Как да си направя ванилов екстракт

В съдържанието на рецептите от моите десерти често може да срещнеш  „1 чаена лъжица ванилов екстракт“. Какво значи това? Масово използваната синтетична ванилия и ванилови есенции с жълтеникав цвят в колбички отдавна са забравени в моята кухня. На рафта със сладки подправки имам едно шишенце с течност в тъмен цвят, а вътре плуват истински ванилови шушулки. Означава, че сама приготвям ароматния концентрат ванилов екстракт.

Използването на истинска ванилия вече не е непостижимо и у нас. Ванилови шушулки на Bourbon Vanilla, може да се намерят в големите вериги хранителни магазини и в повечето био магазини. Ароматът и сладостта от използването на дребните семенца, скрили се в шушулката е повече от наслада и блаженство. Ще перифразирам – няма нищо общо с използването на белия прах изкуствено придобита ванилия.

За жалост все още срещам много хора, които вярват, че синтетичната ванилия, която се продава навсякъде е единствената истинска ванилия. Имам възможност да наблюдавам реакцията на тези хора докато им обяснявам как се използват шушулките ванилия и че всъщност това е плодът на растението с красиви цветове. Те ме гледат втренчено и като че ли недоумяват какво им говоря.

Ето затова реших да напиша този пост, въпреки че знам, че ти – моят редовен читател – си наясно с това що е ванилия и как се използва.

В няколко рецепти от блога съм използвала шушулки ванилия с подробни обяснения и снимки. Може да видиш подробности в рецептите:

Ванилията е доста деликатен продукт, които трябва да се съхранява правилно за да може да се използва и даде най-добрия си аромат. Ето защо, когато си купиш ванилова шушулка, ако не е херметически опакована или не я използваш веднага, трябва да се съхрани в добре затворен буркан на тъмно и сухо място. В противен случай шушулката изсъхва и тогава от нея няма да може да се вземат ароматните семенца.

Но тук имаме и бонус. След като семенцата на шушулката се остържат и се оползотворят за рецептата, шушулката може да се запази и да се сложи в буркан със захар, за да я ароматизира. Или да се сложи в подходяща торбичка в гардероба или просто във фруктиерата с плодове за да ароматизира известно време въздуха в стаята.

Не винаги е възможно и удачно в дадена рецепта да се използват семенцата от шушулката. Затова е по-добре да разполагаш с екстракт от аромата на това прекрасно растение ванилията. Точно това ще ти покажа сега – как да си направиш ванилов екстракт.

Ванилов екстракт

Дозите са за 200 мл. концентрат. Необходимото количество за ароматизиране на десерт като 1 кейк, 6 порции крем или блат за торта са в рамките на 1-2 чаени лъжици.

Продукти:

 • 200 мл висококачествена водка
 • 3 шушулки ванилия
 • 1 бутилка с вместимост 200 мл

За да се направи екстракт от ванилия не е необходимо семенцата от шушулката да се остъргват.  Просто шушулките ванилия се разполовяват по дължина за да освободи пространство на семенцата да действат. Поставят се в бутилката и се заливат с водката. Това е!

Сега изчакваш един-два месеца, като периодично разклащаш бутилката. Семенцата ще отдадат аромата си, а накрая на втория месец няма да има и помен от алкохолен мирис.

Бутилката трябва да бъде на тъмно място, например в някой забравен долап. Тъкмо ще се сещаш по-често да го отваряш. 🙂

102 коментара

 1. Отлична идея, благодаря 🙂 и понеже ще получим доста сериозно количество – може да направим нещо като vanilla-pooling за 2-3 кухни…

  1. Не е задължително ако се съхранява на тъмно място.
   Освен това в прозрачна бутилка може да наблюдаваш как семената оцветяват водката. Ако не разклащаш бутилката за 1 месец например, ще се получи течност с преливащи цветове. Аз пропуснах да снимам този момент.

