Шоколадови бонбони с ядки и плодове

Шоколадови бонбони с ядки и плодове

През почивните дни и празниците ходенето на гости зачестява,  при роднини, при приятели или просто на сладка приказка при съседката. Неуместно е да отидеш с празни ръце, както се казва. Обикновено хукваш до магазина за кутия шоколадови бонбони или някой от готовите безвкусни и маслени сладкиши.

Скоро баба ме почерпи с един такъв сладкиш, знам, че го е купила за да ме зарадва, от добро. Но това за мен си е чисто разхищение на средства и риск да загубиш доброто си настроение.

Шоколадови бонбони с ядки и плодове

За това аз винаги си имам едно наум. Имам и решение. Знам, знам, нямаш време. Но ако имаш желание и свободни 30 минути, може да направиш превъзходен подарък, приготвен лично от теб. Това, което ще ти предложа, дори няма рецепта.

Шоколадови бонбони с ядки и плодове

Развихряш въображение и без никакви специални средства създаваш твое творение, по твой вкус.

Шоколадови бонбони с ядки и плодове

Ето и листата с продуктите, които аз използвах за шоколадовите плочици:

 • черен шоколад
 • ядки – орехи, филиран бадем, лешници
 • сушени плодове – череши, кайсии, стафиди
 • захаросани плодови корички – портокал, мандарина
 • кокосови стърготини

Може да включиш всичко, което ти харесва или което се харесва на този, на когото ще ги подариш. Може да използваш млечен или бял шоколад. Суровите ядки може да се запекат за 3-4 минути в умерена фурна или в сух тиган.

По-големите плодове се нарязват на пръчици или други форми.

Върху гладък преносим плот се разтила хартия за печене, на която с молив се маркират кръгове с желаната големина на шоколадовите плочици. Ако смяташ, че имаш ловка ръка и може да се справиш без предварително очертаване, може да си спестиш тази стъпка.

Шоколадът се начупва на парчета и се разтопява на водна баня. Оставя се за няколко минути да се охлади, но без да стяга.

Шоколадови бонбони с ядки и плодове

В очертаните кръгове се слага по една чаена лъжица от шоколада, заравнява се, така че да се получи равно кръгче.

Шоколадови бонбони с ядки и плодове

Върху шоколадовите кръгчета се подреждат ядки и плодове. Оставят се да стегнат в хладилник.

Шоколадови бонбони с ядки и плодове

След това се отлепят и може да ги подредиш в подходяща кутийка. Съхраняват се на хладно място.

34 коментара

 1. Използвах http://translate.google.com/translate_t #, които обичам и най-накрая разбра това е на български език. Тя е толкова забавно да прочетете преведени версии, тъй като формулировката е различна и тя се оказва доста оживен. Чудя се как това ще звучи за вас, когато го преведат на български от английски език и го изпраща към вас.
  Обичам ви фотография и тези шоколади са прекрасни и звук, така лесно да се подготви най-вече по време на зает празници. Харесва ми да четене чужди блогове, защото живота е толкова различно още всички сме наистина същото. Бъди благословен тази Нова година.

  I used http://translate.google.com/translate_t# which I love and finally figured out this is in Bulgarian. It is so fun to read translated versions because the wording is different and it turns out pretty hilarious. I wonder how this will sound to you when I translate it to Bulgarian from English and send it to you.
  I love your photography and these chocolates are lovely and sound so easy to prepare especially during busy holidays. I enjoy reading foreign blogs because life seems so different yet we are all truly the same. Be blessed this New Year.

  1. No need to worry about comes out translated by Google into Bulgarian, we all know it’s a verbally „tasty“, yet more than efficient translate decision. 😉 You’re well understood and I bet the blog author had been more than happy to read your feedback. 🙂 Well, I’m sure it’ll come as surprise for you since your post is dated 4 years back…….. but wanted to anyway ease your past worries and share I appreciated too your comment. 🙂 Wish you the best of everything! 🙂

 2. прекрасни са, и като идея, и като изпълнение. видях ги в тейстспотинг, видях блога ти, и видях, че ме има в блогрола :-). поздравлния, правиш стархотни неща.

 3. Пипи, вярвам, че може да включиш и някаква твоя идейка към основната рецепта. Много са лесни за изпълнение. Непременно да споделиш резултата.

 4. Здравей,поздравявам те за страхотния сайт! Как точно разтопяваш шоколада на водна баня,тъй като съм чела много идеи,но предпочитам да се допитам до професионалиста 😉

 5. Професионалист – не, ентусиаст – така е по-добре. 🙂
  Взимам тенджерка, която напълвам с вода до половината. Слагам на котлона.
  Взимам купа (обикновено стъклена), която да е с такива размери, че като се сложи върху тенджерката да покрие отворът и. Купата трябва да е напълно суха. В нея начупвам шоколада на парчета. Слагам я върху тенджерата (водата вече е започнала да се нагрява). Разбърквам периодично докато шоколада се разтопи. Това е начинът, който аз използвам. Важно е водата в тенджерата да не завира и в шоколада да не попада вода.

 6. Здравей Йоана.
  Голяма почитателка съм на твоите рецепти,тъй като рядко може да се намери така подробно обяснена рецепта, че и с картинки 🙂 Та мисълта ми беше за бонбоните…Станаха чудесни,само дето аз първо потопих ядките в разтопен бял шоколад и така станаха като бонбони с „изненада“ (понеже докато не отхапеш няма как да разбереш какво се крие под белия шоколад).Също така сложих и цветни бонбони ММ (любими на кръщелницата ми) и станаха много симпатични, а и вкусни…Благодаря още веднъж за рецептите, следя ги с интерес.

 7. Добре де,а вие какъв шоколад ползвате? и от един шоколад колко бонбона излизат?

  1. Може да използваш всеки един шоколад, важно е да го разтопиш на водна баня и да внимаваш да не влиза вода в него.
   Броят на бонбоните варира, в зависимост от размера им. Но да кажем от 100 гр. шоколад се получават 6-8 бонбона.

 8. Mendiants-това е родното им име. Чудесен десерт от Франция. Обикновенно са с шам фъстък, портокалови корички, лешници.

 9. Аз ползвах черен шоколад 200 гр. от Лидъл и излязоха 34 бонбона, като остана шоколад и за мене :))

 10. Аха….. аз сложих вода и прясно мляко :)))
  Сега ще трябва да си ги ям у дома.

 11. Аз добавих бучка какаово масло и малко коняк и се получи чудесно. Сместа доби аромат на луксозен шоколад :). В част от нея топнах и няколко пресни ягоди, както съм виждала да правят в Белгия. Изобщо беше много забавно да се изработят бонбоните и много лесно. Благодаря за тази идея!

 12. Той: Можеш ли да ми направиш бонбони за черпене?
  Аз: С удоволствие, но нека да са трюфели, защото нямам време за нещо по-сложно.
  Той: Разчитам на теб!

  В историята настъпва обрат: в достъпните ми магазини (като време и маршрут) не успявам да намеря кошнички за трюфели, а бонбоните са за утре… Без паника! Бърза разходка из любими блогове – хубави, но времеемки или изискващи трудно намираеми в случая продукти… Има обаче и happy end:) защото знам, че каквото и да ми трябва, тук ще го намеря. Буквално с подръчни материали за нула време имам красиви и със сигурност вкусни бонбони, с които ще оправдая доверието на любимия човек:) Благодаря ти от сърце!

 13. Новите любими бонбони на мъжа ми ?
  И оценени от вдички гости до този момент ?
  Благодаря за идеята ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *