Кулинарно—в кухнята с Йоана

Как да си направя сушени домати

От много, много време се каня да посветя един пост на сушените домати. И от още толкова време се каня да направя нова рубрика, в която да помествам основни техники и рецепти. Рубриката, всъщност вече стартира с поста Как да си направя ванилова есенция. В чудене как точно да озаглавя тази рубрика, реших да бъде „Как да…“ Така ще започва и заглавието на всяка рецепта, която носи със себе си основни методи. Рецептите в тази рубрика ще бъдат посочвани с линк в други рецепти, в които се използват или са необходими тези основни техники.

С други думи, една рецепта няма да се утежнява прекалено с текст, ако в условието и се изпълняват един или няколко основни метода. Другата причина да създам рубриката се позовава на опита ми досега – читатели ме питат: „Знам, че в някой от постовете беше написала много лесна рецепта за маслено тесто. Коя беше тя?“ Факта, че понякога и аз не мога лесно да открия базисна рецепта, спомената в друга, отключи новата врата „Как да…“ Разбира се рецептите ще се трупат бавно и постепенно. Също както стартира този блог, а сега в него има над 300 рецепти. (Леле, та това са си три книги.)

След като ти направих кратък анонс, нека да премина към основната тема на този пост – сушените домати. Обожавам ги. Мога да ги приложа във всяка една рецепта, независимо дали е салата, супа, основно, снак или хляб. Имат толкова богат аромат и вкус, че веднага забравям къде съм и потъвам в топлината на някоя средиземноморска страна.

Сушените домати, които се предлагат в магазинната мрежа са обработени чрез дехидрататори. Прекалено сухи, понякога жилави, в повечето случаи е необходимо да се накиснат в топла вода преди да се използват. Това губи част от ароматите и хранителните им качества. По-добре би било да се използват мариновани в зехтин сушени домати. Цената им обаче (на качествените продукти) понякога може да ме откаже от покупката.

Алтернативата са домашно приготвени сушени домати. Най-добрият начин за това е чрез естествената топлина на слънцето, като времето може да варира от седмици до месеци. В градски условия това е невъзможно. И не защото нямам подходящо изложение на балкона, а защото прахът от градската среда се настанява с пълна сила не само по перваза ми, а и на всички възможни места. (Въображението си е твое.)

Остава методът, при който фурната е слабо загрята през целия ден. Без нетърпение и прекалено много суетня. Напротив, мога да правя хиляди неща докато доматите се изсушават във фурната, включително и да напазарувам от близкия пазар зеленчуци за вечеря. Вечерята, разбира се ще я приготвя на котлона, защото не искам да прекъсвам процеса, в който сочните домати, поръсени с чесън, зехтин и пресни билки ще се трансформират в богати на вкус и аромат сушени домати.

Най-добрият избор на сорт домати е Рома. В тях няма много семена и вода, а плътното им месо остава и след изсушаването, без да се превръщат просто в една изсушена люспа. Другата добра причина, е че са сравнително евтини. Може да се използват и други сортове домати, които са по-месести. Рома обаче си остават добри и заради това, че имат малък размер. Необходимо е да се срежат на две, докато при други, по-едри сортове домати, е необходимо не само да се срежат на четвъртини или по-малки парчета, но и да се отстранят семената, ако в тях има много такива. Знам, защото съм приготвяла сушени домати с различни сортове и техники.

Времето за сушене може да варира от 3-4 часа до 10-12 часа в зависимост от сорта домати, количството, големината им и наличието на вода.

Съхранението си остава не по-маловажна част от избора на домати и приготвянето им. Най-добре сушените в домашни условия домати се съхраняват в зехтин. За съжаление от опит мога да кажа, че трайността им не е много голяма. В зависимост от влажността останала в доматите и начина на съхранение, те могат да бъдат годни едва около 2 месеца. В крайна сметка в домашни условия не би могло да се приготвят огромни количества, така че това което ще сложиш в буркан със зехтин може да бъде изконсумирано в рамките на този период.

В заключение ще кажа, че усилията (не са кой знае какви) си заслужават, а в резултат ще имаш един превъзходен, концентриран вкус от лятото, чак до началото на зимата.

Как да си приготвя сушени домати

Посочените количества и подправки могат да се променят според индивидуалните предпочитания и вкус.

Продукти:

Избират се еднакви по размер зрели домати. Измиват се и се срязват на две по дължина. Подреждат се в плитка тава върху хартия за печене със срязаната част нагоре. Поръсват се със зехтин, сол и пипер. Върху тях се накъсват пресните билки.

Доматите се изсушават във фурна нагрята на 100°C. Времето варира от големината на доматите и количество вода в тях. В този случай, на мен ми отне около 10 часа. Готови са, когато краищата на половинките домати се сбръчкат навътре, а сърцевината остане почти суха.

След като се изсушат се оставят да се охладят напълно и се мариноват в зехтин.

За мариноването:

Изсушените домати се поставят в добре затварящ се буркан, като между тях се слагат обелените скилидки чесън и пресният босилек. Заливат се с толкова зехтин, че да ги покрие напълно. Бурканът се затваря плътно и се съхранява на хладно и тъмно място. (Може да бъде в мазе, килер или хладилник.) Не забравяй, че трябва да ги ползваш в рамките на 1,5-2 месеца.

Останалият от маринатата зехтин може да се използва за овкусяване на салати или ястия.