 2. Чудесна идея…..първо трябва да намеря къде продават такава ванилия в Пловдив?!:))))

  1. В Карфур – Пловдив има. Със сигурност ще прзбвам да си направя вятилия в бутилка 🙂

 3. Йоана, благодаря ти за споделеният опит, аз дори не се бях сещала до сега, да потърся и разбера дали може да си направя домашен екстракт ванилия – купувах си готов, който не се намира много лесно, знаеш повечето хора предпочитат синтетичната ванилия, защото е по-евтина!
  Ако трябва да съм искрена аз също имам в шкафа си от синтетичната и понякога ползвам и нея, но предпочитам аромата на шушулките или натуралният екстракт които е неповтарим!
  Ще ми бъде много интересно да наблюдавам процеса, който описваш и ще ми е много драго после да ползвам този аромат, които съм си направила сама. 🙂
  Благодаря ти от сърце!

 4. Ще се изпробва! Бутилките вкъщи с нещо накиснато ще се увеличат- вишни в ракия за вишновка, мащерка и риган в зехтин, сега и ванилия 🙂 В Пловдив продават ванилия и в Чаената къща. Купила съм си за да си ароматизирам зеления чай

  1. И аз купих ванилия от Чаената Къща в капана. Много сам доволна от качеството а аромата неможе да се сравнява с нищо 🙂

 5. От доста време не мога да открия естествен екстракт от ванилия. Минаваше ми през ум, че може би може да се направи нещо у дома, но така и не проследих тази си мисъл. Постинга ти идва точно на време. Непременно ще пробвам.

 6. Йоана, благодаря за обясненията и идеята!
  Определено ще я пробвам. Ванилова захар вече си правя, сега остава да пробвам и есенцията. Само не знам как ще изчакам 2 месеца :).

 7. Белият прах, който продават в магазините всъщност е ванилин, канцерогенен е и няма нишо общо с истинската ванилия.
  В къщи си правим ванилова есенция в захарен сироп, знам че е по -нетрадиционно, но резултатът ми харесва.

 8. А кой марки водка са качествени? Нямам си никаква представа от алкохол ….А всъщност не може ли да се замени със спирт? =))

 9. Здравей, Йоана! Тъй като скоро имам път към София, би ли могла да ми кажеш от къде да си купя такава ванилия, тъй като бих искала да се насладя на рецептите ти в пълната им „сила“, а не с някаква ванилийка на прах. Също така бих се радвала ако ме ориентираш и за магазин, където продават сладкарски бои, защото това също го няма в моя град. Благодаря ти предварително!

 10. Моята есенция вече месец отлежава на скришно, тъмно място 🙂
  Исках да те попитам, прецеждаш ли я след като е готова, или оставяш да си плуват и семенцата?
  Аз направих моята есенция с ром (четох че водката успешно се заменя с ром) и ухае много хубаво, макар че алкохолът все още се усеща и сигурно трябва да изчакам още месец.

  1. Не прецеждам. Оставям шушулките и падналите семнца, докато не изразходвам екстракта. Дори го разклащам преди употреба, за да попаднат семенца, там където го слагам. 🙂

   Всеки алкохол, дори чист спирт ще извлече аромата. Най-често се избира водка, защото няма мирис и вкус.
   В твоя случай, аромата на рома ще се запази и ще се получи ромово-ванилова есенция. 🙂 (Е, зависи и какъв е ромът.)

   Установявам, че така приготвената ванилова есенция е подходяща за печива или кремове, които се варят. Тогава алкохола се изпарява. Но добавена директно в готови или сурови десерти, алкохола се усеща.

 11. Йоана, а има ли срок на годност това нещо, и ако да – какъв?
  Моята есенция също е на около месец, явно с Ирина по едно време сме я правили, около празниците 🙂 Ползвам я няколко пъти вече – в печива, и алкохолът действително не се усеща. И си права, че няма нищо общо с прахчетата ванилия – тях оставих да ароматизират кутията/шкафа с подправки 🙂
  Хубава седмица ти желая!

  1. Не ми е известно да има срок на годност. По-скоро няма.

   Прочетох в един материал, че след 6 месеца от създаването на ваниловия екстракт, ванилията е дала всичко от себе си 🙂 и екстракта може да се прецеди. Съхраняван правилно (на тъмно и хладно) може да остане годен над 10 години.

   Количествата, които правя не са големи и не залежават, затова нямам наблюдения върху качеството на екстракта, престоял по-дълго от 6 месеца.

 12. направих си концентрата преди няколко месеца и гордо го показвам на околните – моят е в метална/ май алуминий/ бутилка на водка Danzka. Ако предложиш и екстракт от лимони или портокали ще е страхотно!

  1. Браво! 🙂
   Като лимонов екстракт може да се използва лимончело и аналогично приготвена напитка с портокали (която не знам как трябва да се кръсти 🙂 ).
   Отдавна се каня да правя лимончело. Дано намеря време.

  2. Благодаря за страхотните идеи! Направих си ваниловата есенция, че и за подарък съм приготвила 🙂
   Обаче ме гризе един въпрос – понеже виждам в Билла прясна мента , дали ще е възможно на същия принцип да се приготви и ментова есенция ?

  3. Съмнявам се. Искам да кажа, че прясната мента, която се продава масово у нас няма да даде очаквания резултата на люта мента, а по-скоро само лек аромат и вкус на джоджен. Това мое мнение не трябва да те спира, ако си решила да опиташ.

   Най-доброто до момента, което съм използвала е етерично ментово масло. Ефектът от него в десерти е невероятен – силен аромат и едновременно охлаждащо и загряващо действие върху небцето.
   Но с етеричното ментово масло трябва да се работи много внимателно и пестеливо. На една стандартна доза сладки, например са необходими едва 2-3 капки. Също така за да не бъде прекалено агресивна в десерта, има значение и в какъв десерт ще се сложи. Забелязала съм, че много добре се държи в плътни теста с шоколад (шоколадови сладки, например или тежък сладкиш като брауни), но не е много подходяща за леки и ефирни десерти като мусове и различни видове крем. Поне това е моето мнение от моя опит и разбира се вкус.

 13. Благодаря за изчерпателната информация, доверявам се на твоя доказан опит и вкус ! Няма да хабя водката, ще я използвам за друго 🙂

  1. Здравей, Йоана! Отдавна правя ванилова есенция, включително и подарявам редовно в разни симпатични шишенца и бурканчета, много се харесва! Последно заредих с домашна 70° ракия! 🙂 Отдавна ми беше дадена за използване като лек и реших да пробвам.. Така като гледам нещата добре се получават и аромата изчезва като при водката.. Мотаеше ми се дълго и една 50°, та вече ще знам за какво мога да ги оползотворявам.. 🙂

 14. Привет, Йоана!
  Искам да те попитам дали мога да приготвя екстракта след като съм използвала вече семената от шушулките? Ще се получи ли, ако след това ги залея с водка? И също така задължително ли трябва да се използва след 2 месеца? Не става лу след 2-3 седмици поне?

  1. Привет!
   Би могло да се направи екстракт само от шушулките, но ще бъде по-лек. Може да сложиш повече от 3 шушулки на 200 мл. водка.
   Колкото по-дълго стои настойката, толкова по-силен ще бъде аромата. Иначе за 2-3 седмици екстракта ще бъде блудкав и вероятно все още алкохолът ще се усеща.

 15. Здравей Йоана!
  Страхотна идея ще се пробвам и аз. Проблем ли е да се използва екстракта в десерти, които не са претърпяли термична обработка и следователно алкохола не се е изпарил. Имам малки деца и често им правя кремове и домашни сладоледи и малко се притеснявам…какво количество да слагам? Благодаря ти

  1. За мен няма проблем да използвам ванилията в десерти без термична обработка. Все пак не се слага много от есенцията. Опитай и прецени.

 16. Здравей, Йоана! Идеята ти е страхорна! Вече няколко пъти правя и съм общо взето доволна. При сегашния прочит видях, че си писала 3 шушулки, а аз досега все съм слагала по 2. Моя грешка, определено. Но тия дни си помислих – ами ако го подгрея след изтичането на отлежаващия период 😉 Дали така ще се концентрира акомата? Или е твърде възможно да го прецакам? Благодаря ти отново за това страхотно нововъведение!

  1. Броят на шушулките не е фатален, но от тях зависи силата на концентрата. Ако желаеш, може да сложиш и повече от три.
   Не знам какво точно ще се случи ако есенцията се загрее. Освен да се изпари алкохолът, с него може да отлети и ароматът.

