. И след като вече приготвих страхотен телешки бульон, то сега мога да готвя супи, гулаши, задушени и печени меса от двете книги за традиционна баварска кухня, които си купих от Мюнхен.

Започвам с Alfons Schuhbeck и неговата супа с кнедли от грис. Рецептата е много лесна, особено след като половината от нея вече е свършена по-рано (за бульона става въпрос). И въпреки, че тази супа изглежда много семпло, уверявам те, че е вкусна и ароматна. И това познай откъде идва? От телешкия бульон, естествено.

Като видим въздържател (не нарочно) към месото, чак сега осъзнавам колко е важно да си приготвиш ароматен бульон за каквото и да било. Сами по себе си кнедлите не са кой знае какво. Единствената подправка в тях освен сол е индийско орехче. Струват ми се с безличен вкус, но топна ли ги в бульона става нещо различно.

Припомних си още, че месните супи и бульони трябва да се ядат много топли, освен ако не искаш да ядеш пача. И изобщо след толкова дълго въздържание за приготвяне на месо вкъщи (всичко това от онези филми за пилетата), преоткрих този вкус. Питай ме сега, не е доволен Вальо. И не ме обвинявай, че го държа на зеленчукова диета. 🙂

Кнедли от грис в телешки бульон

Адаптирано от книгата My Bavarian Cookbook

За да смесят добре маслото и яйцето, жълтъкът се разделя от белтъка и първо маслото се обърква с жълтъка, след това се добавя белтъка. Също важно за добро смесване е яйцето да не бъде студено. В Бавария кнедлите от грис се наричат Griessnockerl“ – казва Алфонс Шубек за тази рецепта.

Дозите са за 2-3 порции. Получават се 6-8 кнедли в зависимост от размера.

Продукти:

 • 50 г меко масло
 • 1 яйце от свободно отглеждани кокошки, със стайна температура
 • 80 г фин пшеничен грис (на Divella)
 • сол и прясно настъргано индийско орехче
 • 400-600 мл телешки бульон
 • пера див лук, за сервиране

Маслото се разбива докато стане пухкаво. Към него се добавя жълтъкът от яйцето и се разбива докато се усвои. Следва белтъкът и отново се разбива. Добавя се грисът, сол и индийско орехче на вкус. Сместа се разбърква добре и се оставя на стайна температура за около 1 час.

В тенджера се слага вода да заври. Посолява се. Температурата на котлона се намаля и се изчаква водата да достигне степен, в която едва къкри.

Две лъжици се потапят в топла вода и с тяхна помощ от сместа с гриса се оформят кнедлите. (Лъжиците се топят във вода след всяка кнедла.) Слагат се във врялата вода и се варят 15 минути. Водата не бива да ври буйно!

Готовите кнедли се изваждат с решетъчна лъжица и се подреждат в дълбоки чинии. Заливат се с телешки бульон и се поръсват с едро нарязан див лук.

8 коментара

 1. Явно болшинството от читателите не могат да възприемат това ястие.Частично и аз съм сред тях, не за друго, а просто грисът не е сред любимите ми продукти.Виж , ако бяха с простоватите картофени кнедли за мен ястието щеше да е перфектно, особено за студената зима която вече се усеща…

  1. Какво толкова му се мусите на този грис? 🙂
   И на картофените кнедли ще им дойде реда. Иска ми се да обхвана, колкото може повече неща от баварската кухня. Кнедлите от грис са част от нея.

 2. Детската градина е нанесла неизлечими щети по отношение на гриса…Дано сега на децата да им дават право на отказ!:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *