Кулинарно—в кухнята с Йоана

Пиле Марсала

Научих доста неща за вино Марсала и други подсилени вина като Порто, Мадейра, Шери и Вермут. Интереса ми към тези вина нараства и бих искала да опитам всяко едно от тях. Вече си купих вино Порто, което за разлика от Марсала, повече ми харесва за директна консумация. Разбира се няма да пропусна възможността да приготвя някоя рецепта и с това вино.

След като приготвих италианският десерт Тирамису с вино Марсала исках да го използвам и за други рецепти. Като подсилено вино, Марсала може да издържи дълго време. Но след като бъде отворено, част от аромата му се загубва с времето, за това е добре да се използва в рамките на 3-4 месеца. Лично аз не бих го консумирала като аперитив, но за това пък ястията и десертите приготвени с него са истинско удоволствие за сетивата.

Не се бавя много, а търся рецепти, в които да използвам виното. Една от тези рецепти си набелязах още докато „разучавах“ Марсала и това е „Пиле Марсала“. Ястието се приготвя много бързо и е също толкова вкусно.

В повечето италиански рецепти, пилешките филенца се овалват в брашно с подправки и се запържват. Запазват се на топло място. В съшият тиган се сотира лук или шалот и гъби. Добавя се вино Марсала и пилешки бульон и се приготвя сос с които се залива месото.

Аз се спрях на друга рецепта, представена от Florio, където има съвети как и какво да приготвим с Марсала. В тази рецепта се добавя сметана. Получава се плътен сос, в които се задушават пилешките филета. Не трябва да имаш професионални кулинарни заложби в себе си, за да си приготвиш бърза и вкусна вечеря.

Продуктите са за две порции. Приготвих пилешките филета цели, но ако желаеш може да ги нарежеш на жулиени.

Продукти:

Пилешките филета се начукват леко с дървено чукче и се посоляват със сол и черен пипер.

Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Гъбите се почистват от пънчетата и се нарязват на филии.

Зехтинът се загрява в тефлонов тиган на силен огън. Пилешките филета се запържват по 3 минути от всяка страна. Изваждат се от тигана и се оставят на страна.

В същия тиган се сотират лукът, чесънът и гъбите за 2-3 минути. Връщат се пилешките филета в тигана и се добавя виното. Оставя се да заври. След като поври 1 минута се добавя сметаната. Ястието се посолява със сол и черен пипер. Температурата се намаля и готвенето продължава още 5 минути.

Сервира се веднага.