 17. Хммм, и аз от това се опасявах. Мисля да експериментирам в някой момент. Имам останал малко от предното правене. Като „узрее“ този, който сложих вчера 🙂 може и да се престраша. Благодаря за мнението. Успехи!

 18. Здравей Йоана,
  от страшно много време се чудя откъде да си намеря истински екстракт и благодарение на теб вече мога да си го приготвям сам :),. Въпросът ми е, понеже търсих още и открих в http://www.mycookingbookblog.com – рецепта на същия принцип, но по-наситен и концентриран. Та чудя се, ти в какви дозировки го прилагаш за десертите, тъй като обикновено в рецептите е описано ~ 1чл. Мисля, че вариант с 5 шушулки, посредата на двете рецепти би била перфектната комбинация.

  Поздрави!

  1. Обикновено слагам по 1 супена лъжица ванилова есенция, но зависи и от сместа.
   За разлика от изкуствената ванилова есенция, тази е много по-лека и ненатрапчива на аромат и няма опасност от предозиране. Слагай, колкото искаш от нея, на вкус.

 19. Здрасти Йоана интересужаме дали шушулкоте трябва да ги цепна с нож или це слагат цели

  1. Не съм приготвяла, но видях следните два начина:
   3 с.л. натрошени какаови зърна се заливат с 120 мл водка и се оставят за 4-5 седмици, като се разклащат периодично.
   Другият начин е с какао на прах, за който може да прочетеш тук.

 20. много Ви благодаря за бързия отговор!!!със сигурност ще пробвам това с какаовите зърна!хубав ден 🙂

 21. Бутилката се държи затворена през цялото време, нали? Интересно как ще изчезне миризмата на алкохол при това положение?
  Какво ще кажеш да преварим необходимото количество за направата на сурови бонбони, така че да не се усеща алкохолът?

  1. Да, бутилката стои затворена през цялото време.
   Мирисът на алкохол изчезва с времето не защото се изпарява, а защото се насища с аромата на ванилията. Затова е хубаво да се използва неутрален алкохол като водката. Колкото повече стои екстрактът, толкова повече алкохолът не се усеща. Забелязвам, че това започва да се случва след 8-9 месеца от началото. Най-добрия ванилов екстракт приготвен по този начин става след година.

   Не съм сигурна дали е удачно да се преварява така приготвения ванилов екстракт. По скоро използвай пресни семенца от ванилова шушулка, вместо екстракт.

 22. Здравейте,бихте ли ми препоръчали някоя марка водка( каквато вие използвате) ,защото нямам никакво понятие от алкохол.
  Предварително ви благодаря ;0)

 23. Здравей!

  Наскоро си направих ванилов екстракт, който се получава чудесно. В момента имам една кутия с маслодайни рози и искам да ги използвам за екстракт. Знаеш ли, дали ваниловата рецепта ще ми свърши работа и за тях? Има ли някакви специфики относно почистване на цветовете и пр…

  Благодаря ти много и прекрасен ден!

  1. А бутилката може ли да е пластмасова? Как се отразява на аромата материалът на бутилката?

  2. Най-добрият материал за съхранение тук е стъклен съд. Предвид, че се съхранява алкохол за доста дълго време, той може не само да извлече ваниловия аромат, но и да придобие пластмасов дъх. Ако не разполагаш с подходяща бурилка, може да използваш по-малък буркан. В този случай срежи на две ваниловите шушулки, за да се съберат в него.

 24. Благодаря за съвета! Значи категорично отписвам варианта с пластмасова бутилка. Бурканчето е добра идея, не ми мина през ума.

 25. Здравейте всички 😀 Днес ходих до магазинчето, от което до сега си купувах шушулки ванилия. Казаха ми, че нямат и няма да зареждат, защото от септември ванилията станала защитена или нещо такова и цената е скочила яко нагоре 🙁 Та да питам вие от къде купувате в София или онлайн, че да проверя дали е останала на старите цени.

  1. И аз търся, но мисля, че никъде не се предлага вече ванилова шушулка под 7-8 лв. Провери в Амазон. Обикновено по-големите разфасовки излизат на по-добра цена. Аз мисля да се ориентирам към натурални екстракти, но все още нищо не съм избрала, съответно и пробвала. Ако попаднеш на изгодна цена за шушулка, ще се радвам да споделиш тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *