Ваканция в Рим

Най-красивото място, което съм посещавала до сега, това е Рим. Заобиколена от огромните каменни сгради, няма как де не почувствам величието на този град. Впечатленията, които събрах са толково много, дори нямам думи, с които да ги опиша – трябва да се усетят. Толкова романтичен град с малките тесни улички, които те отвеждат на някой площад с фонтани, множеството ресторанчета, които те примамват да седнеш и да се насладиш на чаша вино, слушайки мелодията на някой уличен музикант.

С Валентин, отседнахме в хотел Ferrari Home. Намира се в близост до центъра на Рим, за това почти не използвахме градски транспорт.
Сутрин ходихме в кафетерия „Giolitti“, намираща се на улица Via Luigi Settembrini 19/23. Освен хубаво кафе, предлагат и много сладкиши, наречени dolci mignon . Опитахме тирамису, чийзкейк с ягодова заливка и хрупкава фунийка от карамел и бадеми с пълнеж от крем.

В горещите дни, няма как да не се разхладиш с италиански сладолед. Местата където се продава се на ричат Gelateria, от gelati – сладолед. Разнообразието на вкусове е голямо, ние успяхме да опитаме малка част от тях.

Харесаха ми фурните, от които се разнася невероятен аромат. Впечатление правят аранжираните витрини с паста, вина и продуктите, които предлагат. Освен пресен хляб, там се приготвят различни видове сладки, бишкоти, пайове и пици. Опитахме хрупкавите амарети, ухаещи на бадеми.

Всяка вечер с Валко сядахме в някой ресторант и поръчвахме бутилка бяло вино. Опитвахме различни пасти със сирена, пици, ньоки. Много ми харесаха брускетите с домати и зехтин, които се предлагат като предястие. Това са препечени филии черен хляб,гарнирани с овкусени, нарязани на ситно домати и рукола. Също като предястие се сервира прошуто с пъпеш. В първият момент комбинацията ми се стори странна, но в последствие ми хареса.

За разлика от нашите традиции, италианците ядат салатата след основното ястие, за това и в повечето заведения листата със салатите е най-отзад в менюто. Пиците предлагани в ресторантите са тънки, много вкусни и нямат нищо общо с продаваните у нас. Не са претрупани с много продукти. Ние опитахме „Маргарита“ и „Наполи“. Там също продават пица на парчета, но изглеждат по съвсем различен начин. Правят ги в големи правоъгълни тави, режат се на правоъгълни парчета и питката е по-дебела.

Опитахме и фокача – тънка, хрупкава пита, подправена със зехтин и пресен розмарин.

Исках да вкуся от всеки един аромат, всяко ястие, което се предлага. Толкова много вкусове, че дори месец престой няма да ми стигне, за да се насладя на италианската кухня.

5 коментара

  1. Италия е голяма моя страст. Това е страна, която очарова със стил във всяко едно отношение – сгради, паркове и градини, елгантността на жените, храната, маниера на поднасянетои сервирането й… Шезлонзите на плажа са подредени със стил. Имам чувството, че и гледките от магистралата пак нарочно са подреждани и стилизирани:) Красива, красива Италия!

    Йоана, този стил го има и в твоя блог. Сигурна съм, че той е част и от твоя живот:)

  2. рим е изключително красив град. в последно време не може да се каже че е изключително чист, но пък е изключително красив. всяко едно паве, всяка една керемида, всяко едно камъче от него са пълни с история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *